Seuraa heitä: Siirtorajan kymmenen kuuminta nimeä

NHL / Artikkeli
Matt Niskanen, Brad Richards ja Thomas Vanek tähdittävät vapaiden agenttien listaa.
Kuva © Getty Images
Jatkoaika esittelee kesän 2014 vapaiden agenttien markkinoiden seasta kymmenen pelaajaa, jotka ovat haluttua tavaraa joukkueiden keskuudessa.

KH - Paul Stastny - 28v
2013-14: 71, 25+35=60

 

Kuva © Getty Images

Muutaman vaikeamman kauden jälkeen Paul Stastny palasi omalle tasolleen ja otti paikkansa sensaatiojoukkue Colorado Avalanchen kakkossentterinä. Amerikkalainen sai lopulta rikottua 60 tehopisteen rajan, mutta oli silti Avalanchen vasta viidenneksi tehokkain pelaaja runkosarjassa.

Pudotuspeleissä Stastny leimahti liekkeihin ja oli seitsemän ottelua kestäneen Avalanchen pudotuspelikevään paras pelaaja.

Stastny on peliä tekevä sentteri. Toisen polven NHL-kiekkoilija on lähes koko uransa pelannut toisen sentterin varjossa, mutta on silti aina saanut paljon vastuuta ylivoimapelissä. Stastny liikuttaa kiekkoa nopeasti ja hieman verkkaisesta liikkeestä huolimatta osaa sijoittua aina loistavasti.

Kyseessä on erittäin monipuolinen sentteri, joka tahtoo ottaa vastuuta myös alivoimapelissä. Stastny ei pelaa aggressiivisesti, muttei pelkää ottaa iskuja vastaan kovaotteisimmaltakaan vastustajalta.

Stastnyn tasoiselle sentterille on käyttöä monessa joukkueessa. Erityisesti kärkiseuraksi vähitellen noussut Blues tarvitsee parannusta sentteriosastolleen ja Stastny voi olla ratkaisu heidän ongelmaansa.

Stastny on syntynyt Quebecissa ja kyseisen provinssin joukkueella, Canadiensilla, olisi myös käyttöä kärkisentterille. Myöskään jatko Avalanchessa ei ole vielä poissuljettu vaihtoehto.

VLH - Thomas Vanek - 29v
2013-14: 78, 27+41=68

 

Kuva © Getty Images

Itävaltalainen Thomas Vanek edusti kaudella kolmea joukkuetta. Lokakuun lopulla Vanek siirtyi Sabresista Islandersiin, josta tuli lähtö maaliskuussa Canadiensiin. Hyvistä tehopisteistä huolimatta Vanek ei vakuuttanut oikein missään vaiheessa Canadiensissa, joka ylsi lopulta konferenssifinaaleihin asti.

Vanek tunnetaan maalintekotaidoistaan ja isokokoinen itävaltalainen on kahdesti urallaan rikkonut 40 maalin rajan runkosarjassa. Vanek on taitava mailankäsittelijä, mutta tarvitsee onnistuakseen vierelleen huippusentterin. Vanekin otteista heijastuu ajoittain tietynlainen flegmaattisuus, jolloin voi tulla pidempi pisteettömien ottelun putki.

Vanekin liike ei ole parhaasta päästä ja miehellä ei usein ole mitään kiirettä joukkueen omaan päähän. Ongelmistaan huolimatta Vanek on parhaimmillaan NHL:n pelätyimpiä maalintekijöitä, joka metsästää ensimmäistä Stanley Cupiaan. Hän voisi olla viimeinen silaus monen huippujoukkueen materiaaliin.

Wildin on huhuttu olevan Vanekin perässä jo pidempään. Penguinsilla olisi tarjota loistavia senttereitä Vanekille, mutta Penguinsin kohdalla palkkakatto voi tulla vastaan, sillä Vanek vaatinee noin seitsemän miljoonan dollarin vuosituloja. Jos Sharks lähtee myymään kalliita hyökkääjiään, voi Vanek olla hyvä vaihtoehto korvaamaan entisiä kärkihyökkääjiä.

KH - Brad Richards - 34v
2013-14: 82, 20+31=51

 

Kuva © Getty Images

Kokenut Brad Richards pelasi tasaisen kauden Rangersissa, päästyään pois entisen Rangers-valmentaja John Tortorellan koirankopista. Rangers ylsi aina Stanley Cup -finaaleihin asti ja Richards oli läpi kauden joukkueen tehokkaimpia pelaajia. Hänen kallis sopimuksensa ostettiin siitä huolimatta ulos, joten Richards on vapaata riistaa.

Pisteistä elävä keskushyökkääjä on todellinen ylivoimapelin taikuri. Usein viivamiehenäkin nähtävä Richards on erinomainen pelintekijä, vaikka hän tunnetaankin myös upeasta rannelaukauksestaan. Richards voitti kauden 2003-04 päätteeksi Stanley Cupin ja pudotuspelien parhaan pelaajan palkinnon Lightningissa.

Iän myötä Richardsin vauhti on vähitellen hidastunut, mutta kädet käyvät edelleen vinhasti. Peliä vaivaa ajoittain tehottomuus, jolloin Richardsille voi kertyä kovasti paineita harteille, kun ei onnistumisia synny. Tulevalla kaudella tuhat ottelua täyteen saava Richards oli 2000-luvun alussa tuttu näky Kanadan maajoukkueissa.

Richards voi olla Stastnyn ohella sentteriä tarvitsevan Bluesin toinen hyvä vaihtoehto uudeksi kärkihyökkääjäksi. Lightningin on huhuttu harkitsevan uuden keskushyökkääjän hankkimista, jolloin tuttu Richards voi tulla kysymykseen. Richards on urallaan edustanut myös Starsia ja paluu sinnekin on mahdollinen.

MV - Ryan Miller - 33v
2013-14: 59, 91,8% - 2.64 PMK

 

Kuva © Getty Images

NHL:n parhaimpiin maalivahteihin usean vuoden ajan kuulunut Ryan Miller jätti helmikuussa jumbojoukkue Sabresin taakseen ja siirtyi odotetusti Bluesin riveihin. Millerin aika Bluesissa ei ollut helppo. Joukkue hyytyi läntisen konferenssin kärkipaikalta loppumetreillä alemmas ja lopulta joukkueen kausi päättyi ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

Kokenut Miller oli monta vuotta Sabresin kantava voima, mutta joukkueen ajauduttua pohjamutiin, oli Millerin aika lähteä. Nopea torjuja valittiin kauden 2009-10 päätteeksi NHL:n parhaimmaksi maalivahdiksi ja torjui samana vuonna myös Yhdysvallat olympiahopealle Vancouverissa. Miller on edustanut jenkkejä kolmissa olympialaisissa, mutta vain vuonna 2010 ykkösvahtina.

Miller on pystynyt kannattelemaan Sabresia heikonkin puolustuksen takana, mutta etsii yhä ensimmäistä Stanley Cupiaan. Kiinnostus jonkun ennakkoon kovan joukkueen maalivahdiksi varmasti on, mutta lähes kaikkien joukkueiden maalivahtiosastot ovat kunnossa, mikä hankaloittaa Millerin kesää.

Maalivahdin pikkuveli Drew Miller edustaa Detroit Red Wingsiä ja on voittanut Stanley Cupin vuonna 2007.

Millerin ja hänen näyttelijävaimonsa on sanottu haluavan Kaliforniaan, mutta alueen kolmella joukkueella on jo maalivahtiosastot kunnossa. Jos Sharks lähtee kauppaamaan suomalaisvahti Antti Niemeä, voi Sharks kuitenkin olla Millerille hyvä vaihtoehto.

Canucks ja Capitals voivat olla kiinnostuneita tähtimaalivahdista, sillä heidän tämänhetkiset maalivahtikaksikkonsa ovat epävarmoja.

P - Matt Niskanen - 27v
2013-14: 81, 10+36=46

 

Kuva © Getty Images

Matt Niskanen otti viime kaudella suuria kehitysaskelia Penguinsin alakerrassa. Uransa piste-ennätyksensä tehnyt Niskanen oli Kris Letangin loukkaannuttua pitkään joukkueen ykköspuolustaja ja hänen tehotilastonsa olivat koko NHL:n parhaimmistoa. Penguinsin kausi päättyi pudotuspelien toisella kierroksella Rangersia vastaan.

Kiekollinen puolustaja on nimestään huolimatta Yhdysvaltojen kansalainen. Taitava ja hyvin avaava puolustaja on rauhoittunut oman pään pelaamistaan. Ei ota enää turhia riskejä ja puolustaa rutkasti varmemmin kuin ennen. Ylivoimapelissä parhaimmillaan. Hyvä liikuttamaan kiekkoa ja laukoo hyvin erityisesti ranteella.

Viime kauden tehotilasto hieman vääristää Niskasen puolustusosaamista. Ei ole huono, mutta ei varsinainen puolustava puolustaja. Ei pelaa lähes lainkaan alivoimalla, mutta onkin hyökkäävä pelaaja. Hyvä liike, tukee hyvin hyökkäyksiä. Ei varsinainen ykkösparin johtava puolustaja, parhaimmillaan kun on pienemmässä roolissa.

Hakee luultavasti tuntuvaa palkankorotusta. Red Wingsillä on tarvetta puolustuksen kiekolliselle taikurille, mutta mahtuuko palkkakaton enää Niskasen tullessa. Sharksin tilanne hyvin samanlainen. Sen sijaan esimerkiksi Flames voi maksaa poskettomia summia, mutta menestystä ei siellä ole luvassa ihan lähivuosina.

OLH - Radim Vrbata - 33v
2013-14: 80, 20+31=51

 

Kuva © Getty Images

Radim Vrbata oli Coyotesin tehohyökkääjä ja rikkoi ensi kertaa urallaan 30 syöttöpisteen rajan runkosarjassa. Joukkue jäi toisena vuotena putkeen pudotuspelien ulkopuolelle, joten kuusi vuotta Arizonassa viettäneen Vrbatan aika Coyoteissa tuli päätökseen runkosarjan viimeisellä kierroksella.

Tšekkihyökkääjä Vrbata on hyvin samalainen pelaajatyyppi kuin ylempänä mainittu Vanek. Koko NHL-uransa hyvin tuntemattomana pysynyt Vrbata on todellinen maalintekijä varjosta. Piskuisesta Coyotesista olisi nyt suunnattava suurempaan joukkueeseen.

Vrbatan vahvuuksiin kuuluu laukauksen ohella luistelu. Vauhtiin päässessään tykkää haastaa hidasliikkeisiä puolustajia ja ajaa väkevästi maalille. Ei muuten juurikaan hyödynnä vahvaa varttansa. Tehnyt NHL:ssä parhaimmillaan 35 maalia. Ei päässyt helmikuussa olympialaisiin, riitauduttuaan monen muun tšekkitähden tavoin valmentajan kanssa.

Vrbata voi olla yllättävän halpa haku huippujoukkueeseen tähtisentterin rinnalle. Penguins etsinee laituria, joten Vrbata voi tulla kyseeseen. Myös Bruins on toinen vaihtoehto, kun tavoitteena Stanley Cup. Sen sijaan esimerkiksi Predators voisi maksaa isompaa liksaa.

VLH - Michael Cammalleri - 32v
2013-14: 63, 26+19=45

 

Kuva © Getty Images

Michael Cammalleri aloitti neljännen kautensa Flamesin riveissä. Joukkueelta ei odotettu mitään, eikä Flamesilla ollutkaan sanaa sanottavanaan pudotuspelitaistelussa. Cammalleri oli joukkueen toiseksi tehokkain hyökkääjä ja paras maalintekijä, vaikka kärsi kauden aikana loukkaantumisesta. 

