Ostetaan ja myydään − Metropolitan-divisioona

NHL / Artikkeli
George McPhee ja Ray Shero kamppailevat nykyisin samassa divisioonassa.
Kuva © Getty Images
Jatkoaika käy läpi NHL:n siirtotakarajalla kaupan olevia pelaajia, joukkueiden tarpeet sekä kesällä päättyvät sopimukset.

NHL:n siirtotakaraja on 5. maaliskuuta. Jatkoaika arvioi kaikkien joukkueiden tilanteen sekä tarpeet ennen siirtotakarajan umpeutumista.

Carolina HurricanesCAROLINA HURRICANES

Jo viisi kertaa peräkkäin ilman pudotuspelipaikkaa jäänyt Carolina Hurricanes taistelee playoff-paikasta kynsin hampain tänä keväänä. Metropolitan-divisioona on huipputasainen, joten helppo tehtävä se ei tule olemaan Pohjois-Carolinan ylpeydelle.

Mitä Hurricanes hakee?

Hurricanes hakee vahvistuksia hyökkäyspäähän. Sopivan tarjouksen osuessa kohdalle on Hurricanesilla käyttöä sentterille ja pistetehtailuun pystyvälle laiturille.

Yleisesti ottaen Hurricanes hakee muutosta, sillä joukkueen ympärillä leijuu pahasti ummehtunut tunnelma. Tästä syystä GM Jim Rutherford yrittää varmasti hankkia uutta verta joukkueeseen viimeistään kesällä, jos ennen siirtotakarajaa ei tärppää. Todennäköisempää on, ettei Hurricanes ole osallisena missään kovin suuressa pelaajakaupassa.

Mitä Hurricanes voi tarjota vaihdossa?

Kärjistetysti sanottuna mitä vain. Ainoat koskemattomat pelaajat lienevät Staalin veljekset, Justin Faulk sekä Aleksandr Sjomin. Kaikki muut ovat tarvittaessa kaupan alkaen vuosikausia Hurricanesin ykkösmaalivahdin viittaa kantaneesta Cam Wardista.

Hurricanesilla on muutenkin tällä hetkellä yksi maalivahti liikaa, joten Tuomo Ruudun ohella maalivahti irtoaisi Raleighista helpoiten.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoittamattomat vapaat agentit:

Mike Komisarek, Anton Hudobin, Justin Peters, Manny Malhotra, Radek Dvorak, Joni Pitkänen, Ron Hainsey.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoitetut vapaat agentit:

Drayson Bowman, Jiri Tlusty, Nathan Gerbe, Brett Bellemore, Justin Faulk.

Tuomo Ruudulle haetaan uutta seuraa.
Tuomo Ruudulle haetaan uutta seuraa.
Kuva © Getty Images

Columbus Blue JacketsCOLUMBUS BLUE JACKETS

Columbus Blue Jackets on tosissaan pudotuspelijahdissa. Peliesitykset ovat olleet marraskuun jälkeen paljon alkukautta parempia. Joukkue pelasi voittavaa kiekkoa jopa ilman Marian Gaborikia.

Jarmo Kekäläisen suorittama jälleenrakennus on vielä kesken, mutta joukkue tyytynee pieniin liikkeisiin isojen pommien sijaan.

Mitä Blue Jackets hakee?

Blue Jackets kaipaa riveihinsä kokemusta ja asennetta pudotuspelijahtia varten. Siinä on syy, miksi seura on potkinut renkaita myös Rangersin Ryan Callahanin kohdalla.

Tämän lisäksi Blue Jacketsille kelpaavat varausoikeudet, mutta vain jos toiseen suuntaan matkaa Gaborik tai menestyksen kannalta vähemmän keskeisiä pelaajia. Mahdollisessa Gaborik-kaupassa joukkue hakisi ensisijaisesti varausvuorojen ja valmiiden pelaajien yhdistelmää.

Mitä Blue Jackets voi tarjota vaihdossa?

