Paluu menestykseen – Tappara 2012-2013

LIIGA / Artikkeli
Kuva © Jarno Hietanen
Tappara lähtee tulevaan liigakauteen täysin päinvastaisesta tilanteesta kuin vuosi sitten. Harjoituspelien perusteella rämpiminen näyttää olevan taaksejäänyttä elämää, kun päävalmentaja Jukka Rautakorven suojatit ovat napsineet päänahkoja toisensa jälkeen.

Tapparan kannattajilla on syytä hymyyn muutenkin kuin menestyksekkäiden harjoituspelien ansiosta. Jukka Rautakorven astuminen katastrofilaivan peräsimeen on tuonut toimintaan tarkoituksenmukaisuutta paitsi organisaation sisällä, myös edustusjoukkueen kaikilla osa-alueilla. Materiaali on laaja ja tasapainoinen, ja itse pelissä on selkeä johtoajatus, jota pelaajat myös noudattavat. Joukkue on asetettu useissa ennakkoveikkauksissa liigan kärkikastiin, mutta pystyvätkö tamperelaiset myös vastaamaan odotuksiin?

Paitsi pelillisessä mielessä, Tappara on uusiutunut myös lukuisten pelaajamuutosten myötä. Maalivahtirintamalla Pekka Tuokkolan paluu tuo uskottavuutta ja voittamisen kulttuuria tolppien väliin. Mikäli päävalmentajan vanhat metodit pitävät paikkansa, Tuokkola voi varautua pelaamaan lähes kauden kaikki ottelut. Juha Metsola nähtäneen veräjän vartijana vain muutamassa ottelussa.

Puolustuksen jämäkyyttä lisää Markus Kankaanperä, johtajuutta Tuukka Mäntylä ja siniviivatulivoimaa Teemu Aalto. Rosterista löytyy yhteensä kahdeksan runsaasti liigakokemusta omaavaa puolustajaa, joka mahdollistaa pelaajamateriaalin kierrätyksen ja luo turvaa mahdollisten loukkaantumisten varalta. Suurin uhka konkretisoituu KHL-peikkona, joka voi verottaa Tapparan puolustusta kauden aikana. Mikäli pelaajasiirtoja tapahtuu, minkälainen vaikutus niillä on joukkueen pelitapaan ja erityisesti puolustuksen tehokkuuteen?

Tamperelaisten hyökkäyskalusto on koottu samalla logiikalla puolustuksen kanssa. Materiaalista saa nykyisellään kasattua peräti viisi hyökkäysvitjaa, mikä antaa valmennukselle riittävästi variointimahdollisuuksia. Leveässä arsenaalissa arvostelua on herättänyt maalintekovoiman riittävyys. Tämä ei kuitenkaan ole konkreettinen uhka. Syyskauden aikana Tapparalla on mahdollisuus tarkkailla nouseeko nykyisestä rosterista maalintekijöitä vai tarvitaanko tälle osa-alueelle vielä lisää vahvistuksia Niclas Luceniuksen lisäksi. Luceniuksenkin hankinnan tarpeellisuudesta voidaan tässä vaiheessa kautta olla montaa mieltä.

Materiaalin leveys huomioon ottaen, on täysin mahdollista, että Tappara luopuisi parista ylijäämähyökkääjästä tai selkeästä alisuorittajasta vaihdossa potentiaaliseen maalinsylkijään. Nykyisessä tilanteessa on joka tapauksessa tarpeetonta tuhlata rahoja enempää toivotaan-toivotaan hyökkääjiin, kun vielä ensimmäistäkään SM-liigapeliä ei ole pelattu. NHL-kauden alkamiseen liittyvät kysymysmerkit saattavat tuottaa markkinoille tukun kovia nimiä, mutta samalla on syytä muistaa, että NHL-vahvistus ei välttämättä ole automaattisesti SM-liigavahvistus. Kokonaistilanteen kehittymisen tarkkailu on siis tällä hetkellä optimaalisin ratkaisu tamperelaisten kannalta.

Menestystä jo ensimmäisellä kaudella?

Tapparan toimintaan liittyvä muutosprosessi ei olisi mahdollista ilman Jukka Rautakorven mukanaan tuomaa asiantuntemusta, karismaa ja auktoriteettia. Hän on yksi harvoista valmentajista, joka pystyy aidosti vaikuttamaan toimitusjohtaja Mikko Leinosen ratkaisuihin.

Joukkueen ydinryhmä on ollut kasassa jo toukokuusta lähtien, joten Tapparalla on ollut riittävästi aikaa valmistautua tulevan kauden haasteisiin. Vaatimustaso on pysynyt korkeana ensimmäisestä päivästä lähtien ja sitä se tulee olemaan myös kauden aikana. Kuka tahansa Rautakorven harjoituksia seurannut tietää tämän. Lisäksi Rautakorpi on kehittynyt ja uusiutunut valmentajana viimeisen SM-liigapestinsä jälkeen. Parin vuoden tauon aikana valmentamisen nälkä on kasvanut aliravitsemusta lähenteleviin mittoihin.

Pitää myös muistaa, että Rautakorven tavaramerkkeihin kuuluu keväällä iskussa olevat joukkueet, jotka taistelevat aidosti mitaleista. Tällä perusteella tamperelaisille voidaan povata pitkälle kevääseen kestävää kautta.

Nykyisellä materiaalilla Tapparan voidaan olettaa jyräävän tasaisesti neljällä ketjulla läpi kauden ilman suuria notkahduksia. Yksikään joukkueen pelaaja ei välttämättä taistele pistepörssin voitosta, mutta maalintekovoiman takana on tasaisuus, ja voittojen takuuna puolustus- ja maalivahtipelin laatu. Suora pudotuspelipaikka on tälle kokoonpanolle minimitavoite. Sen jälkeen kaikki on mahdollista.

» Lähetä palautetta toimitukselle