Severstal Tšerepovets - suurten varjossa

KHL / Artikkeli
Vadim Berdnikov johtaa Severstalin ykkösketjua.
Kuva © Severtsal Tšerepovets - http://severstalclub.ru
Severstal Tšerepovetsin käyrä KHL:ssä on ollut noususuhdanteinen ja viime kaudella Severstal eteni historiansa ensimmäistä kertaa pudotuspelien avauskierrokselta jatkoon. Kesällä pelaajien hyvät esitykset kostautuivat, sillä parhaimmat pelaajat tekivät rahakkaat sopimukset muihin joukkueisiin. Lopettaako parhaiden pelaajien poistuminen Severstalin orastavan nousun KHL:n kärkeen?
     
Severstal Tšerepovets
Sijoitukset:
2012-2013 5. (länsi)
2011-2012 5. (länsi)
2010-2011 5. (länsi)
2009-2010 10. (länsi)
2008-2009 17.

Tšerepovetsissa puhalsi muutoksen tuulet kesän aikana, kun muut seurat poimi Severstalissa viime kaudella loistaneita pelaajia. Seurasta poistui neljä runkopelaajaa ja erinomaista jälkeä päävalmentajan paikalla tehnyt Andrei Nazarov. Pakon sanelemana seura joutunut tekemään varsin isoja muutoksia ja lähteneitä pelaajia ei ole saatu korvattua.

Millaisen otteen viime kaudella Nazarovin apuvalmentajana toiminut Igor Petrov saa joukkueesta? Severstalissa ovat palaset mukavasti levällään ja on erittäin vaikea nähdä seuran parantavan viime kauden suoritusta. Pudotuspeleihin pääseminen on kiven alla, mutta pelaajalistoja katsomalla ei pelejä ratkaista.

Maalivahdit

Jakub Štěpánek (CZE)
Ivan Kasutin

Tšerepovetsin fanit saivat ikäviä uutisia maalivahtirintamalla, kun KHL:n huippunimiin kuuluva Vasili Košetškin lähti Magnitogorskiin. Isokokoinen maalivahti ehti pelata seurassa kolme kautta.

Košetškin paikalle saapui 27-vuotias Jakub Štěpánek. Tšekkivahti on pelannut yhteensä kolme kautta KHL:ssä SKA Pietarin ja Lev Prahan riveissä ja otteet ovat olleet ailahtevia. Štěpánek on hyvän tason ykkösvahti mutta taidot eivät aivan riitä KHL:n huipulle. Alla hänellä on vaikea viime kausi, joka alkoi SKA Pietarissa, mutta päättyi Prahassa.

Seuran toinen maalivahti on viime vuodet KHL:n pienissä ja keskisuurissa seuroissa ykkösmaalivahtina pelannut 26-vuotias Ivan kasutin. Kasutin pelasi viime kaudella loistavasti Vitjazin heikon puolustuksen takana. 30 pelissä maalivahdin torjuntaprosentti oli 92.9% ja vahvat esitykset palkittiin sillä, että KHL:n suurin seura SKA Pietari hankki Kasutinin loppukaudeksi. Kasutin haastaa Štěpánekin taisteluun ykkösvahdin paikasta.

Severstalilla on kaksi hyvää maalivahtia, joista kumpi tahansa voi olla ykkösvahti. Kummankin otteet ovat KHL:ssä olleet varsin ailahtelevia, joten maalivahtiosasto on pienoinen kysymysmerkki.

Puolustajat

Petr Čáslava (CZE)-Teemu Laakso (FIN)
Niclas Andersen (SWE)-Aleksandr Šinin
Stanislav Kalašnikov-Nikolai Stasenko (BLR)
Grigori Serkin-Nikita Popov

Severstalin puolustus nojaa paljon joukkueen kolmeen ulkomaalaispuolustajaan, jotka olivat seurassa jo viime kaudella. Petr Čáslava, Niclas Andersen ja Teemu Laakso muodostavat puolustuksen selkärangan.

33-vuotias Čáslava ja ruotsalainen Niclas Andersen huolehtivat Severstalin puolustuksen fyysisestä osaamisesta, kun taas Teemu Laakso on edellä mainittuja pelaajia kiekollisempi puolustaja.

Traktorista hankittu 29-vuotias Aleksandr Šinin on puolustuksen nimekkäin hankinta. Puolustaja on Severstalille tuttu pelaaja, sillä hän pelasi joukkueessa kaudet 2002-11. Kokenut pakki on ollut Severstalin kapteenina kausina 2009-2011.

Puolustusta täydentävät Stanislav Kalašnikov ja Grigori Serkin. kaksikymmentä peliä viime kaudella Omskissa pelannut 21-vuotias Kalašnikov hakee isompaa ruutua Severstalista. Serkin tulee SKA Pietarista, jossa pääsi pelaamaan viime kaudella 13 peliä Pääosa kaudesta sujui kuitenkin VHL:ssä.

Severstalilla on fyysinen puolustus tulevalle kaudelle. Taklausvoimaa ja puolustusosaamista riittää, mutta kiekollista osaamista saisi olla enemmän. Kiekollisen osaamisen puute tulee näkymään erityisesti ylivoimalla. Kokonaisuutena voidaan sanoa, että Severstalin puolustus on keskinkertainen.

Hyökkääjät

Alexander Bumagin-Vadim Berdnikov-Vladimir Antipov   

Gleb Klimenko-Aleksei Medvedev-Linus Videll (SWE)

Nikolai Bušujev-Pavel Bušnevich-Sergei Monahov

Kennadi Stoljarov-Jevgeni Koviršin (BLR)-Nikolai Kazakovtšev

Joukkue menetti kesän aikana hyvin yhteenpelaavan kaksikon, kun SKA hankki Severstalia koko uransa edustaneen Vadim Šipatševin ja viimeiset neljä kautta seurassa pelanneen Jevgeni Ketovin. Myös Mihail Anisin, Denis Kazionov ja Niclas Bergfors olivat isoja menetyksiä. Severstalin laituriosasto on mennyt lähes täysin uusiksi ja sentteriosastolle ei ole vahvistuksia tullut.

Joukkue hankki johtajuutta ja kokemusta melkoisen määrän, kun Traktorista saapui 35-vuotias Vladimir Antipov, joka on edustanut lähes koko uransa isoja venäläisseuroja. Konkarihyökkääjä teki viime kaudella 43 peliin tehot 8+10=18, joka on Antipovin KHL-uran huonoin pistesaldo.

Hyökkäyksen kärjen muodostavat laitahyökkääjien osalta Aleksandr Bumagin ja Linus Videll. Taitava ja laadukkaalla laukauksella varustettu Bumagin kuului Novokuznetskin viime kauden huippuketjuun, jossa pelasivat myös Donbassiin siirtyneet Randy Robitaille ja Dmitri Kagarlitski. Tuo ketju oli yksi koko sarjan parhaista ja Bumagin iski tehot 15+22=37. Viime kausi oli Bumaginin uran paras, joten 26-vuotiaalta hyökkääjältä voidaan odottaa paljon.

Ruotsalaishyökkääjä Videll on kärsinyt kahden KHL-kautensa aikana loukkaantumisista. Kyseessä on iso ja vahva maalintekijä. Viime kaudella Videll pelasi Jugrassa ja Severstalissa yhteensä 42 peliä, joissa teki 18 pistettä. Videll on esiintynyt MM-tasolla Ruotsin joukkueessa.

Severstalissa keskushyökkääjien kärkinimet ovat Vadim Berdnikov, Aleksei Medvedev ja lahjakas Pavel Bušnevitš. Berdnikov on pienikokoinen keskushyökkääjä, joka teki viime kaudella tehot 14+10=24. 26-vuotias hyökkääjä on pelannut KHL:ssä useita hyviä kausia.

31-vuotias Medvedev siirtyi kesken viime kauden Jugrasta Severstaliin. Medvedev väläyttelee ajoittain 1 vastaan 1 -tilanteissa hienoilla harhautuksilla ja on hyvä pelintekijä, mutta on huono viimeistelijä.

Kesällä NY Rangers varasi 18-vuotiaan Bušnevichin kolmannella kierroksella. Nuori lahjakkuus on erinomainen luistelija ja osaa laukoa terävästi. Nuorukainen pelasi Severstalissa vain 12 peliä viime kaudella, mutta loisti U18 MM-kisoissa, joissa oli pistepörssin kakkonen. Bušnevitš ei saanut viime kaudella juurikaan peliaikaa, mutta voi parhaimmillaan ottaa jopa ykkössentterin paikan.

Severstalilla on tulivoimainen laituriosasto, mutta keskushyökääjien taito on varsin vaatimaton. Hyökkäys on tasainen ja pelaajilla on halua näyttää osaamistaan, sillä osa pelaajista on jäänyt vanhoissa seuroissaan sivuosiin.

Yhteenveto

KHL:n pienemmillä joukkueilla on ongelmana pelaajabudjetti. Jos esimerkiksi SKA PIetari haluaa pelaajan Severstalista, niin raha ei ole ongelma. Kesän kovien menetysten myötä seura on heikentynyt jonkin verran jokaisella osa-alueella. Maalivahtipeli on hyvällä tasolla, mutta ei niin hyvällä kuin viime kautena. Puolustuksesta puuttuu viivapelote Ryazantsevin lähdön myötä. Myös sentteriosasto heikkeni rajusti Šipatševin lähdön myötä. Päävalmentajana on viime kauden apuvalmentaja, joten lähtökohtaisesti asetelmat seurassa ovat haastavat.

Arvio: Eväät eivät riitä isojen muutosten ja avainpelaajien menettämisten jälkeen pudotuspeleihin. Sijoille 11-12.

» Lähetä palautetta toimitukselle