Senators-kapteeni Erik Karlsson on tapahtuman suurimpia tähtiä.

Getty Images

Ruotsalaiskapteenit johdattavat joukkonsa Tukholmaan – Duchene pelaakin Senators-paidassa

Colorado Avalanche ja Ottawa Senators pelaavat perjantaina ja lauantaina runkosarjan ottelut Tukholman Globenissa. Vaikka molemmilla joukkueilla on ruotsalainen kapteeni, kohdistuu suurin mielenkiinto Matt Ducheneen, joka siirtyi juuri Tukholman-pelien alla Avalanchesta Senatorsiin.

Ottawa Senators on tällä kaudella pelannut 14 ottelua, joista saldona on kuusi voittoa ja yhteensä 17 pistettä. Colorado Avalanche on pelannut saman verran pelejä, joista joukkue on voittanut kahdeksan. Pisteitä on kuitenkin yksi vähemmän kuin Senatorsilla.

Paikan päällä Tukholmassa olevat Jatkoajan toimittajat Juha Oinonen ja Markus Suhonen ottivat tuplapelit tarkempaan käsittelyyn.

Kumpi on mielestäsi ennakkosuosikki viikonlopun otteluissa?

Oinonen: Molemmat joukkueet lähtevät Tukholmaan suurinumeroinen tappio niskassaan. Avalanche hävisi edellisessä pelissään New York Islandersille 4−6, Senators taipui kotihallissaan Vegas Golden Knightsille 4−5-numeroin.

Avalanchella on enemmän voittoja, mutta vahvan alun jälkeen joukkueen pelaamisessa on alkanut näkyä enenevässä määrin ongelmia. Senatorsillakin on ollut omat vaikeutensa, mistä hyvänä esimerkkinä murheellinen kotisaldo: vain kolme voittoa kymmenestä pelistä.

Avalanche puolestaan on pärjännyt selvästi huonommin vieraspeleissä, joten siinä yksi syy heittää suosikin viitta Senators-leiriin. Myös pelaajamateriaalin ja voittamisen kulttuurin osalta etu on kanadalaisjoukkueella.

Suhonen: Avalanche on 14 pelatun ottelun jälkeen Keskisen divisioonan neljännellä sijalla. Senators on samalla pelimäärällä Atlantin divisioonassa sijalle kolme.

Viimeisen kuukauden aikana Senators on luonut tasaviisikoin maaliodottamaa Avalanchea enemmän ja saanut myös realisoitua tilanteitaan coloradolaisia paremmin 60 minuuttia kohden. Tätä on avittanut muun muassa Erik Karlssonin paluu.

Molemmat joukkueet ovat ylisuorittaneet maalinteossa, mikä on osittain heijastunut myös sarjataulukon tilanteeseen. Tasaviisikoin Avalanche on kuitenkin päästänyt 60 minuuttia kohden reilusti Senatorsia ja omaa odottaamansa enemmän maaleja. 

Alkukauden suoritusten ja Duchenen mukaantulon myötä Senators lienee teoreettisesti viikonlopun ennakkosuosikki, kuten Juha jo totesikin. Kaksi ottelua sisältää kuitenkin hurjasti sattumaa, ja suosikin asemaa on todellisuudessa turha povata kummallekaan.

Duchene on Tukholman-pelien seuratuimpia pelaajia.

Getty Images

Matt Duchene kaupattiin Avalanchesta Senatorsiin vain muutama päivä ennen joukkueiden kohtaamista vanhalla mantereella? Miten tämä vaikuttaa joukkueiden otteisiin?

Suhonen: Duchenen poissaolo on eittämättä merkittävä kolaus Avalanchen keskikaistalle, jota miehittävät Nathan MacKinnonin jälkeen Alexander Kerfoot, Carl Söderberg ja Rocco Grimaldi. Huippuosaaminen on siis varsin ohutta, ja samaan aikaan Senators on puolestaan vahvistunut kyseisellä osa-alueella.

Ontariolaiset saivat hyökkäykseensä kaipaamaansa lisävoimaa. Etu Avalancheen nähden näkyy myös ylivoimakoostumuksissa. Duchene henkilökohtaisesti ladannee paukut entistä joukkuettaan vastaan. Avalanche-pelaajat ottanevat taas kanadalaisen tavallista tarkempaan syyniin.

Oinonen: Duchenen tilanne on hankala. Kanadalaissentteri on ollut pari vuotta valokeilassa kauppahuhujen vuoksi ja siirron toteuduttua vastassa on ensimmäisenä vanha joukkue, ja suurin mielenkiinto kohdistuu Ducheneen.

Näyttöhaluja Duchenella varmasti riittää, mutta uudessa joukkueessa ja erilaisessa peliympäristössä ei ole helppoa loistaa. Duchenen ja MacKinnonin kaksintaistelua keskikaistalla on kuitenkin äärimmmäisen mielenkiintoista seurata.

Avalanche-miehistöön siirrolla saattaa olla piristävä vaikutus, vaikka huippumiehen puuttumista onkin vaikea korvata. Taistelutahto voi joskus kuitenkin tehdä ihmeitä.

Molemmilla joukkueilla on ruotsalainen kapteeni ja monta muutakin ruotsalaispelaajaa. Kuinka kotimaassa pelaaminen näkyy Karlssonin ja Landeskogin pelissä?

Oinonen: Jos on Duchenella näyttöhaluja, niin varmasti niitä on ruotsalaisyleisön edessä myös Karlssonilla ja Gabriel Landeskogilla

Tukholman-pelit ovat pelipaikkaa lukuun ottamatta tavallisia runkosarjan pelejä, mutta voisin kuvitella, että Karlsson uskaltaa kokeilla ruotsalaisyleisön edessä kikkoja, jotka Pohjois-Amerikassa jäävät taskuun.

Landeskog puolestaan taistelee aina tiukasti, mutta tukholmalaislähtöinen kapteeni haluaa varmasti antaa itsestään vielä tavallista enemmän, kun pelataan kotimaassa. Senators-alakerran on syytä olla varuillaan, kun Avalanche-kapteeni rynnii kulmiin ja maalin eteen.

Suhonen: Karlsson ja Landeskog pelaavat tosiaan ensimmäistä kertaa kotimaassaan NHL-joukkueen riveissä. Lähtökohdat viikonlopulle ovat tavallista poikkeuksellisemmat, mutta itse pelisuorituksissa ja suoritusvarmuudessa ne tuskin ilmenevät erityisesti.

Karlsson toisaalta kerännee useaankin otteeseen kotimaan yleisön suosiota, mikä voi sytyttää tähtipuolustajan ajoittaiselle show-tuulelle. Karlssonin kohdalla kohahduttavat ja itsevarmat pelilliset ratkaisut ovat toisaalta lähes arkipäivää.

Mainitse edellä mainittujen lisäksi molemmista joukkueista yksi seuraamisen arvoinen pelaaja.

Suhonen: Yksi mielenkiintoisimmista pelaajista Senatorsin kokoonpanossa on Mike Hoffman. Hyökkääjä pelasi lähes neljä kokonaista kautta AHL:ssa, kunnes maali- ja pistetuotanto NHL:ssä otti huiman askeleen eteenpäin kaudella 2014-15.

Siitä lähtien Hoffman on ollut järjestäen Senatorsin tehokkaimpia hyökkääjiä, ja on sitä myös tällä kaudella. Viime kausien maalimäärät 27, 29 ja 26 ovat erityisesti hyökkääjän erittäin salakavalan ja tarkan laukauksen tuotosta.

Avalanchesta puhuttaessa esiin nousevat niin hyökkäyksellinen johtohahmo MacKinnon kuin kapteeni Landeskogkin, mutta alkukauden otteiden perusteella yksi mielenkiintoisimmista pelaajista on Alexander Kerfoot.

