Richard Stehlíkin liigadebyytti hetki hetkeltä − "Se on minun tapani pelata"

LIIGA / Artikkeli
Stehlík oli Jatkoajan haastattelussa TPS-ottelun päätteeksi.
Kuva © Timo Savela
Slovakkipuolustaja Richard Stehlík pelasi tiistaina ensimmäisen pelinsä HPK-paidassa. Jatkoaika seurasi tuoreen hankinnan edesottamuksia läpi ottelun ja kysyi miehen mietteitä pelin päätteeksi.

Slovakian maajoukkueessakin pelannut 32-vuotias puolustaja Richard Stehlík sai peliluvan muutama tunti ennen TPS-ottelun alkua. Järkälemäinen pakki luuti kamppailun hämeenlinnalaisten kolmosparissa Teemu Suhosen kanssa.

Slovakian pääsarjasta Hämeenlinnaan siirtynyt 195-senttinen ja 109-kiloinen puolustaja urakoi avausottelussaan 21 vaihtoa ja peliaikaa kertyi liki 16 minuuttia. Pisteitä miehen tilille ei tullut, mutta tehotilastoon merkittiin −1.

− Kauden alussa minulla ei ollut sopimusta mihinkään. Kartoitin vaihtoehtoja, ja päätin aloittaa kauden Slovakiassa saadakseni pelituntumaa, taustoitti Stehlík.

− Minusta pelasimme hyvin. Meillä vaikuttaisi olevan paljon hyviä pelaajia. En ole nähnyt vielä muita joukkueita, mutta uskon, että pystymme parantamaan tästä pelistä, analysoi slovakkipakki ensimmäistä iltapuhdettaan.

Ensimmäisessä erässä totuttelua liigakiekkoon

Avauserässä Stehlík pelasi kuusi vaihtoa, joista osa oli lyhyitä ja hajanaisia. Ensimmäinen 20-minuuttinen meni lähinnä uutta ihmetellessä.

Ensimmäisessä vaihdossaan Stehlík kävi nopeasti pistäytymässä jäällä. HPK-viisikko lähti viiveellä, kun maalin takana kiekon kanssa odottanut Stehlík avasi keskelle. Tilanne johti lopulta puolittaiseen läpiajoon, joten slovakki oli heti avausvaihdossaan lähellä alustaa osuman.

Muutoin Stehlík ei näkyvässä roolissa ollut. Paikka löytyi odotetusti yleensä oman maalin edustalta, ja hyökkäysalueella mies piti hievahtamatta siniviivaa laidan vierustalla. Pakin olemus muistutti paljolti vastikään uransa päättänyttä Olli Malmivaaraa.

− Pelin vauhti oli mielestäni aika vauhdikas. Huomaa, että Suomen Liiga on melko hyvä sarja, totesi Stehlík haastattelussa ottelun jälkeen.

Toisessa erässä tuli jo alivoimavastuuta

Toisen 20-minuuttisen aikana Stehlík pääsi peliin paremmin sisälle. HPK-valmennus antoi vastuuta, kun muu hämeenlinnalaispakisto oli ensimmäisessä erässä viljellyt kosolti harhasyöttöjä. Stehlík otti ripeästi paikkansa HPK-pakistossa.

Slovakkipakki pelasi toisessa erässä kahdeksan vaihtoa, joista moni rupeama oli selvästi aiempaa pidempiä. Yhdeksännessä vaihdossaan kolossi antoi mojovan niitin TPS-hyökkääjä Patrik Virralle, kun tämä yritti tuloksetta ohittaa Stehlíkiä laidalta.

− Se on minun tapani pelata. Tehtäväni on pelata hyvin puolustussuuntaan, jakaa taklauksia ja antaa hyvä ensimmäinen syöttö.

Kymmenennessä vaihdossaan Stehlík pääsi pelaamaan runsaasti alivoimaa. Mies otti paikkansa, ja vaikka debyytissä luonnollisesti pieniä kommunikointivaikeuksia olikin, hoiti Stehlík oman ruutunsa moitteetta. Omissakaan ei soinut.

Slovakki pääsi jakamaan jo toisen taklauksensa 13. vaihdossaan, kun TPS:n Oskari Siikin meno pysähtyi jo turkulaisten siniviivalle. Myöhemmin samassa vaihdossa Stehlík laukoi ensi kertaa, mutta heppoinen kuti ei ollut vaaraksi TPS-vahti Aleksandar Georgijeville.

Kolmas erä oli peruspeliä

Päätöserä alkoi Stehlíkin kannalta epäonnisesti, kun Palloseuran Erik Thorell vei kotijoukkueen 2−0-johtoon. Puolustaja oli seuraamassa maalia aitiopaikalta, kun turkulaiset pääsivät lyömään irtokiekon sisään. Stehlíkin syyksi maalia ei kuitenkaan voi yksinomaan laskea.

Slovakki pelasi kautta ottelun paljon TPS:n liukasliikkeistä ykkösketjua vastaan. Erityisesti 18. vaihdossa Stehlík ja pakkipari Suhonen olivat pienissä vaikeuksissa nopeiden Dave Spinan ja Virran kanssa.

Stehlík antoi kolmannessa erässä muutamia helppoja syöttöjä ja piti pelinsä yksinkertaisena. HPK-puolustus teki kiekon kanssa paljon hasardeja, mutta kookas pakki oli sen verran vähän kiekollisena, ettei hänen lavastaan pahoja virheitä nähty.

HPK:n tultua maalin päähän ottelun ratkaisuvaiheilla Stehlík ei vastuuta saanut. Puolustuspeliin erikoistunut järkäle sai peliaikaa vielä TPS:n sinetöityä ottelun 4−1:een, kun peli oli jo ratkennut.

Kaiken kaikkiaan Stehlík pelasi hyvän peruspelin, ja peliaikaa ja vastuuta tuli kasvavasti ottelun edetessä. Liike oli jättikokoiselle puolustajalle tyypillisesti kulmikasta, mutta slovakki täytti roolinsa eikä pettänyt.

− Tänään olin ensimmäisissä harjoituksissani muun ryhmän kanssa, ja ensimmäiseksi peliksi meni ihan hyvin. Tiedän silti pystyväni parempaan ja kykeneväni auttamaan joukkuetta paremmin jatkossa, niputti Stehlík yhteen alkunsa HPK:ssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle