Riittääkö Laineen liike, kestääkö Matthews paineet? − kärkivaraukset kohtaavat jälleen

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Laineen laukauksen odotetaan tuovan tehoja myös World Cupissa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Leijonien aloittaessa World Cup -turnauksensa kohdistuu osa huomiosta taistelupariin Patrik Laine ja Auston Matthews. Jatkoajan toimittajat analysoivat kaksikkoa kärkevien väitteiden kautta.

Vuoden 2016 NHL:n varaustilaisuuden kaksi ensimmäistä varausta yhdysvaltalainen Auston Matthews ja Leijonien Patrik Laine kohtaavat World Cup -avauksessa. Jatkoajan Toronton toimittajat Juha Oinonen ja Sami Koljonen ottivat taisteluparin suurennuslasin alle.

NHL-tasolla kokematon Matthews ei kestä paineita tulevassa kotihallissaan

Koljonen: Matthews jos kuka osaa pitää jalat maassa. Kaveri on äärimmäisen älykäs niin kentällä kuin sen laidallakin. Joukkueessa on muitakin nuoria pelaajia, jotka ovat yhtä lailla kantaneet suuria paineita harteillaan jo nuorina, kuten Edmonton Oilersin parivaljakko Ryan Nugent-Hopkins ja Connor McDavid.

"Vertaistukea" Matthewsilla on varmasti saatavilla, mistä 19-vuotias sentteri myös hyötyy. Sitä paitsi suurimmat odotukset eivät kaadu Matthewsin niskaan. McDavid on pelaaja, jolta odotetaan Pohjois-Amerikan hyökkäyksessä vielä enemmän, kuten myös esimerkiksi Johnny Gaudreaulta ja Nathan McKinnonilta.

Oinonen: Isoimmat tulosodotukset kohdistuvat ilman muuta kokeneempiin pelaajiin, mutta jokainen torontolainen odottaa Matthewsin dominoivan ensin World Cupissa ja sitten Maple Leafsin paidassa.

Vaikka Matthews on kuinka älykäs pelaaja tahansa, nykytilanne on uusi. Tähän asti hän on ollut urallaan huippulupaus, mutta nyt hän on ykkösvaraus kiekkohullussa Torontossa. Aiemmat ykkösvaraukset voivat antaa tukensa Matthewsille, mutta eivät kestää paineita tämän puolesta. Matthewsin suuruus pelaajana on nyt todellisessa testissä.

Laineen pelinopeus ei riitä pienessä kaukalossa NHL:n huippuja vastaan

Oinonen: Laine pelaa jo 18-vuotiaana korkealla tasolla. Pelikäsitys, luistelu ja erityisesti laukaus ovat huippuluokkaa. World Cupissa vastus kuitenkin kovenee dramaattisesti. Laineella ei juuri ole kokemusta pienestä kaukalosta eikä joukkueellisesta NHL-pelaajia.

Jo kevään MM-kisoissa Kanada-otteluissa näkyi, että kun tilaa ja aikaa oli vähemmän, Laine ei pystynyt samantasoisiin suorituksiin kuin Liigassa tai alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Jets-varaus on ilmoittanut haluavansa olla maailman paras, joten kesän aikana on todennäköisesti tapahtunut kehitystä.

Koljonen: Laineen ei tarvitse dominoida World Cupissa kiekon kanssa. Ei ole odotusarvonakaan, että Laine on pelaaja, joka kuskaa kiekon alueelle ja pitää sitä siellä. Sen sijaan hän on pelaaja, joka pistää kiekon sisään, kun paikka tulee.

Laine ei ole tyhmä, vaan tietää itsekin, että aikaa veivailulle ei ole. Hän ymmärtää, että ratkaisut täytyy tulla nopeasti, ja varmasti niihin myös pyrkii. Laineen vahvuus tulee esiin luonnollisesti ylivoimalla, jolloin tulosta on tultava.

Suomen ei kannata päästää Matthewsia maalinedustalle.
Suomen ei kannata päästää Matthewsia maalinedustalle.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Matthews on ketjukavereineen − Connor McDavid ja Mark Scheifele − liian vaikea pideltävä Suomen puolustukselle

Oinonen: Kaksi viimeisintä NHL:n ykkösvarausta samassa ketjussa on jäätävän vaarallinen yhdistelmä, mille tahansa puolustukselle. Liikettä, taitoa ja juonikkuutta on niin paljon, että Leijonien on oltava valppaana jokaisen vaihdon jokainen hetki.

Puolustus on muutenkin Suomen heikoin osa-alue, joten koko viisikon ja maalivahdin on myös venyttävä huippusuorituksiin. Pidän McDavidia Pohjois-Amerikan joukkueen vaarallisimpana pelaajana, ja pelatessaan Matthewsin kanssa lupaava kanadalainen on vieläkin vaarallisempi.

Koljonen: McDavid on ilman muuta joukkueen vaarallisin pelaajaa. Mutta. Suomen vahvuuden täytyy olla − kuten niin monesti aiemminkin − viisikkopelaaminen. Kun Leijonat puolustaa viisikkona, ei edes tuo taitotrio juhli.

Jos Suomi ei hukkaa kiekkoja samaan tapaan kuin esimerkiksi valmistavassa Yhdysvallat-ottelussa ja pysyy puolustusalueella tiiviinä, Leijonat pystyy pimentämään kenet vain. Jos näin ei ole ja Suomen pakka levähtää levälleen, nuori kolmikko aivan varmasti kiittää ja hyödyntää avautuvan tilan.

Laineen on saatava maaleja tai muuten hänellä ei ole annettavaa

Koljonen: Moni maalintekijä on iän myötä monipuolistunut ja oppinut monikäyttöisemmäksi pelaajaksi. Laine on kuitenkin vielä nuori ja on tällä hetkellä käytännössä puhdas maalintekijä.

Monesti maalihanojen ollessa kiinni Laine alkaa pelata fyysisemmin ja taistelemaan paljon kovempaa kuin maaliputkissa. Laine on iso ja myös kova, mutta nyt myös vastustajat ovat aiempaa kovempia ja isokokoisempia. 

Laineesta ei ole rouhijan rooliin, siihen on muitakin pelaajia. Laine on kohtalainen syöttäjä, mutta ei hänestä silti pelinrakentajaksi ole. Siksi Laineen on pakko tehdä maaleja.

Oinonen: Olen samaa mieltä siitä, että Laine on puhdas maalintekijä. Laineesta voi kuitenkin parhaimmillaan olla apua joukkueelle, vaikka tämä ei saisikaan nimeään tulostaululle.

Esimerkiksi päättynellä kaudella nähtiin monta kertaa ylivoimalla tilanne, että syöttöpaikka Laineelle pelattiin pois. Tällöin automaattisesti syntyy muille pelaajille tilaa, joka pitää pystyä hyödyntämään.

Toki Laineelta odotetaan maaleja ja hänelle halutaan pelata tilanteita. Joskus kuitenkin riittää sekin, että Laine luistelee hyökkäysalueelle ja hakeutuu laukaisupaikkaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle