Ostetaan ja myydään − Atlantin divisioona

NHL / Artikkeli
Steve Yzermanin ja Martin St. Louis'n teiden huhutaan erkanevan.
Kuva © Getty Images
Jatkoaika käy läpi NHL:n siirtotakarajalla kaupan olevia pelaajia, joukkueiden tarpeet sekä kesällä päättyvät sopimukset.

Boston BruinsBOSTON BRUINS

Boston Bruins on ollut jo useamman kauden ajan yksi Stanley Cup –suosikeista, eikä tämä vuosi tee poikkeusta. Seura on porskuttanut koko kauden tasaista tahtia ja siirtorajan strategia on sama kuin edellisinäkin vuosina: haussa on laadukkaita täsmävahvistusta kevään ajaksi.

Joukkueella ei myöskään ole mitään paniikkia päättyvien sopimusten kanssa, sillä ydinpelaajat ovat kiinnitettyinä seuraan myös ensi kaudeksi.

Mitä Bruins hakee?

Bruinsin tämän vuoden tarve on selvä – korvaaja loukkaantumisen vuoksi kautensa päättäneelle Dennis Seidenbergille. Joukkueen palkkakatossa on loukkaantumisten jälkeen tilaa nelisen miljoonaa dollaria, joten jotain liikkeitä on mahdollista tehdä.

Mahdollisina niminä Bruinsiin on heitetty muun muassa Rangersin kaupittelema Dan Girardi sekä Flyersissä pieneen rooliin jäänyt Andrei Meszaros. Girardi on jatkosopimuksensa myötä ulkona pelistä, mutta Meszarosin sopimus päättyvät kesällä, mikä sopii Bruinsin strategiaan mainiosti. Palkkakatossa ei ensi vuodelle ole tilaa näin isoille sopimuksille.

Mitä Bruins voi tarjota vaihdossa?

Vastineeksi Bruins ei tahdo antaa ketään runkopelaajistaan, vaan kaupan ovat lähinnä varausvuorot tai NHL-joukkueen ulkopuolella kiekkoilevat lupaukset. Myös neloskenttään sopiva Jordan Caron voi olla tarjolla.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoittamattomat vapaat agentit:

Jarome Iginla, Shawn Thornton, Chad Johnson.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoitetut vapaat agentit:

Reilly Smith, Jordan Caron, Craig Cunningham, Torey Krug, Matt Bartkowski.

Jordan Caron voi olla liipasimella.
Jordan Caron voi olla liipasimella.
Kuva © Getty Images

Buffalo SabresBUFFALO SABRES

Puhvelilauma on odotusten mukaisesti rämpinyt suon silmässä koko kauden. Jälleenrakennuksen keskellä häärivä Sabres onkin vaihtokaupan takarajalla taas myyjän roolissa. Jo kolmatta kautta perätysten.

Vaikka joukkueen ykköstykki Thomas Vanek vaihtoi maisemaa jo kauden alussa, löytyy Sabresin arsenaalista silti aikamoisia tykinkuulia takarajalle astellessa. Tämä tekeekin puhveleista ehkäpä mielenkiintoisimman joukkueen, kun NHL:n toimitusjohtajat alkavat ampumaan kovilla.

Mitä Sabres hakee?

Talenttia, talenttia ja vielä kerran talenttia. Tässä on se taikasana, jota joukkueen uusi toimitusjohtaja Tim Murray toitottaa vaihtokauppaneuvotteluissa. Kehäraakkeja veteraaneja Sabres ei nyt tarvitse, sillä joukkueella on mahdollisuus hankkia niitä kesän vapaiden agenttien markkinoilta ilmaiseksi.

Talenttia voidaan hankkia monessa muodossa. Etenkin varausvuoroja on tulossa Buffaloon lisää oikein lapion kera, mutta Murrayn kertoman mukaan joukkue hakee linjoilleen myös lisää kehityskelpoisia nuorukaisia. Eritoten hyökkäysosastolle.

Mitä Sabres voi tarjota vaihdossa?

Siirtotakarajan puhutuin pelaaja Ryan Miller lähti jo myöhään perjantaina. Seuralegendan maineeseen noussut huippuveskari ja Steve Ott tuottivat joukkueelle varausoikeuksia ja pelaajia. Chris Stewart ja Jaroslav Halak saatetaan tosin kaupata vielä myös eteenpäin.

Hyökkäyksestä Sabresilla on mahdollisuus kaupitella muun muassa Matt Moulsonia sekä roimasti tällä kaudella petrannutta Drew Staffordia. Kolmikosta kaikki ovat erittäin käyttökelpoisia pelaajia liigan jokaiselle joukkueelle. Tyler Ennis ja Marcus Foligno voivat myös nousta mukana karkeloihin, kun puhutaan isomman kokoluokan kaupoista.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoittamattomat vapaat agentit:

Matt Moulson, Cody McCormick, Zenon Konopka, John Scott, Matt D'Agostini, Henrik Tallinder, Alexander Sulzer, Jaroslav Halak.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoitetut vapaat agentit:

Tyler Ennis, Marcus Foligno, Jamie McBain.

Detroit Red WingsDETROIT RED WINGS

Red Wings taistelee jälleen kerran runkosarjan loppuun asti pudotuspelipaikasta. Avainpelaajien loukkaantumiset ovat sotkeneet kuvioita pitkin kautta, mutta aikaisen kesäloman välttäminen on vielä täysin omissa käsissä.

Mitä Red Wings hakee?

Red Wingsiltä puuttuu vastuunkantajat Pavel Datsjukin, Henrik Zetterbegin ja Daniel Alfredssonin takana. Vaikka joukkueessa on runsaasti yritteliäitä nuorukaisia haistelemassa NHL-tunnelmaa, on liian suuri taakka etenkin hyökkäyspäässä kaatunut tähtiduon ja ex-senaattorin niskaan.

Joukkueen palkkakaton alla ei kuitenkaan juuri tilaa ole. Toimitusjohtaja Ken Hollandin seuraavan näytönpaikka on tulevaisuudessa, aikaisintaan kesällä vapaiden agenttien markkinoilla.

Mitä Red Wings voi tarjota vaihdossa?

Suuri määrä hyviä näyttöjä antaneita nuorukaisia kiinnostaa varmasti montaa joukkuetta, mutta on helppo uskotella, ettei Holland heistä luovu. Hyökkääjät Tomáš Tatarista Teemu Pulkkiseen, ja puolustajat Danny DeKeyseristä Xavier Oulletiin ovat osa tulevaisuuden Red Wingsiä.

Kokeneempi kaarti Mikael Samuelssonista Patrick Eavesiin ei taas kelpaa edes ilmaiseksi kenellekään. Jarrukenttien konkareiden sopimusten loppuminen antaa kauden päätteeksi joukkueelle enemmän mahdollisuuksia kuin siirtotakaraja.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoittamattomat vapaat agentit

Daniel AlfredssonMikael SamuelssonTodd BertuzziDaniel Cleary, Patrick Eaves

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoitetut vapaat agentit

Riley SheahanTomáš Tatar, Luke Glendening.

Detroitissa riittää ensi kesän vapaita agentteja.
Detroitissa riittää ensi kesän vapaita agentteja.
Kuva © Getty Images

Florida PanthersFLORIDA PANTHERS

Panthers on käytännössä ulkona pudotuspeleistä, mutta aikoo silti taistella voittaakseen pelejä. Joukkueen vire on hyvinkin vaihteleva; hyvänä päivänä voivat voittaa kenet tahansa, mutta valitettavasti hyviä päiviä on vähän.

Mitä Panthers hakee?

Joukkue on ilmoittanut olevansa aktiivinen ja jopa agressiivinen siirtorajan kynnyksellä. Panthersin kohdalla rakennetaan tulevaisuutta tosissaan, joten joukkue tekee pitkän tähtäimen suunnitelmia sen sijaan, että hankkisi välitöntä vaikutusta pelien lopputulokseen.

Joukkue on markkinoilla hakeakseen nuorehkoa taitoa sen sijaan, että yrittäisivät pitää yllä toivoa pudotuspeleistä hankkimalla jonkin kokeneen hyökkääjän joukkueeseen. Tim Thomasin ja Scott Clemmensenin sopimukset päättyvät kesällä, joten mahdollista ykköskorin maalivahtia haetaan vasta silloin, ellei haaviin ole uimassa todella isoa saalista.

Mitä Panthers voi tarjota vaihdossa?

Käytännössä kaikki kokeneet hyökkääjät ovat potentiaaalista kauppatavaraa. Joukkue tuskin lähtee kikkailemaan varausnumeroilla, mutta esimerkiksi Tomas Fleischmann, Scottie Upshall, Shawn Matthias, Scott Gomez ja Brad Boyes ovat kaikki siirtouhan alla.

Saadakseen joukkueeseen jonkun tulevan supertähden, Panthersin on lyötävä pöytään iso pala joukkueesta. Palkkakatossa on tilaa enemmän kuin millään muulla joukkueella, joten raha ei ole ongelma.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoittamattomat vapaat agentit

Marcel Goc, Brad Boyes, Scott Gomez, Krystofer Barch, Jesse Winchester, Mike Weaver, Tom Gilbert, Tim Thomas, Scott Clemmensen.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoitetut vapaat agentit

Jimmy Hayes, Dmitri Kulikov, Erik Gudbranson, Dylan Olsen.

Montreal CanadiensMONTREAL CANADIENS

Canadiensin otteet ovat heilahdelleet liikaa. Kauteen on mahtunut yksilötasolla upeita onnistumisia etenkin ykköspuolustajan ja ykkösmaalivahdin osalta, mutta se ei ole täysin näkynyt koko joukkueen menestyksestä. Siirtotakarajalla Canadiensilta voidaan siksi odottaa aktiivisuutta.

Mitä Canadiens hakee?

Raphael Diazin Vancouveriin kaupannut joukkue kaipaa yhtä laadukasta puolustajaa riveihinsä. Se saattaa olla Dmitri Kulikov, mikäli venäläispuolustaja ei näytä pääsevän jatkosopimukseen Florida Panthersin kanssa.

Canadiens on potkinut renkaita muuallakin. Myös hyökkäyksessä pieni verenvaihto olisi paikallaan. Maalintekotehokkuutta ja kokoa tarvitaan toiseen kenttään.

Mitä Canadiens voi tarjota vaihdossa?

Ensimmäisenä Canadiens voi tarjota Daniel Briereä, joka ei ole missään vaiheessa kotiutunut kunnolla Michel Therrienin alaisuuteen. Myös Brian Gionta lähtee, jos miehelle löytyy sopiva ottaja.

Todellinen pommi voi olla Andrei Markov, joka ei ole päässyt yhteisymmärrykseen jatkosta seuran kanssa. Tehokas venäläispuolustaja haluaa kolmen vuoden sopimuksen, mutta toimitusjohtaja Marc Bergevin on toistaiseksi tarjonnut vain yksivuotista jatkoa.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoittamattomat vapaat agentit:

Brian Gionta, George Parros, Andrei Markov, Francis Bouillon, Douglas Murray, Peter Budaj.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoitetut vapaat agentit:

Lars Eller, Dale Weise, Ryan White, P.K. Subban.

