Sibir Novosibirsk – suomalaista sisua Siperian pikkujoukkueessa

KHL / Artikkeli
Sibirin maalilla nähdään "kolmemetrinen" kolossi Suomesta.
Kuva © Teemu Eirtovaara, teemu.eirtovaara@gmail.com
Sibir on sympaattinen pikkujoukkue Siperian suurimmasta kaupungista Novosibirskistä. Seuran innokkailla faneilla riitti viime keväänä aihetta juhlaan, kun Sibir järjesti yhden KHL:n historian isoimmista yllätyksistä pudottamalla ensimmäisellä pudotuspelikierroksella kaksi kertaa Gagarin Cupin voittaneen Ak Bars Kazanin. Sisulla ja suurella sydämellä pääsee pitkälle, mutta resurssit ovat silti rajalliset. Entä kuinka joukkue tulee pärjäämään, kun Jori Lehterä lähti rapakon taakse?

Aiemmilla kausilla Sibir on kuulunut KHL:ssä keskikastin joukkueisiin, mutta viime kausi oli poikkeus. Se meni loistavan valmennuksen ja motivaation avulla pudotuspeleihin sekä pudotti ensimmäisellä kierroksella kaksinkertaisen mestarin, rikkaan ja ison Kazanin. Se oli ehdottomasti yksi liigan historian suurimmista yllätyksistä. Sarja oli lisäksi erittäin kovatasoinen ja mielenkiintoinen. Magnitogorsk palautti toisella kierroksella Sibirin maanpinnalle ja vei sarjan 4-0 voitoin, kuitenkin pelillisesti tasaisen ja kovan sarjan päätteeksi. Viime kausi oli silti erinomainen saavutus Sibirille ja osoitus siitä, että rahan puute ja heikot resurssit eivät sanele sijoituksia.

Jori Lehterän lähdettyä NHL:ään menestysmahdollisuudet tulevalle kaudelle putosivat radikaalisti. Hän on edelliset kolme kautta ollut joukkueen "liideri" ja hyökkäykseen jää iso aukko paikattavaksi. Suomalaisnäkökulmasta Sibir on silti edelleen mielenkiintoinen, kun mukana ovat Jarno Koskiranta, ykkösmaalivahti Mikko Koskinen sekä Jonas Enlund, joka yrittää paikata Lehterän lähtöä parhaansa mukaan.

Maalivahdit:

Mikko Koskinen

Nikita Bespalov

Viime kauden alkupuolella Espoo Bluesista hankittu kaksimetrinen Mikko Koskinen jatkaa selkeänä ykkösmaalivahtina. Mikäli hän pysyy kunnossa ja jatkaa siitä, mihin viime keväänä jäi, ei Sibirin kausi ainakaan maalivahtipeliin kaadu. Koskinen pelasi loistavan tulokaskauden KHL:ssä ja sen perusteella lukeutuu ehdottomasti liigan kovimpien maalivahtien joukkoon, kun ottaa myös huomioon, että Sibirin puolustus ei päätä huimaa. Koskinen peittää maalin hyvin ja kokoonsa nähden liikkuu yllättävän sujuvasti.

Joukkueen luukkuvahtina aloittaa pääasiassa KHL:n farmiliigan, VHL:n puolella muutamat viime kaudet pelannut 26-vuotias Nikita Bespalov. Hän ei yllä läheskään Koskisen tasolle, eikä ratkaisupeleissä pää pysy riittävän kylmänä, mutta pystyy todennäköisesti silloin tällöin tuuraamaan Koskisen tarvitessa lepopäiviä.

Nikita Bespalov on joukkueen kakkosmaalivahti.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Puolustajat:

Patrik Hersley (SWE) - Vjatšeslav Belov

Igor Ožiganov - Konstantin Aleksejev

Sergei Gimajev - Maksim Ignatovitš

Andrei Konev

Sibir on vahvistanut kesän aikana puolustustaan, kun Patrik Hersley sekä Sergei Gimajev ja Andrei Konev tulivat Novosibirskiin. Ivan Lekomtsev ja Aleksandr Kutuzov sen sijaan lähtivät Ufaan.

Leksandissa viime kaudella 35 pistettä tehnyt Patrik Hersley oli SHL:n maalipörssin kuudes ja hän teki SHL:n historian puolustajien maaliennätyksen 24 osumalla. Sibir saa hänestä ylivoimalle todellisen maalipyssyn todella tarkan ja kovan laukauksen ansiosta. Hersley on lisäksi isokokoinen ja hyvä kahdensuunnan pelaaja, mutta liike ei ole ihan huipputasoa. Moskovan TsSKA:sta saapunut Sergei Gimajev on 30-vuotias kokenut pakki. Hän on pelannut 12 kautta Venäjän pääsarjassa, KHL:ssä ja välillä alemmilla sarjatasoilla. Andrei Konev pelasi viime kaudella Ufassa ja Donetskissa, yhteensä 14 runkosarjapeliä saaden kaksi syöttöpistettä kasaan.

Pienikokoinen ja kokenut Vjatšeslav Belov on pelannut KHL:ssä jo pitkän aikaa. Hän on joukkueen luottopakki, joka on vahvimmillaan kiekollisessa pelissä. 26-vuotias Konstantin Aleksejev aloittaa jo yhdeksännen kauden Sibirissä. Hän on Belovin tavoin joukkueen luottopelaaja.

