SHL-kauden tilinpäätös

SHL / Artikkeli
Växjö Lakers pääsi juhlimaan seurahistorian ensimmäistä mestaruutta pääsarjatasolla.
Kuva © Pontus Lundahl / TT Nyhetsbyrån
SHL-kauden 2014-15 päätöstekstissä käydään läpi kauden merkittävimmät tapahtumat.

Vuonna 1997 perustettu Växjö Lakers nousi pääsarjaan 2011. Joukkue oli jo viime kaudella välierissä, mutta silloin Färjestad eteni finaaleihin voitoin 4-2. Tällä kaudella kapteeni Tomi Kallion johtama joukkue pääsi finaaleihin, joissa kaatui hallitseva mestari Skellefteå. Tuomas Kiiskinen teki kuudennessa finaaliottelussa mestaruuden ratkaisseen jatkoeräosuman. Växjöllä oli kenties sarjan paras pakkipari Noah Welch - Cory Murphy sekä erittäin tasokas ja laaja hyökkäys.

Välierissä tippuneiden Frölundan ja Linköpingin kausissa oli paljon positiivista. Taiturimainen Mathis Olimb oli Frölundan tehokkain pelaaja kymmenen pisteen erolla, mutta myös esimerkiksi nuoret hyökkääjät Mattias Janmark (22 maalia) ja Max Görtz onnistuivat mainiosti. Linköpingistä on syytä nostaa esiin loistavat ulkomaalaishyökkääjät Jeff Taffe, Broc Little ja Jacob Mickflikier. He tekivät yhteensä yli 150 pistettä.

Luulaja johti puolivälierissä Frölundaa voitoin 3-1 ja oli menossa varsin suurella todennäköisyydellä jatkoon. Frölunda kuitenkin voitti seuraavat kolme ottelua. 22-vuotias Joel Lassinantti oli loistava Luulajan maalilla läpi kauden. Myös hyökkääjä Daniel Zaar pelasi vahvan debyyttikauden SHL:ssä. Zaar oli joukkueen tehokkain pelaaja Champions Hockey Leaguessa, jonka Luulaja voitti. Finaaleissa oli vastassa juuri Frölunda.

Örebrossa sarjan huippuluokan ulkomaalaisia

Olisi ollut helppoa ennustaa Örebron olevan sarjan heikoimpia joukkueita, olihan se edellisellä kaudella SHL:ssä toiseksi viimeinen. Joukkue yllätti kuitenkin monet sijoittumalla runkosarjassa kuudenneksi. Vaikka puolivälierissä tuleva mestari Växjö oli parempi, kausi oli ehdottomasti onnistunut. Loistavan kauden pelannut Julius Hudacek valittiin SHL:n parhaaksi maalivahdiksi ja Derek Ryan parhaaksi hyökkääjäksi. Ryan ohitti kauden loppumetreillä Linköpingin Jeff Taffen voittaen lopulta pistepörssin.

Djurgårdenissa SHL:n parhaaksi tulokkaaksi valittu 23-vuotias Marcus Sörensen pelasi vahvan kauden. Hyökkääjällä oli alla tehokas kausi Allsvenskanissa, mutta Sörensen nosti tasoaan vielä pykälällä tai kahdella ja pääsi mukaan myös Ruotsin A-maajoukkueeseen. Vauhdikas ja monipuolinen Markus Ljungh oli toinen onnistuja hyökkäyksessä. Djurgården sijoittui yhdeksänneksi, eikä joukkueelta olisi ollut realistista odottaa paljoa enempää.

Färjestadin kausi oli pettymys

Färjestad aloitti kauden erittäin heikosti voitettuaan ensimmäisistä kymmenestä ottelustaan ainoastaan kolme. Kesken kauden seuraan saapuneet puolustaja Anssi Salmela sekä uusvanha hankinta Toni Rajala olivat kuitenkin mukana auttamassa Färjestadin seitsemänneksi runkosarjassa. Joukkue sai pudotuspeleissä vastaansa kymmenenneksi sijoittuneen Brynäsin, joka meni kuitenkin puolivälieriin voitoin 2-1. 40 pisteen Milan Gulas pelasi erinomaisen kauden, samoin kanadalainen maalivahti Justin Pogge.

Brynäs pääsi siis puolivälieriin, mutta joutui kokemaan finaaleihin menneen Skellefteån paremmakseen suoraan neljässä ottelussa. Brynäsin ykkösketju, johon kuuluivat Greg Scott, Bill Sweatt ja Anton Rödin, oli kuitenkin koko kauden ajan vahva. Toisaalta kautta häiritsivät kahden avainpelaajan Jesper Ollaksen ja Jörgen Sundqvistin pitkäaikaisloukkaantumiset. Tehot jäivät varsin vähiin kärkipelaajien jälkeen.

HV71:n kausi päättyi jo viidentenä vuonna peräkkäin puolivälierissä, kun Linköping pudotti joukkueen voitoin 4-2. Otteluista neljä päättyi toiselle joukkueelle maalin erolla. Myös NHL:ssä ja KHL:ssä urallaan pelannut sentteri Erik Christensen oli joukkueen kauden arvokkain pelaaja. Hän oli viidellä maalillaan erinomainen pudotuspeleissä.

Leksand ja MODO joutuivat taistelemaan paikastaan SHL:ssä

Leksandin kausi oli todella vaikea joukkueen ajauduttua heti alkukierroksista lähtien sarjan hännille. Lopulta joukkue jäi sarjassa toiseksi viimeiseksi takanaan vain MODO. Harvoja onnistujia olivat vahvan kauden pelannut puolustaja Linus Hulström ja hyökkääjä Mattias Ritola, joka saapui kauden aikana MODOsta ja ansaitsi esityksillään sopimuksen Skellefteån riveihin ensi kaudeksi. Leksand putosi lopulta SHL-karsinnoissa seitsemässä ottelussa Malmölle, joka nousee ensi kaudeksi SHL:ään Röglen ja Karlskronan kanssa.

MODOn kausi oli odotetun heikko, eikä tilannetta auttanut superlahjakkaan hyökkääjä William Nylanderin tammikuussa tapahtunut lähtö AHL:ään. Yksi joukkueen suurimmista ongelmista oli sarjan heikoin ylivoimapeli. Kokenut, yhdeksännen kautensa seurassa pelannut norjalaislaituri Per-Åge Skröder oli joukkueen pistekärki 25 pinnalla. Karsinnoissa MODO voitti Allsvenskan-kauden yllättäjoukkueen Vita Hästenin voitoin 4-0 jättäen Hästenin kahdessa pelissä ilman maaleja.  

» Lähetä palautetta toimitukselle