Osa 2: Mitä kuuluu, SHL?

SHL / Artikkeli
Lennart Petrell on yksi SHL:n suomalaisista.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Myös rakkaassa länsinaapurissamme valmistaudutaan uuteen kiekkokauteen. Jatkoaika jututti sarjassa pelaavia suomalaisia ja arvioi joukkueiden marssijärjestyksen.

6. Luleå Hockey - Suomalaiset erämaassa

Suomalaiset: Marcus Fagerrud, Niklas Fogström, Kristian Näkyvä ja Lennart Petrell

Luulaja on pohjoisin SHL-paikkakunta, ja sieltä on matkaa Tornioon vain reilu sata kilometriä. Matka etelästä on hankala.

− Luulaja on ehdottomasti vaikein paikka pelata. Pitkä matka, sijainti on keskellä ei mitään ja lisäksi he pelaavat "robottikiekkoa" eli puolustustavat todella tiukasti. Siellä on vaikea voittaa, kuvailee viime kaudella SHL:ssä pelannut Ryan Lasch Jatkoajalle.

Syrjäisen kiekkokaupugin joukkue on suomalaisittain yksi mielenkiintoisimmista. Joukkueessa pelaa peräti neljä suomalaista: IFK-fanien ikisuosikki Lennart Petrell, Jyväskylästä ensimmäistä kertaa ulkomaille lähtenyt Kristian Näkyvä sekä kaksi vähemmän tunnettua peluria, jotka kertoivat ajatuksiaan Jatkoajalle kauden alla.

Pietarsaaressa syntynyt Marcus Fagerrud pelasi nuorena Ässien junioreissa, mutta lähti Luulajaan jo 18-vuotiaana. 21-vuotias puolustaja haluaa ottaa suuren harppauksen urallaan.

− Tällä kaudella haluan kehittyä paljon. Tavoitteenani on napata iso rooli ylivoimalla ja saada kunnolla jääaikaa. Meillä on hyvä meininki tänä vuonna, kertoi Fagerrud.

Vaasalainen Niklas Fogström edustaa kokeneempaa kaartia. Tasaiset huhut tuovat 32-vuotiasta säännöllisesti takaisin Sportiin, mutta nyt alkaa jo miehen kuudes kausi Ruotsissa.

− Oma tavoitteeni tälle kaudelle on pelata kaikki pelit ja olla niin ehjä kun mahdollista. Tarjolla samaa kuin ennenkin: all around-roolia, eli lähinnä puolustavaa ja pari ylivoimavaihtoa.

Fogström peräänkuuluttaa kärsivällisyyttä joukkueltaan.

− Joukkue on hyvä, mutta uusi, ja se tarkoittaa, että alussa pitää olla kärsivällinen. Näin alkuun harjoittelemme paljon perusasioita, kuten viidellä viittä vastaan -peliä ja puolustusta. Odotan, että olemme jälleen neljän sakissa taistelemassa tällä joukkuella.

Tehottomuus on Luulajan tämän kauden uhkana. Sitä ehkäisemään on hankittu Ässistä tuttu Stephen Dixon, ja lisäksi pisteitä odotetaan kanadalaislta fanien suursuosikeilta. Kuten Brynäsissä, myös Luulajassa pelaa kaksospari, Cam ja Chris Abbott, jotka aloittivat Luulaja-uransa jo syksyllä 2009.

5. HV71 - Katastrofin jälkeen

Ei suomalaisia

Joskus kestomenestyjätkin epäonnistuvat, ja yksi virhe johtaa usein pahaan kierteeseen. HV71 ei menestynyt viime kaudella urheilullisesti, sillä oma pää vuosi kuin seula. Flopanneet hankinnat ja pelko Kvalserieniin joutumisesta pakotti jönköpinglaiset pelaajaostoksille kesken kauden.

Mitään halpaa ei haaviin tarttunut, vaan löytyi Anssi Salmela ja Toni Rajala sekä Eric Christensen ja Chris Campoli. Hätäpaikkausten palkkoihin kului yhteensä kahdeksan miljoonaa kruunua.

− Heidän hankkimisensa tuntui tarpeelliselta päätökseltä, puolustautui joukkueenjohtaja Peter Eklund kauden jälkeen.

Nyt joukkue on säästökuurilla, eikä pelaajamateriaali yksinkertaisesti riitä keskikastia korkeammalle. Mattias Tedenby palaa kotiin usean Devils-organisaatiossa vietetyn vuoden jälkeen, ja odotukset ovat korkealla, vaikkei Tedenby mikään varsinainen pistelinko olekaan.

− Todella siistiä olla täällä taas. Kävin hyviä keskusteluista joukkueenjohdon kanssa ja olen innoissani tästä mahdollisuudesta, Tedenby kuvailee HV71:n verkkosivuilla.

18-vuotias sveitsiläislupaus Kevin Fiala pelaa joukkueessa, mutta ei kesken viime kauden junioreista edustusjoukkueeseen nousseesta Fialastakaan vielä ole nostamaan joukkuetta kärkisijoille.

Uudella päävalmentajalla, kesken viime kauden Färjestadin apuvalmentajan tehtävästä kengityllä Andreas Johanssonilla, on edessään kova tehtävä. Entisen NHL-pelaajan pitäisi saada HV71 takaisin niille sijoille, joihin kaupungissa on totuttu - ja tällä kaudella ongelmia ei varmasti korjata kalliilla paniikkihankinnoilla.

4. Skellefteå - Jonkun muun vuoro voittaa? 

Suomalaiset: Mikko Lehtonen

Pohjoisruotsalainen Skellefteå on nostellut SHL:n voittopokaalia jo kahtena peräkkäisenä keväänä, mutta tripla jäänee haaveeksi. Joukkueen pajatso tyhjeni täysin viime kauden torijuhlien jälkeen, kun parhaat pistemiehet tekivät joukkopaon. Jimmie Ericsson, Bud Holloway, Joakim Lindström, Melker Karlsson, Johan Alm, Oscar Möller ja Pierre-Eduard Bellemare pakenivat kaikki pelaamaan suurempiin liigoihin.

Tilalle hankitut vahvistukset eivät ole aivan samaa kaliiberia. Yksi uusista nimistä on suomalaishyökkääjä Mikko Lehtonen, kelpo vahvistus, joka joutui tauolle heti kauden alkumetreillä. Lehtonen joutui Kristoffer Mohrin polvitaklaamaksi tanskalaista SönderjyskEä vastaan pelatun CHL-ottelun loppuhetkillä, ja Lehtosen polven nivelsiteeseen saama vamma vaatii noin kuukauden huilin.

− Tarpeeton teko. Siinä ei ollut minkäänlaista järkeä ja se vaikutti tarkoitukselliselta. Otteluakaan ei ollut kuin enää minuutti jäljellä, puhisi Lehtonen Norran-lehdelle.

Vielä kesällä Lehtonen oli kuitenkin innoissaan uusista haasteistaan.

− Täällä on ollut hauskaa. Tavoitteeni on voittaa tämän joukkueen kanssa mestaruus, ja henkilökohtaisella tasolla haluan vain olla joka päivä parempi kuin eilen, hän kertoi seuransa videohaastattelussa.

Skellefteå saa lisäksi vahvuuteensa suomalaisille tutun Daniel Widingin, mutta Bluesissa pettymykseksi jäänyt ruotsalainen ei ole taidoiltaan poispaenneiden pistenikkareiden tasoa.

Frölunda on kärkijoukkueita.
Frölunda on kärkijoukkueita.
Kuva © Timo Savela

 3. Färjestad - Uusi sulka "Perheen" hattuun?

Ei suomalaisia

Färjestad on niitä joukkueita, joilla ei tunnu koskaan olevan oikein huonoja kausia. Viime kaudella joukkue aloitti surkeasti häviten kymmenen ensimmäisestä 15 pelistään, mutta katastrofi vältettiin jälleen ja Färjestad pelasi lopulta finaaleissa, joissa Skellefteå marssi sen yli.

Joukkueen omistajaporrasta kutsutaan nimellä "Familjen" eli perheeksi. Mafiamaisia kaikuja henkivä lempinimi pohjautuu siihen, että johdossa on mukana runsaasti joukkueen entisiä pelaajalegendoja, kuten Håkan Loob ja Thomas Rundqvist. Ja perhe huolehtii rautaisella otteellaan siitä, että joukkueen pelillinen menestys pysyy hyvänä.

− Se on sellainen myytti, tai totuus. Asetamme korkeita vaatimuksia itsellemme ja muille, selitti Loob vuonna 2012 joukkueen kengittyä jälleen yhden valmentajan.

"Perhe" on onnistunut hyvin tehtävässään, sillä Färjestad lukeutuu vuosikymmenen menestyneimpiin SHL-joukkueisiin.

Suomalaisia ei tämän kauden Färjestadissa ole, mutta pohjoismaista taitoa edustaa esimerkiksi kapteenina toimiva norjalaiskiekon yksi suurista, kovanaama Ole-Kristian Tollefsen. Karlstadilaisjoukkueesta kannattaa seurata myös 17-vuotiasta ruotsalais-eritrealaista Oliver Kylingtonia, joka on yksi ensi kesän varaustilaisuuden kärkipään nimistä.

Monipuolinen pakisto onkin Färjestadin vahvuus, eikä Fredrik Pettersson Wentzel maalillakaan huono ole. Hyökkäys taas vaikuttaa tasapaksulta. Jakub Klepis, ykköskierroksen varaus kahdentoista vuoden takaa, on kova vahvistus ja miehen harteilla lepää paljon odotuksia.

2. Frölunda - Lehkosen läpimurtoseura?

Suomalaiset: Artturi Lehkonen

Göteborgilainen Frölunda on erittäin seurattu kotikaupungissaan, ja sen otteluiden yleisömäärät ovat Euroopan parhaita. Frölunda sijoittuu kanssaan läntisen Ruotsin kilpakumppanuuden jakavan Färjestadin edelle Jatkoajan arviossa, mutta vain niukasti.

Joukkueen kokoonpano on perushyvää tasoa, joten menestysodotukset johtuvat pitkälti valmentaja Roger Rönnbergistä, joka ennen Frölunda-pestiään toimi Ruotsin alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana menestyksekkäästi.

Täksi kaudeksi joukkue nappasi yllättäen yhden suomalaisen jääkiekkoilun lupaavista nuorista, kun Artturi Lehkonen päätti jatkaa uraansa länsinaapurissa.

− Frölundalla on Suomessakin hyvä maine nuorien pelaajien kehittäjänä. Haluan tietysti olla yksi joukkueen maalintekijöistä, taustoitti Lehkonen Frölundan haastattelussa.

Kovia odotetaan myös toiselta nuorelta, 21-vuotiaalta Mattias Janmarkilta, joka pelasi viime kauden päätteeksi Allsvenskaniin pudonneessa tukholmalaisseura AIK:ssa ja teki siellä 18 maalia 45 ottelussa AIK:ssa. Vuotta vahempana ja edellistä paremmassa joukkueessa Janmarkilla on tilaisuus lyödä itsensä toden teolla läpi.

Nuorukaiset tuovat lisää leveyttä ja säpinää hyökkäyspeliin. Puolustuspää on melko kokematon, mutta silti tasokas. Tasapainottavaa kokemusta siihen tuovat seuraikoni Christian Bäckman ja ylivoimalle tärkeä hankinta Elias Fälth, joka lähtökohtaisesti korvaa AHL:ään lähteneen ja Jokereistakin tutun John Klingbergin.

1. Växjö Lakers - SHL-nuorukaisen ensimmäinen kultainen kevät?

Suomalaiset: Tomi Kallio, Tuomas Kiiskinen, Teemu Laakso, Jani Lajunen ja Ville Varakas

Växjö Lakers perustettiin konkurssiin ajautuneen Växjö HC:n raunioille vasta vuonna 1997. Joukkue ei ole ehtinyt vielä edes täysi-ikäisyyteen asti ja pelaa vasta neljättä kauttaan SHL:ssä, mutta se pääsi siitä huolimatta Jatkoajan listauksen kärkeen.

Hurjassa nosteessa oleva joukkue pääsi viime keväänä ensimmäistä kertaa semifinaaleihin, ja luonnollinen seuraava askel olisi finaalipaikka.

Teemu Lassila jatkoi matkaansa Turkuun, mutta Pohjois-Amerikasta palannut Cristoper Nilstorp pitää huolen, että yllätyssuosikin maalivahtipeli ei petä. Puolustuksen kärkenä jatkavat kiekollisesti mainio Cory Murphy ja Noah Welch, ja Teemu Laakso tuo uutena hankintana syvyyttä. Hyökkääjistössä taitoa on laajalti, ja Tuomas Kiiskinen leventää rintamaa entisestään.

− Växjössä on sarjan parhaat fanit. Heillä on ihan hullu meno, totesi TPS-hyökkääjä Ryan Lasch ennen alkavaa kautta.

Växjössä vielä viime kaudella pelanneen ja siten seuran harvoihin menetyksiin lukeutuvan Laschin mielipide saattaa olla hieman puolueellinen, mutta jotain Etelä-Ruotsissa tehdään silti oikein. Joukkueessa pelaa peräti viisi suomalaista, ja Jatkoaika kyseli kaikilta ennakkotunnelmat kauden alla. Heidän ajatuksiaan pääset lukemaan tästä.

» Lähetä palautetta toimitukselle