Peluutusta ja pelin torpedoimista − Kuopiolaisilla paljon petrattavaa

LIIGA / Artikkeli
KalPa ei ole päässyt kiinni vahvuuksiinsa hyökkäyspelissään.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Otteluvoitot ovat tasan 2−2 KalPan ja JYPin välieräsarjassa, mutta edelliset kaksi voittoa ovat saaneet JYPin näyttämään vahvemmalta. Keskiviikon ottelu näytteleekin suurta roolia sarjan ratkaisussa, ja siihen on helppo löytää tiettyjä pointteja.

JYP ja KalPa ovat vääntäneet tasaisen välieräsarjan, jossa on nähty myös tilastokummajaisia. Suurin tilastokummajainen on se, että jokaisessa ottelussa jomman kumman joukkueen maalivahti on pelannut nollapelin. Ensimmäisessä kahdessa se oli Eero Kilpeläinen, sittemmin Jussi Olkinuora.

Kahden ensimmäisen pelin esityksien perusteella KalPa näytti marssivan vakuuttavasti finaaleihin, mutta sen jälkeen pelilliset trendit ovat kääntyneet päälaelleen.

Esiin on noussut tiettyjä selkeitä pointteja, jotka ovat kallistaneet vaakakuppia vahvasti JYPin suuntaan, ja joita kuopiolaisten täytyy parantaa huomattavasti, jos se mielii vielä finaaleihin.

Rissaset pimennossa

Välieräsarjassa on nähty selkeästi suurempaa kenttä vastaan kenttä-peluutusta kuin JYPin ja HPK:n välieräsarjassa. Jaakko Rissasen ketju vastaan Anssi Löfmanin kolmikko ja joukkueiden nelosketjut ovat olleet selkeimmät vitjat, joita on peluutettu vastakkain.

Löfmanin ketju on tähän mennessä pyyhkinyt KalPan ykköspyssyillä jäätä. Pelin painopiste on kääntynyt kovalla prosentilla kuopiolaisten puolustusalueelle, kun kolmikot ovat vastakkain. Juha-Pekka Hytönen on pelannut eniten Matias Myttystä vastaan ja Antti Suomela Balasz Sebokia vastaan. Nämä kaksi ketjua ovat olleet melko tasaisia.

Nelosketjujen kohdalla KalPa on ollut hieman pirteämpi, mutta suurta maalintekouhkaa se ei ole saanut aikaan. Viidenteen välieräotteluun Pekka Virta muutti ketjukoostumuksiaan siihen malliin, että jalkavuus jakautui tasaisemmin kaikkiin ketjuihin. Onkin mielenkiintoista seurata, millaista peluutus on Kuopiossa, kun KalPalla on vaihtoetu.

Pientä heittelyä peluutukseen ovat aiheuttaneet aloitukset, joissa JYP on reagoinut enemmän. Tämä ei ole aiheuttanut kuitenkaan merkittävää eroa pitkässä juoksussa. Koko sarjan aloitukset ovat jyväskyläläisten eduksi 126−120. KalPa toivookin tällä saralla selkeää etua, sillä se on paras tapa napata kiekon hallinta itselle.

Aloitukset ovat merkittävä osa KalPan pelityyliä.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

JYP riisunut KalPan aseista

Kahdessa ensimmäisessä ottelussa JYP oli arka ja sekava, kun KalPa näytti yllättävän fyysisyydellään. Myös puheet pienemmän kaukalon sopimattomuudesta KalPalle lensivät nopeasti romukoppaan, kun kuopiolaisten aktiivisuus omalta osaltaan sotki isäntien peliä Jyväskylässä.

Kahdessa viimeisimmässä pelissä JYP on kuitenkin löytänyt aseet vastata KalPan peliin. Suurin kulminaatiopiste on viisikoiden tiivistyminen. Puolustajat ja hyökkääjät ovat olleet paremmassa rytmissä. Myös kamppailupelaaminen on ollut hurrikaaniryhmällä pirteämpää, minkä johdosta jokainen vastahyökkäysmahdollisuus ei ole auennut KalPan pitkän hyökkäyspelaamisen jälkeen.

Hurrikaaniryhmän peli on ollut myös oikealla tavalla rohkeampaa, mutta myös järkevämpää. Parempi pelin virtauksen määrittäminen katkaisemalla kilpipaitojen pitkät hyökkäykset nopeammin on antanut mahdollisuuden rohkeampiin ratkaisuihin omassa kiekollisessa pelissä. Tämän johdosta myös suorat hyökkäykset ovat olleet vaarallisempia, eikä KalPa ole ehtinyt organisoitua ennen hyökkäystä.

Tärkeä pointti on myös riistopelaamisen ja keskialueen puolustamisen järkevöityminen. JYP ei ole saanut suuria määriä hyökkäysalueen riistoja aikaiseksi, mutta paremmat ajoitukset päätykiekoissa ovat antaneet mahdollisuuden päästä paremmin kiekkoon kiinni. Jos KalPa on päässyt kiekkoon, tasapaino viisikon kesken on ollut huomattavasti parempi, minkä johdosta KalPa ei ole päässyt kunnolla kiinni suurimpaan aseeseensa, suoriin hyökkäyksiin.

JYPiltä nähtiin vahvaa sentterin poispelaamista jo HPK:ta vastaan, ja samanlainen on ollut myös kaiku askelten KalPa-sarjassa. Kuopiolaisille onkin kertynyt valtava määrä kiekosta luopumisia tai JYPille keskialueen riistoja. Jos riistoja ei ole tullut, KalPa on päätynyt pääosin kulmaan pörräämään jyväskyläläisten tiiviin keskustan puolustamisen vuoksi.

Ylivoima maalinteon kuvastajana

JYPillä on ollut läpi sarjan valtaisia ongelmia maalinteon kanssa, mikä eritoten neljännessä välierissä piti pelin lopputuleman avoimena. Sarjan aikana esimerkiksi Michel Miklík ja Janne Tavi eivät ole onnistuneet viimeistelemään tyhjänä ammoittavaan maaliin.

Parhaiten maalinteon tehottomuutta kuvastaa se, että JYP ei ole tehnyt sarjassa yhtään ylivoimamaalia 13 ylivoimansa aikana. Jyväskyläläisten onneksi myös KalPalla on ollut vaikeaa tällä saralla, sillä 12 ylivoimamahdollisuutta ovat tuottaneet saman nolla maalia.

Maalipaikkojen määrä on ollut selvästi kallellaan JYPin suuntaan. Esimerkiksi neljännessä välierissä kahden ensimmäisen erän laadukkaat maalipaikat jakaantuivat 13−6 JYPille, mutta peli oli vain 1−0. Vanhan viisauden mukaan jos et itse tee, vastustaja tekee. Tästä nähtiin merkkejä ensimmäisessä kahdessa välieräottelussa, eikä tämän trendin palautuminen olisi yllättävää, jos JYP ei löydä rentoutta viimeistelyynsä.

» Lähetä palautetta toimitukselle