SaiPan A kaatoi HIFK:n 1. välierässä

LIIGA / Artikkeli
Kisapuistossa pelattiin A-nuorten ensimmäinen välieräottelu SaiPan ja HIFK:n välillä. Ensimmäinen erä oli maaliton, mutta toisessa erässä SaiPa sai onnistumisia alleen ja hoiti homman kotiin 701 katsojan edessä. Yleisömäärä oli oikein mukava jun ajattelee ottelun alkamisaikaa, torstaina klo 14:00...

Ennakkoasetelmat

Molemmat joukkueet selvittivät tiensä välieriin suoraan kahdella voitolla. Molempien joukkueiden avainpelaajia puolivälierissä olivat seurojen edustusjoukkueissa pelaavat pelimiehet.

IFK on etukäteen vahvin mestariehdokas tämän kauden sarjassa. Nimikkeellä "Loppuun asti" pelaava joukkue tahtoo ehdottomasti korjata viime kauden erehdyksensä ja hoitaa mestaruuden kotiin.

SaiPan juniorijoukkueita ei ole viime aikoina mitalipeleissä näkynyt. Seuran juniorityö on kuitenkin kovassa nousussa, joten A-nuorten menestys ei ole tullut yllätyksenä. Joukkueella ei ole kuin voitettavaa.

Maalivahdit IFK:n heikoin lenkki?

IFK:n suurin ongelma seisoo maalin edessä. Maalivahtipeli on joukkueen akilleen kantapää, jonka SaiPakin oli tiedostanut. Painetta maalille, ei liikaa laukauksia mutta sitten kun lauotaan, lauotaan terävästi.

Myöskään joukkueen puolustus ei pärjää vertailussa joukkueen hyökkäystä kohtaan. IFK:lla on tällä hetkellä jäljellä olevista joukkueista kenties fyysisin ja vaarallisin hyökkäys. Nimet Vihko, Viitaluoma, Hirschovits, Häppölä ja Holma riittänevät perusteluksi?

IFK:n on siis pakko panostaa hyökkäykseen, hyökkäys on paras puolustus mentaliteetilla.

SaiPa jää fysiikassa

Fyysisesti IFK:n joukkue on paljon SaiPaa edellä. Pienempikokoiset ja sinnikkäät lappeenrantalaiset korvaavat kuitenkin kovalla yrityksellä ja luistelulla tätä epäkohtaa.

Maalivahtipeli SaiPalla on Juha Kuokkasen varassa hyvissä käsissä. Liigakokemus, vaikkakin pieni, paistaa läpi monissa tilanteissa.

Puolustuksessa SaiPallakin suurimmat ongelmat ovat. Vastustajan fyysisiä hyökkääjiä ei saada oikein millään siirtymään maaline edestä. Harri Tikkasen ja Matti Hanan ollessa edustuksen mukana tähänkään asiaan ei saada korjausta.

SaiPalla on muutamia tehokkaita hyökkääjiä, Hämäläinen, Somppi, Yli-Torkko ja Vänttinen takaavat sen, että vastustajan puolustuksella on kiire.

Ottelu

Ensimmäinen erä mentiin tasatahtiin. Maalivahtien torjunnat 12-12 kuvaavat hyvin erän tilanteita. Erän paras paikka oli Joonas Vihkolla, joka läpiajonsa päätteeksi laukoi kiekon tolppaan ja alkoi varmuuden vuoksi tuulettamaan. Maalituomarin lamppu ei kuitenkaan palanut eikä kukaan tuomarikolmikostakaan nähnyt kiekon käyvän maalissa joten eihän tolppaa maaliksi hyväksytty.

Toisessa erässä SaiPa sai lentävän lähdön. IFK:n maalivahtina aloittanut Tommi Niemelä veti kiekon ränniin ja suoraan SaiPan Ville Virran lapaan, joka lirutti laidan vierestä puolihölmön vedon sisään kaikkien vierailijoiden ihmetellessä.

Tästä vain 43 myöhemmin SaiPan liigaketju pelasi kauniin kuvion jonka päätteeksi Teemu Somppi laukoi kiekon maaliin ja tilanteeksi 2-0. Syöttäjiksi maaliin merkittiin Ville Hämäläinen ja Juha Pursiainen. Tässä vaiheessa IFK otti aikalisän joukkueen herättämiseksi.

Erän lopulla SaiPan liigaketju kuitenkin tuli vielä kerran ja saatteli IFK:n maalivahdin vaihtoon. Kuin kopio toisesta maalista, paitsi että kauniimmalla tavalla, Teemu Somppi pääsi jälleen laukomaan kiekon maaliin Ville Hämäläisen ja Joni Yli-Torkon syöttöjen jälkeen.

Erätauolle lähdettiin siis tilanteessa 3-0.

Lopussa pelailun makua

Kolmannen erän alkupuolella SaiPa teki jälleen kaksi maalia reilun minuutin väliajoin. Vesa koppi teki kauniin maalin nostamalla kiekon maalin kattoon Jarno Huuhtasen kauniista selän takaa syötöstä. Huuhtanen teki itse vielä SaiPan viidennen maalin ylivoimalla IFK:n "pahan pojan" Eetu Holman istuessa kolmatta kaksiminuuttistaan.

Tässä vaiheessa ottelu oli itse asiassa jo pelattu, sillä vaikka IFK teki vielä kaksi maalia, jotka lähtivät Jermu Porthenin ja Toni Häppölän lavoista, ei SaiPalla ollut hädän päivää.

Parhaimmistoa

SaiPan parhaimmistoa ottelussa olivat jälleen kerran maalivahti Juha Kuokkanen, puolustaja Antti Weckström ja hyökkääjät Teemu Somppi, Ville Hämäläinen ja Joni Yli-Torkko. Varsin tutut nimet siis. Jos IFK seuraavassa ottelussa nämä miehet, eli SaiPan liigakentän, onnistuu pysäyttämään, on IFK vahvoilla.

Jarno Huuhtanen oli myöskin mainiolla pelipäällä saalistaen tehot 1+1.

IFK:sta erottui tänään eri tavoin seuraavia pelaajia. Tommi Niemelä maalillaan ei aivan onnistunut, vaikka vain SaiPan ensimmäisen voikin laittaa hänen piikkiinsä. Puolustus oli IFK:lla tänään harmaata massaa eikä edes Antti-Pekka Lamberg noussut millään tavalla esiin.

Hyökkäyksessä väriä toi varsinkin roteva Eetu Holma joka istui 3 kaksiminuuttista sekä syötti IFK:n molemmat maalit. Toni Häppölä piti liigamiehistä eniten kiekkoa ja Joonas Vihko taklasi kovaa ja välillä sääntöjen rajamaillakin. Ville Viitaluoma sen sijaan oli aika näkymätön. Turo Järvisen ollessa kentällä SaiPa sai myöskin olla koko ajan varpaillaan.

Kuinka jatkuu?

Ottelusarja jatkuu lauantaina klo 12:00 Helsingissä. SaiPan hakiessa voiton sieltä pääsee SaiPa loppuotteluihin IFK:n jäädessä pronssipeliin. Jos IFK voitta, palaavat joukkueet sunnuntaiksi jälleen Kisapuiston kaukaloon ratkaisemaan loppuottelupaikan kohtalon.