SHL-katsaus: Maajoukkuekaavailuihin yllätysnimi Ruotsista?

SHL / Artikkeli
Mestari-Växjön ja Josh Hennessyn kausi ei ole alkanut hyvin.
Kuva © Teemu Eirtovaara, teemu.eirtovaara@gmail.com
Jatkoaika ja VeikkausTV:n Teppo Laaksonen aloittavat uuden juttusarjan, jossa paneudutaan kerran kuussa SHL:n saloihin. Suomalaisten otteet sekä topit ja flopit pääsevät tarkkaan käsittelyyn.

Jatkoajan historian ensimmäisen SHL-katsauksen kysymyksiin vastailevat talon puolesta Marco Bombino ja VeikkausTV:ltä selostaja Teppo Laaksonen. Miehet nostavat esiin suomalaisten parhaat suoritukset ja kertovat, miksi hallitsevalla mestarilla on vaikeaa. Entä miksi MODOlla on satsauksista huolimatta vaikeaa? Ja lähetetäänkö mestaruuspokaali jo suosiolla Göteborgiin?

Toistuvasti pelikieltoihin joutuvasta Jere Karalahdesta tietävät kaikki, mutta miltä muiden suomalaisten alkukausi on näyttänyt?

Teppo Laaksonen: Örebron Joel Mustonen on pelannut pirteästi kuten koko joukkue ja noussut ykkössentteriksi. Ehdottomasti pelaaja, jota voisi kokeilla jopa Leijonissa. Jos ei Karjala-turnauksessa, niin ainakin ennen joulua Venäjällä. Lasken ykkösonnistujiksi myös Djurgårdenin Tomi Sallisen sekä Brynäsin Anssi Salmelan.

Lähituntumassa ovat Luulajan Toni Rajala, Skellefteån Janne Pesonen sekä Växjön Ilkka Heikkinen ja Tuomas Kiiskinen - näiden neljän kohdalla tehopisteitä on tullut hyvin, mutta odotuksiin nähden kaikkien joukkueet ovat alisuorittaneet ja kokonaispanos on siksi vielä kaukana parhaastaan.

Ehdottomasti pelaaja, jota voisi kokeilla jopa Leijonissa.

Marco Bombino: Djurgårdenin kahden suunnan hyökkääjä Sallinen on ollut viime aikoina mainiossa iskussa. Kolmessa viime pelissä tehot 2+4, ja Växjötä vastaan peliaikaa yli 26 minuuttia. Sallinen oli viime kaudella ehdottomasti Leksandin parhaimmistoa, ja tämä kausi on alkanut erittäin lupaavasti.

Salmela on urakoinut yli 21 minuuttia ottelua kohden, eniten kaikista joukkueen pelaajista. Hän on ollut tärkeä osa Brynäsin ylivoimapeliä. Lisäksi Mustonen on ollut tärkeä osa Örebron vahvaa kakkosketjua ja tehnyt mainiosti kahdeksan pistettä.

Hei Växjö, ruotsalaiset eivät edes ryyppää, mutta mestaruuskrapula sittenkin. Vasta kolme voittoa. Mikä puolustavalla mestarilla noin kovin mättää?

Laaksonen: Suurin ongelma on ollut, että maalinteko on kasaantunut vain Robert Rosenin johtaman sinänsä erittäin hyvän ykkösketjun ympärille (laidoilla Richard Gynge ja Tuomas Kiiskinen). Muiden viisikoiden on pakko nostaa tasoaan, ja tätä ajatellen joukkue hankkikin jo yhden uuden vahvistuksen, Joey Crabbin. Kun Växjö vei mestaruuden, sen vahvuutena oli juuri erittäin leveä materiaali ja ratkaisijoiden määrä.

Toki myös esimerkiksi joukkueen kapteenin Tomi Kallion lähdöllä on varmasti ollut oma henkinen vaikutuksensa, Kallio kun oli tärkeä liideri myös pukukopin puolella.

Bombino: Växjön yksi suurimmista ongelmista on ollut epätasaisuus. Joukkue on aloittanut otteluita todella hyvin, mutta välillä myös heikosti. Växjö on ottanut myös paljon jäähyjä ja sen erikoistilanteet ovat toimineet vaihtelevasti. Joukkueen on oltava tasaisempi monilla osa-alueilla.

Lisäksi etenkin tulosyksikköön kuuluvat hyökkääjät Josh Hennessy ja Liam Reddox ovat alisuorittaneet pahasti. Myös kärkipuolustaja Cory Murphy on ollut yllättävän heikko omalla puolustusalueella.

Artturi Lehkosen Frölunda on ylivoimainen.
Artturi Lehkosen Frölunda on ylivoimainen.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

MODO hankki kanukkikoutsin ja tukun nimekkäitä ulkomaalaispelaajia. Materiaaliltaan joukkue on melkein kärkipäätä. Alku on kuitenkin ollut varsin vaikea. Voiko tällä konseptilla pärjätä kovan luokan liigassa, jossa ovat kovan luokan pelikirjat vastassa?

Laaksonen: Mielestäni ei voi. SHLssä varsinkin kärkijoukkueilla pelaaminen on hyvin pitkälle organisoitua, ja Larry Hurasin "luomujääkiekko" tuskin toimii koko kauden aikana. Juha-Pekka Haatajakin lähti MODOsta juuri siksi, että joukkueen pelisysteemi ja ennen kaikkea sen puuttuminen söi myös hänen vahvuuksiaan rajusti.

Oma veikkaukseni on, että Huras ei kauden loppuun asti MODOta vedä. Suomalaisella valmennusosaamisella olisi ilman muuta kysyntää Ruotsinkin puolella.

Bombino: Joukkueessa on potentiaalia paljon parempaan, mutta muutamat seikat ovat heikentäneet iskukykyä. Puolustaja Ryan Whitney joutui lopettamaan uransa, ja Haatajan sopimus purettiin. Lisäksi kapteeni Byron Ritchie on loukkaantumisen takia sivussa, mikä on näkynyt hyökkäyspelissä. Shaun Heshkan kolmen ottelun pelikielto on vaikuttanut myös puolustukseen.

MODOn peli on vielä keskeneräistä. Päävalmentaja Huras onkin muun muassa maininnut, että joukkueen pitää korjata puolustuspeliään pelaamalla aktiivisemmin ja liikkuvammin. Joukkue ei ole missään nimessä huono, mutta peli-ilme esimerkiksi Frölundaa vastaan kärsityssä murskatappiossa näytti heikolta.

Onko Frölunda jo mestarisuosikki? Ylivoimaista menoa alkukaudesta muita kärkijoukkueita vastaan.

Laaksonen: Ilman muuta on. Ennen kaikkea Frölundan materiaalin leveys on täysin ylivoimaista muihin verrattuna, se saa kasaan neljä ratkaisuihin pystyvää kenttää, ja Pohjois-Amerikasta palanneen Tom Nilssonin myötä sillä on yhdeksän hyvän SHL-tason pakkia. Hyökkäyspää luultavasti vielä jopa täydentyy kauden aikana yhdellä pelaajalla, kun täytetään NHLään siirtyneen Mattias Janmarkin jättämä aukko.

Frölundan pelaaminen on nopeaa ja dynaamista, ainoana heikkoutena sillä on ajoittainen "hienostelu", eli kun on paikka ratkaista ottelu lopullisesti haetaan highlight-maaleja. Mutta kyllä mestaruusjuna on tällä hetkellä matkalla Göteborgiin.

Tällä hetkellä on vaikeaa löytää laadukkaampaa joukkuetta SHL:ssä.

Bombino: Mielestäni on. Varsinkin voitot lokakuussa Skellefteåsta ja MODOsta olivat todella vakuuttavia. Uudet hankinnat, kuten puolustaja Henrik Tömmernes ja hyökkääjä Spencer Abbott, ovat istuneet loistavasti hyökkäävään pelitapaan. Kaikki Frölundan pelaajat tekevät töitä ottelusta toiseen.

Kaksi viime kevättä ovat päättyneet aikaisin vahvan runkosarjan jälkeen, mutta tällä hetkellä on vaikeaa löytää laadukkaampaa joukkuetta SHL:ssä.

» Lähetä palautetta toimitukselle