Severstal Tšerepovets - Lintu vai kala?

KHL / Artikkeli
Vadim Berdnikov edustaa Severstalin tasapaksua sentteriosastoa.
Kuva © Severtsal Tšerepovets - http://severstalclub.ru
Reilun 300 000 asukkaan Tšerepovetsissa pelaa jo vuonna 1956 perustettu seura. Severstalin vuonna 2006 rakennetttuun kotihalliin mahtuu reilut 6000 katsojaa, mutta seura vetää harvoin hallia täyteen ja se kuuluu siinä suhteessa KHL:n heikoimpaan päähän. Severstal voidaan luetella menestykseltään KHL:n keskikastiin kuuluvaksi. Se on edennyt KHL:ssä kuuden kauden aikana kolmesti pudotuspeleihin, joissa se on parhaimmillaan päässyt puolivälieriin.

Viime kaudella Severstal jäi ensimmäistä kertaa neljään kauteen pudotuspelien ulkopuolelle, kun seura sijoittui läntisessä konferenssissa seitsemänneksi ja jäi seitsemän pisteen päähän pudotuspeliviivasta.

Tulevaan kauteen Severstal lähtee melko uusiutuneella joukkuella, mutta pudotuspeleihin pääseminen on vielä kovemman työn takana kuin aiemmin, koska se on mukana läntisen konferenssin kovemmassa divisioonassa. Seura on saanut mielenkiintoisia ruotsalais- ja tšekkivahvistuksia, mutta kova on urakka, jos seura meinaa palata takaisin pudotuspelijoukkueeksi.

Maalivahdit:

Jakub Štěpánek (CZE)

Roman Smirjagin

Maalivahtiosasto ei ole suuria muutoksia kokenut kesän aikana, kun seura päästi vaatimattomasti esiintyneen Ivan Kasutinin jo kesken viime kauden Torpedoon. Tšekkivahti Jakub Štěpánek jatkaa seurassa, sen sijaan kakkosvahdiksi on tyrkyllä pari farmisarja VHL:ssä hyvin pelannutta maalivahtia.

SKA Pietarissa kaudet 2010-12 torjunut Štěpánek tuli seuraan viime kaudeksi Lev Prahan riveistä. Štěpánek oli mukana voittamassa maalleen MM-kultaa keväällä 2010, mutta ei päässyt pelaamaan kisoissa peliäkään. Hän on hyvä KHL-vahti, jolla on allaan vahva kausi.

Kakkosvahdin paikasta taistelevat 29-vuotias Sergei Magarilov ja 24-vuotias Roman Smirjagin. Magarilov on pelannut viimeiset neljä kautta VHL:ssä neljässä eri seurassa. Smirjagin on pelannut kaksi viimesintä kautta VHL:ssä. Hän on pelannut urallaan kolme peliä KHL:ssä, juurikin Severstalin riveissä KHL:ssä.

Seuran maalivahtitilanne on viime kauteen nähden heikentynyt, vaikka Kasutin pelasikin vaatimattomasti ne pelit, mitä pääsi pelaamaan. Kaksi VHL:stä rinkiin hankittua maalivahtia ovat täysiä kysymysmerkkejä KHL-tasolla, vaikka farmissa ovatkin loistaneet. Štěpánek saattaa urakoida tulevalla kaudella yli 50 peliä, jos pysyy terveenä. Seuralla on hyvä ykkösvahti, mutta kakkosena on sitten ennakkoon ajateltuna yksi KHL:n heikoimmista kakkosvahdeista.

Puolustajat:

Adam Almqvist (SWE) - Alexander Urbom (SWE)

Aleksandr Šinin - Andrei Šefer

Nikolai Stasenko (BLR) - Zahar Arzamastsev

Stanislav Kalašnikov - Grigori Serkin

Puolustus on kokenut kesän aikana lähes täydellisen remontin. Seuran ovat jättäneet Petr Caslava, Teemu Laakso, Bogdan Kiselevitš Aleksandr Jevsejenkov, Aleksandr Guskov ja Niclas Andersen. Listassa on kaikki seuran viime kauden parhaat puolustajat mukana. Tilalle seura on saanut useita pelaajia, mutta puolustus on kokonaisuudessaan hieman heikentynyt.

Tulevalla kaudella puolustuksen tuki ja turva pitäisi muodostua uusista ruotsalaishankinnoista, kun seura haali Adam Almqvistin ja Alexander Urbomin riveihinsä.

Almqvist saapui seuraan AHL:stä, jossa hän takoi liukuhihnalta pisteitä menneellä kaudella: 74 ottelun tehot olivat 4+49=53, jolla irtosi pakkien pistepörssin kolmas sija. Pienikokoinen hyökkäävä puolustaja voi taistella puolustajien pistepörssin kärkisijoista tulevalla kaudella. Hänellä on erinomainen syöttötaito ja huippuluokan pelikäsitys. 23-vuotiaalta lahjakkuudelta voidaan odottaa paljon ylivoimapelissä ja hänellä on varmasti ajatuksena hakea yksi tai kaksi hyvää kautta KHL:ssä ja päästä sitä kautta mahdollisesti NHL:ään.

Samaa ikäluokkaa Almqvistin kanssa edustaa isokokoinen fyysinen puolustava puolustaja Urbom. Hän ei ole kuitenkaan mikään kädetön puolustaja kiekollisessakaan pelissä. Urbom yritti saada NHL:ssä neljä kautta vakiopaikkaa, mutta ei sellaista lopulta saanut. Viime kaudella kertyi uran isoin pelimäärä NHL:ssä, kun hän pelasi 20 ottelua Washingtonin riveissä. Nyt hän hakee Almqvistin tavoin uutta nostetta uralleen Severstalin takalinjoilta.

Puolustuksen kokeneinta osastoa edustavat 33-vuotias Andrei Šefer ja häntä kolme vuotta nuorempi Aleksandr Šinin. Jugrasta hankittu Šefer on edustanut Severstalia 2000-luvulla aiemmin kymmenenä eri kautena, joten hän on kannattajille hyvin tuttu pelaaja. Häntä voisi luonnehtia yleispuolustajaksi. Šinin on pelannut 2000-luvulla yhdeksän kautta Severstalissa.

Valko-Venäjän maajoukkuepuolustaja Nikolai Stasenko on isokoinen, vahva ja fyysinen puolustaja. Heikko luistelu ja melkoinen puukätisyys ovat puolustajan heikkouksia. Hän pyrkii pitämään pelin yksinkertaisena.

Puolustuksesta löytyy 21-vuotias Novokuznetskin kasvatti Zahar Arzamastsev, jota voidaan pitää hiomattomana timanttina. Hän on kolunnut Venäjän U18- ja U20-joukkueiden kanssa MM-kisat. Kiekollisesti taitava puolustaja aloitti viime kauden Lokomotivissa, mutta lopulta kausi päättyi Novokuznetskin kautta TsSKA:n riveissä, joten hän edusti kauden aikana kolmea eri seuraa. Severstalin puolustus on nähdäkseni sellainen, jossa nuorukainen ei jää suurten tähtien varjoon, joten vakiopaikka pitäisi olla varma pelaavassa kokoonpanossa.

Ei nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeä. Puolustuksesta löytyy yksi Kalašnikovkin, joka ei kuitenkaan ole luotettava ja vakiokayttöön se on riskialtis. Stanislav Kalašnikov ei ole vielä osunut 46 pelissään maaliin.

Ruotsalaishankinnat vaikuttavat laatupelaajilta KHL:ään, Almqvist voi nousta jopa huippupuolustajaksi. Parilla laatupakilla ei kuitenkaan vielä pitkälle mennä KHL:ssä. Toki puolustuksessa on nuoria nousevia kykyjä, mutta kuinka moni heistä onnistuu? Monelle ei ole luvassa peliaikaa kuin farmista. Hyvin tasapaksu puolustus kokonaisuudessaan. Tähän osastoon voi kaatua haaveet pudotuspeleistä.

Nikolai Stasenko - ehtaa valkovenäläistä puukätisyyttä ja simppelin toimivaa puolustuspeliä.
Nikolai Stasenko - ehtaa valkovenäläistä puukätisyyttä ja simppelin toimivaa puolustuspeliä.
Kuva © Timo Savela

Hyökkääjät:

David Ullström (SWE) - Vadim Berdnikov - Marek Kvapil (CZE)

Dmitri Kagarlitski - Aleksei Medvedev - Anatoli Nikontsev

Pavel Bušnevitš - Pavel Tšernov - Nikolai Bušujev

Sergei Monahov - Jevgeni Kovyršin (BLR) - Gennadi Stoljarov

Seuran hyökkäyksessä on vaihtunut ketjullinen kärkihyökkääjiä uusiin. Pois ovat lähteet sisäisen pistepörssin voittanut Linus Videll, taiturimainen Aleksandr Bumagin ja ilmeisesti lopettanut Vladimir Antipov. Heidän tilalleen on tullut David Ullström, Marek Kvapil ja Bumaginin sekä Randy Robitaillen kanssa toissa kaudella Novokuznetskin KHL-historian parhaan ketjun muodostanut Dmitri Kagarlitski. Suurta muutosta suuntaan tai toiseen ei ole paperilla tapahtunut.

Seuran tulevan kauden kärkinimiin kuuluvat ulkomaalaishankinnat Marek Kvapil ja David Ullström. Dinamo Moskovaa viimeiset kolme kautta edustanut ja siellä kaksi Gagarin Cupia voittanut tšekkihyökkääjä Kvapil on hyvä maalintekijä tällä tasolla, mutta hän kärsi Moskovassa tasaisesta peluutuksesta. Taitavan ja nopean hyökkääjän heikkouksiin kuuluu tietynlainen arkuus ja puolustaminen ei hirveästi tunnu kiinnostavan, joka verotti varmasti hänen peliaikaansa Dinamossa.

NHL:ssä vielä toissa kaudella 20 peliä pelannut isokokoinen Ullström aloitti menneen kauden Lokomotivissa, jossa ei saanut juuri mitään aikaan - siirto Leviin herätti miehen. Prahassa hän ehti tehdä 27 peliin 11 pistettä. Hän on iso, vahva, hyvä luistelija ja laukaus on laadukas. Viime kausi ei hyökkääjälle ollut kovinkaan hyvä KHL:ssä, mutta tulevalla kaudella nähdään varmasti parempi Ullström. Monipuolinen hyökkääjä, jonka pitää johtaa joukkuetta etulinjassa. Ruotsalainen saattaa hyvinkin pelata myös ykkössentterin paikalla, sillä Severstalin sentterikalusto on hyvin keskinkertainen.

Toissa kaudella kääpiöseura Novokuznetskissa 41 peliin 35 pistettä tehnyt Dmitri Kagarlitski menetti suuren osan menneestä kaudesta loukkaantumisen takia, joka oli ikävä takaisku hänen uralleen, sillä hän oli vahvasti nousemassa KHL:n huipulle. Pienikoinen hyökkääjä on loistava luistelija, taitava yksi vastaan yksi tilanteissa ja hyvä maalintekijä. Häneltä pitää odottaa vaikeasta kaudesta huolimatta kovaa jälkeä hyöykkäysuuntaan.

Seuran sentteriosastolle ovat tarjolla ainakin Vadim Berdnikov, Aleksei Medvedev Pavel Tšernov ja Jevgeni Kovyršin (BLR). Viimeiset kaksi kautta seuraa edustanut pienikokoinen Berdnikov on ollut seurojensa kärkiketjujen senttereitä vuosia, mutta ei ole koskaan päässyt pelaamaan isossa KHL-seurassa. Hänellä on hyvä pelikäsitys, syöttötaito ja laukaus. Medvedev väläyttelee ajoittain 1 vastaan 1 -tilanteissa hienoilla harhautuksilla ja on hyvä pelintekijä, mutta on heikohko viimeistelijä. Pikkunäppärä sentteri.

24-vuotias Tšernov edusti viime kaudella peräti neljää eri seuraa. Hän pelasi KHL-seuroista Vitjazissa ja Severstalissa sekä kahdessa VHL-joukkueessa. Severstalissa hyökkääjä teki 28 peliin 13 pistettä ja sai hyvin vastuuta. Valko-Venäjän maajoukkueen vakiokalustoon kuuluva pienikokoinen Kovyršin on hyvin luisteleva taitava sentteri. Hän aloittaa Severstalissa neljännen peräkkäisen kauden. Seuran sentterikalusto on hyvin tasapaksu ja pienikokoinen. Berdnikovin pitäisi olla tulevallakin kaudella se kovin nimi, mutta muuten on tasaista taistelua muista paikoista.

Hyökkäyksestä löytyy varsin hyviä laitahyökkääjiä enemmänkin, josta kertovat nimet Pavel Bušnevitš, Anatoli Nikontsev ja Nikolai Bušujev. 40 peliin viime kaudella tehot 7+11=18 tehnyt 19-vuotias Bušnevitš on seuran suurin talentti, joka nähdään todennäköisesti tulevaisuudessa NHL:ssä. Hyökkääjä oli todella vakuuttava viime talvena U20 MM-kisoissa. Hän sai jo viime kaudella hyvin vastuuta seurassa. Hän on iso, nopea, röyhkeä ja taitava hyökkääjä, jolla on tulinen laukaus. Bušnevitš on seuran oman juniorimyllyn kirkkainta tuotantoa.

14 maalilla seuran sisäisen maalipörssin viime kaudella voittaneella Nikontsevilla on hyvät hyökkäyspään vaistot ja ennen kaikkea hänessä on selkeästi maalintekijän vikaa. Maaliahne laitahyökkääjä pystyisi pelaamaan isommissakin seuroissa tuloksentekoyksikössä. Bušujev on myös maalintekijätyyppi, mutta hänellä on vielä Nikontseviakin paremmat hyökkäyspään ominaisuudet. Pienissä seuroissa viisivuotisen KHL-uransa pelannut hyökkääjä on tehnyt kovaa kovaa jälkeä kaudesta toiseen. Bušujev ei juhli pistepörssin kärkisijoilla, koska on pelannut vain heikoissa joukkueissa. Viime kaudella hän teki 30 peliin tehot 9+8=17.

Seuran riveistä löytyy SKA:sta viime kaudeksi saapunut hyvin luisteleva ja energinen Sergei Monahov. SKA:ssa hän ei saanut säännöllisesti peliaikaa, mutta Severtalista pitäisi vakiopaikka löytyä, vaikka viime kaudella ei ihmeitä esittänyt. Hyökkäyksestä löytyy lisäksi isokokoiset Pahrudin Gimbatov ja Jevgeni Mons. Gimbatov on fyysinen pelaaja, jolla ei ole juurikaan annettavaa kiekollisessa pelissä. Hän on sarjan kovanaamoja, joka pudottaa tarvittessa hanskat ja vaikkei tarvisikaan. Mons pudottaa myös hanskat tarvittaessa ja tuo fyysisyyttä hyökkäykseen.

Severstalin hyökkäyskalustossa on varsin tasapaksu sentteriosasto eikä laadukasta ykkössentteriä ei ole - Ullström toki voisi olla sellainen. Laidoilla on mukavasti tulivoimaa, joten kyllä Severstalilla on yllättävänkin hyvä hyökkäys laitahyökkääjien osalta kasassa.

Yhteenveto:

Severstalilla on jalkeilla joukkue, joka voi venyä pudotuspeleihin asti, mutta taistelu on ennakkoon niin tasaista läntisen konferenssin puolella, joten pudotuspeleihin yltäminen on kovan työn takana.

Arvio:

Jäänee tasaisessa taistelussa pudotuspelien ulkopuolelle, vaikka joukkue ei ole missään nimessä huono. Sijoille 9-12.

» Lähetä palautetta toimitukselle