Gaborik on yksi NHL:n parhaita maalintekijöitä. Hänen sopimuksensa päättyy kuitenkin ensi kesänä, ja Kekäläinen painaa todennäköisesti liipasinta, jos tarjous vain nousee tarpeeksi kovaksi.

Aiemmin talvella huhuttiin myös Cam Atkinsonin sopimisesta Rangersiin vanhan ketjukaverinsa Chris Kreiderin tueksi. Tämä on kuitenkin epätodennäköistä.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoittamattomat vapaat agentit:

Marian Gaborik, Derek MacKenzie, Blake Comeau, Nikita Nikitin, Curtis McElhinney, Jack Skille

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoitetut vapaat agentit:

Ryan Johansen, Corey Tropp, Cody Golobeuf, David Savard, Dalton Prout, Ilari Melart

New Jersey DevilsNEW JERSEY DEVILS

Devils on pelannut kiekonhallinnan suhteen asiallista peliä, mutta se on ollut koko kauden tehoton. Tunnetusti rohkeita kauppoja vuosien varrella pyöräyttäneen Lou Lamoriellon odotetaan taas yllättävän NHL:ää seuraavan kiekkoyleisön.

Valmentaja Peter DeBoer ottaa itse vastuuta tämän hetken sarjasijoituksesta - ainakin julkisesti. Joukkue pystyy tällaisenakin parempaan.

Mitä Devils hakee?

Maalinteossa vahvaa hyökkääjää. Todennäköisintä on kauppa pudotuspeleistä ulkona olevan joukkueen kanssa.

Ehdolle on pyöritelty ainakin Matt Moulsonia ja Devin Setoguchia, mutta Moulsonin kohdalla hankinnan voi tehdä ongelmalliseksi kunnon peliätekevän sentterin tarve.

Mitä Devils voi tarjota vaihdossa?

Huhuissa on pyörinyt jopa Martin Brodeurin kauppaaminen. Kovin suurta vaihtoarvoa Brodeurilla ei välttämättä ole, sillä eniten miehen perässä ovat pudotuspelien ulkopuolella olevat joukkueet.

Todennäköisin kaupattava on puolustaja Mark Fayne, joka on käyttökelpoinen puolustaja. Lamoriellon tuntien kauppa saattaa kuitenkin syntyä vaikka Adam Larssonista, joka ei vielä ole lunastanut kaikkia odotuksiaan. Jacob Josefson lähtisi varmasti, mutta floppipelaaja tuskin kelpaa kenellekään.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoittamattomat vapaat agentit:

Jaromir Jagr, Ryan Carter, Steve Bernier, Stephen Gionta, Marek Zidlicky, Mark Fayne, Martin Brodeur

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoitetut vapaat agentit:

Andrei Loktionov, Jacob Josefson, Eric Gelinas

Pelaako Martin Brodeur vielä muuallakin kuin Devilsissä?
Pelaako Martin Brodeur vielä muuallakin kuin Devilsissä?
Kuva © Getty Images

New York IslandersNEW YORK ISLANDERS

New York Islanders pitää hallussaan Metropolitan-divisioonan viimeistä sijaa ja joukkue on käytännössä menettänyt pienimmätkin haaveet pudotuspeleihin pääsystä. Viimeisin takaisku joukkueelle oli kapteeni John Tavaresin loukkaantuminen olympialaisissa, mikä pitää supertähden pois kaukalosta todennäköisesti koko loppukauden.

Islanders aloittaa syksyllä viimeisen kautensa Long Islandilla. Seuran talouspolitiikka tuskin tässä vaiheessa tulee muuttumaan, joten kokonaismenot tulevat pysymään lähempänä palkkalattiaa kuin -kattoa.

Mitä Islanders hakee?

Uhkapeli Thomas Vanekin hankinnassa epäonnistui ja toimitusjohtaja Garth Snow hakee nyt mahdollisimman kovaa korvausta itävaltalaishyökkääjästä. Ykköskierroksen varauksen lisäksi Islandersilla on tarvetta niin kokeneelle runkopuolustajalle, kuin leveydelle hyökkäyksessä.

Myös maalivahtitilanne ensi kaudeksi on epävarma, joten sillekin osastolle saatetaan hakea vahvistusta ensi kautta silmällä pitäen.

Mitä Islanders voi tarjota vaihdossa?

Islandersilla on käsissään kaksi todellista valttikorttia siirtomarkkinoille. Thomas Vanek on liigan parhaita pelaajia neljän metrin säteellä maalista ja on vahvistus mille tahansa joukkueelle. Kovia minuutteja puolustuksessa illasta toiseen pelaava Andrew MacDonald houkuttelee seuroja markkinoilla todella edullisella sopimuksellaan.

Toimitusjohtaja Snown mukaan seura ei ole aktiivisesti pyrkimässä eroon muista pelaajista, mutta sopivan tarjouksen tullen kaikki ovat kaupan. Huhuissa esilllä on ollut ainakin nopean itävaltalaislaituri Michael Grabnerin nimi.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoittamattomat vapaat agentit:

Thomas Vanek, Eric Boulton, Radek Martinek, Jevgeni Nabokov, Andrew MacDonald.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoitetut vapaat agentit:

Anders Lee, Casey Cizikas, Calvin de Haan.

New York RangersNEW YORK RANGERS

Vaikean alun jälkeen Rangers on päässyt parempaan vauhtiin ja paikka pudotuspeleissä näyttää todennäköiseltä. Matka viivan alle ei kuitenkaan ole pitkä, joten kauden alla Stanley Cup -suosikiksikin tituleerattu joukkue joutuu taistelemaan runkosarjan päätöskierroksille asti täysillä voimin.

Rangers on haastavassa tilanteessa, sillä useampi runkopelaajan sopimus päättyy kesällä. Rangers helpotti ongelmaa kauppaamalla Michael Del Zotton, mutta jäljellä on yhä kapteeni Ryan Callahan, josta tulee kesällä rajoittamaton vapaa agentti. Puolustaja Dan Girardi teki perjantaina kuuden vuoden ja 5,5 miljoonan vuosikorvauksella menevän sopimuksen.

Mitä Rangers hakee?

Rangers ei halua luopua ison roolin miehistään ilmaiseksi, vaan haluaa valmiita NHL-pelaajia tilalle. Seuran tavoite on menestyä jo lähitulevaisuudessa, eikä tyhjennysmyynnin aika ole nyt. 

Seuraan on liitetty siirtotakarajan isoimpia nimiä kuten Tampan Martin St. Louis ja St. Louisin Chris Stewart, jotka korvaisivat mahdollisesti muualle lähteviä omia tärkeitä pelaajia ja auttaisivat seuraa menestymään pudotuspeleissä. Rangers ottaisi mielellään riveihinsä pelaajia, jotka jatkaisivat seurassa myös ensi kaudella.

Mitä Rangers voi tarjota vaihdossa?

Callahan on kaupan, jos yhteisymmärrystä jatkosopimuksesta ei löydy. Rangers ei halua luopua isoista nimistään ilmaiseksi, kuten he kesällä sopimuksen päättyessä lähtisivät. Lisäksi seura voi kaupata lupauksiaan ja varausvuorojaan, mikäli sopivia vahvistuksia pudotuspelimenestystä varten on tarjolla. 

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoittamattomat vapaat agentit:

Ryan Callahan, Brian Boyle, Benoit Pouliot, Dominic Moore, Daniel Carcillo , Dan Girardi, Anton Strålman, Justin Falk, John Moore.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoitetut vapaat agentit:

Derick Brassard, Mats Zuccarello Aasen, Chris Kreider

Kuva © Getty Images

Philadelphia FlyersPHILADELPHIA FLYERS

Flyers joutuu vielä tekemään täyden työn päästäkseen pudotuspeleihin. Perinteistä poiketen hyvin toiminut maalivahtipeli Steve Masonin johdolla on pitänyt Flyersin mukana kamppailussa viimeisistä pudotuspelipaikoista. Myös kapteeni Claude Giroux on herännyt tähän kauteen alkukauden horroksestaan.

Nuorten Erik Gustafssonin ja Brayden Schennin lisäksi merkittäviä sopimuksia ei ole katkolla kesällä. Kimmo Timosen kallis kuuden miljoonan sopimus on päättymässä, mutta samalla kuopiolainen saattaa hyvinkin ripustaa hokkarit naulaan. Masonille sorvattiin juuri rahakas jatkosopimus.

Mitä Flyers hakee?

Timosen laskeva käyrä on ottanut entistä jyrkemmän suunnan tällä kaudella. Mark Streit on pikkuhiljaa sopeutunut paremmin Flyersin takalinjoille, mutta sveitsiläinen on riski omassa päässä. Puolustus tarvitsisi ehdottomasti kiekollisesti pätevän, mutta myös oman siniviivan alla jykevän puolustajan. Jetsin Dustin Byfuglien voisi olla puolustuksen puuttuva palanen.

Pudotuspelipaikka on kuitenkin kaikkea muuta kuin varma, joten Paul Holmgrenin tulee punnita liikkeensä tarkoin. Kesällä keksitty maltillinen linja kannattaa pitää ja mahdollisissa kaupoissa katsoa reilusti tulevaa kevättä pidemmälle.

Mitä Flyers voi tarjota vaihdossa?

Flyers-hyökkäyksessä on reilusti nuorta talenttia. Brayden Schenn jatkuvasti siirtospekulaatioiden kohteena. Nuorempi Schenn ei ole vielä lyönyt läpi Flyersissä ja takaa puskee jo Scott Laughtonin kaltaisia Flyersin ykkösvarauksia. Kokeneemmista hyökkääjistä Steve Downie tai Matt Read voidaan laittaa Schennin kanssa kaupassa samaan pakettiin.

Puolustajista on vaikea löytää pelaajaa, joka kävisi kauppatavaraksi. Takalinjoilla on Luke Schennin ja Nicklas Grossmannin kaltaisia oman pään luutia, mutta he tuskin kelpaavat vaihdossa mihinkään järkevään. Sen sijaan Andrej Meszaros antoi hyviä näyttöjä tulevalle joukkueelleen ennen olympiataukoa.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoittamattomat vapaat agentit:

Steve Downie, Adam Hall, Kimmo Timonen, Andrej Meszaros, Hal Gill, Ray Emery.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoitetut vapaat agentit:

Erik Gustafsson, Brayden Schenn, Michael Raffl.

Pittsburgh PenguinsPITTSBURGH PENGUINS

Pittsburgh Penguinsin kausi on sujunut pelillisesti hyvin ja joukkue johtaa reilusti Metropolitanin divisioonaa. Ongelmitta se ei ole kuitenkaan selvinnyt, sillä sairastuvan ovi on käynyt tiuhaan ja puolustuksesta ovat vuorotellen olleet poissa kaikki Olli Määttää ja Matt Niskasta lukuun ottamatta. Lisäksi Penguinsin kiroukseksi ovat ilmaantuneet harvinaisemmat sairaustapaukset.

Tomas Vokoun jäi kauden alla pitkäaikaiselle sairauslistalle kärsittyään veritulpasta. Kris Letang puolestaan sai ikäiselleen harvinaisen sydänkohtauksen. Paul Martin on poissa tämän hetkisten arvioiden mukaan 4-6 viikkoa. Hyökkääjistä poissa on Pascal Dupuis, joka on totuttu näkemään Sidney Crosbyn ketjussa.

Mitä Penguins hakee?

