Slovakia kohtaa Suomen aikaisintaan pudotuspeleissä, jos se niihin ylipäänsä selviytyy.

Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Slovakia: Rimpuilua ilman ainuttakaan NHL-vahvistusta

Slovakialla on alkavassa MM-turnauksessa kokonainen Tatra-vuoristo kiivettävänään. Maa lähtee tavoittelemaan yllätystä erittäin nimettömällä ryhmällä.

Uhka: Pelaajamateriaali osoittautuu jopa Saksaa, Latviaa ja Tanskaa heikommaksi

Tässä turnauksessa Slovakialta ei voi odottaa ihmeitä. Puolivälieräpaikka olisi nappisuoritus, sillä joukkue on rakennettu täysin Euroopassa pelaavista slovakeista. NHL-vahvistuksia maa ei ole saamassa näillä näkymin ainuttakaan, mikä olisi ensimmäinen kerta Slovakian jääkiekkohistoriassa sitten vuoden 1994 MM-ohjelmaan liittymisen.

NHL:n pudotuspelien ulkopuolelle jääneistä tai niistä jo pudonneista slovakeista osa ei läpäissyt lääkärintarkastusta ja osa kieltäytyi MM-osallistumisesta uuvuttavaan kauteen vedoten. Slovakiassa on viime vuosina kuohunut paikallisen jääkiekkoliiton korruptioepäilyjen takia, ja maan huippupelaajat ovat olleet perin tyytymättömiä liiton ja maajoukkueen toimintaan.

Slovakian pelaajamateriaali ei ole kenties koskaan ollut MM-kilpailuissa ennakkoon näin kehno. Vallitsevasta tilanteesta kertoo se, että Slovakiassa toivotaan kädet ristissä Suomea vastaan harjoitusottelussa loukkaantuneen Libor Hudacekin tervehtymistä pelikuntoon. Tavallisesti Hudacek ei olisi mikään sateentekijä, mutta nyt hänen pitäisi olla yksi ratkaisupelaajista.

Toinen tasosta kertova seikka on Dominik Granakin puuttuminen. Hän oli leirityksessä, mutta jättäytyi pois omasta tahdostaan. Granak ei kokenut vahvistavansa puolustusta — ja kun hänet todennäköisesti olisi valittu kisoihin, mitä se kertoo muusta pakistosta? Kokoonpanossa on valtavia puutteita. Maalivahdit ovat kohtalaisella tasolla, sillä Julius Hudacek ja Jan Laco jakavat peliminuutit.

Mahdollisuus: Yksinkertainen pelitapa toimii lyhyessä turnauksessa

Slovakian valmennusta on kritisoitu paljon ja syystä onkin. Vuosi sitten slovakit olivat taktisesti vastaantulijoita esimerkiksi 5−1-tappiossa Saksaa vastaan, kun Zdeno Cigerin slovakkipoppoon pelikirjan etu- ja takakansien välissä ei juuri ylimääräistä paperia ollut, ja jos oli, muste ei sivuihin ollut painautunut.

Lyhyessä turnauksessa yksinkertainen trap-pelaaminen voi kuitenkin toimia tiettyyn pisteeseen asti. Träppiä ei ole hankala saada kuntoon runsaan kahden viikon kisaurakkaan ja pelaajat osaavat toteuttaa simppeliä pelitapaa päivästä yksi alkaen.

Yhtenäiseen puolustukseen ja maalivahtiin nojaaminen on usein altavastaajan asemassa fiksu pelisuunnitelma. Slovakia perustaa pelinsä näihin osa-alueisiin, joten se saattaa tapansa mukaan ottaa pisteen tai pari Ruotsin, Venäjän ja Yhdysvaltojen kaltaisilta mailta, kun Slovakian ei tarvitse olla kiekkoa hallitseva ryhmä.

Vaikka pelaajamateriaali ei olekaan iskukykyinen, taso riittää toteuttamaan pelkistettyä pelitapaa. Michal Cajkovsky, Michal Sersen ja kumppanit puolustuksessa pystyvät vastahyökkäysten avaamiseen ja kääntöpeliin, ja hyökkäyksessä muiden muassa Martin Bakosin, Vladimir Draveckyn ja Michel Miklikin on tällöin oltava viimeistelyssään teräviä.

Ennuste: Slovakian kisat päättyvät pettymykseen

Kuten lähes joka vuosi, Slovakia pystyy haastamaan altavastaajana isompia maita uskottavasti, mutta ennakkosuosikin asemassa se järjestää itsensä yllättävän isoihin vaikeuksiin. On Slovakialle tyypillistä, että se ensin riistää vaikkapa Yhdysvalloilta jatkoaikavoiton vain hävitäkseen seuraavassa pelissä Italialle tai Latvialle.

Slovakia on saanut harjoituspeleissä varsin mallikkaita tuloksia. Se voitti Norjan kahdesti, Suomea vastaan saldona oli voitto ja tappio ja Sveitsille Slovakia hävisi kahteen otteeseen. Näiden otteluiden perusteella Slovakian pelikirjasta puuttuu kuitenkin yhä variantteja, joten maa jää lohkovaiheeseen neljättä kertaa putkeen. Slovakia on A-lohkon kuudes.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Liigastakin tutun slovakkivahti Lasakin pelaajaura päätökseen

MAAJOUKKUE | 18.8.2017 0:21
Useat MM-kisat Slovakian maajoukkueessa pelannut ja mittavan uran eri sarjoissa Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa tehnyt maalivahti Jan Lasak lopettaa pelaajauransa. lue lisää

Pudotuspelien ulkopuolelle jääneiden parhaat palkittiin

MAAJOUKKUE | 17.5.2017 0:18
Arvoturnauksissa palkitaan perinteisesti jokaisen joukkueen kolme parasta pelaajaa. Pudotuspelien ulkopuolelle jääneiden maiden pelaajat saivat palkintonsa alkulohkon päätyttyä. lue lisää

Ruotsin kolmosketju kaatoi Slovakian, Valko-Venäjä kiri lopussa ohi Norjan

MAAJOUKKUE | 16.5.2017 16:00
Ruotsi päätti alkulohkonsa voitokkaasti kaatamalla Slovakian lukemin 4−2. Tre Kronorin suurimmat sankarit olivat kolmosketjun hyökkääjät Dennis Everberg ja William Karlsson. Valko-Venäjä puolestaan yllätti Norjan nousemalla parissa minuutissa tappioasemasta 4−3-voittoon. lue lisää

Gaudreau nöyryytti Slovakiaa − Tšekki voitti jäähyilystään huolimatta

MAAJOUKKUE | 14.5.2017 20:07
Yhdysvaltain nuoret ja taitavat hyökkääjät eivät antaneet Slovakialle armoa. A-lohkon kärkeen voitollaan noussut joukkue viimeisteli tyylikkäästi ja tehokkaasti. Tuloksena oli selvä 6−1-voitto. B-lohkon kamppailussa Tšekki hyödynsi ylivoimansa ja taisteli runsaasta jäähyilystään huolimatta 5−2-voiton Ranskasta. lue lisää

Slovakian Janosikille yhden ottelun pelikielto

MAAJOUKKUE | 14.5.2017 17:28
Slovakian puolustaja Adam Janosik on saanut yhden ottelun pelikiellon MM-kisoissa päähän kohdistuneesta taklauksesta. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Lisää artikkeleita