Hyvä kausi, huonompi kausi.
Hyvä kausi, huonompi kausi.
Kuva © Getty Images

Ottawa SenatorsOTTAWA SENATORS

Ottawa keikkuu tällä hetkellä hankalassa tilanteessa. Pudotuspelipaikka on vielä omissa käsissä, mutta se vaatisi isohkoa pistemäärää runkosarjan lopusta, kun moni joukkue viivan tuntumassa on aivan samoissa pisteissä. Vaikka paikka heltiäisi, ei Ottawa todennäköisesti pystyisi menemään aivan päätyyn asti. Siirtotakarajalla Senatorsin onkin päätettävä: ollako ostaja vai myyjä?

Senatorsin tilannetta vaikeuttaa myös päättyvät sopimukset. Pakkakatossa on tilaa, mutta seuralla on ensi talvena edessään myös isot jatkoneuvottelut, kun Jason Spezzan, Bobby Ryanin ja Craig Andersonin sopimukset päättyvät keväällä 2015. Tämän vuoksi mahdollisesti saapuvien pelaajien sopimuksien pituuksilla ja arvolla on iso strateginen merkitys.

Mitä Senators hakee?

Senators tarvitsee kärkiketjuihinsa voimahyökkääjää, joita lienee tarjolla muutama. Ottajia heillä on kuitenkin paljon, ja hinta voi kohota pilviin. Myös puolustukseen yksi lisävahvistus tulisi tarpeeseen.

Mitä Senators voi tarjota vaihdossa?

Mikäli Ottawa päätyy myyntistrategiaan, ensimmäisenä liipaisimella on kesällä vapaaksi agentiksi päätyvä Milan Michalek. Toinen sama statuksen pelaaja on jo iki-Senatorsina pidettävä puolustaja Chris Philips. Molemmat olisivat mieluisia vahvistuksia Stanley Cupia tavoitteleville joukkueille.

Senatorsilla on organisaatiossaan myös helposti kaupattavia nuoria pelaajia.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoittamattomat vapaat agentit

Milan Michalek, Matt Kassian, Chris Phillips, Joe Corvo.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoitetut vapaat agentit

Cory Conagher, Mike Hoffman, Robin Lehner

Tampa Bay LightningTAMPA BAY LIGHTNING

Divisioonan kakkospaikkaa pitävä Bolts on vahvasti matkalla pudotuspeleihin, mutta kokoonpano ei kestä enää yhtäkään menetystä. Joukkue on pelannut hämmästyttävän hyvin, vaikka joukkueen ykköspyssy Steven Stamkos joutui pitkälle levolle marraskuussa katkenneen sääriluunsa takia. Myös joukkueen suomalaissentteri Valtteri Filppula on edelleen loukkaantuneena, joskin hänen odotetaan palaavan pian kokoonpanoon.

Joukkueen kapteeni Martin St. Louis on viime päivinä ollut huhujen kohteena johtuen vuotaneesta tiedosta, että St. Louis olisi pyytänyt siirtoa. Kapteeni vahvisti keskustelleensa toimitusjohtaja Steve Yzermanin kanssa tulevaisuudesta, mutta tilanteesta ei ole irronnut muuta varmaa tietoa.

Mitä Lightning hakee?

Joukkue tarvitsee top-6-hyökkääjän tukemaan loukkaantuneita kärkihyökkääjiä ja samalla tuomaan lisää syvyyttä hyökkäykseen. Joukkueella on tarjota nälkäiselle hyökkääjälle lähes varma pudotuspelipaikka. 

Palkkakatossa on tilaa vajaa kolme miljoonaa dollaria, joka riittää kyllä vähintäänkin keskitasoiseen hyökkääjään. Joukkueen puolustuksessa ei ole liikaa kokemusta, joten top-4-puolustaja olisi varmasti yhtä tervetullut lisä joukkueeseen, kuin hyökkääjäkin.

Mitä Lightning voi tarjota vaihdossa?

St, Louisin tilanteesta on tarjolla vain spekulaatioita. Vaikka kapteenista oltaisiinkin kiinnostuneita, on muilla joukkueilla vaikeuksia tarjota mitään yhtä laadukasta vaihdossa, joten kauppatavarana St. Louisia ei voida ottaa lukuun. Joukkueella on kaikki ensi kesän varauskierrokset käyttämättä, joten joukkueella tarjota niitä mahdollisesti vaihdossa.

Tom Pyattin ja maalivahti Anders Lindbäckin sopimukset päättyvät ensi kesään ja molemmista tulee myös rajoittamattomia vapaita agentteja, joten näin ollen molemmat ovat potentiaalista kauppatavaraa.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoittamattomat vapaat agentit

Tom Pyatt, Brian Lee, Sami Salo, Mike Kostka, Anders Lindbäck.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoitetut vapaat agentit

Alex Killorn, J. T. Brown, Tyler Johnson, Ondrej Palat, Keith Aulie, Mark Barberio.

Toronto Maple LeafsTORONTO MAPLE LEAFS

Koko kauden pudotuspeliviivan turvallisemmalla puolella keikkunut Leafs on rungoltaan vielä varsin nuori, eikä joukkue liene kaikista aktiivisin tekijä siirtorajalla. Kokoonpano on kärsinyt jonkin verran poissaoloista koko kauden, mutta tällä hekellä terveystilannekin on paranemaan päin.

Kanadalaisseuran palkkakatto on kohtalaisen tapissa, mikä vaikeuttaa liikkeitä oleellisesti. Aktivoivin tekijä Torontossa onkin päättyvät sopimukset, joita on terävimmän kärjen takana useita. Seuralla ei ole palkkakaton alla mitään mahdollisuuksia kiinnittää kaikkia näitä pelaajia kesällä. Tyhjennysmyyntiä ei kuitenkaan nähdä, sillä seura haluaa menestyä pudotuspeleissä.

Mitä Maple Leafs hakee?

Mikäli sopiva tarjous sattuu kohdalle, voi Leafs hankkia hyökkääjän kakkos-kolmoskenttään. Ykköstrion takaa on kaivattu koko kauden ajan enemmän tehoja. Esimerkiksi Vancouverin Ryan Kessler on huhuissa liitetty Leafsiin.

Vaahteranlehtipaidat ovat lähes kaikkien seurojen tavoin hereillä myös silloin, jos matalalla palkalla varustettuja hyviä puolustajia on tarjolla. Kalliita vuokrapelaajia tulevaisuuden kustannuksella Leafs ei tällä kaudella jahtaa.

Mitä Maple Leafs voi tarjota vaihdossa?

Villeimmissä huhuissa Leafsin on huhuttu kauppaavan jopa Nazem Kadrin pois. Tässä kaupassa Leafs kuitenkin haluaisi ykkös- tai kakkossentterin pidemmäksi aikaa kuin täksi kevääksi. Todennäköisempää on, että kauppatavarana voisi olla puolustuksesta joko Cody Franson tai Jake Gardiner, joiden sopimukset ovat katkolla. Myös kakkosmaalivahtiksi tipahtanut James Reimer on halukas saamaan uuden mahdollisuuden ykköstontilla, jos sopiva tarjous tulee vastaan.

Todennäköisin lähtijä isomman roolin pelaajista on kuitenkin rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi kesällä päätyvä Nikolai Kulemin tai vaihtoehtoisesti samalla sopimustilanteella oleva Dave Bolland. Myös David Clarksonin kausi on ollut pettymys, mutta hänen suorastaan törkeän kallista ja pitkää sopimustaan ei mikään seura huoli.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoittamattomat vapaat agentit

Dave Bolland, Nikolai Kulemin, Jay McClement, Mason Raymond, Troy Bodie, Trevor Smith, Paul Ranger.

Kesällä 2014 päättyvät sopimukset - rajoitetut vapaat agentit

Carter Ashton, Cody Franson, Jake Gardiner (rajoitettu vapaa agentti), James Reimer.

» Lähetä palautetta toimitukselle