Kerfootilla on takanaan neljä täyttä vuotta Harvardin yliopistossa ja Yhdysvaltain yliopistosarjassa. Alkukaudella hyökkääjän paikka kokoonpanossa on vaihdellut, mutta hän on ollut peliaikaan suhteutettuna tehokas. Duchenen lähdön jälkeen Kerfoot on saanut peliaikaa kakkosketjustakin.

Oinonen: Senatorsista seuraan itse Mark Stonea. Kanadalaislaituri on paitsi joukkueensa paras maalintekijä ja pistemies, myös erinomainen maalineduspelaaja sekä tinkimätön taistelija. Stonen laukauskin lähtee räväkästi, joten todennäköisesti 25-vuotiaan hyökkääjän nimen näkee myös tehotilastoissa.

Mikko Rantasta ei tarvitse erikseen kehottaa seuraamaan, joten Avalanchesta nostan esille Nail Jakupovin. Venäläishyökkääjä aloitti kautensa todella tehokkaasti − neljän ensimmäisen pelin saldo oli 3+2 − mutta sitten seurasi seitsemän ottelun pisteetön putki.

Viime peleissä tehoja on taas tullut, ja peliaikaakin taitava venäläinen on saanut hyvin. Jakupov on myös niitä pelaajia, joilta Avalanche odottaa tehoja Duchenen lähdön jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

NHL 65:00 -podcast: Selänne ja Kariya aiheuttavat kylmiä väreitä - Kolmen seuran kauppa voitto kaikille

NHL | 19.11.2017 17:00
Tämän syksyn viidennessä NHL 65:00 -podcastissa käydään läpi reilu viikko sitten tapahtunut kauppa, jossa Matt Duchene, Kyle Turris ja iso kasa tulevaisuuden palasia vaihtoivat osoitteita. Lisäksi perusaiheemme Antti Niemi pääsee jalustalle. Sebastian Ahon alkukautta käydään hieman läpi. Lopussa toimittajat keskustelevat Hockey Hall of Famesta ja muun muassa valintakriteereistä aatelointiin. lue lisää

Ykköspuolustajat vertailussa: Karlsson tehoili, Barrien hyökkäysaktiivisuus ei auttanut Avalanchea

NHL | 12.11.2017 12:00
Hyökkäävien puolustajien kaksintaistelussa Colorado Avalanchen Tyson Barrie ei pystynyt vahvoista otteistaan huolimatta ohittamaan Ottawa Senatorsin Erik Karlssonia. lue lisää

Duchenella kelpo alku Senatorsissa, MacKinnon ykkössenttereistä etevämpi

NHL | 11.11.2017 11:00
Entiset seurakaverit Matt Duchene ja Nathan MacKinnon pelasivat perjantaina Globenissa ensimmäistä kertaa NHL:ssä toisiaan vastaan. Duchene pääsi hyvin sisään Senators-miehistöön, mutta kaksikosta MacKinnon oli kuitenkin selvästi parempi. lue lisää

Kaupat tuli: Senators sai kaipaamansa ykkössentterin

NHL | 8.11.2017 10:02
Ottawa Senators sai haluamansa hyökkäyksen johtohahmon, Nashville Predators täydensi keskikaistaansa ja Colorado Avalanche hankki lisää rakennuspalasia. Kauden ensimmäisen jättikaupan voidaan odottaa tyydyttävän kaikkia osapuolia. lue lisää

Avalanche-hyökkäyksen noustava taantumasta

NHL | 2.10.2017 13:30
Denverissä tuskailtiin hyökkäystehottomuuden kanssa viime kaudella. Maaleja ei tullut huippuyksilöistä huolimatta. Tämän osa-alueen on kehityttävä alkavalla kaudella ja paljon. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Erik Karlsson

Ottawa #65 R p
s. 1990 Landsbro, SWE
183CM / 79KG
SOPIMUS: 2019
VARAUS: 2008 Ottawa Senators 1. kierros #15