Slovan Bratislava – vahvistuneet slovakit

KHL / Artikkeli
Ladislav Nagy pääsee ottamaan mittaa vanhoista joukkuetovereistaan, kun Jokerit iskee Slovan Bratislavan kanssa yhteen.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Slovakian seurakiekkoilun lippulaiva lähtee kolmanteen KHL-kauteensa vahvistuneella joukkueella. Slovan kuuluu KHL:ssä niihin seuroihin, jotka vetävät hallin täyteen illasta toiseen. Bratislavassa on todella fanaattiset fanit, jotka luovat hieman yli 10 000 katsojaa vetävässä hallissa ottelusta toiseen erinomaisen tunnelman.

Slovan eteni ensimmäisellä KHL-kaudellaan pudotuspeleihin, mutta toisella kaudella haaveet pudotuspeleistä saatiin haudata jo hyvissä ajoin. 14 joukkueen läntisessä konferenssissa slovakialaisseura oli lopulta sijalla 11. Edes fanaattinen kotiyleisö ei saanut piiskattua joukkuetta samanlaiseen lentoon kuin ensimmäisellä kaudella.

Tulevalle kaudelle seura lähtee vahvistuneella joukkueella, mutta se toimii silti edelleen pienellä budjetilla. Slovanin toiminnassa on paljon sellaista, mistä monet muut KHL-seurat voisivat ottaa oppia.

Maalivahdit:

Jaroslav Janus

Johan Backlund (SWE)

Maalivahtiosasto on kokenut kesän aikana yhden muutoksen, kun tšekkivahti Miroslav Kopriva siirtyi Tšekissä toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan KLH Chomutovin riveihin. Tilalle seura on haalinut Kärpissä toissa kaudella pelanneen ruotsalaismaalivahti Johan Backlundin, joka pelasi menneellä kaudella Vitjazin riveissä 16 peliä torjuntaprosentilla 89,3. Hän jäi vahvan kauden pelanneen Ivan Lisutinin varjoon. Backlundin täytyykin parantaa, mikäli mielii ottaa Bratislavassa ykkösvahdin paikan. Backlund pystyy kyllä Vitjazissa nähtyä parempaan.

Kolmatta kauttaan seurassa aloittava 24-vuotias Slovakian maajoukkuevahti Jaroslav Janus on ollut kahdella edellisellä kaudella pelimäärän valossa seuran selkeä ykkösvahti. Hänen ensimmäinen kautensa Bratislavassa oli todella hyvä, mutta viime kaudella Janus ei pystynyt esiintymään samalla tasolla. Hänen torjuntaprosenttinsa 41 pelissä jäi hieman alle 90 prosentin.

Slovanilla on riveissään kaksi hyvin tasavahvaa maalivahtia, joista molemmilla on alla vaatimaton kausi KHL:ssä. Janus on toki näyttänyt, että pystyy kantamaan KHL:ssä joukkuetta, mutta ei hän missään nimessä kuulu sarjan kärkimaalivahtien joukkoon. Backlund lähtee viime kauden näyttöjen perusteella haastajana kauteen, vaikka periaatteessa maalivahdit lähtevät samalta viivalta. Koprivan vaihtuminen Backlundiin ei ainakaan merkittävästi vahvistanut maalivahtiosastoa, jos ollenkaan.

Puolustajat:

Kurtis Foster (CAN) - Ivan Baranka

Tomas Mojzis (CZE) - Michal Sersen

Jonathan Sigalet (CAN) - Martin Stajnoch

Vladimir Mihalik - Jan Brejcak

Puolustus on kokenut pieniä muutoksia ja vahvistunut. Pitkän NHL-uran tehnyt veteraanipuolustaja Martin Skoula siirtyi Tšekin Extraliigaan. Seura on saanut hankittua tilalle Medvescak Zagrebin tähtipakki Kurtis Fosterin, ja Omskista saapui Slovakiaa Sotšin olympialaissa edustanut Ivan Baranka. Tämä kaksikko täyttää Skoulan jättämän aukon paremmin kuin hyvin.

Seuran uudet hankinnat Foster ja Baranka ovat laatupuolustajia KHL:ssä. Työsulkukaudella Tapparassa piipahtanut Foster on isokokoinen, tulivoimainen ja kiekollisena vahva puolustaja. Hän on pelannut NHL:ssä yli 400 ottelua. Hän teki kaudella 2009-10 Tampa Bayn riveissä 71 peliin peräti 42 pistettä. Viime kaudella Foster oli Zagrebin selvästi tehokkain puolustaja 22 pisteellään, ja tehoja häneltä odotetaan myös Bratislavassa.

