U20: Saksan aika onnistua ilman supertähtiä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Saksan pitää laittaa kaikki peliin joka ottelussa.
Kuva © Getty Images
Saksa lähtee Kanadan kisoihin samassa veneessä Slovakian kanssa. Molemmat ovat alkulohkonsa, ja samalla koko kisojen, altavastaajia. Jalkapallon suuressa varjossa oleva jääkiekkomaa on ajoittain tuottanut loistavia maailmalle lähteneitä pelaajia, mutta tulevaisuuden uudet tuulet eivät ennusta hyvää.

Makkaran, jalkapallon ja oluen luvatusta maasta Kanadan kisoihin lähtee seitsemän pelaajaa Saksan pääsarjasta. Viisi herraa saapuu Yhdysvaltojen alasarjoista, muutama Saksan alasarjoista ja yksi Kanadan juniorisarja WHL:stä. 

Joukkueen tunnetuin herra löytyy kuitenkin vaihtopenkiltä pelaajien yläpuolelta. Päävalmentaja Pat Cortina on ollut alalla jo pitkään valmentajien mittapuulla, vaikka kyseessä ovat hänen ensimmäiset alle 20-vuotiaiden MM-kisakomennukset sitten vuoden 1996. Tuolloin kanadalaisitalialainen luotsi valmensi Italian U20-joukkuetta B-sarjassa.

Kanadalaisella johdolla Saksa voi yllättää

Koko alle 20-vuotiaiden MM-kisojen historian aikana Saksa esiintyy 37. kerran Kanadassa. Parhaimmillaan joukkue on yltänyt sijalle viisi vuonna 1981. Uutena valmentajana Cortinalla on kaikki avaimet kädessään koko maailman yllättämiseen.

Cortina on känsainvälisellä tasolla valmentanut kolmea eri maata 14 vuodessa. Italian palveluksessa viisi vuotta, Saksan kaksi ja Unkarin pesti kesti seitsemän vuotta. Hän nosti Unkarin MM-kisojen 1.divisioonasta A-luokkaan Sveitsin MM-kisoihin vuodelle 2009.

Käskyttäjä ei siis ole vuosillaan paljon päässyt menestyksestä nauttimaan, joten motivaatiot ovat takuulla korkealla. Kanadalaisena hän takuulla tietää kisaisännän edustuksen potentiaalin ja yrittää tehdä jokaisesta ottelusta lohkovastustajille mahdollsimman haastavan.

Joukkue ilman todellista supertähteä

Edellisissä kisoissa saksalaiset ovat päässeet lähelle voittoa suurimmistakin kiekkomaista, kun joukkueessa on ollut yksi kaikkien aikojen lupaavimmista pelaajista maan kiekkohistoriassa. Leon Draisaitl oli viime vuoden kisoissa Malmössä koko Euroopan kuumimpia nimiä seuraavalle varaustilaisuudelle, ja Edmonton Oilers nappasi hänet koko karkeloiden kolmantena pelaajana.

Kuka ottaa Draisaitlin kapteenin valtikan?
Kuva © Vilja Päätalo - vilja.paatalo@jatkoaika.com
 

Aika on kuitenkin kulunut, eikä edellä mainittua herraa nähdä Kanadassa käytävissä kisoissa. Kapteenin paidan voisi kuvitella pukevansa päälle joukkueen ainoa Kanadan juniorisarjoista saapuva pelaaja. Markus Eisenschmid on pelannut tällä kaudella Medicine Hat Tigersin riveissä 16 ottelua, joissa on kertynyt tilille 18 pistettä. Lisäksi hän oli Malmössä joukkueen varakapteeni, joten 19-vuotias hyökkääjä on ehdoton ykkösvalinta kaukalon johtajan rooliin. 

Kokemuksen perusteella kerrassaan oiva valinta kapteeniksi olisi hyökkääjä Frederik Tiffels, jolle nämä U20-kisat ovat kolmannet, ja Malmössä kertyi seitsemään peliin viisi pistettä. USA:n yliopistosarjassa vasen laituri on tällä kaudella nakuttanut 13 peliin 11 pistettä.

Lohkojaossa huono arpaonni

Paperilla katsottuna Saksalla on lähes pahin mahdollinen alkulohko, ja peleistä tulee rumaa jälkeä. Ensikertalaisiakin tiimistä löytyy, mutta viime aikuisten MM-kisoissa Minskissä saimme todistaa, että myös suurella määrällä ensikertalaisia pääsee pitkälle.

Todennäköisesti joukkue taistelee lohkon jumbosijasta Slovakiaa vastaan, mutta itse otteluissa tulee tämän lajin kauneus esiin ja yksi todella vahva käsite: altavastaajana on helpompi lähteä otteluun kuin ennakkosuosikkina.

» Lähetä palautetta toimitukselle