SaiPan välitodistukset, syksy 2014

LIIGA / Artikkeli
SaiPan alkukauden paras pelaaja ei tule monelle yllätyksenä.
Kuva © Jarno Hietanen
SaiPan alkukauden kirkkain tähti ei ole varmasti kenellekkään yllätyksenä ja muitakin yllättäjiä joukkueesta löytyy. Parannettavaa joukkueesta vielä löytyy, mutta on huolestuttavaa, että puolet heikoimmat arvosanat keränneistä löytyvät ulkomaalaisosastolta.

Maalivahdit

Jussi Markkanen

Veteraanivahti aloitti kauden heikonlaisesti. Markkasen taso alkukauden otteluiden välissä heittelehti, mutta osan syystä saa loppusyksystä heikosti toiminut puolustus hänen edessään. Näytti kuitenkin viimeisten kierrosten aikana ennen taukoa, että viime kauden parhaan maalivahdin palkinto ei ollut mikään sattuma.

Andreas Bernard

Bernard ei ole onnistunut vakuuttamaan seuran valmennusta siitä, että hän olisi valmis tasaisempaan peluutukseen. On edelleen liian epätasainen suorittaja liigajäille. Yhden huippuottelun jälkeen seuraa epäonnistuminen ja useamman ottelun tauko luukkua availlen. On toki onnistunut tärkeissä paikoissa, antaen Markkaselle tärkeää lepoaikaa.

Puolustajat

Simo-Pekka Riikola

Puolustuksen todellinen yllättäjä. Noussut SaiPan Top-3 puolustajaksi, eikä laskusuuntaa ole näkyvissä. Ehti kauden alussa viettää aikaa jo liigan puolustajien pistepörssin kärkipäässä. Onnistunut puolessa kaudessa keräämään saman verran pisteitä, kuin viime- tai toissakautena.

Sam Lofquist

Ruotsin Allsvenskanista SaiPaan kesällä tullut Lofquist on parantanut peliään kuin sika juoksuaan. Alkukaudesta vielä hieman epävarmasti aloittanut jenkkipuolustaja on noussut joukkueen yhdeksi tärkeimmistä puolustajista. Vielä lisää tarkkuutta lyöntilaukaukseen ja maaliverkot tulevat heilumaan useammin.

Simon Backman

Iältään joukkueen vanhin puolustaja on alkaa pikkuhiljaa pääsemään vauhtiin. Alkukaudesta vielä liikkeen kanssa tuskaillut Backman on kaivanut uuden vaihteen vaihdelaatikostaan ja kun Backmanin dieselmoottori alkaa olemaan lämmin, on peli paljon varmemman näköistä. Jakaa parhaan +/- lukeman puolustajista Lofquistin kanssa.

Kalle Maalahti

Koska puolikkaita sputnikkeja ei SaiPa-toimituksessa jaeta, saa Maalahti alkukauden suorituksestaan niitä neljä. Seitsemänneksi puolustajaksi alkukaudesta tuomittu Maalahti on näpäyttänyt epäilijöitään muutamalla upealla suorituksella ja todella varmalla peruspelaamisella. SaiPan onneksi oman kasvatin sopimus kattaa kuluvan kauden lisäksi vielä kauden 2016 loppuun asti.

Rony Ahonen

Ahonen ei ole kauden ensimmäisellä puoliskolla loistanut jäällä, mutta ei pahemmin ole pettänytkään. Tuloksellisesti vaikean alkukauden jälkeen luistin on loppusyksystä kulkenut paremmin. Potentiaalia miehessä on parempaankin, mutta toistaiseksi tulos on ollut vaisu.

Lasse Lappalainen

Mestiksestä liigavauhtiin pääseminen vaatii aikaa ja sitä Lappalaiselle on luvassa. Vielä toistaiseksi Kuopion kasvatti saa tyytyä rotaatiopuolustajan rooliin, mutta kauden jälkimmäisellä puoliskolla ja tulevaisuudessa vastuuta on luvassa varmasti lisää.

Johan Larsson

Tapparasta hylkiönä SaiPaan saapunut Larsson on jossain mielessä edelleen edellisen kauden maineensa vanki. Vaikka pelillisesti Larsson vajosi kokonaiskuvassa heikon ajanjakson aikana joukkueen puolustuspelin tasolle, on ruotsalainen onnistunut tuomaan rauhallisuutta joukkueen peräpäähän. Tosiasia kuitenkin on, että yli 20 minuutin peliajalla tuloksen pitää olla parempaa.

Brian Salcido

Joukkueen ykköspuolustajaksi palkattu Salcido on pisteiden valossa ollut juuri sitä mitä seura halusi. Ottelun aikana kaiken muun jäällä tapahtuvan osalta homma onkin sitten mennyt melkeinpä pieleen. Lukematon määrä kiekonmenetyksiä, ajoittainen syöttötarkkuuden puuttuminen ja huomattavat vaikeudet puolustuspelaamisessa vetävät Salcidon saldon huomattavasti alemmas, kuin mitä se olisi ilman niitä. Epäonnistumiset ovat syöneet selvästi miehen itseluottamusta.

Hyökkääjät

Dave Spina

Todellinen timanttihaku SaiPan toimistolta. Viime kaudella pudotuspeleissä loistanut Spina on jatkanut alkukaudella juuri siitä mihin viime kaudella jäi. Ahnaasti maalipaikoille hakeutuva Spina on ensimmäinen pelaaja pitkään aikaan, jolla on realistinen mahdollisuus rikkoa Vladimir Machuldan nimissä oleva seuraennätys tehtyjen maalien määrässä.

David McIntyre

Melkein voisi sanoa, että SaiPalla on vihdoin liigan mittapuissa ykköskorin keskushyökkääjä. Erinomaisesti kahteensuuntaan luisteleva McIntyrellä lukee peliä erinomaisesti ja täten pystyy itse hakeutumaan maalipaikoille tai tarjoilemaan niitä laitahyökkääjilleen.

Janne Tavi

Tavi on jatkanut siihen mihin viime kaudella jäi. Maalivainuinen laituri on hyvässä vauhdissa, jos verrokkina käytetään kahta edellistä kautta. Ei olisi siis mikään ihme, jos Tavin kohdalla maalisarake näyttäisi runkosarjan päätteeksi suurempaa lukemaa kuin 16.

Matti Järvinen

On yllättänyt monet kypsällä ja rohkealla pelaamisellaan. Tuskin kukaan odotti Järviseltä 11 tehopistettä kauden puolessa välissä. Jäähongan kasvatti onkin onnistunut hyödyntämään vahvuuksiaan, sekä isoa kokoaan mennessään tilanteisiin maalin edustalla.

Tommi Jokinen

Jokinen on ollut joukkueen valmennukselle monipuolinen pelaaja. Niin ykkös- kuin kolmoskentässäkin Jokinen on ollut tehokkaalla pelipäällä. Tulee rikkomaan oman yhden kauden syöttö- ja maaliennätyksensä tällä kaudella erittäin todennäköisesti.

Jesse Mankinen

Jesse Mankinen on hiipinyt melkein huomaamatta lähes 30 pisteen tahdilla kohti joukkueen sisäisen pistepörssin kärkisijoja.  Nopeat jalat ja hyvä rannelaukaus on aseita, joilla loppukauden ajan Mankinen tulee maalivahteja yllättämään.

Ville Hämäläinen

Hämäläinen antaa joukkueelleen juuri sen mitä häneltä pyydetään. Pyyteettömästi alemmissa ketjuissa pelaava Hämäläinen on luottopelaaja alivoimalla, sekä vastustajan kärkiketjuja vastaan pelattaessa. Onnistunut hyvin omassa roolissaan.

Ville Koho

Iki-SaiPa Koho ei ole vielä kauden alussa päässyt kunnolla rytmiin kiinni. Kuukauden päivät sairastuvalla kesken alkukauden ollut Koho tulee varmasti parantamaan omaa peliään kevätauringon alkaessa sulattamaan talven muodostamia hankia.

Sami Venäläinen

Venäläinen on erinomainen kortti joukkueen valmennukselle. Tunnollisesti alivoimalla raatavalle kahden mestaruuden veteraanille ei maalinteko kuitenkaan ole mikään vieras asia. Löytänyt Ville Hämäläisen kanssa hyvän kemian kolmosketjussa.

Markku Flinck

Kauden avausmaaliaan vielä metsästävä Flinck on nelosketjun keskellä tehnyt juuri sen, mitä mieheltä odotetaankin. Vastustajan kärkiketjun pelin hidastaminen ja tärkeän lepoajan antaminen oman joukkueen kärkiketjuille. Kovaa taklaava Flinck on tälläkin kaudella jakanut muutaman todella hienon pommin vastustajaan ja onkin pelkästään positiivista, ettei miehellä ole tilillään vielä yhtään ulosajoa. Viime kaudella niitä oli tässä vaiheessa enemmän.

Tomi Leivo

Pitkin syksyä isoa apinaa selässään kantanut Leivo sai kuitenkin lokakuun lopussa karistettua karvaisen elikon selästään. Vaikka maalinteko ei onnistunut, joukkueen kyntäessä alkutalven pimeinä iltoina, oli Leivo tärkeä lenkki Markku Flinckin johtamassa nelosketjussa.

Mikael Kuronen

Leivon tapaan on pelannut alkukauden Flinckin johtaman nelosketjun laidalla. Maalintekotaitoa Kurosesta löytyy, mutta vaaditaan kärsivällisyyttä ja aikaa, että miehessä oleva potentiaali saadaan irti parhaalla mahdollisella tavalla.

Ilmari Pitkänen

Suoralla kahden vuoden sopimuksella SaiPaan tullut Pitkänen oli lopulta täydellinen floppi. Pitkäsen kausi ei missään vaiheessa lähtenyt kunnolla käyntiin ja kun maalinteko ei luonnistunutkaan tuli Pitkäsestä joukkueelle rutiköyhän miehen agitaattori, joka ei saanut pistettäkään aikaiseksi. Joulutauon pyörähdettyä käyntiin Pitkänen lähetettiin takaisin viime kauden seuraansa Bluesiin vaihtokaupassa Valtteri Virkkuseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle