Riemu ja kakkosdivarin karu arki – "Laajavuoren liito-oravatkin meidän edellä"

Muut Sarjat / Artikkeli
Vaikka joukkue on kohdannut vaikeuksia, peleissä iloa riittää.
Kuva © Hannu Ahtiainen

Jatkoaika esitteli jyväskyläläisen Liikunnan Riemun toimintaa artikkeliparin aiemmassa osassa. Tällä kertaa paneudutaan puhtaasti jääkiekkoon ja matkaan kolmosdivisioonasta kohti suurempia parrasvaloja.

Koska kaikki pelaajat ovat opiskelijoita, se tuo jo oman haasteensa joukkueen pelaamiseen, harjoitteluaikataulujen yhteensovittamisesta puhumattakaan. Joukkueella on vain yhdet yhteiset jääharjoitukset, eikä niitäkään saatu kuin lepakkovuorolle.

− Jäätilanne Jyväskylässä on todella surullinen, mutta en käsitä sitä, että miksi emme saaneet edes yhtä jäävuoroa arki-illalle.

− Keväällä kun aloimme kysellä jäävuoroa, saimme ainoan vuoromme sunnuntaille kello 22.15, vaikka meillä on pelejäkin sunnuntaisin! Siinä sitä ihmetellään, kun kaikenmaailman firmavuorot ja Laajavuoren liito-oravat menevät meidän edelle, kiekkojaoston puheenjohtaja Iiro Junnila tylytti.

Uusia värväyksiä ja kokoonpanosäätöä

Koska Riemu koostuu liikuntatieteen opiskelijoista, pelaajien löytäminen voi olla haastavaa. Tähän on kuitenkin luotu kaava, jolla seuran jatkuvuus on taattu.

"Jääkiekkoliitto ei meinannut uskoa, että näin kova pistemies ei ole pelannut missään muualla."

− Meillä on oma järjestely, joka muistuttaa varaustilaisuutta. Uusien opiskelijoiden aloittaessa kartoitetaan mahdollisia tulokkaita. Pyrimme haalimaan pelaajia meille mahdollisimman hyvin ennenkuin he karkaavat esimerkiksi Diskokseen, Junnila selvensi.

Joskus arpa osoittautuu kuitenkin tyhjäksi. Liikuntatieteellisestä tiedekunnasta löytyy monen eri alan osaajia, joten kiekkoilijoiden löytyminen ei ole taattua.

− Tänä vuonna uusien opiskelijoiden joukossa ei ollut kiekkoilijoita. Meidän scoutit tekevät jo kovaa työtä ensi vuotta ajatellen, Junnila kertoi.

Myös joukkueen pelikokemus on hyvin monenkirjava. Joukkueesta löytyy A-juniorien mestareita vuosien takaa sekä kokemusta Suomi-Sarjasta ja Mestiksestä.

Mukaan joukkueeseen mahtuu myös toisenlaisen polun kulkeneita kiekkoilijoita. Esimerkiksi Paavo Kellosaari on pelannut ensimmäiset ottelunsa Riemun paidassa. Tästä huolimatta Kellosaari oli viime kaudella Riemun paras pistemies keräten kolmannen divisioonan 15 ottelussa hulppeat 54 tehopistettä.

Junnilan mukaan tämä fakta herättää kummastelua.

− Kauden alla Jääkiekkoliitto ei meinannut uskoa, että näin kova pistemies ei ole pelannut missään muualla. Aloitusviisikoiden ollessa jo jäällä selvennettiin lappujen kanssa, että siirtopaperit ovat kunnossa, sillä hän ei ole siirtynyt mistään!

Valmennustapojen analysointia

Vaikka kokemus peleistä on hyvin vaihteleva, joukkueen yhteisöllisyys ja ideologia on hyvin samanlainen. Tähän liittyy vahvasti pelaajien opiskelema ala, sillä monelta löytyy jonkinlaista valmennuskokemusta. Vaikka kyseessä on vain kakkosdivisoona, ei tarkoituksena ole juosta kaukalossa kuin päättömät kanat.

− Meillä ei yksi jätkä huuda kuola suussa, että miten meidän tulisi pelata. Peli- ja valmennuskokemuksen vuoksi me keskustellaan pelitavallisista asioista. Halutaan olla fiksuja ja mietitään asioita, joita kentällä tehdään, Junnila selitti.

Junnila näkee tässä kaavan, jota koko suomalaisen juniorikiekkoilun mittakaavassa tulisi muuttaa.

− Juniorivalmennuksessa tulisi haastaa pelaajia ratkaisemaan itse ongelmatilanteita. Valmentajalla on aina omat näkemyksensä, mutta aina ne eivät ole oikeita.

Ryhmärämä.
Kuva © Hannu Ahtiainen

Eipä enää lyödä mailaa huvikseen laitaan, kun itse joutuu maksamaan!

Jokerien vanavedessä Venäjää valloittamaan?

Kakkosdivisioonan Savo-Karjalan lohkossa pelaava Riemu on pelannut tällä kaudella 23 ottelua, joiden aikana pistepussiin on kasaantunut 44 pistettä. Lohkon kakkossijaan on kuitenkin kaikki mahdollisuudet.

− Yhteishenkemme on erittäin vahva. Kakkossija runkosarjassa on tavoite jo senkin puolesta, että suoralla välieräpaikalla säästämme yli 1 000 euroa, Junnila selitti.

Lohkon ykkössijaa pitää hallussaan joensuulainen Kiekkokopla, joka on ollut tällä kaudella murskaavan hyvä. Kiekkokoplan nimivahvasta rosterista huolimatta Junnila uskoo raumalaisia juuriaan myöten, että Riemulla on mahdollisuudet mennä bäätty ast.

− Kiekkokoplalla on sarjan paras jengi paperilla, mutta kyllä sekin on voitettavissa. Vaikka heillä on paljon kokemusta Mestiksestä, joukkueen summa on paljon suurempi kuin kasa yksilöitä.

Kakkosdivarin karu arki tulee esiin myös muun muassa matkustamisessa. Junnila kuvailee joidenkin vieraspelimatkojen kulkuvälineitä "sillipurkeiksi", eikä pelikamojen hankkiminenkaan ole halpaa huvia.

Junnila analysoi joukkueen taloudellisia resursseja suhteessa sarjan muihin joukkueisiin.

− Kyllä me ajetaan mopolla moottoritiellä, jos vertaa sarjan muihin jengeihin. Tavoittelemme tällä kaudella nollatulosta, jonka saavuttaminen olisi sponsorien ansiota.

− Jokainen pelaaja joutuu maksamaan mailat ja lisenssit itse. Mailan hajoaminen on aina ikävä paikka, sillä se tuo 100 euron kulut. Eipä enää lyödä mailaa huvikseen laitaan, kun itse joutuu maksamaan!

Tiukasta taloustilanteesta huolimatta joukkueen mielessä pyörii nousu Suomi-Sarjaan. Tämäkään ei tunnu aivan kaikille riittävän.

Eero Kauppi sanoi Radio Kompassin haastattelussa, että KHL on tavoitteena tulevaisuudessa. Oligarkeille siis tiedoksi, että kaikki raha on tervetullutta, Junnila paukutti.

Rautaliiga ja paikalliskamppailu − kiekkoa aidoimmillaan

Kuten niin monilla muillakin, aladivarikiekkoilussa on kyse perinpohjaisesta rakkaudesta lajiin. Kaiken Iiro Junnilan kertoman perusteella tästä on kyse myös Riemun kohdalla.

Vai onko?

− Kyllä se näin on, mutta kevään lähestyessä on laitettu kroppaa ihan erilailla likoon. Hauskanpito on tärkein asia tässä jutussa. Jos menee liian vakavaksi, sitten palautellaan mieleen, että miksi tätä tehdään, Junnila mietti.

Eräänlaista rakkautta lahjiin nähdään torstaina 19.2. Jyväskylän Hippoksella, kun kakkosdivisioonan tulikuuma paikalliskamppailu mitellään Riemun ja Diskoksen välillä.

Voitot tämän kauden kohtaamisista ovat Diskoksen eduksi 3–2. Diskos vaanii lohkon kolmannella sijalla vain kahden pisteen päässä Riemusta, mikä tuo otteluun vielä lisää jännitystä.

− Diskos-ottelut sytyttävät aivan eri lailla. Viime pelissä oli epävirallisten laskujen mukaan 500 katsojaa, mikä sytyttää ja tekee näistä peleistä vielä ainutlaatuisempia.

− Tärkeä tapahtuma on tulossa, sillä pelit ovat olleet tällä kaudella hyvin tasaisia, ja nyt pelataan jo välieräpaikasta, Junnila hekumoi.

Poikkeuksellisen aseman aladivisioonakiekkoilussa näkee, kun kuuntelee suunnitelmia paikalliskamppailuun liittyen.

− Tästä pelistä luodaan iso juttu, sillä mukana on muun muassa live-musiikkia, kasvomaalausta ja erätaukokilpailuja, Junnila luetteli.

− Ottelu alkaa kello 19.00, ja koko Riemuperhe toivottaa kaikki avosylin kokeilemaan Riemuhuumaa!

Loppuun vielä yksi syy paikalletulon puolesta niille, jotka empivät paikalletulon suhteen:

 

» Lähetä palautetta toimitukselle