Slovakia nihkeään voittoon Valko-Venäjästä - Kanada teki Saksasta muusia

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Slovakialla oli vaikeuksia saada kiekkoa ohi Lalanden.
Iltapäivätpelit tarjosivat kaksi hyvin erilaista ottelua. Valko-Venäjä puolusti Slovakialta pisteen, kun taas Kanada piti saksalaisia pilkkanaan lukemin 10-0.

Slovakia-Valko-Venäjä 2-1 ja. (0-0, 0-0, 1-1, 1-0)

Slovakia ja Valko-Venäjä väänsivät varsin rikkonaisen kamppailun. Joukkueiden taisto tarjosi paljon pitkiä kiekkoja, pelikatkoja ja jäähyjä, mutta varsin vähän varsinaista kiekkoviihdettä. Ajoittain peli oli hyvää coast to coast- kiekkoa, mutta sitten ottelu taas jämähti.

Valko-Venäjä puolusti ottelussa hyvin, eikä antanut yhtään ilmaista tilaa maalinsa edustalta. Tämä tuotti suuria hankaluuksia Slovakialle luoda kunnollisia tekopaikkoja. Slovakialaisten laukaukset tulivatkin pääosin varsin kaukaa.

Ensimmäinen kaksikymmenminuuttinen ei tarjonnut osumia, mutta paras paikka maalitilin avaamiseen oli slovakialaisilla. Valkosinipaitaisista Marian Gaborik pääsi kokeilemaan rangaistuslaukauksesta avausosumaa, mutta Los Angels Kingisin rakettilaiturin kuti meni suoraan Valko-Venäjän veräjänvartijan Kevin Lalanden suojiin.

Avauserän aikana ei paljoa muita paikkoja tullut ja peli pysyi varsin rikkonaisena. Slovakia sai erän aikana kokeilla vielä viidellä kolmea vastaan -ylivoimaa, mutta pyritys ei tuottanut tulosta.

Myöskään ottelun toinen erä ei tarjonnut osumia. Keskimmäisessä erässä joukkueet roiskivat puolin ja toisin kiekkoa, eikä kunnollisia tekopaikkoja rakentunut kovinkaan monta.

Päätöserään Slovakia tuli kuitenkin hyvin ja hallitsi erää. Palkintoa ei kuitenkaan ensimmäisenä tullut slovakialaisille, vaan avausosumasta vastasi reilun 51 minuutin pelin jälkeen Sergei Kostitsyn. Hienon sommitelman päätteeksi Kostisinyllä oli helppo työ siirtää kiekko ohi Slovakian maalivahdin Jan Lacon.

Ottelussa lievästi niskan päällä koko illan ollut Slovakiakin sai kuitenkin pian Kostitsynin maalin perään palkinnon yrityksilleen. Libor Hudacekin oivaltava syöttö löysi Andrej Mezarosin, joka täräytti kiekon ohi Lalanden.

Erän lopulla Valko-Venäjä sai vielä ylivoiman, mutta se ei tuottanut tulosta. Näin ollen ratkaisua haettiin jatkoajalta. Lopulta Mezaros nousi maansa sankariksi iskemällä ottelun toisen osuman slovakialaisille, ja slovakialaisjuhlat olivat valmiit. Mezarosin tarkan vedon edessä Lalande oli voimaton.

Kumpikin joukkue jatkaa otteluitaan tiistaina. Tuolloin Slovakia kohtaa Slovenian ja Valko-Venäjä Tanskan.

Valko-Venäjä ei jakanut ilmaisia lippuja Lalanden eteen.

Kanada-Saksa 10-0 (4-0, 5-0, 1-0)

Ottelun alusta asti oli selvää, että ottelun selkeästi vahvempi osapuoli on Kanada. Saksa yritti kaikkea maalivahdin vaihtamisesta eteenpäin, mutta yrittäminen oli turhaa. Vaahteranlehdet olivat yksinkertaisesti selkeästi edellä.

Kanadan alku ei ollut varsinaisesti mairitteleva, sillä se otti kaksi jäähyä reilun kuuden ensimmäisen minuutin aikana. Näistä Saksa ei kuitenkaan päässyt rokottomaan.

Kanadan maalitalkoot alkoivatkin välittömästi näiden jäähyjen jälkeen. Vaahteranlehtien ensimmäisestä osumasta vastasi Sidney Crosby reilun kahdeksan minuutin pelin jälkeen. Vielä ensimmäisen erän aikana kanadalaisista osuivat Taylor Hall ja kahdesta Cody Eakin.

Ottelu oli jo ensimmäisen erän jälkeen käytännössä taputeltu, mutta kanadalaiset laittoivat lisää vettä myllyyn toisessa erässä iskemällä viisi osumaa saksalaisten verkoon. 6-0-tilanteessa Danny Aus den Birken sai tehdä tilaa Saksan maalilla Dennis Endrasille, Hall ja Aaron Ekblad olivat osuneet erän alkuun.

Endraskaan ei kuitenkaan ehtinyt seisoa maalillaan kuin reilun kolme minuuttia, kun kiekko oli jälleen Saksan maalissa. Tällä kertaa kiekon toimitti maaliin Claude Giroux. Toisessa erässä osui vielä Tyler Ennis, jonka lisäksi Hall täydensi hattutemppunsa.

Päätöseräkin alkoi saksalaisittain murheellisesti, kun Matt Duchene pääsi iskemään Kanadan kymmenen maalin johtoon rangaistuslaukauksesta. Loput ottelusta kuitenkin mentiin puolin ja toisin käsijarru päällä, eikä maaleja enää nähty.

Kaiken oleellisen ottelun tasoerosta kertoo se, että ensimmäisen kahden erän jälkeen laukaukset olivat kanadalaisille 28-7. Kolmannen erän laukaisutilasto vääristää hiukan lopullista totuutta, mutta sakasalaisilla ei ollut kokonaisuutena mitään mahdollisuuksia Kanadaa vastaan.

Seuraava haaste Kanadalla on maanantai-iltana isäntämaata Tšekkiä vastaan. Saksa puolestaan haastaa tiistaina Sveitsin.