Viime kevään taktiikka tuskin toistuu tänä vuonna. Noin vuosi sitten joukkueeseen hankittiin siirtorajan tuntumassa sekä lisää kovuutta että hyökkäysvoimaa, mikä riitti viemään Penguinsin aina konferenssifinaaliin asti. Siellä vastaan tuli noutaja, kun Boston Bruins pani pingviinit kuriin ja nuhteeseen eikä seliteltävää siinä, kumpi joukkue oli parempi, juuri jäänyt. Jos kuitenkin siirtorajalla aktivoidutaan, sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä on miehen mentäviä aukkoja, joita voitaisiin paikkailla.

Alempiin ketjuihin hyvä ja nöyrä, maalintekoonkin ajoittava pystyvä työmies voisi olla paikallaan. Vakiokysymys on myös Marc-Andre Fleuryn pudotuspelikunto tai sen puute.

Mitä Penguins voi tarjota vaihdossa?

Hyökkäyspäässä tarjonta on kärkiketjujen suhteen ohutta, sillä pelaajien sopimukset jatkuvat Jussi Jokista lukuun ottamatta vielä ainakin pari vuotta. Puolustuspäässä taas Matt Niskanen on ollut ennen tätä kautta kauppahuhujen ja puheiden kohteena. Toinen kaupattavana pidetty on Simon Despres.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoittamattomat vapaat agentit:

Jussi Jokinen, Taylor Pyatt, Tanner Glass, Chuck Kobasew, Joe Vitale, Chris Conner, Brooks Orpik, Matt Niskanen, Deryk Engelland, Tomas Vokoun.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoitetut vapaat agentit:

Brandon Sutter, Brian Gibbons, Simon Despres.

Vaihtaako Erat seuraa jo toisen siirtotakarajan aikana peräkkäin?
Vaihtaako Erat seuraa jo toisen siirtotakarajan aikana peräkkäin?
Kuva © Getty Images

Washington CapitalsWASHINGTON CAPITALS

Pudotuspelipaikasta kamppaileva Capitals on tiukan paikan edessä. Viime keväänä paljon kritiikkiä saanut Martin Eratin hankinta ei auttanut joukkuetta pudotuspeleissä yhtään. Myös tällä kertaa on huhuttu veteraanihankinnoista, vaikka joukkue on paljon täsmähankintoja kauempana Stanley Cup -jahdista.

Kesällä Capitals tarvitsee rahaa ainakin Mihail Grabovskin ja Dmitri Orlovin jatkosopimuksiin.

Mitä Capitals hakee?

Capitals on jo pitkään tarvinnut veteraanivahvistusta puolustukseen. Puolustus rakoilee etenkin oman pään pelissä. Kiekollista taitoa takalinjoilla riittää kyllä, vaikka koko joukkueen kiekonhallintatilastot eivät päätä huimaa.

Joukkue ehti esiintyä vahvasti myös Ryan Milleriä koskevissa kauppaspekulaatioissa. Lähellä palkkakattoa oleva Capitals olisi kuitenkin joutunut siirtämään tieltä useamman kallispalkkaisen pelaajan - etenkin jos se olisi halunnut tehdä jatkosopimuksen Millerin kanssa. Eniten tarve on puolustajille.

Mitä Capitals voi tarjota vaihdossa?

Maalivahtikaupassa Capitals luopuisi nuoremmasta vahdista, eli Michal Neuvirthista tai Braden Holtbystä. Martin Erat on ehtinyt tällä kaudella myös pyytää kauppaa itse - viimeksi tovi sitten. Mike Green ei ole kaupan, ellei kaupoissa tule vastaavaa kiekollista peliä hallitseva pakki. Capitals tarvitsee Top 4 -pakin, mutta seuran olisi järjetöntä luopua kyseisessä kaupassa vastaavassa "omaisuudesta".

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoittamattomat vapaat agentit

Mihail Grabovski

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoitetut vapaat agentit:

Dmitri Orlov, Michael Latta.

» Lähetä palautetta toimitukselle