Kari Savolainen valittiin toistamiseen Slovenian A-maajoukkueen päävalmentajaksi.

Suomen jääkiekkoliitto

Slovenia palkkasi suomalaisvalmentajan – mistä kilpailuetua?

Kari Savolainen on Slovenien miesten maajoukkueen uusi päävalmentaja. Hän on työskennellyt urallaan Slovenian sekä Suomen maajoukkueissa.

Slovenia on jääkiekkomaailman huipulta katsottaessa lajin lilliputti, mutta kokonaiskuvaa tarkasteltaessa keskitasoa selvästi parempi kiekkomaa. Sen miesten maajoukkue pelaa ensi keväänä toisen kerran perättäin talviolympilaisissa ja pelasi vielä tänä vuonna maailmanmestaruusturnauksessa. Sillä on maailman parhaisiin pelaajiin lukeutuva NHL-keskushyökkääjä Anze Kopitar sekä korkeimmallakin tasolla luotettavat KHL-pelaajat Jan Mursak, Ziga Jeclic, Robert Sabolic ja Rok Ticar. Toisaalta joukkueen kokonaistaso on sellainen, että se tarvitsee isompiaan vastaan kipeästi kilpailuetua.

Sitä kilpailuetua pyrkii nyt luomaan suomalainen Kari Savolainen, joka nimitettiin maanantaina Slovenian päävalmentajaksi.

Olympialaiset ovat Savolaiselle, 62, yksi iso syy, miksi hän teki sopimuksen keskieurooppalaiseen pikkuvaltioon. Hän vastaa, millaista peliä hänen valmentamansa joukkue pelaa.

— Siihen on vielä vaikea vastata ihan täsmällisesti. Se vähän riippuu siitä, että millaisia pelaajia me tullaan saamaan aina mukaan tapahtumiin. Semmoista peliä, jossa pyritään pelaamaan yhdessä mahdollisimman hyvin joukkuepelin kannalta, Savolainen asettelee.

Hän kuitenkin vihjaa, että hänen Sloveniansa prioriteetti on sama kuin pikkumaalla aiemminkin: kiekoton puolustuspelaaminen.

— Se on sillälailla, että normaalistikin kaikissa joukkueissa pyritään saamaan pelaajista ne kaikki vahvuudet irti. Tavallaan pyritään pelaamaan sitten mahdollisimman hyvää yhteispeliä, puolustusvoittoisesti pakon sanelemalla.

Kiekollisesta pelaamisesta Savolainen sanoo, että "ainahan pyritään rohkeaan ja luovaan hyökkäyspelaamiseen".

— Se, miten lopulta onnistutaan, riippuu paljolti siitä, kuka on vastassa. Totta kai me pyrimme pelaamaan niin paljon kiekon kanssa kuin mahdollista, mutta se ei kaikkia vastustajia vastaan ole ihan realistista. Siinä ei välttämättä olla se hallitsevampi osapuoli, Savolainen myöntää.

Pelitavallista valmistautumista haittaa se, että joukkue kokoontuu ensimmäisen kerran vasta marraskuussa, jolloin se osallistuu turnaukseen Ranskassa. Talviolympialaiset kisataan helmikuussa Etelä-koreassa ja ykkösdivisioonan MM-kisat huhtikuussa Unkarissa. On selvää, että supertähti Kopitar on maajoukkueen keskeinen pilari. Savolainen tuntee hänet entuudestaan, sillä Kopitar pelasi ensimmäiset maajoukkueottelunsa juuri Savolaisen alaisuudessa. Suomalainen luotsasi Sloveniaa ensimmäisen kerran jo vuosina 2003–2005.

Valmentajaurallaan Savolainen on voittanut yhden MM-mitalin, sillä hän johdatti Suomen naismaajoukkueen pronssille kaudella 1998-1999. Kaudella 2015-2016 hän voitti Suomen A-maajoukkueen joukkueenjohtajana MM-hopeaa.

Slovenian maajoukkueessa Savolaisen apuvalmentajana nähdään Nic Zupancic, joka sai jäädä valmennusjohtoon, vaikka pudotti joukkueen keväällä päävalmentajana MM-kisojen ykkösdivisioonaan. Kaksikolla on pieni Jyväskylä-side, sillä Savolainen on työskenteli 1980-luvun lopusta 1990-luvun puolivälin yli JYPin organisaatiossa ja Zupancic puolestaan muistetaan JYPin pelipaidasta kaudelta 1999-2000.

— Olen valmentanut aikanaan Zupanicicia Sloveniassa ja myöhemminkin olemme tavanneet, Savolainen sanoo.

Savolaisen ja Slovenian jääkiekkoliiton sopimus on vuoden mittainen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Hankala parsia repaleisesta ehjää – Kari Savolaisella haastava pesti Slovenian peräsimessä

MAAJOUKKUE | 23.4.2018 8:00
Kari Savolaisen luotsaaman Slovenian pelit MM-kisojen IA-divisioonan turnauksessa Budapestissa alkoivat yllätystappiolla Iso-Britannialle, joka tietää lisää haasteita Savolaiselle. Jo joukkueen kasaan saamisessa on riittänyt työsarkaa. lue lisää

Slovenialaisjääkiekkoilijat joutuvat jättämään kotimaansa jo juniorina - "Nuorilla pelaajilla on ulkomailla enemmän mahdollisuuksia"

MAAJOUKKUE | 22.4.2018 18:37
Slovenian pelaajapolusta kokemusta omaava Roc Ticar kehottaa nuoria pelaajia muuttamaan pois Sloveniasta. Pienen kiekkomaan ohut kärki koostuu ulkomaille lähteneistä pelaajista. Ticar avasi ajatuksiaan Jatkoajalle IA-divisioonan maailmanmestaruuskilpailujen avausottelun jälkeen. lue lisää

Iso-Britannia jysäytti kevään kovimman kiekkopommin – Dowdin uskomaton pesäpallolyönti ratkaisi

MAAJOUKKUE | 22.4.2018 17:36
Kansainvälisen jääkiekon kevään kovin jytky tulee Unkarista, jossa pelataan MM-kisojen IA-divisioonan turnausta. Kisat käynnistyivät heti jättiyllätyksellä, kun IB-divisioonasta noussut Iso-Britannia otti todellisen yllätysvoiton olympiakaukaloissa hyvin esiintyneestä Sloveniasta maalein 3–1. lue lisää

IA-divisioonan MM-ennakko: Löytyykö kärkikaksikolle haastajia?

MAAJOUKKUE | 22.4.2018 8:00
MM-kisojen IA-divisioonan MM-kisat pelataan Unkarin pääkaupungissa Budapestissa. Turnauksen kaksi parasta lunastavat paikan ensi kevään Bratislavan päätason MM-kisoihin. Slovenia ja Kazakstan lähtevät kisoihin nousijasuosikkeina, mutta takana on joukko nälkäisiä haastajia. Jatkoaika seuraa kisoja tiiviisti paikan päällä. lue lisää

JYP vahvistuu Slovenian maajoukkuehyökkääjällä − Likola suuntaa SaiPaan

LIIGA | 1.3.2018 15:19
Runkosarjan kärkipaikoista taisteleva JYP on tehnyt loppukauden sopimuksen slovenialaisen Miha Verlicin kanssa. Arttu Likola puolestaan suuntaa Jyväskylästä SaiPaan. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat