Pintaraapaisu pitsijoukkueiden avainpelaajiin

LIIGA / Artikkeli
Aleksi Saarela oli päivän kuuma nimi Pitsiturnauksessa.
Kuva © Jussi Kivimäki
Jääkiekkokausi on alkanut. Pitsiturnaus oli ja meni, mutta jäikö siitä mitään käteen?

Kaksi 15-minuuttista erää ja leppoisa rankkarikisa päälle. Näitä toki monilla pelaajilla useampia ja onnekkaille finalisteille vielä kaksi täysimittaista erää illan huipennukseksi. Höntsyturnaus on höntsyturnaus, mutta saa siitä jotain viitteitä ihan oikeaankin liigakauteen.

Rauman Lukko - vanhat papat jäähdyttelemässä

Paitsi että eivät ole jäähdyttelemässä. Kai Suikkanen saa kauden aikana ihmetellä vielä toisenkin kerran, miksi Ari Vuori kumppaneineen ei tarjonnut Petteri Nummelinille ja Ville Vahalahdelle sitä monivuotista sopimusta, jota he olisivat halunneet. Myös Aki Uusikartano ja Lukon katraassa lähes poikaseksi laskettava Toni Koivisto ovat edelleen liigatasolla huippupelaajia.

Ja sitten meillä on Aleksi Saarela, joka voisi oikeastaan Koivistoa lukuun ottamatta olla edellä mainittujen poika. 16-vuotias Laitilan kaurajätin Pasi Saarelan poika saattaa suurelle yleisölle olla vielä tuntematon nimi. Kaikki merkit kuitenkin viittaavat siihen, että joulutauolla asiat ovat toisin.

Saarela ei ole iso, vain 178 senttimetriä, mutta varressa riittää voimaa niin, että tietämättömämpi voisi kyseenalaistaa miehen ikävuosien määrän. Vai montako 16-vuotiasta olette aikaisemmin nähneet SM-liigajoukkueen ylivoimassa maskimiehen roolissa?

Porin Ässät - mestaruuskrapula?

Ässistä puhuttaessa keskustelu kääntyy hyvin nopeasti Niklas Hagmaniin. 800 NHL-ottelun veteraani lasketaan monen papereissa jo menneen talven lumiksi, mutta monetkin paperit saattavat olla väärässä. Pitsiturnauksen perusteella Ässien numero 10 ei ole piiruakaan huonompi kuin viime vuonna. Joel Armia iski viime vuonna 19 maalia ja 33 pistettä, Hagman voi hyvinkin laittaa näistä lukemista vielä paremmaksi.

Maalivahdeista on tynkäotteluiden ja lyhyen turnauksen perusteella vaikea sanoa mitään. Juuso Riksman tiedetään laatuvahdiksi, mutta loukkaantumispeikko vaanii aina lähettyvillä. Siitä syystä Rasmus Rinne saattaa päästä yllättävänkin monesti patapaitojen tolppien väliin, mikä ainakaan Pitsiturnauksen perusteella ei ole Ässille ainakaan katastrofi.

Kun naapurin kohdalla puhutaan vuonna 1997-syntyneestä Aleksi Saarelasta, on Ässillä heittää vastaiskuna vuotta vanhempi Juho Lammikko. Viime kaudella B-junioreiden SM-sarjassa kovaa jälkeä tehnyt Ässien oma kasvatti pääsi haistelemaan liigavauhtia Pitsiturnauksessa, ja esiintyi oikein mallikkaasti. Saarelamaista nousua liigan parrasvaloihin lienee turha vielä tällä kaudella odottaa, mutta yksittäisissä otteluissa 185-senttinen noormarkkulainen voi päästä yllättämään.

Oulun Kärpät - Marjamäen näköinen joukkue

Kärpät lähtee kauteen uudella valmentajalla. Bluesista siirtynyt Lauri Marjamäki teki Espoossa hyvää tulosta tasapaksuhkolla kokoonpanolla, ja filosofia on siirtynyt osittain myös Ouluun. Kärppien kokoonpano ei kuulopuheiden mukaan ole vielä valmis, mutta toistaiseksi vanhan kärppätyylin tähtipelaajat loistavat vielä poissaolollaan, mikä ei välttämättä ole lainkaan huono asia.

Pitsiturnauksesta kärppälaumasta erottui edukseen Tšekin liigasta Ouluun loikannut hyökkääjä David Kveton. 25-vuotias tšekkihyökkääjä esitteli Pitsiturnauksessa muutamaankin otteeseen näyttäviä harhautuksia ja erittäin luovaa mailankäsittelyä. Pitkä kausi on tietenkin aina eri asia, mutta muutama komea maali tultaneen mieheltä näkemään.

Saimaan Pallo - jatkuuko huuma?

Edelliskaudella SaiPa marssi pudotuspeleihin vasta toistamiseen tällä vuosituhannella. Päävalmentaja Pekka Tirkkonen on kovan paikan edessä toistaa sama temppu. Kärkipuolustaja Brian Salcido sekä toiseksi paras maalintekijä Roberts Jekimovs karistivat Lappeenrannan pölyt töppösistään. Myös siirtorajalla itärajalle saapunut Brad Moran jatkaa uraansa aidan takana, jossa toivoo ruohon olevan vehreämpää.

Lähtijöiden paikkaamiseksi manageri Riku Kallioniemi on hankkinut seuraan Ryan Glennin, Janne Tavin ja Patrick Davisin. Kaksi ensin mainittua olivat Pitsiturnauksessa melko näkymättömiä, mutta Davis antoi itsestään melko positiivisen vaikutelman. Homma hoitui luontevasti sekä puolustus- että hyökkäyspäähän ja laukauskin on kohtuullisen hyvä. Bradmoranmaisia tehoja on turha odotella, mutta Tirkkosen jengiin Davis istunee oikein hyvin.

Tampereen Ilves - myllerryksen kourissa

Jos Ilveksen tilannetta vertaa vuoden takaiseen, on seurassa tapahtunut melkoinen myllerrys. Pääomistaja, päävalmentaja ja pääasiallinen tavoite alkavalle kaudelle ovat kaikki vaihtuneet. Marko Sjöblomia ei kaukalossa nähdä, eikä harjoituksia lukuun ottamatta todennäköisesti Tuomas Tuokkolaakaan. Sen sijaan kaukalossa nähdään pitkästä aikaa Ilves, joka voi rehellisesti sanoa tavoitteekseen pudotuspelipaikan.

NHL-puolustaja Braydon Coburnin pikkuveli Greg siirtyi Yhdysvaltain yliopistosarjasta Ilvekseen hakemaan nostetta uralleen. Pitsiturnauksen perusteella nostetta voi hyvinkin olla luvassa. Kanadalaispuolustaja esiintyi edukseen sekä puolustus- että hyökkäyspäässä ja esitteli isännän otteita myös maalineduskamppailussa. Miehen pelitaidot ovat ehdottomasti erittäin hyvää SM-liigatasoa.

Hyökkäyspäässä kulmakarvoja nostatti Ilves-fanien hyvin tuntema, mutta muualla hieman pimennossa ollut Michael Keränen. Ilves-perinteitä loistavalla mailankäsittelyllä ja uskomattomalla pelisilmällä vaaliva Keränen järjesteli ketjukavereilleen 60 tehokkaan peliminuutin aikanakin jo useita hyviä maalipaikkoja. Viime kaudella Keränen rikkoi susisurkeassa Ilveksessä jo 25 pisteen rajan, tällä kaudella pistemäärä voi alkaa jo nelosella.

Turun Palloseura - muukalaislegioona

Jos TPS:n nykypelaajistosta kasattaisiin kahden maalivahdin, kuuden puolustajan ja kahdentoista hyökkääjän unelmakokoonpano, mahtuisi sinne todennäköisesti enintään neljä turkulaislähtöistä pelaajaa. Ulkomaalaisia sen sijaan suorastaan vilisisi, heitä löytyy TPS-kokoonpanosta peräti kahdeksan kappaletta.

Pitsiturnauspäivän komeimmasta suorituksesta vastasi Saku Koivunkin rinnalla Anaheimissa pelannut Dan Sexton. Mies kieputti alivoimalla pelatessaan SaiPa-puolustaja Simon Backmanin aivan solmuun ja iski todella komean osuman. 26-vuotias amerikkalaishyökkääjä väläytteli pelitaitojaan useaankin otteeseen, ja hänestä voi hyvinkin odottaa Palloseuran kärkihyökkääjää.

Puolustaja Shaone Morrisonnilla on vyöllään yli 500 NHL-ottelua. Hänet tunnettiin NHL:ssä hyvin liikkuvana ja kovaa taklaavana puolustajana. Ensin mainitusta ominaisuudesta ei Raumalla saanut vielä kuvaa, mutta kovia niittejä mies jakeli kokonaispeliaikaan nähden kiitettävästi. Hän on ehdottomasti vahvistus turkulaisseuran takalinjoille.

Kokonaispakka Kai Suikkasen luotsaamassa seurassa olikin sitten sekaisin. Peli ei lähtenyt kulkemaan missään vaiheessa, ja turkulaiskannattajien ilonaiheet jäivätkin Sextonin ja Camilo Miettisen yksilösuoritusten varaan. TPS:n kokoonpanossa on potentiaalia, mutta kuukaudessa pitää pelin parantua paljon, mikäli Turussa elätellään menestystoiveita.

» Lähetä palautetta toimitukselle