SaiPa-JYP - Kokemus haastaa kiiman

LIIGA / Artikkeli
SaiPan ja JYPin sarjasta odotetaan tunteikasta.
SaiPan ja JYPin välistä puolivälieräsarjaa on helppo arvioida erittäin tasaiseksi. Ottelusarja tulee tarjoamaan erittäin fyysistä ja viihdyttävää jääkiekkoa, vaikka maaleilla tuskin tullaankaan juhlimaan.

SaiPa ja JYP aloittavat pudotuspelinsä perjantaina Lappeenrannassa. SaiPa-toimituksen Ville Valtonen purkaa Idän ihmeen rakenteelliset osat palaksi ja JYP-toimituksen Jere Korkalainen esittelee jyväskyläläisten yllä leijuvat uhkakuvat ja kysymysmerkit.

JYPin kokemus vastaan SaiPan kiima

Korkalainen: Jos jonkun voi laskea JYPin selkeäksi vahvuudeksi tässä parissa, on se aiempi kokemus pudotuspeliotteluista. Peräti 14 JYPissä tänä keväänä kiekkoilevaa pelaajaa on ollut mukana voittamassa SM-kultaa.

SaiPa puolestaan lähtee sarjaan melko häviävän pienellä määrällä kokemusta kevään ratkaisupeleistä. Väitänkin, että kokemuksen puute saattaa osoittautua ylittämättömäksi esteeksi SaiPan tiellä kohti menestystä.

Valtonen: Pudotuspelikokemus etenkin Liigasta on vähäistä, mutta aiemmat vuodet tai kaudet eivät auta mitään tänä keväänä. SaiPan pukukoppi on täynnä nälkäisiä jätkiä, jotka ovat viime vuoden pudotuspelien ensimmäisen kierroksen pettymyksestä sisuuntuneena valmiina taistelemaan jokaisesta irtokiekosta.

SaiPa on kamppailuvalmis, ahne ja sopivan ärsyttävä vastustaja. Tyyli on kuin tehty pudotuspeleihin. Jos joku pieni koiruus auttaa voittotaistelussa, se todennäköisesti tehdään. SaiPa haastaa isompiaan tinkimättömällä tyylillään, eikä kumartele ketään. Onko JYP valmis vetämään työhaalarit niskaan, vai onko siellä pientä menestysähkyä havaittavissa?

Korkalainen: Menestysähkystä en sano mitään, mutta niiden työhaalareiden yllä leijuu suurikokoinen kysymysmerkki. Joukkueen riveistä on tuntunut puuttuvan se yksi jarijääskeläinen, joka heittäytyy irtokiekon eteen jopa 6-0-tilanteessa ja tekee pyyteetöntä työtä illasta toiseen.

JYPin valmius töiden tekemiseen on heitellyt voimakkaasti. Toisina iltoina hurrikaaninutut ovat näyttäneet täysin löysältä ja haluttomalta poppoolta, joka nyt vaan on sattunut saapumaan paikalle, kun taas toisinaan viime vuosien menestysreseptin osaset on palautettu jyväskyläläisen kiekkoyleisön mieleen - periksiantamaton ja tunteikas työnteko etunenässä.

Yhtenäinen SaiPa, poukkoileva JYP

Valtonen: SaiPa pelaa pelitaktisesti todella fiksusti, eikä ylivoimahyökkäyksiä juuri tule omiin. Sen sijaan he tukkivat keskialueen pitäen vähintään kolme miestä pelin alla, ja kiekonriiston jälkeen vastahyökkäys käynnistyy salamannopeasti. SaiPalla on mainiosti kiekon kanssa pärjäävät sentterit Ville Kohon johdolla, joiden kautta nostaa hyökkäystä.

Pelitavallisesti Sputnik on siis hyvissä, suorastaan erinomaisissa kantimissa. Pekka Tirkkosen johtama valmennustroikka on luonut toimivan pelisysteemin, jota joukkue toteuttaa suurella sydämellä. Ilmeisesti Marko Virtasen aikana on siirrytty päätylaudan ja kovan karvauksen käytöstä pakki-pakki-kiekotteluun, vai tiedetäänkö siellä itsekään, miten JYP pelaa?

Korkalainen: Tiedettäisiinkin. JYPin pelin ailahtelun yhtenä suurimpana syynä on juuri ollut jatkuvasti vaihdellut pelitapa, jonka seurauksena kukaan ei ole tuntunut tietävän, mitä kentällä tulisi tehdä.

Useilla hyökkääjillä selkäytimestä pintaan puskee nopea pelinavaaminen ylöspäin, jonka seurauksena viisikko on ollut repaleina ympäri kenttää. Aiemmista vuosista poiketen tänä vuonna peliä on yleensä avattu hitaammin palautusten ja levityssyöttöjen kautta.

Välillä pelaamista on vaihdettu selkeästi nopeammaksi jättämällä omissa syöttely pois ja lähtemällä nopeasti omista suoraan hyökkäyspäätyä kohti. Lähes poikkeuksetta näinä iltoina onkin nähty JYPin parhaat esitykset, kuten 1-0-voitto Kärpistä.

JYPin suurimmaksi ongelmaksi voidaan siis nimetä hapuileva pelitapa. Itse nostaisin lappeenrantalaisten suurimmaksi kysymysmerkiksi sen, että löytyykö joukkueen riveistä riittävästi leveyttä ratkaisemaan ottelut? Pudotuspeleissähän tunnetusti alemmat ketjut nousevat jopa ratkaisevaksi tekijäksi.

Valtonen: Ongelmia tosiaan saattaa tulla, jos kärkiketjut eivät saa omista paikoistaan maaleja tehtyä ja näenkin JYPillä pienen materiaaliedun, etenkin hyökkäyksen osalta. Tämän vuoden puolella keltapaidat on nollattu huolestuttavan usein. SaiPa menee herkästi kipsiin, jos maalinteko ei ota luonnistuakseen ja taululla on tappioasema.

Toisaalta SaiPan viisikkopuolustus on Liigan eliittiä ja joukkueen pelatessa fiksusti myöskään vastustaja ei juhli maaleilla.

Stefano Giliati on tuttu ratkaisija suuntaan jos toiseenkin.
Stefano Giliati on tuttu ratkaisija suuntaan jos toiseenkin.
Kuva © Timo Savela

Siistiä, mutta fyysistä kiekkoa

Korkalainen: Pudotuspeleissä pelaaminen muuttuu väistämättä hieman yksinkertaisemmaksi. Kun ylimääräiset neppailut ja hienostelut jätetään pois, tulee peliin väistämättä mukaan astetta enemmän fyysisyyttä. Molemmilta joukkueilta onkin lupa odottaa erittäin fyysistä kiekkoa, jossa jokaisessa kulmaväännössä taistellaan loppuun saakka - katkenneista mailoista ja tippuneista hampaista huolimatta.

SaiPan riveissä on kuitenkin muutama arvaamaton nimi, joiden peliesitykset saattavat näyttää koko pudotuspelisarjan suunnan. SaiPan ulkomaalaisilla Stefano Giliatin johdolla saattaa läikähtää pahemman kerran yli, kuten muutamaan kertaan on saatu todeta. Kuinka suureksi uhkakuvaksi tämä koetaan Lappeenrannan päässä?

Valtonen: SaiPa on nykyään todellinen muukalaislegioona ja jos onnistumisia ei ole tullut, on kentällä näkynyt turhautumisia ja kurittomia ratkaisuja. Turhautuminen on purkautunut usein turhina jäähyinä. SaiPa tyri kokonaisia otteluita jäähyilyynsä runkosarjassa. Nyt hölmöyksiin ei olisi varaa.

Mutta rapatessa tunnetusti roiskuu. JYP saaneekin mahdollisuutensa ylivoimilla, mutta SaiPan onneksi alivoima on toiminut mainiosti ja joukkueen tärkein alivoimapelaaja Jussi Markkanen on ollut mahtava.

Tarkki vastaan Markkanen - kokemusta muille jakaa

Valtonen: En keksi montaa asiaa, joihin SaiPa voi näissä pudotuspeleissä kompastua, mutta Markkasen loukkaantuminen olisi katastrofi ja joutsenlaulu välieräpeleille. SaiPan loistavasti toimiva puolustus voi luistella päätykiekkoihin huoletta, kun Markkanen ohjaa kokemuksellaan koko palettia.

Tuomas Tarkki nollasi lappeenrantalaiset jo kerran ja osaa tehdä sen parhaana päivänä vielä uudestaankin. Tammikuinen 1-0-torjuntavoitto muistetaan vielä Lappeenrannassa. Muutoin Tarkki on kuitenkin pelannut epätasaisen kauden ja JYPin maalinsuulla apuja joutuu välillä huutelemaan. Uskon, että SaiPa tulee juhlimaan jyväskyläläisten maalilla.

Korkalainen: Tarkki tosiaan on pelannut jopa poikkeuksellisen ailahtelevasti, mutta on silti onnistunut torjumaan JYPille useita pisteitä. Tähän kun lisätään vielä se fakta, että Tarkki on totutusti nostanut tasoaan vielä parilla pykällä pudotuspelien alkaessa, niin ei SaiPan urakkaan ainakaan helpoksi voi sanoa.

Osa takaosumista on ollut täysin Tarkista riippumattomia. JYPin maalinedusta on ollut kuin paratiisi aiempiin kausiin verrattuna. Puolustajien Mikko Viitasen johdolla tulee kaivaa naftaliinista se ilkeys, jota aiempina keväinä on totuttu näkemään.

Jani Tuppuraisesta odotetaan jyväskyläläisten johtotähteä.
Jani Tuppuraisesta odotetaan jyväskyläläisten johtotähteä.
Kuva © Kalle Mantere - kalle.mantere@jatkoaika.com

SaiPa vahvoilla - JYP tarvitsisi onnistumisia

Valtonen: Eric Perrin upotti SaiPan edellisessä keskinäisessä lähes yksin ja jos jyväskyläläisten Suomen mestaruuksia ratkaiseva kanukkitähti on pelipäällä, saattaa hän kääntää yksittäisiä otteluita joukkueensa eduksi.

Perrin tarvitsisi pitkässä sarjassa kuitenkin nähtyä enemmän tukea takavuosien pudotuspelien arvokkaimmalta pelaajalta, Jani Tuppuraiselta. SaiPan todellista tasoa tai hyökkäyspelin maksimipotentiaalia ei vielä olla nähty, sillä joukkue on pelannut parhaalla kokoonpanollaan vain kourallisen Liiga-otteluita johtuen lukuisista loukkaantumisista. 

Korkalainen: JYPillä on paljon potentiaalisia ratkaisijoita, mutta viime kierroksilla jyväskyläläiset ovat olleet liikaa parin yksilön varassa. Jos JYPin potentiaaliset ratkaisijat heräävät, SaiPa on pulassa.

Erityisesti Tuomas Pihlman profiloitiin häntä hankittaessaan pelaajaksi, joka on äärimmäisen tärkeä pudotuspeleissä. Kuten mainitsitkin, Tuppurainen on kuitenkin pelaaja, jolta odotetaan suurinta harppausta eteenpäin. Edellisen mestaruuden takuumieheltä on lupa odottaa paljon parempaa kuin mitä runkosarjassa nähtiin.

Mielenkiintoisiksi nimiksi JYPin osalta myöskin yltävät SaiPassa viime vuonna pelanneet Markus Poukkula, Anssi Löfman ja Brian Salcido. Kaikki kolme ovat omilla vahvuuksillaan tuoneet erinomaisen lisän JYPin peliin.

JYPin pelin yllä leijuu liikaa kysymysmerkkejä, eivätkä pudotuspelit ole oikea aika niiden ratkaisemiseen. Jos JYP onnistuu heti alussa marssimaan johtoon kokemuksensa turvin, tulee jyväskyläläisryhmä marssimaan jatkoon.

JYPin pelivire on kuitenkin niin arvaamaton, että SaiPa onnistuu kääntämään tarvittavat neljä voittoa itselleen eheillä esityksillä. Useiden jatkoajalle edenneiden otteluiden jälkeen SaiPa jatkaa välieriin 4-3-otteluvoitoin.

» Lähetä palautetta toimitukselle