SaPKo-KeuPa: Viime kevään toisintoa ei nähdä keuruulaisten pyristelyistä huolimatta

MESTIS / Artikkeli
SaPKo ja KeuPa pääsevät jälleen toistensa kimppuun.
Kuva © Antti Varonen
SaPKolla on mahdollisuus kuitata viime keväältä jääneet kalavelkansa, kun se kohtaa puolivälierissä KeuPan. Pässipaidat ovat vuotta viisaampia ja iskyvyltään vahvempia, mutta keuruulaiset aikovat pyristellä altavastaajan asemassaan.

SaPKo otti viime kaudesta askeleen eteenpäin niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin ja voitti runkosarjan varsin selkeällä erolla muihin. KeuPa puolestaan taisteli pitkin kautta sarjan keskikastissa ja putosi lopulta päätöskierroksella kuudennelta sijalta kahdeksanneksi.

Viime keväänä SaPKon kotietu valui sarjan edetessä kankkulan kaivoon, sillä keuruulaiset käyttivät hyväkseen SaPKon maalinteon vaikeudet ja sekoittivat pelaamisellaan joukkueen pakkaa. Pässipaidat hävisivät kaikki kolme kotiotteluaan maalin erolla, ja lopulta koko sarjan 4−1.

Viime kevät on ollutta ja mennyttä. SaPKo on tällä kaudella määrännyt KeuPaa vastaan tahdin ja noussut kahdesti takaa-ajoasemastakin voittoon. Mitkä ovat sarjan lähtökohdat?

Joukkueet kohtasivat runkosarjassa neljää kertaa, ja edellisestä, päätöskierroksen keskinäisestä ottelusta ei ole ehtinyt vierähtää viikkoakaan. SaPKo oli otteluissa niskan päällä, sillä joukkue voitti neljästä kamppailusta kolme. 

Edellistä ottelua lukuun ottamatta erot yksittäisten otteluiden sisällä eivät kuitenkaan olleet suuria. KeuPa sai melko tehokkaastikin pidettyä SaPKon kotikentällään kurissa. Pässipaidat kuitenkin nousivat vahvojen päätöserien ansioista voittoihin.

KeuPa on saanut ylläpidettyä hyökkäysosastonsa leveyttä lukuisilla Lukko-vahvistuksilla. Janne Väyrynen, Joose Antonen, Aaro Vidgren ja Joonas Niemelä ovat löytäneet paikkansa kärkiketjuista. 

Lisäksi Sami Tamminen palaa KooKoosta keuruulaisten riveihin pudostuspelien ajaksi. Santeri Suistio, Matias Rauvola ja Antti Palojärvi puolestaan ovat loukkaantumisten tullessa joukkueen käytettävissä.

Pässipaitojen KooKoo-laina Arttu Pelli on operoinut jo tovin pässipaitojen takalinjoilla. Pelli on tuonut yllätyksellisyyttä ja kiekollista osaamista erityisesti joukkueen ylivoimalle.

TPS-hyökkääjä Oskari Siiki on sopeutunut puolestaan ykkösketjun laidalle. Hyökkääjä Teemu Lämsä on valmennuksen mukaan myös tulossa savonlinnalaisten vahvuuteen.

Ville Nieminen ei ole enää keuruulaisten penkin takana hämmentämässä pässipaitojen pakkaa. Onko KeuPasta nyt vastaamaan SaPKon tarjoamaan pelilliseen haasteeseen?

Viime keväisessä ottelusarjassa KeuPa hyötyi suuresti sattuman tuomasta arvaamattomuudesta. SaPKon laukaisumäärät ykkössektorilta ottelua kohden olivat valtavia, mutta pelien hallinta ei yksinkertaisesti realisoitunut tulostaululle.

Ville Nieminen otti kuitenkin sarjan tuoksinnassa niskalenkin Pasi Räsäsestä. Nieminen ei kaihtanut koviakaan keinoja otteluiden voittamisessa, sillä mies psyykkasi jatkuvasti tuomaristoa ja veti takaa-ajoasemassa kuudennen kenttäpelaajan jäälle kymmeniä minuutteja ennen päätössummeria.

Niemisen alaisuudessa joukkue pelasi kuitenkin viisikkona tiiviisti. Hyökkääjät tarjosivat peliä avanneille puolustajille tukea, jolloin joukkue eteni maalipaikkoihin tehokkaasti. Pelaaminen ei vuotanut puolustussuuntaankaan, ja lopullisena lukkona toimi Antti Karjalainen.

Mikko Heiskasen päävalmentajakaudella samankaltaisia elementtejä joukkueen kiekollisella pelaamisessa ei ole nähty. Joukkue pelaa viime kautta enemmän kiekottomana, minkä vuoksi se on joutunut turvautumaan rikkovaan pelaamiseen.

