Pelaajaesittelyssä: Juha Riihijärvi

Muut Sarjat / Artikkeli
Juha Riihijärvi suoritti liigadebyyttinsä jo kaudella 87-88. Hän vakiinnutti paikkansa Kärppien edustusjoukkueessa seuraavalla kaudella 88-89, kaudella jolloin Kärpät putosi liigasta. Ensimmäisellä ehjällä liigakaudella Jussi teki tulokkaalle hyvät 34 pistettä (11+23).

Riihijärvi jäi pelaamaan Kärppiin divisioonaa kahdeksi seuraavaksi kaudeksi 89-91. Jussi sai joukkueessa kovasti peliaikaa ja hurmasi lopullisesti oululaisyleisön tekemällä kahdessa kaudessa divisioonassa hurjat 155 pistettä (68+87). Jussin rinnalla pelasi sentterinä Marko Lapinkoski ja laitureina kokeneet Kai Suikkanen ja Markku Kiimalainen. Varsinkin tutkaparinsa Lapinkosken kanssa peli kulki kuin ajatus. Aina kun veljekset olivat jäällä, tiesi että kohta tapahtuu.

Viimeistään tuossa vaiheessa liigaseurat huomasi tutkaparin Riihijärven ja Lapinkosken. Kun kaudella 90-91 Kärpät eivät kyenneet nousemaan liigaan, suuntasi kaksikko itse tiensä liigaan, Riihijärvi Jyväskylään JyPHT:iin ja Lapinkoski Tampereen Tapparaan.

JyPHT:ssä huippukenttään

Juha Riihijärvi on "maailmanluokan pelaaja", jolla on todella "pehmeät" kädet. Hän on isokokoinen (189/95), erittäin taitava ja omaa loistavan rightin laukauksen. Isokokoiseksi pelaajaksi Jussi on hiukan hitaanpuoleinen ja hiukan flegmaattinen, varovainen. Luonteeltaan Jussi on aina positiivinen ja iloinen.

Ei ole ihme, että tuollainen pelaaja pisti silloisen JyPHT-valmentaja Hannu Aravirran silmään. Jälkikäteen arvioituna Jussi sopi Aran kuvioihin kuin nyrkki silmään. JyPHT:lla oli hyvä organisaatio, hyviä pelaajia ja ennen kaikkea hyvä valmennus. Riihijävi sai joukkueessa paljon peliaikaa Jari Lindroosin kentässä ja Linkin rinnalla hän teki tuhoisaa jälkeä kahden kauden aikana (118=54+64). Palkintokaappiin Jussille tuli kausilta 91-93 JyPHT:n voittamat hopea ja pronssi.

Juha Riihijärven alku JyPHT:ssa muistutti mielestäni aika paljon esim. Jukka Hentusen ja Timo Pärssisen uraa HPK:ssa kaudella 98-99. Kaverit olivat hakeneet peliaikaa, vastuuta ja kokemusta uran alussa juniorivuosien jälkeen pari-kolme kautta divisioonajoukkueessa, jonka jälkeen siirtyminen ja menestyminen liigajoukkueessa on ollut helpompaa. Juha Riihijärvi oli tälläinen pelaaja ja muita tämän päivän esimerkkejä edellä mainittujen lisäksi ovat Esa Pirnes (Kärpät-Blues) ja Niklas Hagman (Kärpät divisioona-liiga).

Riihijärvi pelasi loistavan Prahan MM-turnauksen keväällä -92, jolloin Suomi saavutti historian ensimmäisen MM-mitalin (hopea). Jussi teki turnauksessa tehot 5=4+1 ja muodosti oikean "pyörremyrskyketjun" yhdessä Vesa Viitakosken ja Timo Saarikosken kanssa. Ketjussa kemiat ja roolit toimi: Vesku oli kova raataja ja työntekijä, Jussi toi taitoa ketjuun ja Sape pelasi luotettavaa kahden suunnan sentteripeliä. Ketju oli kookas ja kova liikkumaan, ja näin ollen paha pideltävä vastustajille. Ko ketju oli mielestäni ensimmäinen varsinainen pyörremyrskyketju, myöhemmin vastaavia ovat olleet Tupu-Hupu-Lupu- ja HPK-ketjut.

Maitojunalla NHL:sta Lukkoon

JYP:in kausien jälkeen kaudella 93-94 Riihijärvi yritti luoda NHL-uraa mutta sai tyytyä vain Edmontonin farmiin. Jussi huomasi, ettei SM-Liigaa kovempi ja fyysisempi pohjois-amerikkalainen ammattilaissarja sovi hänelle, joten hän päätti palata sieltä takaisin Suomeen ja Rauman Lukkoon. Ilmeinen pehmeys ja kovuuden puute olivat syynä siihen, että hän ei jäänyt pitemmäksi aikaa Pohjois-Amerikkaan.

Kausilla 94-96 Rauman Lukko panosti kovasti joukkueeseen. Joukkueessa oli terävä kärki, johon kuului mm Mikko Peltolan, Mikko Luovin ja Pasi Saarelan lisäksi myös Juha Riihijärvi. Lukon aikana Jussi opetteli pelaamaan sentterinä, ja tässä roolissa hän pelaa nykyään Malmössakin. Ensimmäinen Lukon kausi oli rikkonainen mutta toisella kaudella Jussi pelasi loistavan kauden tekemällä henkkoht piste-ennätyksensä SM-Liigassa 72 pistettä (28+44), jolla hän voitti liigan pistepörssin. Yhteensä Lukon kausilla Jussi teki 112 pistettä (42+70). Palkintokaappiin Lukosta Jussille tuli pronssi kaudelta 95-96.

World Cup -96 turnaus on ollut Jussin viimeisin suuri arvokisatapahtuma maajoukkueessa, pelaten ihan kohtuullisen turnauksen ja tehden 4 pistettä (0+4). Kaiken kaikkiaan hän on pelannut 133 A-maaottelua ja tehnyt niissä 72 pistettä (41+31). Em turnauksen jälkeen Juha Riihijärvi siirtyi Ruotsin Elitserieniin Malmön joukkueeseen.

Malmössä uran loppuun asti?

Malmö on ollut perinteisesti yksi Elitserienin suomalaisseuroista. Joukkuetta ovat valmentaneet Timo Lahtinen ja Hannu Jortikka, ja Malmössä on pelannut myös mm loistavan uran Raimo Helminen. Malmön kannattajat ovat saaneet nauttia heti alusta lähtien samasta Riihijärven Jussista mistä kotimaisen jääkiekon ystävätkin ovat saaneet nauttia kausia aiemmin. Riihijärvi on tehnyt viiden kauden (96-01) aikana Elitserienissä nyt 209 pistettä (89+120). Viime kaudella hän voitti koko pistepörssin tehoin 56=20+36 ja tällä hetkellä hän on toisena (35=15+20) (til. 8.1.2001).

Ei ole siis tilastojenkaan valossa ihme, että Malmö teki Riihijärven kanssa 3 vuoden sopimuksen. Malmön johto oli tyytyväinen joukkueen kapteeniksi nousseen hyökkääjätähtensä ratkaisusta. "On hienoa, että yksi liigan parhaista pelaajista on joukkueessamme ainakin kolme vuotta", Malmön puheenjohtaja Percy Nilsson totesi Kalevan haastattelussa.

Kärpille ja Kärppien kannattajille Juha Riihijärven menettäminen Malmölle oli tiukka paikka. Jussi on ollut aina Oulussa melkein puolijumalan maineessa, ja hänen olisi suonut pelaavan liigaa Kärppä-paidassa, Kärppien ollessa yksi Suomen vetovoimaisimmista jääkiekkojoukkueista. Oululaiset voivat kuitenkin lohduttautua sillä, että Malmön Jussista maksamalla hinnalla Kärpät saa kaksi hyvää pelaajaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle