Onko seitsemän kertaa kaudessa liikaa?

LIIGA / Artikkeli
SaiPa ja Pelicans tulevat toisilleen erittäin tutuiksi kauden aikana.
Kuva © Turo Ulvinen - www.thudesign.com
SaiPa ja Pelicans pelaavat tammikuun tasauksen tulevana viikonloppuna ja kohtaavat sen aikana toisensa kahdesti. Koko kauden aikana Sputnikit ja pussinokat kohtaavat peräti seitsemän kertaa. Jatkoajan Lappeenrannan toimituksen Kalle Mantere ja Lahden toimituksen Miska Miettinen miettivät tuoko tällaiset tasausottelut mitään lisäarvoa liigalle.

SaiPalla on allaan hieno vierasvoitto JYP:stä numeroin 2-3. Vaikuttaako tällainen yksittäinen - ja harvinainen - voitto joukkueeseen jollain tavalla?

Kalle Mantere: Kyllähän tuollainen voitto antaa uskoa pidemmälle kevääseen. Vaikka puhutaan yksittäisestä ottelusta tammikuussa, niin on kuitenkin muistettava, että SaiPalla oli niskassaan Jyväskylän kokoinen flyygeli, joka nyt putosi joukkueen harteilta.

Tuleviin otteluihin JYP-ottelun voitto kantaa ihan varmasti. Se myös antaa varmasti lisää pontta joukkueelle, kun seuraavaan kuuteen päivään SaiPa pelaa neljästi.

Viiteen otteluun kaksi sarjapistettä. Alkaako Pelicansin kausi olla jo taputeltu?

Miska Miettinen: Pelicansilla on ollut viime aikoina hankalaa lukuisten loukkaantumisten takia. Tämä fakta alkaa näkymään etenkin hyökkäyspelissä, joka on päävalmentaja Tomi Lämsän mukaan ollut hampaatonta. Luonnollisesti myös ylivoima on ollut luvattoman heikkoa, Pelicans on kyseisen tilaston häntäpäässä.

Joukkueessa on kuitenkin edelleen hyvä taisteluilme. Varsin tiivis ja vankka puolustus on yksi suurista ilonaiheista. Jere Myllyniemi on sivussa ilmeisesti koko loppukauden, mutta Janne Juvonen tarjoaa illasta toiseen joukkueelleen avaimet voittoon. En heittäisi vielä kirvestä kaivoon pudotuspelipaikkojen suhteen.

SaiPa on kymmenen ottelun kuntopuntarissa kolmantena - eli kohti kevättä kunto ilmeisesti kohenee. Meneekö SaiPa vielä pidemmälle, kun viime keväänä?

Mantere: Montaa porrasta ylemmäs ei tässä liigassa enää pääse, mihin SaiPa viime keväänä kurotti. Tai yksi porras on vielä ottamatta, mutta sinne pääsemisestä on vielä tässä vaiheessa aivan liian aikaista puhua.

SaiPalla on ollut muutama mielenkiintoinen kausi takana. Kaudella 2012-2013 joukkue pyllähti villi kortti -kierroksella ja seuraavalla kaudella pelattiin pronssiottelussa. Mitä yhteistä näillä kausilla sitten on?

Kummallakin kaudella SaiPalle sattui heikompi ajanjakso kauden puolenvälin kieppeille. 2013 keväällä joukkue ei saanut itsestään sellaista potkua, joka olisi siivittänyt SaiPan pidemmälle, mutta viime keväänä suoran pudotuspelipaikan nappaminen oli jo melkein mestaruuteen verrattavissa oleva temppu.

Kuten sanoin, on vielä turhan aikaista lähteä spekuloimaan, mihin joukkueen kunto riittää. Kohentunut se on huomattavasti viime vuoden lopusta, mutta minkäänlaisia arvuutteluja on vaikea lähteä vielä tekemään.

Mitä pitää Isku Areenan syövereissä tapahtua, jotta Pelicans näkee pudotuspelit?

Miettinen: Mikäli Pelicansin hyökkääjät Michal Repikin johdolla saavat vielä kerran hanansa auki, voi kiri riittää kevään pudotuspeleihin. Yksinkertaisesti maaleja on iskettävä tehokkaammin, jotta pelit kääntyisivät lahtelaisille.

Joukkueet kohtaavat ilman tasoituskierroksia viidesti tällä kaudella. Tuovatko nämä tasoitusottelut mitään lisäarvoa?

Mantere: Vaikka SaiPa ja Pelicans ovatkin niin sanotusti paikallisvastustajat en näe, että Pelicans olisi SaiPalle tai vaihtoehtoisesti SaiPa Pelicansille se oikea vastustaja. Tietysti tässä tapauksessa vastustajan valinta jäi lahtelaisten päätösvaltaan.

Seitsemän kertaa yhden kauden runkosarjassa samaa vastustajaa vastaan on ehdottomasti liikaa. Ymmärrän kyllä, että otteluohjelmien tekijöillä on monta muuttujaa yhtälössään, mutta voisin heittää villinä heittona seuraavanlaisen ehdotuksen. Kun joukkueet ovat jaettuna maantieteellisiin lohkoihin otteluohjelmaa tehdessä ja tasausotteluita on pelattava, niin miksi tasausotteluihin ei voitaisi valita eri lohkojen joukkueet?

Kuten sanoin yhtälö on vaikea, sillä tuo ehdotukseni aiheuttaa lisää matkakuluja ja -tunteja joukkueille, mutta on selvä ettei yleisökään jaksa tuijottaa Pelicansia ja SaiPaa jäällä seitsemää kertaa kaudessa.

Perustellumpi kysymys olisi, tarvitaanko ihan oikeasti näitä kahta lisäottelua? Tai onko sarjaohjelman laatijoilla pakottava tarve saada pyöreä luku otteluita joukkuetta kohti 58 ottelun sijaan? Tietysti seuroillehan tämä järjestely tuo yhden kotiottelun verran lisää lipputuloja.

Miettinen: Tasoitusottelut tuovat lisäarvoa ainakin lahtelaisten näkökulmasta siinä mielessä, että Pelicans on ottanut SaiPalta yllättävän hyvin pisteitä tällä kaudella. Pussinokkien on otettava ilmeisen mieleiseltä vastustajaltaan Idän Sputnikeilta pisteitä myös viikonloppuna, jotta pudotuspeliviiva ei karkaisi.

» Lähetä palautetta toimitukselle