Ruotsi kaatoi leijonat niukasti

LIIGA, MAAJOUKKUE / Artikkeli
Ruotsi varmisti oman kotiturnauksensa voiton kaatamalla Suomen tänään niukoin 2-1 numeroin. Suomelle olisi riittänyt turnausvoittoon jatkoaikatappiokin, mutta maalin tappio varsinaisella peliajalla lipsautti voiton Ruotsille. Yllättävän heikkotasoisen ottelun voittomaalin iski jo toisessa erässä Andreas Johansson.

Tom Koivisto pääosassa avauserässä

Ruotsi sai iskettyä avausmaalin jo reilun neljän minuutin kohdalla Tom Koiviston suosiollisella avustuksella. Koiviston avausyritys epäonnistui pahasti ja kiekko lipsahti suoraan Matias Johanssonille, jolla oli vapaa tie edessään. Jarmo Myllys ei Koiviston virhettä pystynyt paikkamaan, vaan Johansson laittoi rystypuolelta kiekon Myllyksen längistä sisään.

Suomi sai seuraavaksi kolme peräkkäistä ylivoimamahdollisuutta, mutta kuviot eivät olleet kunnossa ja ylivoimapelit kulkivat varsin heikoissa merkeissä. Ruotsin kolmannen rangaistuksen aikana Tom Koivisto pääsi kuitenkin kuittaamaan alkuminuuttien mokansa. Koivisto tykitti siniviivalta tulisen laukauksen, joka löysi tiensä komeasti maalin oikeaan ylänurkkaan. Maalin syntymistä edesauttoi Jukka Hentusen oikea-aikainen screeni Mikael Tellqvistin näkökentän edessä.

Ruotsi sai ylivoiman heti Suomen tasoitusmaalin jälkeen. Isäntäjoukkueenkaan ylivoimapeli ei ollut kunnossa, vaan Suomi kesti alivoiman erittäin helposti. Ruotsin ainoan tilanteen, Mikael Renbergin ohjauksen Jarmo Myllys kaappasi näyttävästi räpyläänsä.

Erän lopussa molemmilla joukkueilla oli vielä yksi maukas maalipaikka. Suomen tilanne tuli Marko Kiprusoville, joka pääsi laukomaan suoraan Joni Liuksen syötöstä. Tellqvist peitti kuitenkin Kiprusovin lämärin ja piti tilanteen tasoissa.
Hetkeä myöhemmin Kristian Huselius pääsi läpiajoon, mutta Myllys piti nyt patjat yhdessä ja torjui Huseliuksen laukauksen. Ensimmäinen erä tasattiin 1-1 numeroin.

Thomas Johanssonin osuma jäi toisen erän ainoaksi

Toinen erä alkoi Suomen lievällä painostuksella, mutta yksi pieni virhe kostautui jälleen takaiskumaalin muodossa. Vasen laita jäi hetkeksi täysin auki ja tämän tilan Ruotsi käytti välittömästi hyväkseen. Fredrik Olaussonin poikittaissyöttö löysi Andreas Johanssonin mailan lavan ja tämä pääsi laidalta puolittain läpi. Johansson lähti hakemaan ratkaisua lyöntilaukauksella ja se toikin tulosta, kun kiekko painui hienosti Jarmo Myllyksen räpsäkäden ylänurkkaan.

Toinen erä oli kaiken kaikkiaan varsin sekaista pelailua. Molemmat joukkueet tuntuivat ajoittain keskittyvän enemmän pikkurikollisiin otteisiin kuin näyttäviin hyökkäyskuvioihin. Pelillinen hallinta oli toisessa erässä edelleen Suomella, mutta maalintekopaikkoihin pääseminen tuotti pitkään suuria vaikeuksia leijonille. Erän loppuun Suomi löysi hyvän otteen ja Mikael Tellqvistin maalin suulle saatiin luotua muutama hyvä mylläkkä. Maalit jäivät kuitenkin tekemättä ja näin päätöserään lähdettiin Ruotsin 2-1 johtonumeroista.

Suomella ei enää paukkuja kolmannessa erässä

Ruotsi aloitti kolmannen erän todella vahvasti ja hallitsi erän ensimmäistä puoliskoa selvästi. Illan tuhlaajapoika Kristian Huselius sai muutaman erinomaisen maalipaikan, mutta viimeistely oli tänään Huseliuksella heikkoa. Ruotsi pääsi välillä pelaamaan jopa hetken kahden miehen ylivoimalla, mutta ei onnistunut hyödyntämään todellista etsikkoaikaansa.

Erän jälkimmäisen puoliskon ajan Ruotsi keskittyi pelkästään puolustamiseen. Suomi puski päätään isäntäjoukkueen tiiviiseen viisikkoon eikä saanut luotua juuri mitään vaarallista. Paras tasoituspaikka tuli erän ainoan ylivoiman aikana, kun Raimo Helminen heitti siniviivan tuntumasta lätyn maalin eteen. Petri Varis sai ensin ohjattua kiekkoa vaarallisesti ja jatkossa Vesa Viitakoski pääsi yrittämään maalin edestä lätkän survomista verkkoon. Maaliin asti ei kiekko kuitenkaan tietään löytänyt ja samalla valui hukkaan toivo Sweden Hockey Gamesin voitosta. Ruotsi kesti viimeiset minuutit helposti ilman takaiskua ja pääsi juhlimaan kauden ensimmäistä voittoaan Suomesta.

Väsyneen oloista pelailua

Suomi oli kaksi erää varsin hyvin mukana pelissä, mutta päätöserässä Suomen hyökkäyspeli oli todella aseetonta. Kaiken kaikkiaan Suomen peliesityksessä näkyi tänään väsymys. Timo Pärssinen joutui kuumeen takia jättämään ottelun väliin ja tämä sekoitti leijonien peluutusta. Joni Liuksen ja Jarmo Myllyksen kymppiminuuttiset kavensivat entisestään Suomen miehistöä pelin aikana. Ruotsi-tappiosta huolimatta leijonien peliesitykset Tukholmassa olivat pirteitä. Kotiin tuomisina Suomella on epävirallinen Euroopan mestaruus eli Euro Hockey Tourin voitto kaudella 2000-2001.