Kyseessä onkin loukkaantusherkkä pelaaja, joka hakee uralleen uutta nostetta. Monipuolinen, mutta pienikokoinen hyökkääjä voi pelata niin sentterinä kuin laiturina. "Mike" syttyy aina pudotuspeleihin. Oli Canadiensin suurimpia nimiä, kun joukkue haki yllätystä keväällä 2010.

Cammallerille tulee ongelmia kokonsa vuoksi isompia puolustajia vastaan. Nopeakinttuinen maalintekijä on erittäin taitava, mutta omii ajoittain kiekkoa liikaa. Osaa tehdä myös peliä, mutta tykkää ratkaista pelejä itse. Ei ole 11 vuotta kestäneellä urallaan pelannut ainuttakaan täyttä kautta.

On monen muun hyökkääjän kanssa Penguinsille kelpo vaihtoehto, mutta voi yrittää vielä rahastaa ennakkoon huonompia, mutta potentiaalisia joukkueita. Näin ollen esimerkiksi Panthers tai Coyotes voi olla Cammallerin tuleva osoite. Ura heikossa Flamesissä tuskin jatkuu.

P - Brooks Orpik - 33v
2013-14: 72, 2+11=13

 

Kuva © Getty Images

Pienestä vammasta huolimatta Brooks Orpik pelasi tasaisen runkosarjan, mutta jäi Penguinsin divisioonavoitosta huolimatta tehotilastossa pakkasen puolelle. Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Oprik loukkaantui ja palasi vasta toisen kierroksen viimeiseen otteluun, jonka jälkeen Penguinsin kausi oli ohi.

Puolustava puolustaja Orpik on edustanut toistaiseksi koko uransa Penguinsia, mutta nyt on aika lähteä muualle. Isokokoinen järkäle ei pisteillä juhli, mutta miehen tasosta kertoo, että on edustanut Yhdysvaltoja kaksissa viime olympialaisissa. Pystynyt parhaimmillaan 25 tehopisteeseen NHL-kaudessa.

Häijysti omaa maalia vartioiva Orpik on kokoisekseen vahva luistelija. Ei ole mikään pujottelukeppi ja uskaltaa tehdä riistoja. Taklaa kovaa ja syöksyy kiekon tielle tarvittaessa. Ei ota liikaa jäähyjä ja tappelee tilanteen tullen. Voittanut kertaalleen Stanley Cupin.

Olisiko aika suunnata Kanadan suuntaan? Esimerkiksi Oilersilla ja Senatorsilla voi olla käyttöä varmalle puolustavalle pelaajalle, joka toisi rutkasti kokemusta nuoriin puolustuksiin. Myös Avalanchea voi kiinnostaa tämän tyylinen puolustaja.

P - Dan Boyle - 37v
2013-14: 75, 12+24=36

 

Kuva © Getty Images

Kuudes vuosi kovassa Sharksissa ei tuottanut Dan Boylelle liikaa onnistumisia. Hankalaa kautta varjosti myös kova kohutaklaus, jonka sai Maxime Lapierrelta. Boyleltä jäi lopulta väliin vain seitsemän runkosarjaottelua. Pudotuspeleissä matka päättyi ensimmäisellä kierroksella seitsemässä ottelussa.

Kokenut kiekollinen puolustaja Boyle on jo 37-vuotias, mutta liike on edelleen loisteliasta. Boylen oikeudet kaupattiin kesäkuussa Islandersille, mutta ei tehnyt sopimusta Long Islandille ennen heinäkuuta. Voittanut urallaan sekä Stanley Cupin Lightningissa että olympiakultaa Kanadan paidassa.

Elää pisteistä, muttei koostaan huolimatta ole lapanen puolustuspäässäkään. Ura laskusuunnassa, mutta edelleen hyödykäs ylivoimapelaaja. Tehnee taas yli kymmenen maalia, jos pysyy terveenä. Nousee rohkeasti hyökkäyksiin, mutta voi samalla pelata itsensä ulos tilanteista.

Ikämiehiä usein naaraava Red Wings on huhujen mukaan Boylen perässä intensiivisesti. Myös Maple Leafsia voi kiinnostaa pisteitä tekevä kokenut puolustaja. Vai tekeekö Boyle sittenkin sopimuksen Islandersiin, jossa menestyspaineita ei juuri ole.

OLH - Jarome Iginla - 37v
2013-14: 78, 30+31=61

 

Kuva © Getty Images

Jarome Iginla pelasi ensimmäisen täyden kautensa itäisessä konferenssissa, onnistuneesti. Oli Bruinsin kärkihyökkääjiä läpi kauden, sopi hyvin joukkueen aggressiiviseen pelityyliin. Kausi päättyi kuitenkin pettymykseen, kun Bruins putosi toisella kierroksella arkkiviholliselle, Canadiensille.

Voittanut maali- ja pistepörssin, maailmanmestaruuden, olympiakultaa ja valittu NHL-kauden parhaaksi pelaajaksi. Mutta jotain puuttuu, nimittäin ensimmäinen Stanley Cup. Siksi vahva jässikkä jätti Flamesin toissakaudella ja on pelannut siitä lähtien ennakkosuosikkien riveissä.

Vahva maalintekijä, vaikka ikää on jo kertynyt. Iginla on kaikkien aikojen maalipörssin jaetulla 24. sijalla 560 maalillaan. Ei pelkää ketään, haastaa rohkeasti ja tarvittaessa jopa sikailee. Tappelee, taklaa ja raataa. Ei enää yhtä dominoiva kuin 2000-luvun alussa, mutta hyvässä ketjussa tavoittelee jälleen 70 pisteen rajaa.

Jatkosopimus Bruinsiin erittäin mahdollinen. Voi suunnata myös takaisin länteen. Esimerkiksi Wildiä voi kokenut maalitykki kiinnostaa, samoin Blackhawksia mikäli joukkue joutuu myymään Patrick Sharpin.

Varavalinta, jos joku ylläolevasta kymmenestä solmii jatkosopimuksen ennen heinäkuuta.

VLH - Matt Moulson - 30v
2013-14: 75, 23+28=51

 

Kuva © Getty Images

Matt Moulson pelasi kauden aikana Vanekin tavoin kolmessa eri joukkueessa. Aloitti Islandersissa, jossa teki muutama vuosi sitten läpimurtonsa. Siirtyi Sabresiin ja lopulta siirtorajan loppupuolella Wildiin. Siellä hyytyi pudotuspelien tullen. Wild putosi jatkosta toisella kierroksella.

Hyvin töitä tekevä laituri, joka viime vuosien tehopisteistään huolimatta on erittäin tuntematon kaveri. Pelasi tehokkaasti Islandersissa John Tavaresin rinnalla, pelaa siis parhaimmillaan tähtisentterin rinnalla. Hyvä maalintekijä, joka ilmestyy varkain maalintekosektorille. Laukoo nopeasti ja paljon.

Moulson puolustaa ahkerasti ja taistelee kiekosta aina täydellä teholla. Ei ehkä pelaajatyyliltään alun perin varsinainen pistelinko, mikä näkyi viime kaudellakin tehottomissa putkissa. Velipuoli Jonathan Quick on Kingsin tähtimaalivahti.

Jos palkkapyyntö nousee liian suureksi, Moulsonilla ei ole eväitä jatkaa aivan huippuseurassa. Paluu Islandersiin voi olla yksi hyvä vaihtoehto. Tai sitten siirtyä isomman liksan kanssa Jetsiin tai Panthersiin isoon rooliin.

» Lähetä palautetta toimitukselle