Slovakia kohtaa Suomen aikaisintaan pudotuspeleissä, jos se niihin ylipäänsä selviytyy.

Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Slovakia: Rimpuilua ilman ainuttakaan NHL-vahvistusta

Slovakialla on alkavassa MM-turnauksessa kokonainen Tatra-vuoristo kiivettävänään. Maa lähtee tavoittelemaan yllätystä erittäin nimettömällä ryhmällä.

Uhka: Pelaajamateriaali osoittautuu jopa Saksaa, Latviaa ja Tanskaa heikommaksi

Tässä turnauksessa Slovakialta ei voi odottaa ihmeitä. Puolivälieräpaikka olisi nappisuoritus, sillä joukkue on rakennettu täysin Euroopassa pelaavista slovakeista. NHL-vahvistuksia maa ei ole saamassa näillä näkymin ainuttakaan, mikä olisi ensimmäinen kerta Slovakian jääkiekkohistoriassa sitten vuoden 1994 MM-ohjelmaan liittymisen.

NHL:n pudotuspelien ulkopuolelle jääneistä tai niistä jo pudonneista slovakeista osa ei läpäissyt lääkärintarkastusta ja osa kieltäytyi MM-osallistumisesta uuvuttavaan kauteen vedoten. Slovakiassa on viime vuosina kuohunut paikallisen jääkiekkoliiton korruptioepäilyjen takia, ja maan huippupelaajat ovat olleet perin tyytymättömiä liiton ja maajoukkueen toimintaan.

Slovakian pelaajamateriaali ei ole kenties koskaan ollut MM-kilpailuissa ennakkoon näin kehno. Vallitsevasta tilanteesta kertoo se, että Slovakiassa toivotaan kädet ristissä Suomea vastaan harjoitusottelussa loukkaantuneen Libor Hudacekin tervehtymistä pelikuntoon. Tavallisesti Hudacek ei olisi mikään sateentekijä, mutta nyt hänen pitäisi olla yksi ratkaisupelaajista.

Toinen tasosta kertova seikka on Dominik Granakin puuttuminen. Hän oli leirityksessä, mutta jättäytyi pois omasta tahdostaan. Granak ei kokenut vahvistavansa puolustusta — ja kun hänet todennäköisesti olisi valittu kisoihin, mitä se kertoo muusta pakistosta? Kokoonpanossa on valtavia puutteita. Maalivahdit ovat kohtalaisella tasolla, sillä Julius Hudacek ja Jan Laco jakavat peliminuutit.

Mahdollisuus: Yksinkertainen pelitapa toimii lyhyessä turnauksessa

Slovakian valmennusta on kritisoitu paljon ja syystä onkin. Vuosi sitten slovakit olivat taktisesti vastaantulijoita esimerkiksi 5−1-tappiossa Saksaa vastaan, kun Zdeno Cigerin slovakkipoppoon pelikirjan etu- ja takakansien välissä ei juuri ylimääräistä paperia ollut, ja jos oli, muste ei sivuihin ollut painautunut.

Lyhyessä turnauksessa yksinkertainen trap-pelaaminen voi kuitenkin toimia tiettyyn pisteeseen asti. Träppiä ei ole hankala saada kuntoon runsaan kahden viikon kisaurakkaan ja pelaajat osaavat toteuttaa simppeliä pelitapaa päivästä yksi alkaen.

Yhtenäiseen puolustukseen ja maalivahtiin nojaaminen on usein altavastaajan asemassa fiksu pelisuunnitelma. Slovakia perustaa pelinsä näihin osa-alueisiin, joten se saattaa tapansa mukaan ottaa pisteen tai pari Ruotsin, Venäjän ja Yhdysvaltojen kaltaisilta mailta, kun Slovakian ei tarvitse olla kiekkoa hallitseva ryhmä.

Vaikka pelaajamateriaali ei olekaan iskukykyinen, taso riittää toteuttamaan pelkistettyä pelitapaa. Michal Cajkovsky, Michal Sersen ja kumppanit puolustuksessa pystyvät vastahyökkäysten avaamiseen ja kääntöpeliin, ja hyökkäyksessä muiden muassa Martin Bakosin, Vladimir Draveckyn ja Michel Miklikin on tällöin oltava viimeistelyssään teräviä.

Ennuste: Slovakian kisat päättyvät pettymykseen

Kuten lähes joka vuosi, Slovakia pystyy haastamaan altavastaajana isompia maita uskottavasti, mutta ennakkosuosikin asemassa se järjestää itsensä yllättävän isoihin vaikeuksiin. On Slovakialle tyypillistä, että se ensin riistää vaikkapa Yhdysvalloilta jatkoaikavoiton vain hävitäkseen seuraavassa pelissä Italialle tai Latvialle.

Slovakia on saanut harjoituspeleissä varsin mallikkaita tuloksia. Se voitti Norjan kahdesti, Suomea vastaan saldona oli voitto ja tappio ja Sveitsille Slovakia hävisi kahteen otteeseen. Näiden otteluiden perusteella Slovakian pelikirjasta puuttuu kuitenkin yhä variantteja, joten maa jää lohkovaiheeseen neljättä kertaa putkeen. Slovakia on A-lohkon kuudes.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Nagy ainoana jäljellä Slovakian kultaisesta sukupolvelsta - uskoo maan kiekkoilun uuteen tulemiseen

MAAJOUKKUE | 20.2.2018 11:00
Slovakian kannalta olympialaiset eivät tuoneet mitään uutta. Pitkään rämpinyt maa on jälleen ulkona turnauksesta kauan ennen mitalipelejä, kun Yhdysvallat oli parempi neljännesvälierässä lukemin 5-1. lue lisää

Kisapäivä ei tarjonnut yllätyksiä

MAAJOUKKUE | 16.2.2018 16:30
Olympialaisten miesten jääkiekkoturnauksen kolmas kisapäivä ei tarjonnut yllätyksiä. Venäjän olympiaurheilijat, Yhdysvallat ja Ruotsi voittivat omat ottelunsa. lue lisää

Miesten olympiaturnaus alkoi kahdella jättiyllätyksellä

MAAJOUKKUE | 14.2.2018 17:02
Etelä-Korean talviolympialaiset saatiin miesten jääkiekon osalta käyntiin keskiviikkona. Heti kaksi ensimmäistä ottelua tarjosivat jättiyllätykset, kun Slovakia kaatoi Venäjän olympiaurheilijat ja Slovenia Yhdysvallat. lue lisää

Slovakia: Uusi yritys, sama surkea lopputulos

MAAJOUKKUE | 9.2.2018 13:00
Slovakia ei voittanut neljä vuotta sitten olympialaisissa peliäkään. Nyt maa lähtee hakemaan voittoja Slovakian ja Tšekin pääsarjoista kootulla ryhmällä. lue lisää

Yhdysvallat: Vahva ehdokas toiseen perättäiseen kultaan – Miten käy kotiyleisön edessä?

MAAJOUKKUE | 25.12.2017 13:00
Nuorten MM-kisoista Yhdysvalloilla on eniten kultamitaleita 2010-luvulla, kolme kappaletta. Kuluvalla vuosikymmenellä mikään maa ei ole onnistunut voittamaan maailmanmestaruutta kahta kertaa peräkkäin. Nyt Yhdysvalloilla on hyvä mahdollisuus tehdä tuo temppu. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Lisää artikkeleita