Nuoremmista puolustajista mainittakoon 21-vuotias Igor Ozhiganov, joka pelasi viime kaudella runkosarjassa 52 ottelua tehoin 1+5=6. Hän on lahjakas, hyvä luistelemaan ja ylivoimalla kovaa lämäriä hyödyntävä nuori lupaus. Sibirin oma kasvatti, 23-vuotias Maksim Ignatovitš on vahva, isokokoinen, mutta hieman kankeahko.

Hyökkääjät:

Andreas Thuresson (SWE) - Jonas Enlund (FIN) - Dmitri Monja

Aleksei Kopeikin - Jarno Koskiranta (FIN) - Dmitri Kugryšev

Aleksei Jefimenko (BLR) - Oleg Gubin - Stepan Sannikov

Maksim Šalunov - Viktor Bobrov - Sergei Šumakov

Hyökkäykseen jäi iso aukko Jori Lehterän lähtiessä NHL:ään. Tämä tulee taatusti näkymään muutenkin nuoressa ja KHL:ään vaatimattomassa hyökkäyksessä, mikä ei kesän aikana ole kokenut merkittävää vahvistusta.

Hyvä joukkuepelaaja Andreas Thuresson on kovalla laukauksella varustettu fyysinen pelaaja, joka tarvittaessa puolustaakin mallikkaasti. Hän on harjoituspeleissä pelannut ykköskentässä Jonas Enlundin ja Dimitri Monjan kanssa. Suomen maajoukkueessakin pelannutta Enlundia on kokeiltu keskushyökkääjän paikalle täyttämään Lehterän jättämää aukkoa. Enlund on nopea ja maaliahne hyökkääjä, joka on tottunut pelaamaan laidassa. Hän aloittaa jo viidennen kauden Novosibirskissä.

Jonas Enlund on joukkueen tärkeimpiä pelaajia.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Joukkueen parhaisiin pelaajiin lukeutuva 25-vuotias Dimitri Monja teki viime kaudella todellisen läpimurron KHL:ään. Aiemmin hän pelasi Moskovan TsSKA:ssa ja VHL:n puolella, mutta viime kauden 47 runkosarjapelissä hän teki 23 tehopistettä. Hän on taitava ja arvaamaton kiekon kanssa sekä pelikäsitys ja syöttötaito kuuluvat hänen vahvuuksiin. Monja on myös hyvä alivoimapelaaja, joka osaa rauhoittaa peliä.

30-vuotias Aleksei Kopeikin on joukkueen kapteeni. Hän on pelannut aiemmin pitkään Amur Habarovskissa, sielläkin kapteenina. Pienikokoinen Kopeikin on energinen, nopea ja työteliäs pelaaja, joka on vahvimmillaan hyökkäyspäässä.

Jarno Koskiranta on kehittynyt KHL:ssä ja pelannut viime vuosina maajoukkueessakin. Isokokoisella ja vahvalla keskushyökkääjällä on hyvä pelikäsitys sekä mukavasti vastuuta joukkueessa. Kärkiketjuissa pelaa todennäköisesti myös Dmitri Kugryšev, joka on taitava ja nopea.

Viktor Bobrov saapui rahaongelmiin luhistuneesta Spartakista. Hän kävi toissa kaudellakin Sibirin paidassa pelaamassa 15 peliä. Oleg Gubin 33-vuotias on kovaa töitä painava, mutta tehoton keskushyökkääjä. Valkovenäläisellä 29-vuotiaalla Aleksei Jefimenkolla on myös Venäjän passi eli hän ei vie tilaa ulkomaalaiskiintiöstä. Hän pelasi Valko-Venäjän pääsarjassa pitkään ja viime kausi Dinamo Minskissä oli ensimmäinen KHL:ssä.

Nuoremmat hyökkääjät Sergei Šumakov (21 v) ja Stepan Sannikov (23 v) pelaavat kolmos- tai nelosketjuissa. Šumakov on nopea, lahjakas ja taitava hyökkääjä. Sannikov puolestaan energinen, nopea ja työteliäs laituri, joka pelaa röyhkeästi. 21-vuotias Maksim Šalunov pelasi viime kaudella Pohjois-Amerikassa, AHL:ssä ja ECHL:ssä. Aiemmin hyvästä juniorituotannosta tunnetun Traktorin kasvatti on pelannut muutamia KHL-otteluita sekä MHL:ssä useita kausia.

Yhteenveto:

Sibirillä on jälleen kasassa sisukas joukkue, mutta menestyminen vaatii kovaa työtä ja vähän tuuriakin. Koskinen on riittävä ykkösmaalivahti; puolustuskin on keskitasoa, mutta hyökkäys on entistä heikompi Lehterän lähdettyä. Myös viime kaudella erinomaisesti toimineessa valmennuksessa on tapahtunut muutoksia ja se tulee varmasti vaikuttamaan enemmän kuin moni uskookaan. Andrei Skabelka on kuitenkin harjoitusotteluiden perusteella saanut joukkueen pelaamaan tiiviisti, eikä Sibir taatusti luovuta helpolla, vaan yrittää haastaa monia isompia joukkueita.

Arvio:

Sijoille 8-11 itäisessä konferenssissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle