SK-turnaus tarjoili pettymyksiä

LIIGA / Artikkeli
Porin jääkiekkokausi korkattiin viikonloppuna taas SK-turnauksen merkeissä. Maakunnan valtalehden sponsoroimaa kiekkotapahtumaa odotettiin suurella mielenkiinnolla, mutta kokonaisuutena turnauksen anti jäi varsin vaisuksi. Jopa niin vaisuksi, että olisi syytä miettiä kannattaako turnausta jatkossa edes järjestää.

Ensimmäinen pettymys koettiin oikeastaan jo muutama viikko sitten, kun turnaukseen osallistuvat joukkueet vahvistettiin. Isäntäjoukkue Ässien lisäksi naapurikaupungin kiusanhenki Lukko oli itsestään selvä osallistuja, mutta kahta muuta kisailijaa jouduttiin hakemaan kauan. Vaasan Sportin ja SKA Pietarin mukaantulot eivät suuria hurraa-huutoja aiheuttaneet, eikä niistä ollut tuomaan sellaista kiinnostusta, mitä onnistunut kiekkoturnaus olisi ehdottomasti kaivannut. Näin ollen turnauksen ainoaksi mielenkiinnon kohteeksi kohosi etukäteen ounasteltu lauantai-illan finaali Ässät – Lukko, joka ei kaiken huippuna siinä muodossa koskaan toteutunutkaan.

Toinen pettymys koettiin Lukon luistellessa avausotteluun SKA Pietaria vastaan. Raumalaiset osoittivat taas tylyllä tavalla arvostuksensa SK-turnausta kohtaan luisteluttamalla kaukaloon varsinaisen rippileirin, jonka isosiksi oli haalittu muutama liigajoukkueen täytemies. Edellisen kerran Lukko toimi vastaavalla tavalla muutama vuosi sitten, saaden Ässät järjestävänä tahona hiiltymään sen verran, että Raumalle sovittu harjoitusottelu peruttiin. Tälläkin kertaa raumalaisten pelleily aiheutti luonnollisesti ärtymystä Ässien leirissä, eikä ollutkaan ihme, että ilmoille heiteltiin jo puheita ensi kesän Pitsiturnauksen boikotoimisesta. Näin tuskin käy, mutta lienee syytä vakavasti pohtia kannattaako Lukko jatkossa kutsua Porin turnaukseen, kun se ei vain näytä kiinnostavan tai minkäänlaista arvostusta Lukossa herättävän. Rippileirinsä Lukko voi varmasti pitää Äijänsuollakin.

Tällä kertaa Lukon tempauksesta otti täyden vastuun valmentaja Ismo Lehkonen. Seurajohto pesi kätensä ilmoittamalla ettei heillä ollut mitään tietoa Lehkosen aikeista. Yllättävän vähäistä on siis keskustelu ja keskinäinen informointi Lukossa. Voisi kuvitella, että niinkin pienessä organisaatiossa päivittäinen yhteydenpito olisi varsin tiivistä, mutta ilmeisesti näin ei ole.

Totta kai on ymmärrettävää, että loukkaantuneiden pelaajien tilalle nostetaan nuoria tai pienempiäkin kolhuja kokeneita säästellään, mutta tuskinpa Lukon rinki perjantaina ihan 90 prosenttisesti vammoista tai kolhuista kärsi. Niinpä Lehkonen selittikin asiaa sillä, että junioreita pitää katsastaa, kun nelosketjua ja mahdollisten loukkaantuneiden tuuraajia joudutaan kuitenkin kokoamaan siltä saralta. En vain ymmärrä miksi koko juniorikaarti piti testata samalla kertaa. Sen Lehkonen olisi kai voinut tehdä A-junioreidenkin harjoituspelissä. Eikä sillekään löydy hyvää selitystä, miksi tämä junioritestaus suoritettiin juuri Porissa, kun Lukko on tähän mennessä pelaamissaan harjoitusotteluissa pelannut aina parhaalla käytettävissä olevalla miehistöllään. Oli syyt sitten mitkä tahansa, niin joka tapauksessa se tuntui turnauksen ja Ässien ylenkatsomiselta. Sekä ennen kaikkea maksavan yleisön pettämiseltä. Yleisö olisi varmasti halunnut, että Pasi Saarelan nimellä ja numerolla olisi pelannut mies itse, eikä mikään hintelä juniori, jolla on kaikin puolin pitkä matka Laitilan kaurajätiksi. Olisi Lukko voinut edes häveliäisyyssyistä antaa kyseiselle pojalle jonkun muun pelipaidan tai edes peittää paidasta Saarelan nimen.

Tietynlaista yleisön pettämistä tapahtui järjestäjienkin puolelta. Jos halliin myydään päivälippuja erikseen seisomaan ja istumaan, niin voisi olettaa löytyvän sen verran valvontaa ettei istumaan pääse seisomalipulla. Nyt petetyiksi tulivat ne hyväuskoiset istumalipun ostajat, jotka huomasivat, että olisihan sitä saanut halvemmallakin hinnalla istuskella. Ehkä olisi ollut järkevämpää myydä vain yhdenhintaisia lippuja, kun kuitenkin oli tiedossa, että niin paljoa ei väkeä tule etteivätkö kaikki mahtuisi istumaan.

