Ruutu, Leino, Ramstedt ja moni muu suomalaishuippu ilman seuraa − ketkä päätyvät Liigaan?

LIIGA / Artikkeli
Ruudun ura on vienyt Devilsistä Davosiin. Onko nyt edessä paluu Liigaan?
Kuva © Getty Images
Tuleva jääkiekkokausi lähestyy, mutta tukku suomalaisia kovan tason pelimiehiä on vielä vapailla markkinoilla. Vailla seuraa ovat vielä muun muassa kaksinkertainen maailmanmestari sekä pitkään Sveitsissä huimia pistemääriä tahkonnut kokenut keskushyökkääjä.

Tomi Sallinen

Viime kevään MM-joukkueessakin esiintynyt pelimies on toistaiseksi vailla työpaikkaa. Viime kaudella Neftehimikiä ja Kunlunia KHL:ssä edustanut Sallinen on tunnollinen kahden suunnan keskushyökkääjä, joka on 28 vuoden iässään likimain parhaimmillaan. 

Mihin tahansa liigajoukkueeseen Sallinen olisi huippuvahvistus, mutta ensisijainen tähtäin hänellä lienee kuitenkin ulkomailla.

Ville Leino

Yhä Buffalo Sabresin NHL-palkkaa nauttiva Leino on kiekkoillut viime kaudet SHL:ssä. Nyt 33-vuotias hyökkääjä pohtii jopa uransa lopettamista ja siirtymistä vaatebisneksen puolelle.

Leinolla on edessään valinta jääkiekko- ja muotimaailman välillä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Äärimmäisen taitavalla hyökkääjällä voisi olla vielä annettavaa jollekin Euroopan huippuseuralle, mikäli pää ja kroppa pysyvät miehen perässä muotimaailman villitysten edellä.

Liigasta Leinon palveluksien perässä on ollut tiettävästi ainakin HIFK.

Tuomo Ruutu

Vielä tovi sitten Ruutu oli yksi Leijonien vakiokasvoista ja Mikko Koivun tutkapari monissa arvokisoissa. Nykyään 34-vuotiaan hyökkääjän ura on jyrkässä alamäessä, sillä NHL:ssä New Jersey Devilsissä ura ei lähtenyt minkäänlaiseen nousuun, vaan tie vei viime kaudeksi Sveitsiin ja Davosiin.

Siellä syntyi 26 ottelussa 12 pistettä. Palaako loukkaantumisistakin kärsinyt taistelija Liigaan, vai vielä aukeaa pelipaikka jostain muualta?

Niklas Hagman

Pitkän NHL-uran tehnyt Hagman pyörähti viime kaudella Liigassa Kärpissä sekä HPK:ssa, joista jälkimmäisessä esiintyi mallikkain ottein, vaikka myös negatiivisempia pelisuorituksia nähtiin. Kausi päättyi puolivälieriin, eikä jatkoa Hämeenlinnaan tullut.

Vieläkö 37-vuotias työjuhta löytää itselleen varteenotettavan pelipaikan?

Ari Ahonen

Ässissä kaksi edelliskautta pelannut Ahonen jäi Porissa Andreas Bernardin ja loukkaantumisten vuoksi vähälle peliajalle. Sopimus umpeutui kuluneeseen kauteen, eikä 36-vuotiaalle vahdille tarjottu uutta pahvia.

Ahonen on siinä iässä, että pelaaminen jollain tasolla olisi vielä mahdollista, mutta lopettaminenkaan ei olisi neljääkymmentä lähestyvältä pelimieheltä tavaton päätös.

Anssi Salmela

Maajoukkueessakin menestynyt, kiekollisesti pätevä puolustaja aloitti viime kauden KHL:n Kunlun Red Starsissa, mutta palasi hänelle tuttuun SHL:ään ja Linköpingiin.

Hänenlaiselleen puolustajalle on varmasti käyttöä Euroopan huippusarjoissa. 32-vuotiaana Salmelalla on vielä hyviä pelivuosia jäljellä.

Salmela on vuoden 2011 maailmanmestari. Ottajia monipuoliselle puolustajalle varmasti olisi.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Jyrki Jokipakka

Kesken viime kauden Calgary Flamesista Ottawa Senatorsiin kaupattu Jokipakka on pelannut kaudesta 2012-13 asti Pohjois-Amerikassa, mutta nyt paluu Eurooppaan on todennäköinen, sillä jatkosopimusta pätkätyöpaikkaan Senatorsiin ei syntynyt.

25-vuotias puolustaja on Ilveksen kasvatti, jolla riittää raameja pitää oma pää puhtaana, mutta hän väläyttelee toisinaan myös hyökkäyspäässä.

Petteri Lindbohm

Jokerien ja Ässien kautta Pohjois-Amerikkaan ponnahtaneen isokokoisen puolustajan tulokassopimus St. Louis Bluesin kanssa päättyi viime kauteen. Hän pelasi kaikilla kolmella kaudella valtosan peleistä AHL:n puolella.

Vieläkö irtoaa näyttöpaikka taalajäillä, vai onko paluu Eurooppaan parempi vaihtoehto 23-vuotiaalle Lindbohmille?

Markus Nordlund

Vuosikymmenen vaihteessa TPS:ssä pelaamansa huippukauden jälkeen Nordlund on taantunut tasaiseksi puolustajaksi, joka ei ole löytänyt itselleen pelillistä kotia. Seurat ovat vaihtuneet kausi toisensa jälkeen, eikä pisteitäkään ole tullut mairittelevia määriä.

Nordlundin ura ei auennut Vaasassa. Mikä on puolustajan seuraava osoite?

Viime kaudella Sportissa pelanneen puolustajan mittarissa riittää 31-vuotiaana vielä kilometrejä, mutta oikeanlaisen peliympäristön löytäminen olisi tässä vaiheessa hänelle erittäin tärkeää.

Michael Keränen

Ilvekseen Jokereista pienimuotoisen kohun saattelemana tullut Keränen ei päässyt takavuosien veroiseen liekkiin tupsukorvissa, vaikka olikin joukkueen runkopelaaja. Keränen ei jatka Tampereella, eikä huhuista huolimatta tulevan kauden pelipaikkakaan ole vielä selvinnyt.

Saako Keränen mahdollisuuden jopa Pohjois-Amerikassa, josta hän palasi Jokereihin viime kaudeksi?

Tuomas Vänttinen

Värikäs hyökkääjä on ihastuttanut kahden viime kauden ajan Vaasassa, mutta nyt se taival on ohi. Tasainen pistemies ja armoton taistelija herättää varmasti mielenkiintoa muissa Liiga-seuroissa.

Mieliikö Vänttinen ulkomaille, vai löytyykö ottaja kotimaasta? 33-vuotiaana monipuoliselle pelaajalle on varmasti käyttöä monessa osoitteessa.

Teemu Ramstedt

Taitava keskushyökkääjä pelasi viime kauden KHL:ssä, jota ennen hän kiekkoili HIFK:ssa. Ramstedt 29-vuotiaana parhaassa peli-iässään, joten hänen tuskin tarvitsee odotella työnantajaa pitkälle syksyyn. Kyse lienee ennemmin siitä, missä Ramstedt haluaa uraansa jatkaa.

HIFK:sta KHL:ään lähteneet Ramstedtin Venäjän-valloitus on jäämässä lyhyeksi.

Tommi Santala

Suomalaiselta kiekkoyleisöltä hieman piilossa viime vuosina ollut Santala on takonut Sveitsin liigassa ikäisekseen uskomattomia tehoja.

Kesken viime kauden keskushyökkääjä siirtyi kuitenkin Klotenista KHL:ään, jossa hän pelasi pitkälle kevääseen Metallurg Magnitogorskin paidassa.

Palaako 38-vuotias taitoniekka Suomeen, vai vieläkö hän pysyttelee ulkomailla? Ottajia varmasti on. Viimeksi Santala pelasi Liigaa Jokereissa kaudella 2007-08.

Teemu Laine

Voitti viime kauden päätteeksi Ruotsin mestaruuden HV 71:n paidassa. On pelannut länsinaapurissa pitkään, mutta on mahdollista, että mies nähdään jossain toisessakin ympäristössä. 

Jokerien kasvatti pelasi viimeksi Suomessa kaudella 2007-08, jolloin hän edusti TPS:ää.

Laine on pelannut myös KHL:ssä.
Kuva © HC Donbass http://hcdonbass.com/

Janne Jalasvaara

KHL-menestystä Moskovan Dynamossa urallaan niittänyt Jalasvaara oli viime kaudella Kunlun Red Starsin kapteeni ja tehtaili 49 ottelussa 16 pistettä. 33-vuotias Jalasvaara on Kärppien kasvatti, mutta on pelannut pitkään Bluesissa sekä KalPassa, josta lähti maailmalle kauden 2010-11 päätteeksi.

Jonas Enlund

Jori Lehterän kanssa Sibin Novosibirskissä aiemmin urallaan tehoillut Enlund on joutunut urallaan hieman sivuraiteille. Viime kausi KHL:ssä tuotti vain 12 pistettä. Kausi jäi lyhyeksi, sillä hyökkääjä kirjautti vain 33 ottelua TsSka Moskovan ja Kunlun Red Starsin joukkueissa. 

Jatkaako mies uraansa Venäjällä, vai onko osoitteena esimerkiksi Liiga, jossa Enlund pelasi pitkään Tapparan riveissä?

Muokattu: 24.7.2017 kello 19.40: Tommi Santalan viimeisimmäksi Liiga-kaudeksi 2007-08 ja seuraksi Jokerit.

» Lähetä palautetta toimitukselle