Pelicans Lämsän aikaan – Läpimurtoja odotellessa

LIIGA / Artikkeli
Aiempaa raikkaampi Pelicans kamppailee alkavalla kaudella pudotuspelipaikasta.
Kuva © Teemu Eirtovaara, teemu.eirtovaara@gmail.com
Uusi valmennus ja uusia pelaajia, omia kasvatteja ja tuttuja konkareita. Pelicans kamppailee alkavalla kaudella maltillisesti uudistetulla, mutta viime kautta raikkaammalla joukkueella. Pudotuspelipaikka on silti tiukassa.

Viime kaudella ailahtelevasti pelannut lahtelaisnippu siirtyi keväällä valmennuksellisesti 2010-luvulle, kun Hannu Aravirta vaihdettiin Tomi Lämsään.

Aravirran valmennusotteista paistoi läpi kauden pakonomainen tarve peluuttaa joukkuettaan varman päälle. Nuoret lupaukset jäivät täysin konkareiden varjoon. Uutta työpaikkaa Aravirta ei varmistelulla kuitenkaan ole toistaiseksi saanut.

Tomi Lämsä on eittämättä yksi Liigan lupaavimmista valmentajista. Jälkiviisaasti on helppo sanoa, että Jokerit oli kuitenkin liian iso pala kakkua. Lämsä ei ole vielä voittanut urallaan mitään, eikä pelkkä Helsingin keikka tee hänestä supertähteä – edes kotikaupungissaan.

Pelicansin pelaajamateriaali ei ole likimainkaan samaa luokkaa kuin Jokerien viimekautinen. Kykeneekö nuoriin pelaajiin – ainakin kauden alla – luottava Lämsä repimään rajallisesta kokoonpanostaan irti osiensa summaa paremman kokonaisuuden?

Harjoitusottelut ovat sujuneet muutamaa kauneusvirhettä lukuun ottamatta melko hyvin. Joukkue tuntuu olevan valmiina, mutta katkeaako lento viime kauden tapaan kesken kaiken?

Nuorten esiinmarssi?

Joukkueen mielenkiintoisimpiin uusiin nimiin lukeutuu TUTOssa viime kaudella kovaa jälkeä tehnyt Anrei Hakulinen. Vastaavanlaisia pisteitä on turha odottaa sarjaporrasta ylempänä, mutta peliaikaa saadessaan hän pelaa itsensä varmasti lahtelaisen kiekkoyleisön sydämiin. On vaikea uskoa, että 24-vuotias Hakulinen pelasi vielä kaudella 2011-12 Suomi-Sarjaa naantalilaisen VG-62:n riveissä.

Lahtelaisyleisö pääsee nauttimaan harjoituskaudella loukkaantuneen Hakulisen otteista arviolta vasta parin kuukauden päästä. 

Jo viime kaudella väläytellyt ja monien yllätykseksi A-maajoukkuekutsunkin saanut Joel Mustonen on tulevalla kaudella lopullisen läpimurtonsa kynnyksellä. Nuoremman Mustosen on viimeistään nyt lennettävä omin siivin, sillä Pasi-isää ei enää Pelicansin penkin takana nähdä.

Alkavalla kaudella Pelicansin maalivahtikuviot ovat kimurantit. Nuori Janne Juvonen oli käytännössä koko viime kauden Aravirran koirankopissa, mutta toisaalta Jere Myllyniemi pelasi melko hyvällä tasolla miltei koko kauden.

Harjoituskaudella Juvonen on pelannut kollegaansa paremmin. Uskaltaako Lämsä heittää Myllyniemen syrjään, jos koppi ei tartu?

Maalivahtikolmikon täydentää Toni Eskelinen, joka pelannee pääasiassa Pelicansin A-nuorissa.

A-nuorista edustusjoukkueessa kauden aikana läpimurtoa pääsevät kokeilemaan ainakin erinomaisia otteita harjoitusotteluissa esittänyt hyökkääjä, kuusi viikkoa kauden alusta loukkaantumisen vuoksi menettävä Hannes Björninen ja Sopasen veljessarjan nuorin, puolustajana pelaava Eetu. Harjoituskaudella pirteästi miesten peleissä debytoinut Taavi Vartiainenkin saanee mahdollisuuden Liiga-ympyröissä. 

Todennäköisesti nämä kolme lahtelaisen kiekkokoulun kasvattia hakevat kuitenkin vauhtia sarjaporrasta alempaa, Peliittojen riveistä.

Ulkomaalaisilla iso vastuu – Mitä tekee Vili Sopanen?

Suurimmat paineet hyökkäyspään tehoista kantavat ulkomaalaisvahvistukset. Lahtelaisille ennestään tuttu kanadalaishyökkääjä Tyler Redenbach tekee terveenä pysyessään 40 pistettä.

Yhdysvaltalainen Jordan Smotherman saapui Pelicansiin Ruotsin Allsvenskanista. Isokokoiselta laiturilta on lupa odottaa vastuunkantoa hyökkäyspäässä sekä fyysistä peliä kulmissa ja maalinedustoilla.

Lev Prahan savuavista raunioista Lahteen hankittu Michal Repik on pelannut KHL:ssa pari edellistä kautta, tosin melko vaisuin tehoin. Urallaan 72 NHL-ottelua pelannut HC Vlasimin kasvatti tuo Pelicansiin taitoa ja juonikkuutta.

Vili Sopanen voitti viime kaudella lahtelaisten sisäisen pistepörssin, eikä Pelicans-organisaation odotukset ole tulevalle kaudelle yhtään aiempaa maltillisempia. Sopanen on edelleen pelaaja, joka ei ole kyennyt ulosmittaamaan parasta mahdollista osaamistaan. 26-vuotiaan Sopasen on lopetettava epätasainen hiihtely ja otettava seuraava askel Liigan terävimmälle huipulle.

Tasaisia suorittajia Pelicansista löytyy useita. Esimerkiksi Tommi Paakkolanvaara, Pekka Saarenheimo, Juhani Tyrväinen ja Janne Ritamäki ovat nimiä, jotka lopulta ratkaisevat Pelicansin alkavan kauden suunnan. Näiden vakiokokoonpanon raatajien on oltava pykälää edelliskautta parempia, mikäli lahtelaiset mielivät jatkaa pelejä säälipleijareita pidemmälle.

Joukkue tavoittelee varmasti suoraa paikkaa pudotuspeleissä, mutta joutunee hakemaan vauhtia kuitenkin villi kortti-kierroksen kautta.

» Lähetä palautetta toimitukselle