29-vuotias Baranka oli seuran viimeisimpiä hankintoja. Hän on pelannut kuusi viimeistä vuotta KHL:ssä, jossa hän on tullut tunnetuksi tehokkaana puolustajana. Isokokoinen Baranka on kiekollisena hyvä puolustaja sekä vahva myös puolustussuuntaan pelatessa.

Uusien hankintojen lisäksi seurassa jatkavat Slovakian maajoukkuerinkiin kuuluvat Michal Sersen, Vladimir Mihalik, Jan Brejcak ja MM-kisojen portteja kolkutteleva Martin Stajnoch. Sersen on vahvasti kahteen suuntaan pelaava hyvin luisteleva puolustaja. Hän tuo fyysisyyttä ja kiekollista osaamista Slovanin takalinjoille.

Mihalik on kokonsa puolesta KHL:n Zdeno Chara, mutta hän ei vain ole tähtiluokan pelaaja KHL:ssä, kuten Chara NHL:ssä. Yli kaksimetrinen Mihalik on kovaa pelaava puolustaja, jonka suurimmat ongelmat ovat luistelussa. Hänen kiekollinen osaamisensa on myös hyvin rajallista. Isokokoinen Brejcak jäi pieneen rooliin avauskaudellaan KHL:ssä. Hän pelasi silti keväällä uransa ensimmäiset MM-kisat. 23-vuotias Stajnoch on oikealta ampuva hyvin liikkuva puolustaja.

Seuran puolustuksesta löytyvat lisäksi TPS:ssä hurjaa jälkeä muutama kausi sitten tehnyt laadukas kiekollinen puolustaja Tomas Mojzis ja kanadalainen Jonathan Sigalet, joka on hieman tuntemattomampi nimi. Sigalet aloittaa KHL:ssä jo neljännen kautensa ja Slovanissa kausi on kolmas. Kanadalainen on hyvin liikkuva yleispuolustaja. 

Slovanilla on on kelvollinen puolustus kasassa Fosterin ja Barankan tulon myötä. Kiekollista osaamista ja tulivoimaa pitäisi olla viime kautta enemmän. Lisäksi Stajnochilta voidaan odottaa entistä suurempaa vastuunkantoa.

Hyökkääjät:

Tomas Surovy - Matt Murley (USA) - Milan Bartovic

Michal Vondrka (CZE) - Vaclav Nedorost (CZE) - Ladislav Nagy

Libor Hudacek - Mario Bliznak - Tomas Netik (CZE)

Peter Ölvecky - Rok Ticar (SLO) -  Ziga Jeglic (SLO)

Suurimman muutoksen viime kauteen nähden on kokenut hyökkäyskalusto, joka on jopa vahvistunut, vaikka seura menetti kaksi kertaa putkeen sisäisen pistepörssin voittaneen Michel Miklikin Amuriin, pelaajalegenda Miroslav Satan lopetti, lupaava Marko Dano siirtyi Columbuksen organisaatioon ja Branko Radivojevic sekä Roman Kukumberg poistuivat myös seurasta. Tilalle on kuitenkin tullut sen verran laadukkaita pelaajia, että voidaan sanoa hyökkäyksen vahvistuneen.

Slovan värväsi riveihinsä Medvescak Zagrebin sisäisen pistepörssin toiseksi sijoittuneen Matt Murleyn, jossa hän takoi 36 pistettä. Hänelle on tarjolla Zagrebissa todennäköisesti ykkössentterin tontti. Murley on monipuolinen hyökkääjä, jonka syöttötaito ja pelikäsitys ovat korkealla tasolla. Yli- ja alivoimalla hän tulee olemaan Bratislavassa tärkeä tekijä.

Kesän laatuhankintoihin kuuluu Donbassissa kaksi viimeisintä kautta vahvasti pelannut entinen NHL:n ykköskierroksen varaus Vaclav Nedorost. Hän on erinomainen luistelija ja hyvä kahden suunnan sentteri. Nedorost voi pelata toki laidallakin, jossa hän on muun muassa Novokuznetskissa pelannut ensimmäisellä KHL-kaudellaan. Hänen pitäisi olla selvä vahvistus. Viime kaudella mies teki 43 peliin tehot 14+9=23 ja sitä edellisellä kaudella 35 pistettä.

Seura sai houkuteltua riveihinsä kaksi nimekästä slovakialaispelaajaa, kun Jokereissa erinomaisen kauden pelannut Ladislav Nagy ja Dinamo Minskistä saapunut Tomas Surovy liittyivät seuraan. 35-vuotias Nagy on viimeisiä Slovakian kultaisen sukupolven pelaajia, jotka jatkavat edelleen uraansa. Pienikokoinen hyökkääjä on maaliahne pelaaja, ja hänen hyökkäyspään taitonsa ovat hyvällä tasolla. Nagy teki Jokereissa 34 peliin 32 pistettä.

Surovy edusti menneellä kaudella Minskiä, jossa teki 24 pistettä. Hän on nopea, vahva ja taitava hyökkääjä. Surovy edusti Slovakiaa menneenä talvena myös olympialaisissa, joka kertoo myös jotain hänen tasostaan. Surovyn pitää olla joukkueen kantavia voimia tulevalla kaudella.

Seurassa nähdään tulevalla kaudella kaksi tuttua tšekkihyökkääjää, kun Michal Vondrka aloittaa kolmannen kautensa Bratislavassa ja maaliahne Tomas Netik pelaa toista kauttaan seurassa. Vondrka muistetaan Suomessa hyvin siitä, kun hän kävi muutama kausi takaperin floppaamassa Kärpissä. Slovanissa peli on kuitenkin kulkenut hyvin. Hän tekee melko hyvin pisteitä ja pelaa vahvasti kahteen suuntaan. Netik on pienikokoinen, nopea ja hyvällä laukauksella varustettu pelaaja. Hän on yksi seuran parhaista pelaajista yksi vastaan yksi -tilanteissa, mutta samalla laiska puolustamaan.

Hyökkäyksessä viilettävät myös tuulennopeat slovakialaispelaajat Milan Bartovic ja Libor Hudacek. Bartovic oli menneellä kaudella vahvassa vedossa ja sijoittui 28 pisteellään seuran sisäisen pistepörssin toiselle sijalle. 33-vuotiaan hyökkääjän liike on edelleen erinomaisella tasolla, ja hänellä on ennen kaikkea räjähtävät ensimmäiset potkut. Hän mahtui talvella myös Slovakian olympiajoukkueeseen. Kymmenen vuotta Bartovicia nuorempi Hudacek on myös erittäin nopea luistelija. Hän ei ole viimeistelijänä kokeneen Bartovicin tasoa, mutta on pelaaja joka saattaa olla tulevaisuudessa kovakin tekijä KHL:ssä.

Sentteriosastolle ovat tyrkyllä slovakialaiset Petr Ölvecky ja Mario Bliznak. Ölvecky on työteliäs hyökkääjä, joka voi pelata myös laidalla. Hän on yksi vastaan yksi tilanteissa hyvä ja varsin monipuolinen hyökkääjä. Viime kaudella hän teki 15 pistettä. NHL:ssä yrittämässä vuosikymmenen vaihteessa käynyt Mario Bliznak on vielä parempi kahden suunnan pelaaja, joka tunnetaan erinomaisesta asenteestaan.

Bratislavaan saapui kesän aikana kaksi Slovenian maajoukkueen kärkihyökkääjiin kuuluvaa pelaajaa, kun Rok Ticar ja Ziga Jeglic tekivät sopimuksen seuran kanssa. He ovat muodostaneet yhdessä Robert Sabolicin kanssa Slovenialle MM-tasolla erinomaisen kärkiketjun, sillä pelaajien kemiat osuvat loistavasti yhteen. Ticar on luova ja hyvällä liikkeellä varustettu sentteri. Slovanilla on sen verran kova sentteriosasto, että Ticarilla tuskin on asiaa kärkiketjuihin. Ässissä menneellä kaudella flopannut Jeglic oli kuitenkin Slovenian olympiajoukkueen tehokkain pelaaja tehoilla 2+2.

Slovanilla on kohtuullisen paljon ratkaisuvoimaa ja ennen kaikkea luisteluvoimaa. Sentteriosasto on laadukas Murleyn johdolla. Lisäksi Ticar voi olla todellinen jokerikortti. Slovan lähtee tulevaan kauteen hivenen vahvistuneella hyökkäysarsenaalilla. Seuralla on try-outilla vielä NHL:n vuoden 2007 ykköskierroksen varaus Patrick White, joka pelasi viime kaudella Slovakian pääsarjaa.

Yhteenveto:

Slovan on vahvistunut viime kauteen nähden, ja sillä on mahdollisuudet selviytyä pudotuspeleihin fanaattisen kotiyleisön tukemana. Seuran päävalmentajana jatkaa edelleen Rostislav Cada, jonka kausi seuran peräsimessä olisi voinut mennä paremminkin. Suurin kysymys on varmasti maalivahtiosastolla, joka ei KHL:n mittapuulla ole kuin korkeintaan keskitasoa.

Arvio:

Taistelee viimeisistä paikoista pudotuspeleihin. Parantanee viime kauden 11:sta sijaansa läntisessä konferenssissa. Sijoille 7-10.

» Lähetä palautetta toimitukselle