SaiPa 2016-17: Puolustus raudanluja, mutta hyökkäyksessä kysymysmerkkejä

LIIGA / Artikkeli
Kalle Maalahti on nousemassa SaiPan ykköspuolustajaksi.
Kuva © Riku Laukkanen - www.facebook.com/R1kuExposures
Lappeenrannassa on edessä uusi aikakausi monella tapaa. Viime kauden jälkeen vaihdoksia on tapahtunut niin pelaajistossa, valmennuksessa kuin toimistollakin.

Pekka Tirkkosen aikakausi SaiPan peräsimessä päättyi viime kauteen, ja tilalle nousi lappeenrantalaisten pitkäaikainen apuvalmentaja Ari Santanen. Samalla ovenavauksella Savonlinnassa syntyneen valmentajan kanssa lähti myös runsaasti pelaajia.

Suurimmat muutokset ovat tapahtuneet lappeenrantalaisten hyökkäyksessä. Tehokkaiden ulkomaalaisten lisäksi joukkueesta lähti monia kokeneita runkohyökkääjiä. Tulevalle kaudelle heitä paikkaamaan on hankittu nuoria, urallaan ylöspäin pyrkiviä pelaajia niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.

Isoimmat saappaat täytettäväkseen saa kolmikko John McFarland-Curtis Hamilton-Tero Koskiranta. Koko viime kauden ykkösketjun poistuttua SaiPan riveistä, heitä korvaamaan hankittujen pelaajien onnistumisella tulee olemaan suuri rooli koko SaiPan tulevan kauden menestyksen suhteen.

Päävalmentaja Santanen tunnetaan tulisieluisempana valmentajana kuin edeltäjänsä Tirkkonen. Tulevalla kaudella SaiPalta nähdäänkin lähtökohtaisesti fyysisempää ja nopeampaa peliä kuin mihin viime vuosina on totuttu. Tämän huomaa myös osittain pelaajahankintoja tarkastellessa, sillä Lappeenrantaan on kesän aikana hankittu niin nopeutta kuin kokoakin.

Pelaajakartta SaiPan pelaajakartta

VLH

John McFarland
Kim Strömberg
Tomi Leivo
Valtteri Virkkunen
Ville Vainikainen

KH

Matti Järvinen
Tero Koskiranta
Ville Koho
Eetu Koski
Saku Salminen

OLH

Curtis Hamilton
Mikael Kuronen
Elmeri Kaksonen
Joona Jääskeläinen
Janne Kettunen

P

Brett Carson
Lauri Taipalus
Kalle Maalahti
Per Savilahti-Nagander
Lasse Lappalainen
Simon Backman
William Mäkinen
Jere Sneck

MV

Jussi Markkanen
Frans Tuohimaa
Ville Ruokonen

Valmentaja

Ari Santanen

Sentteriosastolla kysymysmerkkejä - laitureissa potentiaalia

SaiPan keskushyökkääjät eivät ole ennakkoon Liigan kärkipäätä. Isokokoiselta Matti Järviseltä voidaan odottaa kesän harjoituspelien perusteella lopullista läpimurtoa Liigan huipulle, mutta Lontoossa syntyneen hyökkääjän takana on kysymysmerkkejä.

Koskirannan otteet ovat ailahdelleet paljon viime kausien aikana. Myöskään kuluvana syksynä 32-vuotiaan hyökkääjän otteet eivät ole vakuuttaneet täysin, vaikka pisteitä onkin syntynyt. Samaan aikaan Ville Koho on kärsinyt loukkaantumisista. Koho aloittaakin tulevan kauden sairastuvan puolella.

Viime vuonna Rauman Lukkoa edustanut Eetu Koski on myös kärsinyt viime vuosina paljon loukkaantumisista, mutta siitä huolimatta nuori hyökkääjä on esiintynyt pirteästi kauden kynnyksellä. UJK-kasvatilla onkin loistava mahdollisuus ottaa seuraava harppaus urallaan tulevalla kaudella, sillä vastuuta on varmasti tarjolla.

Laitahyökkääjien osalta tilanne näyttää paremmalta. Uudet ulkomaalaiset Hamilton ja McFarland ovat näyttäneet harjoitus- ja CHL-peleissä pystyvänsä auttamaan joukkuettaan, vaikka ajoittain molemmat ajautuvat hieman pelin ulkopuolelle. Varsinkin vikkeläkinttuinen McFarland on aiheuttanut vastustajille päänvaivaa nopeilla pyrähdyksillään. Kanadalainen on myös heilutellut maaliverkkoja tiuhaan tahtiin kauden kynnyksellä.