Runkosarjan päätösottelussa KeuPa vastasikin SaPKon pelinopeuteen lähinnä ylimalkaisella kovuudella, ja keuruulaisten pelikuri läikkyikin isojen rangaistusten myötä yli. SaPKo myös karsi keuruulaisten kiekolliset aseet pois, jolloin KeuPan aseiksi jäivät lähinnä yksittäiset pistohyökkäykset ja roiskaisut maalille.

Joukkueen pelaamisessa näkyy ajoittain häivähdyksiä Niemisen perinnöstä, mutta yhtä rakenteen puuttuessa pelillinen vastuu onkin jäänyt lähinnä yksittäisille hyökkääjille. Mikäli KeuPa mielii jollakin tasolla kontrolloida otteluita, tulee sen pitää pelivälinettä itsellään jopa pelin viihdyttävyyden kustannuksella.

SaPKolla on marsittaa jäälle Mestiksen runkosarjan paras ketju sekä laaja, tuloksellisesti tehokas materiaali. Mitkä pelaajat KeuPalta ylläpitävät keuruulaisten iskykykyä?

Teemu Lepaus, Joona Monto ja Jonatan Tanus takoivat runkosarjassa yhteensä 168 tehopistettä. Etenkin 40 maalia latonut Tanus ja 46 syöttöä jakanut Lepaus urakoivat lähes säännöllisesti yli 20 minuutin edestä.

Kolmikko on pelannut yhdessä lähes koko kauden, ja vastustajista harva on saanut täysin pimennettyä ketjua. SaPKon tuloksellinen iskukyky ei kuitenkaan lepää täysin tehohyökkääjien varassa.

Rasmus Hämäläinen takoi runkosarjassa 23 maalia, 11 maalia puolestaan laukoivat Niklas Salo ja Mikko Lahtela. Lisäksi Toni Henttonen ja Juuso Forsström ovat kyenneet viemään peliä vastustajan päätyyn ja tekemään siinä sivussa tulostakin.

SaPKo käyttää ykkösylivoimallaan neljän hyökkääjän koostumusta, mikä kasvattaa ylivoimamaalin todennäköisyyttä. KeuPan ei sovi alivoimaisena ryntäillä tai ylipuolustaa, mutta tilaa ei myöskään kannata jättää liikaa. Lisäksi siniviivalla pelotteen luo Casimir Jürgens.

Keuruulaisista Samuel Salonen, Janne Väyrynen ja Joose Antonen ovat terävimpiä syömähampaita, jotka johtavat niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin. Salonen sijoittui Mestiksen pistepörssissä kolmanneksi, Väyrinen ja Antonen ovat lähennelleet piste per ottelu -tahtia.

Ylivoimalla KeuPalla onkin tarjota suhteellisen vaarallinen koostumus oveluutta, näppäryyttä ja liikettä. Joukkueelta ei toistaalta löydy kiekollisesti johtavaa puolustajaa, sillä Roni Sevänen ja Sameli Ventelä eivät ole pudotuspeleissä pelikelpoisia.

Sami Tamminen on taatusti toivottu lisä hyökkäysosastolle. 19-vuotias Tamminen tuo erityisesti joukkueen keskikaistalle lisää iskukykyä, sillä joukkueen keskushyökkääjien taso tippuu nopeasti kärkiketjun jälkeen.

Jesse Pelamo, Emppu Pulliainen ja Taneli Maasalo eivät kerää otsikoita, mutta päävalmentaja Mikko Heiskanen voi luottaa kolmikon pyyteettömään puolustuspelaamiseen tasaviisikoin ja alivoimalla.

Kumpi etenee välieriin? Onko SaPKo ottanut opikseen vai pomppaako KeuPa jälleen korkealle?

Joukkueiden välinen tasoero on lisääntynyt, eikä Ville Nieminen ole enää keuruulaisten penkin takana kuromassa sitä umpeen. SaPKon maalivahtitilanne on parantunut viime vuodesta, kun taas KeuPa joutuu pärjäämään sopimusvahdeillaan. 

KeuPan kannalta keskeistä onkin se, kuinka paljon Petri Pitkänen ja Roope Urpolahti nostavat tasoaan, jotta joukkue saisi käännettyä todennäköisyyksiä puolelleen. Samuel Salonen, Janne Väyrynen ja Joose Antonen voivat ratkoa yksittäisiä otteluita, mutta SaPKoa vastaan maalipaikoille pääsy on ollut kiven alla.

Mikäli KeuPa aikoo haastaa viime kaudesta vahvistuneet savonlinnalaiset, on joukueen saatava ensimmäiseksi runkosarjassa nähty heikko kotipelaaminen paremmalle tasolle.

Arvio: SaPKo vie sarjan kokonaisvaltaisella paremmuudellaan voiton 4−2. Tällä kertaa joukkue pitää huolen, ettei ratkaisevia lapsuksia pääse syntymään. KeuPa lyö parhaansa mukaan kapuloita rattaisiin, ja voi saadakin onnettaren ajoittain puolelleen, joten yllätysvaraa ei ole syytä jättää huomioimatta.

» Lähetä palautetta toimitukselle