Seuraavan pettymyksen tarjoili kotijoukkue Ässät, joka esiintyi käsittämättömän huonolla asenteella Sportia vastaan. Ikään kuin joukkue ei olisi sisäistänyt sitä tosiasiaa, että heillä on todella paljon työtä edessään yleisön luottamuksen voittamiseksi. Nyt oli kyseessä ensimmäinen ja ainoa pelillinen markkinointitilaisuus ennen liigakauden alkua ja siinä tehtävässä patapaidat eivät missään nimessä onnistuneet, vaikka Lukkoa vastaan jo hieman enemmän puhtia löytyikin. Mutta häviö Sportille oli varsin noloa, joskin oikeutettua. Ässillä ei vaan todellakaan pitäisi olla viime kauden tapahtumien jälkeen minkäänlaisia asenneongelmia yhdessäkään kotipelissä ketään vastaan. Kyllä kai Ässä –pelaajille on kerrottu, että he pelaavat oman uransa lisäksi myös mitä suuremmissa määrin porilaisen kiekkoilun tulevaisuuden puolesta, sikäli mikäli he eivät ole sitä itse oivaltaneet. Niinpä sellaista ei saisi päästä tapahtumaan mitä Sportia vastaan tapahtui. Irvileuat saivat lisää tuulta purjeisiinsa ja varmasti pata-uskontoon vannovienkin usko oli taas perjantaina kovalla koetuksella.

Näin jäi se turnauksen kohokohdaksi tarkoitettu Ässät – Lukko –finaali näkemättä, mutta ”onneksi” molemmat Satakunnan ylpeydet konttasivat omalla tavallaan ja näin nähtiin sentään jumbofinaali rakkaiden vihollisten kesken. Tunnelma iltapäiväpelissä oli kuitenkin varsin lattea, kun raumalaiskatsojia ei moinen hävinneiden vääntö kiinnostanut, eikä porilaisetkaan vaeltaneet mitenkään sankoin joukoin katsomaan millainen nippu oikein onnistui Sportille häviämään. Yleisön ja tunnelman kannalta olisi ehkä ollut oikea liike vaihtaa pelien järjestystä niin, että Ässät ja Lukko olisivat sittenkin kohdanneet iltapelissä. Tuskinpa tuollaiselle järjestelylle mitään estettä olisi ollut, vaikka toki turnauksen arvoa tuollainen temppuilu olisi vähentänyt entisestään, jos mahdollista. Mutta sillä tavalla olisi sentään saatu jonkinlainen huipennus turnaukselle ja varmasti se olisi ollut taloudellisestikin kannattavaa. Nyt Sport ja SKA Pietari pelasivat finaalissa tyhjille katsomoille, mikä kertoo omaa karua kieltään joukkuevalintojenkin onnistumisesta.

Viime vuosina SK-turnaus on päässyt pahasti näivettymään ja tämänkertainen oli kaikessa vaisuudessaan jo kaiketi pohjanoteeraus. Jos tapahtumaa ei jatkossa pystytä tai haluta kehittää, niin on varmasti parempi jättää se kokonaan pelaamatta. Porissa ei varmaankaan ole pakko pelata harjoitusturnausta vain siksi, että muillakin liigapaikkakunnilla sellainen pelataan. Kaikki kunnia Pietarille ja Sportille, jotka finaalipaikkansa ansaitsivat, mutta ne eivät ole sellaisia joukkueita, joita kannattaisi raahata Poriin turnausta pelaamaan. Ne eivät vain kiinnosta ketään, ei yleisöä eikä näköjään Satakunnan joukkueitakaan. Yleisö haluaa nähdä kehissä liigajoukkueita ja ulkomaalaisistakin joukkueista jotain hieman tutumpia kuin tällaisen Pietarin poppoon. Jos sellaisia ei kyetä mukaan saamaan, niin jätettäköön turnaus silloin järjestämättä ja tilalle mieluummin muutama erillinen harjoitusottelu. Nytkin olisi varmasti ollut kannattavampaa pelata vain yksittäinen Ässät - Lukko perjantai- tai lauantai-iltana.

Jos turnaus jatkossakin järjestetään, niin lienee myös syytä vaatia osallistuvia joukkueita saapumaan parhaalla kokoonpanollaan. Lukonkaan mukanaolo ei saa olla välttämättömyys, jos se ei pysty sellaiseen sitoutumaan. Vaikka varmasti olisikin kaikkien etu jos Pori – Rauma –yhteistyötä löytyisi edes sen verran, että joukkueet osallistuisivat kiltisti toistensa turnauksiin, ilman nyt nähtyjä kokoonpanosekoiluja.

» Lähetä palautetta toimitukselle