Pekka Virran luotsaaman Lukon kiekollinen varmuus oli heikkoa Jyväskylässä JYPiä vastaan.

Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Pelirohkeat vaikeuksissa - Lukolla hälyttävän paljon kiekonmenetyksiä

Kiekollista ja rohkeaa pelitapaansa jauhavat KalPa ja Lukko olivat vaikeuksissa tiistain otteluissaan. Pelillinen prosessi on pahasti kesken etenkin Raumalla.

Liigassa monipuolisen kiekollisen pelin koulukuntaa edustavat KalPa ja Lukko kamppailivat hieman samanlaisten vaikeuksien kanssa tiistain ottelukierroksella.

Vastassa molemmilla oli Liigan tämän hetken kärkisijoilla majailevat joukkueet, joiden puolustuspelaaminen tuotti niin Lukon kuin KalPan kiekolliselle pelille vaikeuksia. JYP kukisti Lukon Jyväskylässä 4−1, ja Kärpät oli Kuopiossa KalPaa vahvempi 3−1.

KalPan päävalmentaja Sami Kapanen ja Lukon päävalmentaja Pekka Virta luotsasivat viime kaudella kuopiolaisjoukkueen Liigan finaaleihin saakka. KalPa säväytti pirteällä kiekollisella pelitavalla, jossa korostui pelirohkeus. Kaksikko on jatkanut kiekollisen pelitavan vaalimista myös tällä kaudella valmentamissaan joukkueissa.

Tiistain ottelut osoittivat, että molemmilla joukkueilla on paljon matkaa ja työtä siihen, että ne pystyisivät toden teolla haastamaan Liigan kärkijoukkueet.

Virran ja Kapasen joukkueilla on samanlaiset mieltymykset. Molemmat joukkueet pyrkivät hyökkäyksiinlähdöissä organisoitua puolustusta vastaan luomaan vauhtieroja keskialueella, jotta hyökkäysalueelle päästään kiekon kanssa. Joukkueiden kiekollisessa pelissä nähdäänkin usein jopa uhkarohkeita syöttöjä ja jättöjä omalla alueella toiseen aaltoon kovassa vauhdissa olevalle pelaajalle.

Puolustuspelinopeudeltaan tällä hetkellä Liigan parhaimpiin joukkueisiin lukeutuvat Kärpät ja JYP murensivat aika ajoin vastustajiensa pelin rakentelun tiistain otteluissa.

Lukko oli neuvoton

Virran luotsaaman Lukon kiekonmenetysten määrä oli suorastaan hälyttävän suuri JYPiä vastaan. Puolustussiniviivan ylityksissä se menetti peräti 22 kertaa kiekon, mikä on 27 prosenttia kaikista puolustussiniviivan ylityksistä. Lukon pelaajat vaikuttivat neuvottomilta, mikä näkyi äärimmäisen heikkoina ja epävarmoina kiekollisina ratkaisuina.

Lukon kiekollisen pelaamisen haavoittuvaisuus näkyivät tylysti tiiviiseen karvaukseen ja keskialueen trapiin luottanutta JYPiä vastaan. Virta oli täysin oikeassa, kun hän totesi ottelun jälkeen, että joukkueellaan ei ollut mitään palaa JYPiä vastaan.

Lukko puolustussiniviiva hyökkäyssiniviiva
kiekon kanssa 46 kertaa (55%) 24 kertaa (41%)
siirtokiekko 15 kertaa (18%) 23 kertaa (40%)
kiekonmenetys 22 kertaa (27%) 11 kertaa (19%)

Tilastossa Lukon siniviivojen ylitykset tasaviisikoin tiistain ottelussa JYPiä vastaan.

Liigan kärkisijoilla majaileva Lukko on ollut pienoinen illuusio alkukaudella. Lukon pelaaminen on näyttänyt aika ajoin todella vahvalta, kun vastassa on ollut esimerkiksi heikko Jukurit. 

Kun vastus koveni selvästi, pelilliset vaikeudet tulivat esiin. Päävalmentaja Virta nosti kuitenkin esiin tärkeän seikan, joka osaltaan selitti JYPin ja Lukon tasoeroa.

− Meidän projekti on vasta alkutekijöissään. Vastapuolen projekti jatkunut vuosia, tässä näkyy tulos selkeästi, ensimmäistä kauttaan Lukon päävalmentajana toimiva Virta selitti JYP-ottelun jälkeen.

KalPan peräsimessä Virralla meni kolme kautta ennen kuin pelillinen prosessi tuotti menestystä. Vaikka Lukon pelaaminen on alkukaudella ollut aika ajoin vahvaa, JYP-peli osoitti sen, että massiivista menestystä Raumalla ei välttämättä ole tiedossa vielä tällä kaudella.

KalPalla vahva pohja mutta vaihtunut joukkue

Vaikka KalPa oli pelillisesti Kärppiä vastaan altavastaaja, se pystyi kuitenkin toteuttamaan peli-identiteettiään leveässä kotikaukalossaan varsin mallikkaasti. Kuopiolaiset ylittivät siniviivat selvästi useammin kiekon kanssa kuin siirtokiekoilla.

Tuttuja kolmen kaistan suoria hyökkäyksiä kovine keskialueen vauhtieroineen nähtiin myös muutamia. Samoin liikkuva hyökkäysalueen hyökkäyspelin rullasi aika ajoin mallikkaasti, mikä tuotti KalPalle illan ainoan osuman.

KalPa puolustussiniviiva hyökkäyssiniviiva
kiekon kanssa 50 kertaa (64%) 33 kertaa (49%)
siirtokiekko 16 kertaa (21%) 19 kertaa (28%)
kiekonmenetys 12 kertaa (15%) 16 kertaa (24%)

Tilastossa KalPan siniviivojen ylitykset tasaviisikoin tiistain ottelussa Kärppiä vastaan.

Kärppien aktiivinen paineistaminen ja ärhäkkä pystysuunnan pelaaminen tuottivat kuitenkin vaikeuksia. Viisikko hajosi usein omalla alueella, ja joukkue menetti jonkin verran kiekkoja omalla alueella. Luistelulinjat ja syötöt eivät napsuneet kohdilleen halutulla tavalla.

Kärpät iski kaksi maalia KalPan kiekonmenetysten seurauksena.

Selvästi haastavinta tilastojen valossa KalPalle oli hyökkäyssiniviivan murtaminen. 16 kiekonmenetystä, 24 prosenttia kaikista hyökkäyssiniviivan ylityksistä, on liian paljon. Tiistaina hyökkäyksistä puuttui tuki, ne olivat väsyneitä ja kunnollista vauhtieroa ei keskialueella pystytty luomaan, jolloin vastustajan oli helppo katkaista hyökkäykset.

Vaihtunut päävalmentaja sekä suhteellisen nuori ja kokematon joukkue ovat vaikuttaneet siihen, että KalPan otteet ovat vielä ailahdelleet alkukaudella. Kuopiossa on kuitenkin vahva pelillinen selkäranka, jonka Virta on sinne vuosien varrella luonut. Sen varaan Kapasen on hyvä rakentaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Vihellyksen jälkeen: Lukko ja Pelicans joutuvat maalivahtikaupoille - Tampereella uusi alku

LIIGA | 7.9.2017 12:30
Vihellyksen jälkeen -podcastien toisessa Liiga-kautta ennakoivassa jaksossa pureudutaan niihin joukkueisiin, jotka taistelevat pääsystä sijoille 6-10. lue lisää

Liigaseurojen viime tilikausi näyttää positiiviselta – katso seura seuralta

LIIGA | 11.8.2017 15:03
Moni liigaseura teki viime kaudesta hyvää taloudellisesta tulosta. Mestaruuden voittanut Tappara ja hopeaa saanut KalPa takoivat myös eniten euroja. lue lisää

Kurinpito läväytti toimintakieltoa Pekka Virralle − kakku kärsitään Lukon pelissä!

LIIGA | 8.5.2017 13:55
Säädytön ele poiki Pekka Virralle toimintakieltoa. lue lisää

Konkursseja ja jämäkkää johtamista − “Urheiluseurojen sisäpiirissä” nostaa seurajohtajat valokeilaan

LIIGA | KHL | Muut Sarjat | 14.4.2017 14:00
Tero Auvisen ja Arto Kuuluvaisen kirja “Urheiluseurojen sisäpiirissä - tarinat tunteen takana” valottaa kattavasti suomalaista urheilujohtamista. Mukana on tarinoita yhteensä 12 suomalaisesta jääkiekkoseurasta ja monen muunkin lajin parista. lue lisää

Lehdistökatsaus: mitkä joukkueet yllättivät asiantuntijat?

LIIGA | 14.3.2017 8:00
Kauden alla mediassa ennustettiin runkosarjan loppusijoituksia. Tuttuun tyyliin osa veikkauksista osui, mutta hutikutejakin ammuttiin. Tässä muutama poiminta kauden yllättäjistä, niin hyvässä kuin pahassakin. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HPKKalPa
"KalPan kuiva kausi jatkuu"
Sarjataulukossa molemmat taistelevat paikasta kymmenen joukkoon, mutta viime aikojen otteiden perusteella HPK on ennakkosuosikki. Hämeenlinnalaiset ovat ottaneet kahdesta viime ottelustaan täyden pistepotin, KalPan edellisestä kolmen pisteen voitosta on kulunut jo kuusi ottelua. Viimeisestä yhdestätoista ottelusta kuopiolaiset ovat voittaneet varsinaisella peliajalla vain yhden. Joukossa ei ole kuitenkaan juuri murskatappioita, joten vähämaalinen ottelu luvassa.
 • 2
 • 3
 • 0
 • 1
JYPSaiPa
"SaiPa pistää JYPin suorittamaan"
SaiPa on voittanut viimeiset viisi otteluaan, samalla Sputnikit ovat kiivenneet sarjataulukossa jo kahdeksanneksi. Voitoista kolme on tosin tullut vasta varsinaisen peliajan jälkeen ja JYPiä heikompia joukkueita vastaan. Materiaalin puolesta etu on JYPillä, mutta ahkera lappeenrantalaisjoukkue pakottaa jyväskyläläiset suorittamaan parhaalla tasollaan. JYP pitää täyden pistepotin itsellään, mutta ei suurella marginaalilla.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
KooKooIlves
"Kouvolassa tasainen taisto"
Odotettavissa ei ole jalkapallolukemia. Vain Ässien ja Sportin peleissä on tehty enemmän maaleja, kuin Ilveksen otteluissa. KooKoo jää yhteismaaleissa vain yhden pykälän Ilveksestä. Selvää ennakkosuosikkia on vaikea löytää. KooKoo on sarjataulukossa edellä ja sen erikoistilannepelaaminen on kaksikosta parempaa. Toisaalta Ilves on hallinnut kaksikosta enemmän kiekkoa. Kotikenttä tuo KooKoolle edun.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansJukurit
"Pelicans ei jätä Jukureille mahdollisuuksia"
Pelicans on sarjassa viidentenä, Jukurit jumbona ja Pelicans on kerännyt 15 pistettä mikkeliläisiä enemmän. Jos eroa on sarjataulukossa, vielä enemmän sitä on kiekonhallintaa mittaavissa tilastoissa. Laukaisutilastossa Pelicans on piikkipaikalla, Jukurit siinäkin viimeisenä. Lahtelaiset ovat pystyneet iskemään suurempiakin maalimääriä, joten Jukureiden mahdollisuudet pisteiden viemiseen ovat marginaaliset. Myös erikoistilannepelaamisessa Pelicansilla on selvä etu.
 • 5
 • 6
 • 7
 • 1
 • 2
TapparaSport
"Tappara niukasti parempi"
Tappara on neljän ottelun pisteputkessa, Sport neljän ottelun tappioputkessa. Lisäksi Sport kuluttaa liikaa rangaistuspenkkiä verrattuna alivoiman kestävyyteen. Sport on Liigan huonoin joukkue alivoimaisena. Myös ylivoimalla joukkue lukeutuu sarjan heikompaan kastiin. Kauden alussa toiminut viimeistely on viime otteluissa ontunut, sillä viimeisessä neljässä pelissä vaasalaiset ovat tehneet vain viisi maalia. Myöskään Tapparan maalimääriä ei kannata yliarvioida, sillä viimeisessä seitsemässä ottelussa Tappara on tehnyt enemmän kuin kaksi maalia vain kertaalleen.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
TPSÄssät
"TPS edellä joka osa-alueella"
TPS jäi lauantaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella ilman pisteitä. Kyseessä ei ole kuitenkaan suurempi notkahdus, vaan turkulaiset palaavat voittojen tielle Ässiä vastaan. TPS on kaikilla mittareilla porilaisten edellä. TPS on tehnyt enemmän maaleja, päästänyt vähemmän ja erikoistilannepelaaminen sekä kiekonhallintatilastot ovat myös TPS:n eduksi. Porilaisten verkkoja on heiluteltu viime otteluissa paljon. HPK kuritti patapaitoja viidellä maalilla, Pelicans kuudella. TPS onkin otteluun suuri ennakkosuosikki.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2

Kaapo Kähkönen

Lukko #36 L mv
s. 1996 Helsinki
186CM / 95KG
SOPIMUS: 2018
VARAUS: 2014 Minnesota Wild 4.kierros #109