SHL:n lokakuu: Skellefteån komennossa

SHL / Artikkeli
Skellefteån peli kulkee.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jatkoaika selvittää kuukausittain, kuinka länsinaapurin pääsarjassa on pelattu. Lokakuussa katsotaan myös, kuinka kausi on käynnistynyt toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Allsvenskanissa.

Kahtena edellisenä keväänä mestaruutta juhlinut Skellefteå menetti viime kauden jälkeen tukun avainpelaajiaan. Tämä herätti kysymyksiä joukkueen iskukyvystä tälle kaudelle, mutta Skellefteå on ollut todella hyvä ja tasainen tälläkin kaudella. Kirjoitushetkellä Skellefteå johtaa sarjaa 37 pisteellä.

Esille voidaan nostaa muun muassa erittäin taitava laituri Kirill Kabanov ja puolustaja Tim Heed, joka on ehtinyt jo tuplata viime kauden pisteensä. Princetonin yliopistosta hankittu hyökkääjä Andrew Calof (10+6) on ollut loistava, samoin Pär Lindholm, joka on ykkössentterinä pelattuaan vielä kaksi kautta sitten kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Viime kaudella mestaruuden maalissa torjunut Markus Svensson on ollut myös erinomainen.

Skellefteån jälkeen toisena oleva HV71 on pelannut erinomaista kiekkoa. Maalivahti Gustaf Wesslau on löytänyt samanlaisen tason kuin kaudella 2012-13, jolloin hänet palkittiin liigan parhaana maalivahtina. Kevin Fialan paluu seuraan Nashvillen NHL-leiriltä on ollut mainio lisä. Fiala on pelannut piste per peli -tahdissa ja ollut tärkeä osa laadukasta ylivoimapeliä.

HV71 on voittanut Skellefteån kahdesti, mikä myös kertoo joukkueen tasosta. Myös Frölunda ja Örebro ovat olleet ehdottomasti positiivisia ilmestyksiä tällä kaudella.

Viidentenä sijalla oleva Linköping on tehnyt 50 maalia 17 ottelussa. Huomionarvoista on se, että maaleista liki puolet (24) ovat tehneet ulkomaalaishyökkääjät Jeff Taffe, Jacob Micflikier ja Broc Little. Kokenut 33-vuotias Taffe on joukkueen ykkössentteri ja Micflikier on nähty usein toisella laidalla.

Allsvenskanista pääsarjaan palannut Djurgården on pelannut kelpo tavalla ja on hyvissä asemissa kuudentena. Viime aikoina maalinteko on ollut alkukautta tehokkaampaa, mikä lupaa hyvää marraskuulle.

Rauman Lukostakin tuttu maalivahti Mikael Tellqvist on ollut vahva ja joukkueen alivoimapeli on ollut erittäin vankkaa. Kesken viime kauden päävalmentajaksi tullut Hans Särkijärvi on jatkanut hyvää työtään seurassa.

Linköping on mättänyt maaleja.
Linköping on mättänyt maaleja.
Kuva © Timo Savela

Brynäs tappioputkessa, Leksand parantanut

Brynäs on tippunut sarjataulukossa yhdeksänneksi, kun se on hävinnyt viimeisimmät viisi otteluaan. Näissä peleissä gävleläiset ovat tehneet vain 11 maalia ja päästäneet 25. Päävalmentaja Tommy Jonsson kertoi Hockeysverigelle, että puolustuspelaamista on kuitenkin harjoiteltu hyvin paljon. Yhtä kaikki, puolustamista on ehdottomasti parannettava, jotta Brynäs voi palata takaisin alkukauden tasolleen.

Edelleen jumbosijalla majailevan Leksandin kausi on ollut erittäin hankala, mutta viime aikoina on ollut nähtävissä valoa tunnelin päässä. Lokakuussa joukkue pystyi voittamaan neljä ottelua ja parantamaan heikkoa pistemääräänsä huomattavasti. Joukkueessa on tapahtunut paljon pelaajaliikennettä ja muun muassa veljekset, hyökkääjät Chris ja Jack Connolly saivat lähteä pelattuaan alkukauden pisteittä.

Tulijoista taitavasti kiekkoa liikuttava puolustaja Linus Hulström ja kärkiketjuissa pelannut laituri Mattias Ritola ovat olleet selkeitä vahvistuksia Leksandille. Toni Kähkönen on loukkaantuneena kärsittyään 23.10. aivotärähdyksen Växjön Malte Strömwallin taklauksen seurauksena.

Vita Hästen Allsvenskanin yllättäjä

Allsvenskanin alkukauden komeetta on ehdottomasti sarjakärki Vita Hästen, joka nousi viime kauden päätteeksi 1. divisioonasta sarjaporrasta ylemmäs. Huikeasti kiekkoja pysäyttäneen maalivahti Axel Bragen johdolla joukkue on pelannut erinomaisesti – kaikkien odotusten vastaisesti.

Maalinteko on kuitenkin hieman tökkinyt viime otteluissa, mutta Hästen onkin joutunut pärjäämään ilman seitsemän maalia tehnyttä Justin Donatia, joka on loukkaantumisen takia sivussa.

Västerås on ollut suuri pettymys. Joukkuetta oli helppo ennustaa pelaajamateriaalin puolesta yhdeksi sarjan kärkijoukkueista, mutta itse peliesitykset ovat olleet yllättävän vaisuja. Niinpä hyökkääjät Matthew Fornataro (1+1) ja Evan McGrath (0+1) joutuivat lähtemään. Västerås ottaa varsin paljon jäähyjä, eikä alivoimapeli ole toiminut.

Toisaalta se pystyi lokakuussa voittamaan sarjan kärkijoukkueita, kuten Vita Hästenin ja Asplövenin, joten Västerås pystyy kyllä hyvänä päivänä kilpailemaan parhaita vastaan. Joukkueessa pelaa kuitenkin yksi Allsvenskanin parhaita hyökkääjiä, Jeremy Williams. 30-vuotias Williams on tehnyt jo 10 maalia ja on todella vaarallinen ylivoimalla.

Yksittäisistä pelaajista on nostettava esille Södertäljen Robin Press. Chicago Blackhawks varasi 19-vuotiaan puolustajan vuoden 2013 NHL-varaustilaisuuden viimeisenä pelaajana. Press on tehnyt 18 pistettä ja näyttää ajoittain jopa liian hyvältä Allsvenskaniin.

Isokokoinen 191-senttinen Press pelaa suurella itseluottamuksella kiekon kanssa, laukoo tulisesti ja on tehnyt jo 11 pistettä ylivoimalla. Vaikka Södertälje on joukkueena onnistunut heikosti ollen sijalla 11, Press on ollut Allsvenskanin suurimpia tähtiä tähän mennessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle