SHL:n syyskuu: Suomalaisvoimin pois pinteestä?

SHL / Artikkeli
Blues-kasvatti Sallinen on ollut alkukauden suomalaisnimiä.
Kuva © Timo Savela
Jatkoajan kuukausittainen SHL-katsaus selvittää, mitä ruotsalaiselle pääsarjakiekolle kuuluu. Ensimmäinen osa painottuu Leksandin katastrofaaliseen alkukauteen ja selvittää, kenellä on sujunut.

Jonkun on aina oltava jumbona, mutta Leksand on tehnyt sen suorastaan mykistävällä tavalla. Joukkueen harvoihin valopilkkuihin lukeutuva Tomi Sallinen selvitti Jatkoajalle, miksi keskikastiin povatun joukkueen saldona on kuuden pelatun ottelun jälkeen tasan nolla pistettä.

Tappiot eivät ole edes olleet erityisen tiukkoja. Maaliero -19 ja vain kuusi tehtyä maalia kertovat siitä, että päätä on hakattu seinään - ja useasti.

Sallinen, 25, hämmästelee tapahtunutta itsekin.

− Kaikkien odotukset ovat olleet korkealla, mutta voittoja ei vain ole tullut ja kaikenlaista pikku hässäkkää on ollut joukkueen ympärillä. Yksinkertaisesti olemme tehneet liian vähän maaleja ja päästäneet liikaa omiin. Vaikeaahan tämä on ollut.

"Kausi on pitkä, ja paljon kerkeää vielä tapahtumaan matkan varella."

Näihin ongelmiin ei ole taikatemppuja, vaan Leksand on lähtenyt nöyrän harjoittelun kautta.

− Treeneissä olemme nyt kiinnittäneet erityishuomiota maalintekoon ja oman maalinedustan puolustamiseen.

Sallinen itse on kuitenkin aloittanut kautensa suorastaan hämmentävän hyvin floppiryhmän tasoon nähden. Hän on ollut mukana viidessä kuudesta maalista ja tehnyt puolet näistä kuudesta itse. Hän ja suomalaiset ketjukaverit aikovat pelastaa Leksandin kauden.

− Oman kauteni aloitukseen olen ihan tyytyväinen. Harjoituspeleissä oli vielä pientä hakemista ketjujen ja ruotsalaisen pelityylin kanssa, mutta nyt on löytynyt hyvä kemia meille Veli-Matti Savinaisen ja Toni Kähkösen kanssa. Olemme koko ajan saaneet kentän pelin toimimaan paremmin ja paremmin. Sitä kautta pystymme tuomaan esimerkkiä joukkueelle ja auttamaan joukkuetta voittamaan.

Leksandilla on keskiviikkoiltana hyvä mahdollisuus napata avausvoitto, kun se kohtaa vieraissa toisen häntäpään joukkueen Linköpingin. Turussakin CHL-ottelussa nähty Linköping on sekin napannut vasta kaksi voittoa tällä kaudella - ja ainakin TPS:ää vastaan peli oli kovin aneemista.

− Kausi on pitkä, ja paljon kerkeää vielä tapahtumaan matkan varrella. Keskiviikkona on taas uusi mahdollisuus ottaa kauden ensimmäinen voitto, toivoo Sallinen.

Muualla päin Ruotsia sujuu helpommin. SHL:n kärjessä jyräävät kaksi sarjan pohjoisinta joukkuetta: viime kauden mestari Skellefteå, joka on jälleen aloittanut kauden hyvin, vaanii pisteen päässä kärkiryhmä Luulajasta.

Myös Luulajassa on nähty suomalaisosaamista: täksi kaudeksi Ruotsiin lähtenyt Kristian Näkyvä on kerännyt jo viisi tehopistettä alkukaudesta. Yksi suomalainen on kuitenkin ollut vieläkin tehokkaampi. Tasapisteissä Skellefteån kanssa olevan Växjö Lakersin Tuomas Kiiskinen kuudella pisteellään on myös kuulunut sarjan eliittiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle