Sopimus tuli: Berglundille pitkä jatko, vaikka Blues-kokoonpano huutaa taitavampaa hyökkääjää

NHL / Artikkeli
Berglund pelaa nuottipaita päällään vielä seuraavat viisi kautta.
Kuva © Getty Images
NHL:n siirtotakarajalla solmitaan myös merkittäviä sopimuksia. Analysoitavana on Blues-hyökkääjä Patrik Berglundin viisivuotinen jatkosopimus.

Läntisen konferenssin viimeisistä pudotuspelipaikoista taisteleva St. Louis Blues teki pitkän jatkosopimuksen pitkäaikaisen runkohyökkääjän Patrik Berglundin kanssa. Sopimusta analysoi NHL-toimituksesta Juha Oinonen.

Millainen historia Berglundilla on Bluesissa ja NHL:ssä?

Vastuun ja tehojen pieneneminen huomioon ottaen sopimus on Berglundille todella onnistunut. Samaa ei voi sanoa Bluesin osalta.

28-vuotias keskushyökkääjä on pelannut koko NHL-uransa Bluesissa, joka varasi ruotsalaisen ensimmäisellä kierroksella vuoden 2006 varaustilaisuudessa. 616 NHL-ottelussa on syntynyt 287 tehopistettä.

Parhaalla kaudellaan 2010-11 Berglund iski 81 pelissä tehot 22+30. Ruotsalaishyökkääjän rooli on kuitenkin asteittain muuttunut puolustavampaan suuntaan. Vuosi vuodelta vastuu on ylivoimalla vähentynyt ja alivoimalla kasvanut. Isokokoinen keskushyökkääjä on myös ahkera taklaaja ja joukkueensa kärkeä edistyneissä tilastoissa.

Tällä kaudella Berglund on tehoilla 17+8 Bluesin toiseksi paras maalintekijä ja kymmenenneksi paras pistemies.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Bluesilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Bluesilla on tällä hetkellä palkkakatossaan tilaa reilu kuusi miljoonaa dollaria. Berglundin saadessa ensi kaudella miljoonan dollarin palkankorotuksen on ruotsalainen joukkueensa seitsemänneksi parhaiten palkattu pelaaja.

Nykyjoukkueesta vain tähtihyökkääjä Vladimir Tarasenkolla on Berglundia pidempään jatkuva sopimus.

Bluesin tärkeimmät jatkettavat sopimukset ovat puolustaja Colton Paraykon ja hyökkääjä Robby Fabbrin. Paraykon nykyinen sopimus päättyy tähän kauteen ja Fabbrin ensi kauden jälkeen. Nykynäytöillä venäläishyökkääjä Nail Jakupov tuskin on saamassa jatkosopimusta tämän kauden jälkeen.

Sen sijaan sekä Parayko että Fabbri kuuluvat Bluesin suunnitelmiin, ja kummallekin tulevaisuuden runkopelaajalle on luvassa iso palkankorotus.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Alempien ketjujen hyökkääjille on alettu NHL:ssä maksaa aiempaa kovempia palkkoja. Parhaiten Berglundia vastaava sopimus on Detroit Red Wingsin Darren Helmilla, joka on tehnyt selvästi vähemmän pisteitä.

Kokenut ruotsalainen ei ole halpa mies kolmosketjuun, mutta verrattuna moneen muuhun saman verran tienaavaan Blues saa kuitenkin enemmän vastinetta myös tehoina.

Jos 35-vuotiaasta hiipuvasta maalintekijätyypistä saa vastineeksi lupaavan nuoren, niin 28-vuotiaalla monipuolisella Berglundillakin luulisi olleen arvoa pelaajamarkkinoilla.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Berglund saa kolmena seuraavana kautena uransa parasta palkkaa ja kahtena viimeisenäkin kautena yli kaksi miljoonaa dollaria kaudelta. Vastuun ja tehojen pieneneminen huomioon ottaen sopimus on Berglundille todella onnistunut.

Samaa ei voi sanoa Bluesin osalta. Joukkueen hyökkäystehot ovat liikaa Tarasenkon harteilla. Erityisesti keskushyökkääjäosasto Paul Stastny-Jori Lehterä-Berglund on aivan liian tasapaksu, ja joukkue kaipaa hyökkäyskalustoonsa taitavampaa pelaajatyyppiä.

Laitahyökkääjät Alexander Steen ja Jaden Schwartz pelaavat tyydyttävällä tasolla, mutta pudotuspelipaikasta taisteleva joukkue tarvitsee paljon laadukkaampaa suorittamista.

Olisin kuvitellut Bluesin yrittävän kaupata Berglundia saadakseen vastineeksi varausoikeuksia tai nuoria lupauksia, kuten joukkue toimi Kevin Shattenkirkin kanssa.

Jos 35-vuotiaasta hiipuvasta maalintekijätyypistä Alexandre Burrowsista saa vastineeksi lupaavan nuoren, niin 28-vuotiaalla monipuolisella Berglundillakin luulisi olleen arvoa pelaajamarkkinoilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle