SaiPalle toinen voitto A-nuorten finaaleissa

LIIGA / Artikkeli
SaiPan A-nuoret ottivat sunnuntaina aimo askeleen kohti SM-kultaa, kun joukkue peittosi kotijoukkue TPS:n Kupittaalla luvuin 2-3. Niukoista loppunumeroista huolimatta vierailijat olivat koko ottelun ajan askeleen turkulaisia edellä, eikä kolmannen ottelun voittajasta ollut missään vaiheessa epäselvyyttä.

TPS:n näennäistä hallintaa

Ottelun alkuhetket olivat kotijoukkueen. Eilisestä tappiosta sisuuntunut TPS siirteli ensimmäisten vaihtojen ajan näyttävästi kiekkoa hyökkääjältä toiselle, mutta huippuvaarallisiin maalipaikkoihin joukkue ei kuitenkaan päässyt. Kudit lähtivät lähes poikkeuksetta siniviivan tuntumasta ja ilman kunnollista maskia, eikä niillä yllätetty varmasti torjunutta Juha Kuokkasta.

Erän ainokaisen teki SaiPan Tuomas Vänttinen hieman ennen neljän minuutin täyttymistä. Laituri sai kiekon hieman ennen siniviivaa, livahti vauhdilla puolustajien välistä läpiajoon ja ampui pitkin pintaa kiekon maaliin ohi Tuomas Lassilan. Ennen maalia ei kiekko ollut käynyt montaa kertaa TPS-alueella. Kotijoukkue pääsi ensi erässä kahdesti ylivoimalle, mutta erikoistilannepelaaminen oli ponnetonta.

SaiPa lisää etumatkaa

Toisessa erässä ryske laitakahinoissa lisääntyi. Molemmilla joukkueilla oli maalipaikkansa, mutta vain SaiPa onnistui. Tepsin Matti Kesselin istuessa jäähypenkillä pyöri kiekko usean sekunnin ajan Lassilan maalin tuntumassa, kunnes Teemu Somppi lopetti maalinedusflipperin ja suti kiekon verkkoon. SaiPa siirtyi kahden maalin karkumatkalle, ja TPS:n pelaaminen muuttui yhä väkinäisemmäksi. Liian usein koko muu viisikko pysähtyi siniviivalle yksinäisen yrittäjän koettaessa murtautua SaiPan puolustusmuurin läpi - turhaan. Kertaalleen Kuokkanen haparoi kaukolaukauksessa, mutta maaliin asti TPS ei kiekkoa saanut vieläkään.

Ratkaisu heti kolmannen erän alkuun

TPS oli hallinnut ottelua ainakin näennäisesti lähes koko ajan, mutta päätöserän alussa Vesa Koppi kaatoi sangollisen jääkylmää vettä turkulaisten niskaan viemällä keltapaitaiset jo 0-3-johtoon. Äänekkäästi läpi ottelun kannustanut pieni vierailijoiden faniryhmä hiljeni kuitenkin hetkeksi, kun Mikko Kankaanperä kavensi. Lehtereillä odotettiin kotijoukkueen nousevan tosissaan mukaan voittotaisteluun, mutta toisin kävi. Etenkin lappeenrantalaisten "liigamiehet" Ville Hämäläinen ja Joni Yli-Torkko etunenässä pelasivat tilanteet kylmänrauhallisesti myös puolustusalueella.

Ottelun lopussa TPS pääsi ylivoimalle Teemu Sompin saatua hieman helpohkosti 2-minuuttisen. Ylivoima ei kuitenkaan toiminut, ja puolustajien laukaukset kilpistyivät lähes poikkeuksetta saipalaisiin. Mielikuvitus oli kateissa, ja turkulaisyleisökin alkoi tuskastua. Kotijoukkueen toinen maali syntyi viimeisellä minuutilla, kun huolimattomasti läpi ottelun pelannut Markku Paukkunen nosti osakkeitaan hienolla lämärimaalilla. Tepsin kiri alkoi kuitenkin liian myöhään, ja SaiPa otti makean ja todella tärkeän voiton.

SaiPa oli parempi

Illan ottelun ratkaisu oli yksinkertainen, SaiPa oli joka osa-alueella TPS:ää terävämpi. Hyökkäykset olivat luovempia, puolustus tiiviimpää ja maalivahtipelikin asteen verran tarkempaa. Ottelua seuratessa oli vaikea uskoa, että TPS oli vielä muutamaa päivää aiemmin nuijinut saman vastustajan samassa kaukalossa numeroin 6-1. Tämä kuitenkin kertoo vain siitä, että kiihkeissä junioripeleissä kaikki on mahdollista. Mestaruus on katkolla SaiPalle tiistaina Lappeenrannassa, mutta TPS ei varmasti ole vielä luovuttanut.