Pitsiturnaus 2015: Liigakauden alkusoitto ja vanhoja tuttavuuksia

LIIGA / Artikkeli
Pitsiturnauksen alkupuolella pelataan perinteinen paikalliskamppailu.
Kuva © Jussi Kivimäki
Pitsiturnaus on jo vuosia kuulunut kiekkokauden avausrituaaleihin. Äijänsuon urheilupuistossa väännetään kiihkeästi kasitien herruudesta, lisäksi paikalla ovat myös Pelicans ja HIFK.

Lukko jatkaa hyväksi havaitulla rungolla

Kotijoukkue Rauman Lukko lähtee harjoituskauden alkuun niin, että pelaajaliikennettä on ollut enemmän joukkueesta pois. Tärkeimmät palaset, kuten ykkössentteri Aaron Gagnon, Ville Vahalahti ja hyvin pelannut yhdysvaltalaisvahti Ryan Zapolski, jatkavat joukkueessa.

Naapuriseura Ässistä raumalaiset hankkivat Sami Lähteenmäen ja Rasmus Rinteen. Lähteenmäki kunnostautui viime kaudella Ässien tehokkaassa ykkösketjussa sekä tilantekijänä muille että henkilökohtaisen piste-ennätyksensä uusijana. Rinne puolestaan kaipaa edelleen tasaisuutta otteisiinsa. Zapolski on ykkösvahti, mutta pitkän kauden aikana Rinnekin saa mahdollisuutensa.

Puolustuspäässä Lukon omilta kasvateilta vaaditaan edistysaskeleita, jotta kokeneiden muualle siirtyneiden jättämät aukot paikataan. Lupaavat pakit ovat kuitenkin jo näyttäneet kykynsä pelata Liigaa, ja vahvistuksiksi hankittiin vielä Rony Ahonen SaiPasta ja Miika Koivisto KalPasta. Myös loukkaantumisen vuoksi kauden pelaamatta ollut Miko Malkamäki on ollut Lukon harjoitusvahvuudessa.

Seuraa häntä: Turo Asplund

Asplundin liigaura ei ole vielä kovin pitkä, mutta mitaleja on kertynyt mukavasti. A-juniorivuosilta Asplundilla on täysi värisuora, ja Mestiksessä ja Liigassakin hän on ollut mukana juhlimassa joukkueensa menestystä pronssimitalin ja mestaruuden osalta. Asplundin ensimmäinen kausi Ilveksessä antoi viitteitä siitä, että hän saattaa olla yksi raumalaisten tärkeimmistä hankinnoista.

Ässät esittelee uusvanhoja hankintojaan

Viime kautensa pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle päättänyt Ässät lähtee Pitsiturnaukseen haastavasta tilanteesta. Mika Niemen, Eero Elon ja Esa Lindellin tasoisten pelaajien poistuminen muille maille jätti kokoonpanoon reikiä, joita ei ole paikattu. Tämän lisäksi loukkaantumishuolet vaivaavat joukkuetta.

Poriin palanneen Matti Kuparisen edelliset kaudet ovat olleet rikkonaisia, ja nyt kesällä Kuparisella todettiin veritulppa, joka pitää miehen pois kaukaloista pitkälle syksyyn. Viime kaudella vain seitsemän ottelua pelanneen Michael Ryanin pelikunto on edelleen täysi arvoitus, eikä miestä nähdä ainakaan Pitsiturnauksessa. Loukkaantumisten lisäksi patapaitojen kokoonpanoa verottaa Aleksi Saarelan ja Juho Lammikon komennus nuorten maajoukkueessa.

Masi Marjamäen ja Semir Ben-Amorin hankinnat lämmittävät monia perinteisen porilaisen ryminäkiekon ystäviä, mutta Ässät kaipaisi lisää kärkiosaamista. Ässät hakeekin vielä joukkueeseen korvaajia sekä Kuparisen että Elon tonteille. Aiemmin viikolla Ässät tiedotti Toni Kallelan koesopimuksesta. Nopea ja uuttera laitahyökkääjä saanee heti hyvän näyttöpaikan tulosyksiköistä.

Myös Ässien maalilla nähdään uusia nimiä. Torjuntavastuun jakavat muutaman kauden tauon jälkeen paluun Liigaan tekevä Ari Ahonen sekä SaiPasta hankittu Andreas Bernard. Viime kauden veskareista Juuso Riksman siirtyi Italiaan. Rinne puolestaan nähdään Pitsiturnauksessa kotijoukkue Rauman Lukon paidassa.

Seuraa häntä: Semir Ben-Amor

Ben-Amorin sopimus Ässiin julkistettiin näyttävän kausikorttikampanjan yhteydessä. Ben-Amoria onkin helppo veikata rymistelyä rakastavan seisomakatsomon uudeksi suosikiksi, mutta Ässien kapean pelaajatilanteen vuoksi Ben-Amor saa alkukaudesta uransa parhaan näyttöpaikan jopa kärkiketjuissa.

TPS lähtee Raumalle nuorten pelaajien voimalla

Turussa odotukset tulevaa kautta silmällä pitäen ovat taas korkealla. Kuulostanee tutulta? Mestaruuskevään 2010 jälkeen TPS on tehnyt kovia satsauksia, mutta tulokset ovat vuosi toisensa perään jääneet sangen vaatimattomiksi. Aurajoen rannoilla toivotaankin lennokasta starttia kauteen jo Pitsiturnauksesta alkaen.

Lennokkaan lähdön odottamiseen on toki perusteita. Materiaali on jälleen kerran nimekäs, mutta päävalmentaja Ari-Pekka Selinin mukaan Raumalle on lähdössä varsin junioripainotteinen ryhmä. Kokeneempien pelaajien on tarkoitus huilata, ja nuorille pelaajille on tarkoitus antaa näytönpaikka. Selinin mukaan A-junioreissa Suomenmestaruutta juhlineet pelaajat ovat kesän aikana saaneet aimo annoksen itseluottamusta ja harjoittelumotivaatio on ollut korkealla koko joukkueessa.

Kauden avausturnaukseen mentäessä koko TPS-nipun pitäisi olla pelikunnossa. Harjoitusrinki on ollut suuri mukaan lukien NHL-pelaajat Lauri Korpikoski sekä Rasmus Ristolainen. Iso rinki on myös mahdollistanut kovan tempon jääharjoituksissa. Nuoret pelimiehet tuovat Raumalla varmasti rutkasti energiaa lyhytkestoisiin otteluihin.

Mielenkiintoisen mausteen Palloseuran Rauman-vierailuun tuovat uudet Lukko-hankinnat. Joukkueessa on peräti neljä viime kaudella Lukossa pelannutta. Paluun Raumalta mustavalkoisiin tekevät Jerry Ahtola ja Jonne Virtanen, kun Oskari Setänen ja Harri Tikkanen puolestaan pukevat TPS-nutun ylleen ensi kerran. Osa mainituista nähtäneen jo Pitsiturnauksessa.

Viime kaudella valmentajarulettia pyörittäneen TPS:n penkin takana debyyttinsä turkulaisseuran päävalmentajana tekee Ari-Pekka Selin. Jo keväällä TPS:ssä aloittaneet Jarno Pikkarainen ja Kimmo Rintanen saavat seurakseen myös ex-TPS-pelaaja Jani Kiviharjun. Jää nähtäväksi, millaiseen iskuun nelikko joukkueensa saa Pitsiturnauksessa. Ainakin ennusmerkit ovat hyvät, ja ilmapiiri Turkuhallin käytävillä on erittäin positiivinen.

Seuraa häntä: Oskari Siiki

Viime kaudella Liigassa ajoittain väläytellyt Oskari Siiki on vuoden kokeneempi ja A-nuorten Suomen mestaruutta rikkaampi. Miehen otteista jäällä paistaa halu ottaa paikka ensi kauden nimekkäästä TPS-ryhmästä. Raumalla nuorelle miehelle annetaan varmasti mahdollisuus näyttää taitonsa.

Harri Tikkanen pelasi kuusi kautta Raumalla ennen siirtoaan Turkuun.
Harri Tikkanen pelasi kuusi kautta Raumalla ennen siirtoaan Turkuun.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

HIFK maltillisilla muutoksilla Pitsiturnaukseen

Viime kaudella puolivälierissä pudonneen HIFK:n runko on pysynyt hyvin kasassa. Viime kaudella vakiokokoonpanoon kuuluneista pelaajista poistuivat vain lainamies Nikolai Goldobin sekä rikkonaisen kauden pelanneet Matti Kuparinen ja Toni Söderholm. Heistä ainoastaan Goldobin mahtui sisäisen pistepörssin kymmenen parhaan pelaajan joukkoon.

Myös liikenne joukkueeseen päin on ollut maltillista. Viime kaudella Liigan eniten maaleja tehnyt hyökkäys sai vahvistuksekseen Roope Hintzin. Merkittävimmät hankinnat nähdään perjantaina joukkueen takalinjoilla, kun viime kaudella syvyyden puolesta köykäiseksi osoittautunutta puolustusta tulivat kesän aikana vankistamaan Joonas Järvinen sekä Tommi Taimi. Varsinkin Järvisen tapaista vakaata peruspuolustajaa HIFK kaipasi koko viime kauden.

Maalin suulla jatkaa viime kaudelta tuttu kaksikko, kun loppukaudesta ykkösvahdin paikan vallannut Kevin Lankinen sekä Ville Husso lähtevät taistelemaan peliajasta.

Pienen muuttuvuuden vuoksi joukkueessa on jo valmiita tutkapareja. Viime kevään pudotuspeleissä kolmikko Tomas Zaborsky - Teemu Ramstedt - Joonas Rask oli ajoittain pysäyttämätön ja Corey Elkins ja Juuso Puustinen ovat pelanneet yhdessä jo useamman kauden. Antti Törmäsen jatkaessa penkin takana punapaidoilta voi odottaa jopa yllättävän valmista peliä jo Pitsiturnauksessa.

Seuraa häntä: Roope Hintz

Joukkueesta poistui aimo annos kiekollista taitoa ja ratkaisukykyä Goldobinin mukana. Monipuolisella Hintzillä on mahdollisuus ottaa venäläiseltä jäänyt paikka Elkinsin ja Puustisen ketjussa. Joukkueesta löytyy rutkasti loistavia kahden suunnan pelaajia, joten Hintzille jää enemmän mahdollisuuksia kaivaa kiekollinen kapasiteettinsa esiin.

Uudistunut Pelicans parrasvaloissa

Turkoosipaitojen loukkaantumisten sävyttämä viime kausi päättyi runkosarjaan. Tulevalle kaudelle Pelicans sai jo viime maaliskuussa hyviä uutisia, sillä tuolloin uutisoitiin Petri Matikaisen ja Pasi Nurmisen paluusta Lahteen. Pelicans-miehistöä on kesän aikana uudistettu järkevillä hankinnoilla.

Maalin suulla nähdään uusi mies, sillä Sami Rajaniemi siirtyi Pelicans-paitaan Jyväskylästä. Rajaniemi on oiva kirittäjä viime kaudella loistaneelle Janne Juvoselle. Hyökkääjistä uusina niminä joukkueeseen liittyivät kesän aikana Antti Erkinjuntti, Henri Heino sekä Ryan Potulny. Amerikkalaisvahvistus on Matikaiselle ja Nurmiselle tuttu pelaaja kaksikon Venäjän ajoilta, sillä Potulny kävi kesällä 2013 pyörähtämässä Omskissa parin kuukauden ajan.

Jokainen edellä mainituista on varsin tärkeitä palasia ensi kauden joukkueeseen. Puolustukseen lahtelaiset kiinnittivät Tanskan maajoukkueessakin pelanneen Stefan Lassenin sekä komealla nimellä siunatun Ben Bloodin. Ulkomaanavut ovat jo ensimmäiset luistimen piirrot iskeneet uuden kotiareenansa jäälle, joten todennäköisesti he ovat mukana kokoonpanossa Raumalla.

Alempien kenttien pelaajista Marko Pöyhösen suorituksia kannattaa tarkastella. Kahdeksan maalia viime kauden Pelicansissa ei ole hullumpi saavutus rooliin nähden. Kyseisillä tehopisteillä irtosi muuten sisäisen maalipörssin toinen sija, jos mukaan lasketaan vain kautensa Pelicansissa päättäneet pelaajat. Mielenkiinto kannattaa kohdentaa uusien tulokkaiden lisäksi esimerkiksi Anrei Hakuliseen.

Mukana turnauksessa eivät ole puolustaja Eetu Sopanen sekä hyökkääjät Miska Siikonen ja Sebastian Repo. Kolmikko on alle 20-vuotiaiden maajoukkueen matkassa Lake Placidissä.

Seuraa häntä: Vili Sopanen

Hyökkääjän huikealta vaikuttanut kauden alku tyssäsi valitettavaan aivotärähdykseen. Otteet kuitenkin enteilivät ahnaampaa maalinedustan pelaamista aiempiin kausiin verrattuna, joten nähtäväksi jää, jatkaako Sopanen siitä mihin viimeksi jäi.

Lahtelaistaustainen Heino kaapii aloituksia jälleen Pelicansin riveissä.
Lahtelaistaustainen Heino kaapii aloituksia jälleen Pelicansin riveissä.
Kuva © Timo Savela

Sport valmiina toiseen kauteensa Liigassa

Kuten viime kauden alussa, Vaasan Sportilla on jälleen kasassa erittäin mielenkiintoinen ja yllätysvalmis joukkue valmiina tulevaan kauteen. Viime kauden pelaajista noin tusinan verran jatkavat uraansa Vaasassa myös alkavalla kaudella.

Yksi ehdottomasti tärkeimmistä paluumuuttajista on puolustaja Niko Peltola. Viime kaudella lainapestillä Sportissa ihastuttanut Peltola saa jälleen ison roolin valmennuksen kuvioissa. Konkarimaalivahti Hannu Toivonen siirtyi Ilvekseen, joten paikkaajaksi hankittu Mika Järvinen on tiukan paikan edessä. Toivoselta vaadittiin aivan ehdottomia huippusuorituksia, ja Järvisen on pystyttävä samaan aina vaikealla toisella kaudella.

Sportin terveystilanne on ollut kohtalaisen hyvä, sillä joukkue on saanut harjoitella melko täysipainoisesti koko miehistönsä voimin. Juuri turnauksen kynnyksellä laitahyökkääjä Ville Leskinen joutuu jäämään kuukausiksi sivuun tositoimista.

Seuraa häntä: Artur Gavrus

Dinamo Minskistä siirtynyt valkovenäläishyökkääjä on toistaiseksi kysymysmerkki Liiga-jäillä, mutta lähtökohtaisesti hän on erinomainen vahvistus Sportin joukkueeseen. 21-vuotias Gavrus on päässyt harjoituspeleissä heti Charles Bertrandin ketjuun kokeilemaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle