"Seuraava vastustajamme on aivan eri maailmasta" − Halak, Krueger ja muut Euroopan aseet

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Riittääkö eurooppalaisten vääntövoima Kanadaa vastaan?
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Eurooppa vaikuttaisi olevan valloittamattoman vuoren juurella ennen World Cupin finaaleja, kun yhdistelmäjoukkueen pitäisi voittaa hurjassa vireessä oleva Kanada kahdesti.

Yllättäen finaalin asti selvinneen Euroopan joukkueen Anze Kopitar ja Marian Hossa miettivät välierävoiton jälkeen finaaleissa ratkaisevia tekijöitä. Jatkoajan toimittajat kommentoivat Euroopan mahdollisuuksia nostojen pohjalta.

Kopitar: Meidän pitää pelata kurinalaisesti ja fiksusti, pimentää heidän kärkipelaajansa, iskeä maaleja turnauksen parhaan torjujan taakse ja niin edelleen.

Sami Koljonen: Sepäs kuulostaa helpolta, etenkin kun Kanadalla on kärkipelaajia mielestäni joukkueellinen. Vaikka Eurooppa saisikin pimennettyä Sidney Crosbyn johtaman ykkösketjun, takaa löytyy vielä kolme ketjullista ratkaisuihin pystyviä pelaajia.

Jopa nelosen laidalla pelaava Matt Duchene oli kovassa vireessä alkusarjassa. Käytännössä Euroopan täytyy pimentää koko joukkue. 

Kanadan maalilla Carey Price on päässyt melko helpolla tässä turnauksessa. Jos jokin mahdollinen heikkous Kanadan joukkueesta täytyy kaivamalla kaivaa, se saattaisi löytyä maalilta.

Price toipui pitkästä loukkaantumisesta turnausta ennen, eikä virettä ole kunnolla testattu turnauksessa. Kiekon saaminen Kanadan puolustuksen ja Pricen ohi vaatii silti Euroopalta huippusuorituksia ja onnea.

Juha Oinonen: Kopitarin lausunnon oleellisin osa onkin tuo "ja niin edelleen". Voittaakseen Euroopan pitää käytännössä onnistua aivan kaikessa. Kanadan pelaajamateriaali on huomattavasti Eurooppaa edellä − varsinkin Marian Gaborikin loukkaannuttua.

Kärkipelaajien pimentäminen tuntuu ennakkoon mahdottomalta haasteelta. Kanadalta on mahdotonta poimia yksittäisiä pelaajia erityisseurantaan, koska kuka tahansa voi nousta ratkaisijaksi. Eurooppa on osoittanut pärjäävänsä nimenomaan joukkuepelaamisessa, mikä on vahvuus myös finaaleissa.

Ylivoima on osa-alue, jossa Euroopalla on paljon parannettavaa. Neljässä ottelussa Eurooppa on pelannut 12 ylivoimaa tekemättä maalia. Kanadaa vastaan on onnistuttava − ei paineita, Kopitar ja kumppanit!

Onnistuuko Eurooppa ohittamaan Pricen?
Onnistuuko Eurooppa ohittamaan Pricen?
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Hossa: Seuraava vastustajamme on aivan eri maailmasta. Kun pelaamme tiukkaa puolustavaa peliä, eihän sitä ikinä tiedä, mitä käy.

Oinonen: Kanada on ilman muuta Ruotsia kovempi vastus. Pelitavasta olen kuitenkin slovakkilegendan kanssa eri mieltä. Sanomattakin on selvää, että Kanadaa vastaan pitää puolustaa viisikkona tarkasti. Puolustamisen ei kuitenkaan pitäisi olla Euroopan ase.

Euroopalla on hyökkäyksessään niin paljon taitoa, että kilpikonnapuolustus olisi pyllistys joukkueen tähdille. Euroopan on ilman muuta lähdettävä rohkeasti haastamaan Kanadan puolustusta. Kanada kyllä tarjoilee iltapuhdetta, jos Eurooppa lähtee kyttäämään ja puolustamaan.

Koljonen: Sen uskaltaa sanoa faktana, että kiekko tulee olemaan Euroopan päädyssä paljon enemmän kuin Kanadan päädyssä. Tällöin tarvitaan Euroopalta nimenomaan tiukkaa puolustuspeliä.

Jos Eurooppa lähtee railakkaaseen hyökkäyskiekkoon, noutaja tulee varmasti Kanadan iskiessä vastaan. Euroopan ainoa elinehto on puolustaa tiiviisti ja olla tehokas päästessään vastahyökkäyksiin. Aivan, kuten joukkue teki välierässä Ruotsia vastaan.

Kopitar: Jaroslav Halak on pelannut mielettömän hyvin ja hänen pitää jatkaa samalla tavalla.

Koljonen: Price ja Halak ovat mielenkiintoinen taistelupari World Cup -finaalijoukkueiden maaleilla, koska parivaljakko taisteli samaan aikaan pelipaikasta Montreal Canadiensin maalilla muutama vuosi sitten. Paljon on kuitenkin sen jälkeen tapahtunut, ja Price on noussut maailman parhaiden maalivahtien joukkoon.

Halak on kuitenkin ollut hieman yllättäenkin Euroopan kulmakiviä turnauksessa ja antanut joukkueelleen mahdollisuuden voittaa jokaisessa ottelussa. Jos Halakin vire jatkuu ja Euroopan puolustus pystyy avittamaan maalivahtiaan, voi joukkueella olla mahdollisuuksia jatkaa yllätyksiään.

Oinonen: Kokonaisuutena arvioiden Halak on turnauksen paras maalivahti. Slovakkivahti on jokaisessa pelissä venynyt huipputorjuntoihin ja kannatellut joukkuettaan. Kanadan Priceen ja Ruotsin Henrik Lundqvistiin verrattuna Halak ei ole saanut vastaavaa tukea puolustukselta.

Toistaiseksi ainoa tappio on tullut Kanadaa vastaan, joten revanssihenkeä varmasti riittää. Myös mainittu Canadiens-kytkös tuo maalivahtien välille lisäjännitettä. Halak ei ole NHL.ssä pystynyt ykkösmaalivahdin tonttia nappaamaan kuin satunnaisesti. World Cup on erinomainen näytönpaikka myös työnantajan suuntaan.

Vai torjuuko Halak kanadalaisyritykset?
Vai torjuuko Halak kanadalaisyritykset?
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Hossa: Valmentajamme on loistava motivoija, hän on saanut meistä paljon irti.

Oinonen: Jos World Cupissa jaettaisiin parhaan valmentajan palkinto, olisi Ralph Krueger itsestäänselvä voittaja. Kenties suurimman altavastaajan luotsaaminen finaaliin on taidonnäyte, johon harva pystyy. Finaaleissa mitataankin motivoinnin sijaan taktinen osaaminen. Tässä vaiheessa kaikkien pitäisi olla jo riittävän motivoituneita.

Jo välieräottelussa nähtiin järkevää peluuttamista, kun joukkueen paras aloittaja Frans Nielsen kävi voittamassa tärkeitä oman pään aloituksia. Krueger myös peluutti Kopitarin ketjua Ruotsin ykköstä vastaan, mutta Kanadalla on käytännössä neljä ykkösketjua, joten Kruegerin täytyy taikoa hatustaan uusia kikkoja. 

Koljonen: Helppo ei Kruegerin vastuskaan ole, kun Kanadan penkin takana on tämän vuosituhannen meritoitunein käskijä. Mike Babcock on ainoa päävalmentaja kolmen kullan kerhossa, World Cupin jälkeen mahdollisesti jopa neljän. Olympialaisten, Stanley Cupin ja MM-kullan lisäksi Babcockilla on vyöllään myös alle 20-vuotiaiden MM-kulta.

Kuten Juha mainitsi, Krueger on jo kiskonut kaneja hatustaan World Cupin aikana, mutta tarvitaan jotain vielä isompaa, jotta finaalit Euroopalle kääntyisivät. Myös Kruegerin pitää onnistua jokaisella osa-alueellaan peluutuksesta ja pelisuunnitelmasta lähtien.

» Lähetä palautetta toimitukselle