Heidän takanaan kärkkyvät Tomi Leivo ja Mikael Kuronen, jotka ovat onnistuneet kautta edeltäneissä otteluissa SaiPan hyökkääjistä parhaiten yhdessä Kosken kanssa. Hyvää taustatukea voidaan odottaa viime kaudella hyviä otteita esittäneeltä Kim Strömbergiltä.

Tulevaisuuden pelaajista Janne Kettunen ja Joona Jääskeläinen ovat taistelemassa tiukasti paikasta kokoonpanossa. 22-vuotias Kettunen pääsi SaiPan kokoonpanoon seitsemästi viime kaudella, mutta 20-vuotiaalla Jääskeläisellä debyytti liigakaukaloissa on vielä tekemättä. Imatran Ketterän kasvatti kuitenkin näytti heti kauden ensimmäisessä CHL-ottelussa olevansa valmis taisteluun pelipaikasta naputtamalla tehot 1+2 Eisbären Berliniä vastaan.

Puolustuksen ykkösmieheksi nousemassa oma kasvatti

Puolustuksen ykkösmieheksi on harjoitus- ja CHL-pelien perusteella nousemassa Kalle Maalahti. Taitojaan jo aiemmilla kausilla ajoittain väläytellyt hyökkäävä puolustaja on saanut kesän aikana otteisiinsa varmuutta. Rohkeutta SaiPan oman kasvatin pelistä ei ole ikinä puuttunut, mutta vielä viime kaudella Maalahti pelasi välillä jopa tyhmänrohkeasti. Nyt kuitenkin vaikuttaa, että otteisiin on tullut tasaisuutta ja varmuutta.

Tehoja hyökkäyspäähän voidaan odottaa myös paluumuuttaja Lauri Taipalukselta. HIFK:sta takaisin SaiPaan palannut Taipalus on Maalahden tavoin rohkeasti pelaava puolustaja. 28-vuotias puolustaja on kuitenkin tällä hetkellä loukkaantuneena ja saattaa olla, että Taipaluksen alkukausi on hankala.

Hyvän vastapainon kahdelle hyökkäävälle puolustajalle antaa puolustavampi kaksikko Lasse Lappalainen ja Brett Carson, joilta voidaan odottaa myös tehoja. Carson osoitti jo viime kaudella kuuluvansa Liigan eliittiin puolustavien puolustajien joukossa merkkauttamalla tehotilastoon komean lukeman +16. Isokokoiset puolustajat eivät myöskään kaihda fyysisiä otteita maalin edessä.

Pakiston lukkona toimii Per Savilahti-Nagander. Ruotsalaisen liike ei riitä kaikissa tilanteissa, mutta kokenut puolustaja pystyy paikkaamaan tilanteet erinomaisen ulottuvuutensa avulla.

Pakiston yksi suurimmista kysymysmerkeistä on Simon Backman. Varmana suorittajana tunnettu Backman on ollut kautta edeltävissä otteluissa poikkeuksellisen hukassa ajoittain. Kokeneen puolustajan on parannettava otteitaan tai muuten muut puolustajat ajavat Santasen hierarkiassa ohi.

SaiPan puolustuksen täydentää nuori kaksikko William Mäkinen ja Jere Sneck, jotta kärkkyvät pelipaikkaa.

Tuohimaa haastaa Markkasen todenteolla

Myös maalivahtiosastolla Lappeenrannassa on tapahtunut muutoksia. Ailahtelevia otteita esittäneen Jani Niemisen sopimusta ei jatkettu, ja hänet korvaa tulevalla kaudella Leksands IF:ssä viime kaudella pelannut Frans Tuohimaa. Aisaparikseen 25-vuotias Tuohimaa saa kaikille tutun Jussi Markkasen.

Kauteen lähdettäessä Markkanen on lähtökohtaisesti aloittava maalivahti, mutta Tuohimaa on osoittanut kesän ja syksyn aikana olevansa valmis haastamaan konkarin.

SaiPan kannalta ihanteellinen tilanne olisi, että Tuohimaan otteet olisivat niin hyviä, että Markkasen pelaamaa ottelumäärää saataisiin pienennettyä. Kaksi aiempaa kautta ovat osoittaneet sen, että 41-vuotiaan maalivahdin paikat eivät kestää enää valtavia ottelumääriä.

Kaksikon takana kärkkyy Ville Ruokonen, joka on esiintynyt aiemmilla kausilla vain luukkuvahdin roolissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle