Slovenian nimettömän puolustuksen pitää olla rautaa muun muassa Norjaa vastaan.

Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Slovenia: Onko Anze Kopitarin puuttuminen uhka vai mahdollisuus?

1A-divisioonan vuosi sitten voittanut Slovenia on B-lohkon piskuisin altavastaaja. Sen tavoitteena on hissiliikkeen pysäyttäminen pää- ja divisioonatasojen välillä.

Uhka: Slovenia on taas maalipaikoissaan tehoton

Slovenia palaa MM-ohjelman päätasolle yhdet kisat kestäneen divisioonakäynnin jälkeen. Vaihtelu ensimmäisen ja toisen sarjatason välillä on tullut maalle tutuksi, sillä Slovenia on vuoron perään noussut ja sitten pudonnut yhtäjaksoisesti keväästä 2010 lähtien. Nyt erona on, että penkin takana pitkäaikainen päävalmentaja Matjaz Kopitar on vaihtunut ex-maajoukkuehyökkääjä Nik Zupanciciin.

Kopitarin alaisuudessa Slovenian esitykset olivat pirteitä, ja edellisessä turnauksessaan päätasolla 2015 Slovenia haastoikin isompiaan uskottavasti. Se hävisi ainoastaan Suomelle yli kahdella maalilla (4−0) ja otti 1−0-voiton Tanskasta, mutta positiiviset edesottamukset eivät ainakaan vielä riittäneet sarjapaikan pitämiseen.

Tuloksissa yhtenäistä on, että Slovenian maalimäärät jäivät todella pieniksi. Se oli peleissä hyvin mukana esimerkiksi johtaen Slovakiaa ja voittaen Yhdysvaltoja vastaan laukaukset, mutta maalipaikoissa sloveenipelaajista ei ollut onnistujiksi. Tähtihyökkääjä Anze Kopitarin puuttuminen tämän vuoden kisaryhmästä vähentää raakaa ratkaisupotentiaalia entisestään.

Zupancicin valmentama ryhmä jatkoi valmentaja-Kopitarin viitoittamalla tiellä 1A-divisioonassa pelaten kurinalaista jääkiekkoa. Mutta vaikka puolustuspeli toimisi, pitäisi jonkun tehdä maalit. Slovenialla on kelvollisia MM-kisatason hyökkääjiä kahden ketjun verran, mutta lopulta kärkipelaajatkaan eivät kestä vertailua lohkon muiden maiden vastaaviin.

Mahdollisuus: Muu joukkue ei voi piiloutua Anze Kopitarin taakse

Niin hullulta kuin se kuulostaakin, Los Angeles Kingsissä 52 pistettä tehtailleen Kopitarin jääminen pois voi olla Slovenialle mahdollisuus. Tällä kertaa peli ei pyöri maan ylivoimaisen ykköspelaajan kautta, vaan Slovenian täytyy kyetä pelaamaan kollektiivina. Ketjukaverit eivät voi nyt antaa Kopitarille kiekkoa ja odottaa, että supertähti tekisi kaiken heidän puolestaan.

Sen sijaan eritoten kahden kärkiketjun on noustava esiin. Ykkösnyrkissä viilettävät Ziga Jeglic, Robert Sabolic ja Rok Ticar ovat pelanneet vuosikausia yhdessä. He tietävät toistensa metkut, ja kun kakkosketjussa ovat harjoituspeleissä hienosti yhteen pelanneet Jan Mursak, Jan Urbas ja Miha Verlic, on vastustajien keskityttävä kahteen mainioon kentälliseen, vaikkei Kopitar mukana olekaan.

Slovenialle ei kahden hyökkäysketjun onnistuminen tietenkään riitä sarjapaikan säilyttämiseksi. Maalivahdit ovat kuitenkin todistaneet tasonsa kansainvälisissä peleissä aiemmin, eikä joukkue kaadu Luka Gracnariin tai Gasper Kroseljiin. Jos Blaz Gregorcin ja kokeneen Ales Kranjcin johtama puolustus onnistuu auttavasti, on Slovenialla mahdollisuus ottaa säilymiseen oikeuttavat pari voittoa.

Ennuste: Slovenia palaa 1A-divisioonaan sitkeydestään huolimatta

Slovenialla on pienen pientä yllätyspotentiaalia, mutta todennäköisin skenaario on pikainen paluu 1A-divisioonaan. Maalivahdit ja hyökkäys ovat kohtalaisella tasolla, mutta puolustus on kaikilla mittareilla katsottuna koko kisojen heikointa toisen nousijamaan Italian kanssa. Kaiken oleellisen kertoo se, että Valko-Venäjän liigassa pelaava hidas ja kankea Sabahudin Kovacevic on yksi kärkipakeista.

Peleistä on turha odottaa murskajaisia, sillä Slovenia kyllä haastaa isompansa. Materiaalin asettamat rajoitukset tulevat silti vastaan, eikä Slovenia ole ihan vielä pääsarjan vaatimalla tasolla. Norjan, Ranskan tai Valko-Venäjän se voi saada nurin, eikä Sveitsinkään kaataminen hyvänä päivänä ole mahdottomuus, mutta yhteen voittoon urakka taas jää. Slovenia on B-lohkon kahdeksas.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Olympialaisissa kärähtäneen huippujääkiekkoilijan valmentaja Kari Savolainen kommentoi käryä: "Pelaajille järkytys"

MAAJOUKKUE | 20.2.2018 14:06
Urheilussa kielletystä lääkeaineesta kärynnyttä slovenialaista huippujääkiekkoilijaa Ziga Jegliciä valmentavat suomalaiset Kari Savolainen ja Risto Dufva. lue lisää

Suomalaisvalmentajien pelaaja kärysi dopingista olympialaisissa - 24 tuntia aikaa poistua olympiakylästä

MAAJOUKKUE | 20.2.2018 9:42
Slovenialaishyökkääjä Ziga Jeglic on jäänyt kiinni dopingista. Hänen näytteestään löytyi astmalääke fenoterolia. lue lisää

Kisapäivä ei tarjonnut yllätyksiä

MAAJOUKKUE | 16.2.2018 16:30
Olympialaisten miesten jääkiekkoturnauksen kolmas kisapäivä ei tarjonnut yllätyksiä. Venäjän olympiaurheilijat, Yhdysvallat ja Ruotsi voittivat omat ottelunsa. lue lisää

Slovenian päävalmentaja Kari Savolainen tyytymätön: "Meni mentaalipuolella hieman sohlaamiseksi"

MAAJOUKKUE | 16.2.2018 13:13
Eipä onnistunut Slovenia toisessa jättiyllätyksessä. Avausottelussa se kaatoi sensaatiomaisesti Yhdysvallat, mutta Venäjän olympiaurheilijoita vastaan kyyti oli kylmää. lue lisää

Suomalaiskaksikko Savolainen-Dufva johdatti Slovenian heti yllätykseen: "Loppukesästä sovittiin Riston täällä olosta""

MAAJOUKKUE | 14.2.2018 19:42
Slovenia on valmistautunut olympialaisiin suomalaisen Kari Savolaisen johdolla. Täsmävahvistuksena olympiaturnausta varten valmennusryhmään saapui myös Jukureiden päävalmentaja Risto Dufva. lue lisää

Kommentit

Lisää artikkeleita

Luetuimmat

Raphaël Bussières

Slovenia L vlh
s. 1993 Longueuil, QC, CAN
185CM / 88KG
SOPIMUS: 2016
VARAUS: 2012 Minnesota Wild 2. kierros #46