Rapakon takaa, viikko 9: Anaheimissa jatkosopimuksia

NHL / Artikkeli
Perry ja Getzlaf tekevät jatkossakin tuhojaan Anaheimissa.
Kuva © Getty Images
NHL:n yhdeksännellä viikolla jatkoajan toimittajat Erkki Kulovesi ja Ville Lankinen pohtivat Anaheimin tuoreita jatkosopimuksia, Steven Stamkosin otteita, Ville Leinon paluuta tositoimiin sekä Columbuksen hyvää virettä.

Erkki Kulovesi: Anaheim Ducksin tähtihyökkääjä Corey Perry allekirjoitti juuri kahdeksan vuoden jatkosopimuksen. Tähdistöottelun vakiohahmo, NHL:n maalipörssin voittaja, Hart Trophy-voittaja, Stanley Cup-mestari...Allekirjoitushetkellä myös Anaheimin sisäisen pistepörssin toisena, piste-per-peli- tahdilla. Perry on kiistatta tärkeä pelaaja Anaheimille, mutta Ducks solmi vastikään kahdeksanvuotisen jatkon myös kapteenilleen Ryan Getzlafille. Perry ja Getzlaf vievät yhdessä lähes 17 miljoonaa dollaria budjetista vuosittain. Onko summa liikaa kahdesta pelaajasta? Ja onko Anaheimilla enää varaa Bobby Ryanin jatkosopimukseen?

Ville Lankinen: Tämän sopimuksen myötä kuluvasta kaudesta tuli Ankoille se kausi, jolloin pitää tapahtua. Etumatka divisioonajohdossa on vakuuttava ja pudotuspeleihin valmistautuminen voitaneen aloittaa hyvissä ajoin. Sopimuksella annettiin joukkueelle viesti, että juuri tähän ryhmään luotetaan ja työrauha on loppukaudeksi taattu, joten mahdollisuuksia on vaikka mihin.

Pitkällä tähtäimellä tämä sopimus on kuitenkin väistämättä riskipeliä, sillä Getzlafin ja Perryn ailahtelevaisuus tiedetään. Lähitulevaisuudessa joukkue menettänee ainakin Ryanin ja Selänteen, eikä tähtikaksikolla ole enää varaa viime kauden kaltaisiin notkahduksiin.

Kulovesi: Anaheim ei tähtikaksikon hyvästä vireestä huolimatta vaikuta mestarisuosikilta. Mitään selkeitä puutteita joukkueen rungossa ei näyttäisi olevan, mutta en luota maalivahtikaksikkoon Fasth-Hiller riittävästi. Tämä kausi ei tule olemaan Anaheimin, ja näillä sopimuksilla se vaikeutti tuleviaan huomattavasti.

Stamkosille 200 maalia kasaan

Perry voitti toissakaudella maalipörssin, mutta viime- ja toissakaudella ykkösenä oli Steven Stamkos. Tälläkin hetkellä tilaston ensimmäisellä paikalla keikkuva Stamkos teki juuri uransa 200:n NHL-maalin kaikkien aikojen neljänneksi nuorimpana pelaajana. Stamkos pelaa Perryn tuoretta megasopimusta halvemmallakin. Onko Perry Stamkosia arvokkaampi joukkueelleen? Mielestäni Stamkos on nyky-NHL:n paras maalintekijä, eikä hänen merkitystään voi ylikorostaa.

Lankinen: Olen samaa mieltä Stamkosin arvosta. Toisin kuin Perryn tapauksessa, Stamkos on pelannut huipputasolla tasaisesti tulokaskaudestaan lähtien, eikä Tampan koskaan tarvitse pelätä kaatuvansa Stamkosiin. Lisäksi miehellä on useiden muiden huippumiesten tapaan kyky tehdä kenttäkavereistaan parempia, ja esimerkiksi Cory Conacherin hienosta tulokaskaudesta voi kiittää myös Stamkosia.

Leinon paluu

Lankinen: Stamkosin arvo tiedetään, mutta yllättävän arvokas on ollut viime aikoina myös Ville Leino. Viime kaudella Leinon sopimusta haukuttiin kautta linjan ylihintaiseksi, mutta nyt mies on palannut loukkaantumisensa jälkeen kaukaloon ja esiintynyt pirteästi. Nouseeko Leino vielä palkkansa arvoiseksi?

Kulovesi: Neljästä pelistä on hankala vetää mitään radikaaleja johtopäätöksiä, mutta tietysti kolme pistettä on hyvä alku. Viime kauden 25 pistettä oli ehdottomasti odotuksiin ja tilipussiin nähden pettymys, joten nyt Leinolla on todellinen näytön paikka. Joukkueilla kun on kesällä mahdollisuus ostaa haluamansa sopimus ulos ilman, että se jää kummitelemaan palkkakattoon, ja Buffalon osalta Leinon sopimus on varteenotettava vaihtoehto. Neljä ja puoli miljoona viime kauden otteista on yksinkertaisesti liikaa.

Toisaalta hän pelasi niin Detroitissa kuin Philadelphiassakin mainiot pudotuspelit, joten uskon hänen syttyvän jälleen kevään peleihin. Buffalossa tosin kausi näyttäisi loppuvan lyhyeen, joten nopeasti saa SaPKo-kasvatti osoittaa nykytasonsa.

Kekäläisen Columbus

Kulovesi: Jarmo Kekäläinen siirtyi Columbus Blue Jacketsin toimitusjohtajaksi viime kuussa, ja joukkue onkin pelannut mainiosti viime viikot. Sinitakit liitävät yhdentoista ottelun pisteputkessa, ja ovat nousseet taistelemaan tosissaan pudotuspelipaikasta. Pelataanko Columbuksessa seurahistorian toisia pudotuspelejä tänä keväänä, ja mikä on ollut Kekäläisen vaikutus nykyvireelle?

Lankinen: Kekäläisen mukaantulolla voi varmasti olla joku vaikutus, mutta isompi syy on nähdäkseni pisteputken aikana nähty pitkä kotiotteluiden sarja. Columbus on ollut tällä kaudella yksi liigan huonoimmista vierasjoukkueista ja nyt viikonloppuna alkavalla vieraskiertueella tähän asiaan pitää saada muutos. Joukkueen avainpelaajat ovat toki maalivahti Sergei Bobrovskyn johdolla nostaneet tasoaan huimasti, mutten kuitenkaan vielä ennusta Ohioon kovinkaan riemukasta kevättä. Katsotaan ensi viikon jälkeen uudelleen.

Kulovesi: Uskoisin Kekäläisen saapumisella olleen isonkin vaikutuksen, muutenkin kuin sinivalkoisten värilasien takaa katsottuna. Columbus oli oikeastaan koko edellisen toimitusjohtajansa, Scotty Howsonin, aikakauden ajan liigan heittopussi, ja joukkueeseen saattoi olla iskostunut jonkunlainen tappiomentaliteetti. Uusi toimitusjohtaja, uudet kujeet, eikä kenenkään työpaikka ole enää varma; valmennusjohdosta lähtien kaikkien on pantava parastaan, jos mielivät organisaatiossa jatkaa.

Varsinkin valmentaja Todd Richards saa esittää parastaan, jotta jatkaisi ensi kaudella tehtävässään. Blue Jackets on kuitenkin ollut tällä kaudella lujasti töitä tekevä joukkue, joka on pelannut rajalliseen materiaalinsa nähden kelpo peliä. Columbus taistelee tänä keväänä viimeiseen asti pudotuspelipaikasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle