Puolimatkan krouvi - San Jose Sharks

NHL / Artikkeli
Valmentajansa Darryl Sutterin tyylistä, vauhdikasta kiekkoa pelaava Sharks on varteenotettava ehdokas kevään Stanley Cup-taistelussa. Sharks on kanadalaistyylisen jääkiekkojoukkueen prototyyppi.

Johtoryhmä: GM Dean Lombardi, Valmentaja Darryl Sutter

Sharksin GM Lomabardi on tehnyt jo vuosikausia hyvää työtä joukkueen nostamiseksi NHL:n huipulle. Kymmenettä NHL-kauttaan pelaava organissatio ei ole vielä kertaakaan pystynyt voittamaan puolia otteluistaan. Mittaria jolla NHL:ssa erotetaan jyvät akanoista. Viime kaudella tässä oltiin jo lähellä. 35 voittoa lupasi jo hyvää ja kun joukkue muuttui viime kaudesta todella vähän, oli tälle kaudelle odotettavissa enemmän. Ainoa hankinta kesällä oli vahva hyökkääjä Scott Thornton.

Syksyllä kuitenkin peräti kahdeksan tärkeää pelaaja oli ilman sopimusta ennen kauden alkua. GM Lombardilla oli kädet täynnä töitä muokatessaan tarjouksia mm. Todd Harveylle, Steve Shieldsille ja Marcus Ragnarssonille. Seitsemän kahdeksasta vapaasta-agentista laittoi nimensä paperiin vielä harjoitusleirin aikana, mutta joukkueen tärkeimmän pelaajan ja kapteenin, Owen Nolanin kanssa tilanne venyi. Lopulta reilu viikko kauden alun jälkeen GM Lombardi osoitti loistavan neuvottelutaitonsa ja sai tämän NHL:n harvoihin todellisiin voimahyökkääjiin kuuluvan pelaajan allekirjoittamaan nimensä peräti viiden vuoden mittaiseen sopimukseen. Sharkilla on lisäksi optio kuudenteen vuoteen.

Lombardi on hankkinut Sharksiin pelaajia, jotka ovat valmiita toimimaan vaativan valmentaja Darryl Sutterin kanssa. Sutter, joka oli omalla NHL urallaan Chicagossa tunnettu perinantamattomuudestaan on saanut käsiinsä ryhmän, joka on valmis pelaamaan tunnetun valmentajansa tyylillä. Yksikään Sharks-pelaaja ei voi luovuttaa jäällä tai katsomo kutsuu.

Joukkue on hieno sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Vincent Damphousse, Tony Granato, Stephane Matteau, Gary Suter ja Bryan Marchment ovat kokeneita veteraaneja, joilla on paljon annettavaa nuorille ja lupaaville Jeff Friesenillle, Patrick Marleaulle, Marco Sturmille ja Brad Stuartille. Sharks-joukkueessa ei ole kuitenkaan kunnollista tappelijan rooliin sopivaa pelaajaa Brantt Myhresin lähdettyä. Silti joukkue on erittäin kova. Scott Thornton, Owen Nolan, Todd Harvey, Bryan Marchment ja tulokas Mark Smith harvemmin kieltäytyvät kun haaste tappeluun tulee. Darryl Sutterin ollessa valmentajana kukaan ei voi perääntyä, vaan haaste on otettava vastaan. Lisäksi Sutterin sisäänajama suoraviivainen ja aggressiivinen pelityyli on ollut mannaa San Jose Arenan valtavaa meteliä pitävälle yleisölle.

Maalivahdit

Evgeni Nabokov / Steve Shields

Kauden alussa uuden sopimuksen saaneen Steve Shieldsin uskottiin olevan jälleen selkeä ykkösvahti. Viime kaudella 67 ottelua urakoinut Shields loukkasi kuitenkin nilkkansa kauden toisessa ottelussa Phoenixia vastaan ja torjuntavastuu siirtyi kazakstanilaiselle Evgeni Nabokoville. Viime kaudella debyyttinsä NHL:ssa tehnyt “John” Nabokov vastasi huutoon ja on sen jälkeen ollut yksi kuumimmista pelaajista koko liigassa. Torjuntaprosentti 92,6 (16.1.) on toiseksi paras Phoenixin Sean Burken jälkeen. Shields on paluunsa jälkeen saanut tyytyä yhä useammin istumaan penkillä. Suomen Miikka Kiprusoff pääsi alkukaudesta koittamaan yhdessä ottelussa Nabokovin loukatessaan itsensä lievästi.

Puolustus

Gary Suter (6 maalia),
Bryan Marchment (3),
Marcus Ragnarsson (3),
Shawn Heins (3),
Scott Hannan (2),
Brad Stuart (1),
Bobby Dollas (1),
Mike Rathje (0)

Tasaisen puolustuksen ykkösnimenä häärii 35-vuotias Gary Suter. Vuoden 1986 Calder-voittaja pyörittää ykkös ylivoimaa ja pelaa taas kuin nuoruutensa päivinä. Kovan laukauksen omaava Suter on tehnyt tällä kaudella jo yhtä monta maalia (6) kuin viime kaudella yhteensä. Marcus Ragnarsson on eniten peluutettu pelaaja joukkueessa, joka kertoo miehen nauttimasta luottamuksesta valmentaja Sutterilta. Kiekon kanssa hyvä ruotsalainen pitää myös huolen omasta päästään, eikä tee suuria virheitä kentällä ollessaan. Ragnarssonin pakkipari, kookas Mike Rathje hoitaa oman hommansa tasainen varmasti. Miehen ollessa jäällä vastustajat eivät kovin pitkään Sharks-maalilla seisoskele. Sharks-puolustuksen ehkä kuuluisin pelaaja on kuitenkin rajuista (polvi-)taklauksistaan tunnettu, ja vihattu, Bryan Marchment. Tällä kaudella mies on myös näyttänyt osaamistaan kiekollisessa pelissä, josta tehot 3+7. Viime kaudella tuli kasaan vain neljä syöttöä.

Positiivinen yllätys on ollut nuori Scott Hannan. Kookas nuorukainen siivoaa maalinedustan mallikkaasti ja antaa näppäriä avaussyöttöja. Lisäksi miehen plus/miinus-tilasto on puolustuksen paras. Lupaava Brad Stuart kärsii ilmeisesti “sophomere jinx’sta” eli toisen kauden kammosta, eikä ole ollut tulokaskautensa veroinen. Stuart on kuitenkin nuori, joten aikaa on parantaa. Hyökkäävä puolustaja Shawn Heins, joka laukoi muutama vuosi sitten AHL:n All-Stars ottelun lämärikisassa tuloksen 106 mph, on ollut hienoinen pettymys. Mies on ainoa puolustaja, jonka +/- on pakkasen puolella (-2).

Puolustuksen yksi erikoisuus on se, että kaikki miehet pelaavat leftiltä.

Hyökkäys

Patrick Marleau (19 maalia),
Owen Nolan (15),
Scott Thornton (11),
Mike Ricci (10),
Jeff Friesen (10),
Vincent Damphousse (9),
Stephane Matteau (7),
Marco Sturm (7),
Todd Harvey (6),
Niklas Sundström (5),
Alexander Korolyuk (5),
Tony Granato (4),
Matt Bradley (1),
Mark Smith (1),
Paul Kruse (0),
Jim Montgomery (0),
Mikael Samuelsson (0).

Ykkösketju Friesen – Damphousse – Nolan on ollut taas tällä kaudella vauhdissa. Miehet tuntevat hyvin toisensä ja johtavatkin seuran sisäistä pistepörssiä. Varsinkin Damphoussen syötöt ovat löytäneet osoitteensa alkukaudesta. Kakkosketjun lupaava sentteri Patrick Marleau on myös alkanut lunastaa häneen kohdistuvia odotuksia. Neljättä kauttaan NHL:ssa pelaava nuorukainen tulee helposti rikkomaan yhden kauden maaliennätyksensä (21), ellei mitään järisyttävää tapahdu. Saksalainen Marco Sturm on pisteiden valossa viime kauden vauhdissa, mutta muuten taitavalta ja hyvin molempiin suuntiin pelaavalta hyökkääjältä odotetaan enemmän. Veteraani Stephane Matteau on myös pelannut hyvin. Puolustavana hyökkääjänä tunnettu köriläs tekee tasasta jälkeä taltuttaessaan vastustajia ja tekee siinä sivussa muutaman maalinkin.

Hyökkäyksen positiivisin yllätys on ollut kolmosketju Sundström – Ricci – Thornton. Varsinkin Scott Thorton pelaa vahvaa kautta ja on tekemässä omaa yhdenkauden piste-ennätystään. Mies sopii erinomaisesti Sutterin valmennustyyliin ja se olikin yksi suurimmista syistä, miksi hän tuli Sharksiin täksi kaudeksi. Italialaiset sukujuuret omaava Ricci on pelannut tyylilleen uskollisesti puolustavan sentterin roolia erinomaisesti. Vastujan ykkösmiehien pimentäminen ja samalla kahdenkymmenen maalin vauhti viestittävät hyvästä kaudesta. Ketjun kolmas osa, ruotsalainen Niklas Sundström on kehittynyt viime kausina erityisesti pelinrakentajana. Puolustava, hienosti luisteleva laituri on Damphoussen jälkeen joukkueen tehokkain syöttelijä.

Muut vakiokokoonpanon hyökkääjät Alex Korolyuk, Todd Harvey ja Tony Granato keskittyvät vastustajan pelin rikkomiseen ja oman pään puhtaana pitämiseen. Varsinkin fyysisesti pelaava Harvey on vastustajalle pistenikkareille paha pala kovien taklausten ja hyvän liikkeensä takia.

Alkukauden valinnat

MVP: Evgeni Nabokov

Yllätys: Evgeni Nabokov

Pettymys: ?

» Lähetä palautetta toimitukselle