SHL-katsaus: Anteeksi, siis kuinka ne karsinnat pelataan?

SHL / Artikkeli
Tomi Sallinen on pelannut Djurgårdenissa kelpo kauden.
Kuva © Jarno Hietanen
Jatkoajan SHL-toimittaja Vilja Päätalo saa tämänkertaiseen katsaukseen kaverikseen VeikkausTV:n Teppo Laaksosen. Pohdinnan alla ovat niin kärkikaksikon dominointi kuin sekava karsintajärjestelmä. Entä löytyykö Ruotsista apuja kevään MM-joukkueeseen?

SHL:ssäkin runkosarjaa on jäljellä enää kuukausi. Ketkä suomalaispelaajat ovat tehneet vaikutuksen kauden aikana eniten, jopa siinä määrin että voisivat päästä mukaan MM-kisoihin?

Vilja Päätalo: Tuomas Kiiskisen ja Artturi Lehkosen nimet saatetaan hyvinkin lukea leijonalistasta, erityisesti, jos he onnistuvat ensi viikon Ruotsi-maaotteluissa.

Djurgårdenissa komeasti myös hyökkäyssuuntaan pelannut Tomi Sallinen olisi ainakin omasta mielestäni hyvä vahvistus alempiin ketjuihin. 

Teppo Laaksonen: Djurgårdenin Tomi Sallinen ilman muuta. Joukkueensa arvokkain pelaaja, joka saa paljon vastuuta muun muassa kaikissa erikoistilanteissa. MM-kisoja ajatellen olisi loistava haku kolmos- tai nelossentteriksi. Frölundan Artturi Lehkonen ei ollut vielä alkusyksyllä parhaimmillaan, mutta kauden edetessä on parantanut hurjasti ja on rikkomassa 20 maalin rajapyykin. Urheilullinen ja upea-asenteinen Lehkonen olisi myös hyvä kolmos- tai nelosketjun apu Leijonille.

Växjön Tuomas Kiiskinen pelaa myös hienoa kautta, mutta hänen kohdallaan kisapaikka vaatisi maajoukkueessa ensimmäisen tai toisen ketjun roolia, muuten Kiiskisen vahvuuksia ei saada kunnolla hyödynnettyä.

Skellefteån Janne Pesonen ja Brynäsin Anssi Salmela olivat syyskaudella mahtivireessä, mutta nyt molemmat ovat olleet jo pitkään sairaslomalla. Heidän kohdallaan vanhat syksyn näytöt ovat toki vakuuttavia, mutta vielä on mahdoton sanoa, ehtivätkö he palata huippukuntoon kevään koitoksiin.

Urheilullinen ja upea-asenteinen Lehkonen olisi myös hyvä kolmos- tai nelosketjun apu Leijonille.

Onko mestaruustaistelu edelleen kahden kauppa Frölundan ja Skellefteån välillä?

Päätalo: 40 peliä takana, ja kaksikolla kaulaa seuraavina majaileviin joukkueisiin yli kymmenen pistettä. Frölunda on hieman notkahtanut viime aikoin pelillisesti, mutta toki siihen on varaakin näin pitkän kauden aikana, kun asetelmat alkavat jo olla selvät. 

Haastajista hallitseva mestari Växjö - jolta me Jatkoajassa odotimme taas huippusuorituksia - on ollut pelillisesti vähän hukassa kärkikaksikkoon verrattuna. Ville Leino ja Sakari Salminen ovat huippuvahvistuksia, mutta peli ei silti toimi vielä toivotulla tavalla!

Laaksonen: Kyllä edellämainitut ovat yhä 95-prosenttisen varmasti ehdolla myös finaalikaksikoksi. Kummallakaan ei ole siinä määrin ratkaisevia heikkouksia kuin haastajajoukkueiden leireissä.
Luulajan huikea nousu sarjan häntäpäästä jo kolmanneksi on toki merkillepantavaa.

Luulaja on kokenut ja fyysinen, eli sinällään kuin luotu juuri pudotuspelikiekkoon, joten heitä kannattaa kyllä pyrkiä tosipeleissä välttämään loppuun saakka. Linköpingillä on myös kasassa hyvä porukka, joten heidät nostaisin tällä hetkellä neljäntenä mitalipeleihin.

Entäs muut taistelut: kenelle aukeavat paikat kuuden joukossa ja kympin sakissa? Entä kuka joutuu karsintoihin?

Päätalo: Kuuden joukkoon kauppaisin Luulajaa, Linköpingiä ja Färjestadia, jotka ovat kaikki olleet hyvässä vireessä. Viimeksi mainittu sai muuten loppukaudeksi huippuvahvistuksen, kun kesällä Ottawa Senatorsin harjoitusleiriltä häipynyt Mikael Wikstrand sai vihdoin ottawalaisilta luvan pelata. Wikstrand palasi yllättäen Ruotsiin voidakseen olla vakavasti sairaan veljensä luona kotimaassaan.

Växjö vahvistuksineen voisi sitten ottaa sen kuudennen sijan. Mutta tiukkaa on! Kympin sakkiin en usko peräpään joukkueiden enää yltävän, niin isoksi ero on kasvanut. Örebrolla tosin on ihmeellisesti takunnut viime aikoina, ja olivatpa tähtipelaajat yhdessä ottelussa nelosketjussa!

Laaksonen: SHL on äärimmäisen tasainen, ja etenkin sijoitukset välillä 5-10 voivat vielä vaihtua hyvinkin paljon runkosarjan viimeisen kuukauden aikana. Itse uskon, että kuusi muuta pudotuspelijoukkuetta koostuvat joukosta Färjestad, Växjö, Djurgården, Brynäs, HV71 ja Örebro.

Malmö jäänee ensimmäisenä ulos pudotuspeleistä, koska joukkue ei ole pystynyt ratkaisemaan maalinteko-ongelmaansa ja kärsii myös jatkuvasti loukkaantumisista. MODO yrittää nousta karsijan paikalta vieltä kuiville, ja tulee todennäköisesti pitämään ainakin Röglen vielä varpaillaan, mutta kympin sakkiin näistä joukkueista tuskin on.

Koko kauden rämpinyt Karlskrona otti yllättäen tammikuun lopussa kolme peräkkäistä voittoa, mutta karsintojen välttäminen vaatisi hurjan loppukauden, koska matkaa "kuiville" on silti yhä noin 20 pistettä.

Millaiset liigakarsinnat on odotettavissa?

Päätalo: Hypätään heti hieman aiheesta ohi ja mainitaan, että AIK:n nousu olisi todella hyvä asia SHL:n kannalta. Kävin katsomassa Tukholman toisen ylpeyden, Djurgårdenin, peliä muutama viikko sitten, ja tunnelma oli todella vaisu. Jalkapallo kiinnostaa pääkaupungissa enemmän ja enemmän, joten ainakin tuliset paikalliskamppailut voisivat vielä herättää kiekkohuumaa kulahtaneessa Hovetissa. 

Toisekseen: tämä uusittu karsintamenetelmä on muuten melkoisen sekava. Lyhyesti homma toimii jotakuinkin näin: SHL:n kaksi huonointa pelaavat paras seitsemästä -sarjat Allsvenskanin kahta parasta vastaan. Tätä ennen Allsvenskanin kaksi parasta pelaavat paras kolmesta -sarjan, jonka voittaja saa pelata SHL:n jumboa vastaan tuon paras seitsemästä -sarjan.

Karsinnoista odotan siis tasaisia, enkä pitäisi ihmeenä, vaikka tällä kaudella yksikään joukkue ei vaihtuisi.

Allsvenskanin sijoilla 3-8 olevat joukkueet taas pelaavat keskenään sarjan, jonka voittaja pelaa edellä mainitun paras kolmesta -sarjan häviäjää vastaan. Tämän otteluparin voittaja taas pääsee karsimaan SHL:n toisiksi viimeistä vastaan. Sekavaa? Kyllä. Kiitos muuten Jatkoajan Eero Hurmerinnalle, joka tämän menetelmän selitti Twitterissä minulle!

Hyvässä vireessä oleva Karlskrona ja varakas MODO, jotka tällä hetkellä ovat karsintaan joutuvien ikävillä paikoilla, olisivat kova kanto kaskessa kenelle tahansa Allsvenskan-pyrkyrille. Karsinnoista odotan siis tasaisia, enkä pitäisi ihmeenä, vaikka tällä kaudella yksikään joukkue ei vaihtuisi.

Hypoteettinen Karlskrona-AIK olisi toki tasainen ja jännittävä sarja. Entä kestäisikö MODO paineet, kun putoaminen olisi katastrofi kovien odotusten kauden jälkeen?

Laaksonen: Tukholman AIK johtaa HockeyAllsvenskania ja olisi monessa mielessä mieluinen nousija. Materiaalinsa puolesta AIK voisi hyvinkin kukistaa ainakin Karlskronan. Seuraa on toki viime aikoina yhdistetty taas huhuissa myös KHL:n suuntaan, eli ainakin teoriassa myös harppaus vielä isompaan liigaan olisi mahdollinen.

Allsvenskanin kakkosen Tingsrydin kohdalla on jo etukäteen puhuttanut seuran heikko talous ja huono hallitilanne.

On kuultu senkin suuntaisia puheenvuoroja, että seuraa ei pitäisi näiden johdosta edes päästää karsimaan, mutta toisin kuin Suomessa SHL on yhä avoin liiga, ja myös Tingsrydille on luvattu mahdollisuus hakea nousua, jos he pääsevät pelaamalla aikanaan sinne asti. Toki esimerkiksi vakavat talousongelmat voivat myöhemmin estää liigalisenssin saannin, mutta sama tilanne on kaikilla muillakin.

SHLssä on ollut tällä kaudella paljon ikäviä loukkaantumisia, etenkin aivotärähdyksiä. Miten asiaa on Ruotsissa käsitelty?

Päätalo: Teppo omassa vastauksessaan summaakin tilanteen niin hyvin, että jätän suosiolla pidemmät analyysit välistä. Tämä ikävä loukkaantumisepidemia vaikuttaisi kuitenkin vaivaavan eurooppalaista kiekkoa laajemminkin, joten on hienoa, että siihen pyritään puuttumaan. Kiekkolegendojen ulostuloista ei ainakaan ole haittaa. 

Laaksonen: Kurinpito oli kauden alusta asti tiukka ja antoi pitkiksin koettuja pelikieltoja, mutta sekään ei valitettasti ennaltaehkäissyt näitä. Myös ex-pelaajat kuten Peter Forsberg ovat pitäneet vakavia puheenvuoroja aiheesta, ja SHL-kapteeneja on puhuteltu ryhmissä, mutta silti nimenomaan pelaajien vääränlaisia (puun takaa tulleita, suoraan vastustajan päähän kohdistuneita jne.) taklauksia ei ole saatu kokonaan karsittua.

Tällä hetkellä SHLssä eletään hieman pelossa, eli tuomarit antavat liian herkästi jäähyjä myös puhtaista taklauksista, ja pelaajat eivät uskalla aina viedä taklaustilanteita loppuun asti.

Toki on hyvä mainita, että myös esimerkiksi Sveitsin NLA:ssa aivotärähdykset ovat lisääntyneet tällä kaudella merkittävästi, joten kyseessä ei tosiaankaan ole pelkästään Ruotsin ongelma.

VeikkausTV näyttää SHL-otteluita. Laaksonen ja Mikko Mannonen toimivat otteluiden selostajina.

» Lähetä palautetta toimitukselle