Red Star Kunlun - Pelaajat vaihtuivat, taso säilyi

KHL / Artikkeli
Liigassa kolme mestaruutta putkeen voittanut Tomi Karhunen osoitti pystyvänsä pelaamaan hyvällä tasolla KHL:ssä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
KHL:ssä ensimmäisen kautensa pelanneen kiinalaisseuran kausi oli tuloksellisesti erinomainen, toki materiaalinsa puolesta joukkueella oli olemassa eväät pudotuspeleihin. Kunlun pääsi viimeisenä itäisestä konferenssista pudotuspeleihin, mutta oli aseeton avauskierroksella Metallurg Magnitogorskia vastaan.

Andrei Kostitsin (BLR) - Wojtek Wolski (CAN) - Richard Gynge (SWE)
Konstantin Makarov (RUS) - Matias Myttynen (FIN) - Andreas Thuresson (SWE)
Brandon DeFazio (CAN) - Kyle Chipchura (CAN) - Matt Frattin (CAN)
Aleksei Ponikarovski (UKR) - Cory Kane (USA) - Greg Squires (USA)

Jesse Blacker (CAN) - Joonas Järvinen (FIN)
Geoff Kinrade (CAN) - Arturs Kulda (LAT)
Brett Bellemore (CAN) - Marek Daloga (SVK)

Magnus Hellberg (SWE)
Tomi Karhunen (FIN)

Päävalmentaja: Mike Keenan (CAN)

Odotukset ovat entistä korkeammalla, vaikka Pekingistä kotoisin oleva joukkue joutuu halliremontin vuoksi pelaamaan ainakin runkosarjan ajan evakossa Shanghaissa.

Pekingistä yli tuhannen kilometrin päässä sijaitsevan Shanghain areenan lähes tyhjät katsomot tulivat Kunlunille tutuksi menneellä kaudella joukkueen pelatessa kuukausia evakossa. Pekingissä seuran peleissä oli huomattavasti enemmän väkeä.

Onnistuuko Kunlun houkuttelemaan Shanghaissa kiinalaisille hyvin vieraan ja erikoisen lajin pariin jatkossa yhtään enempää katsojia?

Värikkäässä porukassa on toistaiseksi vain kaksi kiinalaispelaajaa: 24-vuotias pakki Zach Yuen ja 18-vuotias hyökkääjä Rudi Ying. Yuen pelasi kaikki 60 peliä noin 12 minuutin peliaikakeskiarvolla.

Ying esiintyi 25 ottelussa kiikaritehoin vajaan kolmen minuutin peliaikakeskiarvolla. Tehot 3+8 tehnyt Yuen osoitti pystyvänsä pelaamaan KHL:ssä, mutta Yingin pelaaminen oli enemmän päätöntä koohottamista ja selviytymistaistelua.

Kunlun jysäytti kesällä melkoisen siirtopommin, kun joukkue palkkasi päävalmentajakseen legendaarisen Mike Keenanin, joka johdatti Metallurg Magnitogorskin sen seurahistorian ensimmäiseen Gagarin Cupin voittoon vuonna 2014.

67-vuotias Keenan on voittanut päävalmentajana lisäksi Stanley Cupin, kaksi kertaa Kanada Cupin ja AHL:n mestaruuden, joten meriittejä riittää.

Kokoonpano on vähemmän yllättäen muuttunut Keenanin tulon jälkeen huomattavasti enemmän pohjoisamerikkalaiseksi. Suomalaista valmennusosaamista seuraan tuo maalivahtivalmentaja Jaakko Valkama ja fysiikkavalmentaja Matias Sarvela. Valkamalle kausi seurassa on toinen, Sarvelalle ensimmäinen.

Maalivahtikaksikosta hieman heikoimmin esiintynyt Andrei Makarov sai tehdä tilaa 196-senttiselle Magnus Hellbergille, 26, joka pääsi pelaamaan viime kaudella New York Rangersin riveissä kaksi ottelua. Pääosa kaudesta sujui farmin puolella. Hellbergin unelmana lienee edelleen paluu NHL:ään.

Makarov ei pelannut huonosti, mutta ruotsalaisen pitäisi olla pykälän verran parempi maalivahti.

Valkaman opeissa toista kautta jatkaa Liigassa kolme kertaa peräkkäin mestaruuden ennen KHL-siirtoaan voittanut Tomi Karhunen, jonka torjuntaprosentti 92,7 oli hyvää tasoa. Molemmat veskareista pystyvät varmasti kantamaan ykköstorjujan viittaa hyvällä tasolla.

Puolustuksen täydellisestä remontista jotain kertoo, että kymmenestä vastuuta saaneesta puolustajasta jatkaa enää vain fyysinen ja kamppailuvoimaltaan huippuluokkaa oleva Joonas Järvinen ja suomalaisen ohella eniten kiekkoja blokannut Brett Bellemore. Kaksikko ottaa paikkansa kärkikuusikosta.

Kaksi merkittävää uutta kanadalaista saapui puolustukseen, kun seura teki sopimuksen Saksan DEL-liigan pakkien pistepörssin kakkosen Jesse Blackerin, 26, ja Neftehimikin parhaan kiekollisen puolustajan Geoff Kinraden kanssa. Pystyykö Blacker jatkamaan DEL-liigasta tuttua tehoiluaan erään Chris Leen tavoin, joka teki Magnitogorskissa hurjaa jälkeä?

Jokereiden luottopakkeihin kuulunut Latvian maajoukkueen tähtipuolustaja Arturs Kulda tuo kovuutta ja luotettavaa oman maalin suojelemista. Vuoden 2015 MM-kisoissa Slovakian paidassa loistanut Marek Daloga on isokokoinen, varsin kevytrakenteinen, erinomainen luistelija, loistava kiekollisena ja erittäin pelirohkea.

Daloga saapui kotimaansa lippulaiva Slovan Bratislavasta. Hänen kaksi aiempaa pestiään KHL:ssä ovat menneet alle odotusten. MM-kisojen kaltaisilla otteilla slovakilla pitäisi olla paljon annettavaa hyökkäyspeliinkin.

Hyökkäys on kokenut puolustuksen tavoin täydellisen remontin, sillä 20:stä peliaikaa saaneesta pelaajasta vain kolme jatkaa. He ovat entinen NHL-hyökkääjä Aleksei Ponikarovski, Jaroslav Alševski ja Ying.

Seitsemän hyökkäyksen parasta pistemiestä ovat poissa: Chad Rau, Sean Collins, Linus Videll, Martin Bakos, Tomas Marcinko, Max Wärn ja Damien Fleury.

Joukkueen suuriin tähtiin pitäisi kuulua harjoituspeleissä yllättäen sentterin tontilla nähty Wojtek Wolski, jonka koko ura ja liikuntakyky oli vaakalaudalla miehen liuttua syyskaudella pahan näköisesti pää edellä laitaan. Wolski toipui onneksi tällistä. Hän on tehnyt hurjaa jälkeä KHL:ssä neljän kauden ajan Torpedossa ja Metallurg Magnitogorskissa.

Suomalaisväriä seuraan tuo KalPasta hankittu Matias Myttynen, joka oli Liigan pistepörssin 19. tehoilla 14+25=39. Kostitsinin veljeksistä parempi, Andrei Kostitsin oli viime kaudella Sotšin kapteeni ja paras maalintekijä 16 osumallaan.

Neftehimikissä flopannut Konstantin Makarov takoi toissa kaudella Admiralissa tehot 18+17=35, ja on joukkueen paras venäläishyökkääjä.

Kunlun palkkasi riveihinsä myös kaksi kovaa ruotsalaisvahvistusta. Neftehimikistä saapui sarjan maalipörssin seitsemänneksi tehoilla 24+16=40 sijoittunut Richard Gynge. Erinomaisella laukaisu- ja kiekonkäsittelytaidolla varustettu laitahyökkääjä on takonut kovia maalimääriä KHL:ssä ja SHL:ssä.

SHL:ssä pelaavan Malmön toiseksi paras pistemies, monipuolinen ja hyvin kahteen suuntaan pelaava Andreas Thuresson jatkaa uraansa Kiinassa.

Pohjois-Amerikan vahvistuksista merkittävimmät olivat Wolskin lisäksi kapteenina Kanadan nuorten MM-kultaan aikanaan johdattanut 31-vuotias Kyle Chipchura, AHL:ssä tasaisesti 43-47 pisteen kausia pelannut Brandon DeFazio ja AHL:ssä 54 peliin tehot 18+18=36 tehnyt Matt Frattin.

2010-luvun NHL:ssä pääosin pelannut Chipchura oli Slovan Bratislavan sisäisen pistepörssin kolmonen. DeFaziolla ja Frattinilla ei ole aiempaa kokemusta eurosarjoista.

Yhteenveto: 

Kunlun on eniten muuttunut KHL-seura − vain puolen tusinaa pelaajaa jatkaa. Näin valtavat muutokset ovat harvinaisia jopa KHL:ssä. Vladimir Jurzinov teki hyvää työtä päävalmentajana, mutta Keenan on lähtökohtaisesti parempi valmentaja.

Hän on saanut varmasti haluamansa näköisen joukkueen niillä pelimerkeillä, mitä Kunlunilla oli käytettävissä. Kokoonpano ei näytä ollenkaan hullummalta. Shanghaissa evakossa pelaaminen vähentää kotietua, toki vastustajien matkarasitukseen se ei vaikuta.

Tulivoimaa pitäisi riittää kolmeen ketjuun asti. Pudotuspeleihin pääsemistä ajatellen keskikaista näyttää hyvältä, jos Wolski sopeutuu sentteriksi. Hänen pelikuntonsa on pieni arvoitus vakavan loukkaantumisen jäljiltä.

Joukkueessa on useampia hyvää tai erinomaista tasoa KHL:ssä osoittaneita hyökkääjiä, minkä lisäksi Frattin ja DeFazio ovat tilastojen valossa potentiaalisia laatuvahvistuksia.

Maalivahtikaksikko Hellberg-Karhunen takaa, että maalivahtipeliin kiinalaisseura ei kaadu. Puolustus kestää hyvin vertailua keskikastin joukkueisiin. Alakerrassa on fyysisyyttä ja käsiä − erityisesti jos jokerikortti Blacker osoittautuu laatuhankinnaksi. Joukkue joutuu antamaan tasoitusta valtavilla matkustusmäärillä Amurin ja Admiralin kanssa.

Arvio: Paikka pudotuspeleihin irtoaa jälleen niukasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös