Onko Ovetškin jääkiekon historian paras maalintekijä?

NHL / Artikkeli
Aleksandr Ovetškin on tuulettanut maalia tälläkin kaudella jo 50 kertaa.
Kuva © Getty Images
Venäläishyökkääjä Aleksandr Ovetškinia on usein kutsuttu laiskaksi, flegmaattiseksi ja joukkueesta välittämättömäksi yksilöurheilijaksi. Totuus kuitenkin on, ettei häntä parempaa maalintekijää ole tämän hetken NHL:ssä. Onko koskaan ollutkaan?

Aleksandr Mihailovitš Ovetškin varattiin NHL:ään ensimmäisen kierroksen ensimmäisenä pelaaja kesällä 2004. Varaaja oli Washington Capitals. Nuori hyökkääjä oli siihen mennessä ehtinyt tehdä tuhojaan Venäjän pääsarjassa ja juniorimaajoukkueessa sen verran paljon, että hänestä tiedettiin tulevan huippupelaaja. Mutta että yksi maailman kaikkien aikojen parhaista maalintekijöistä? Ei kai nyt sentään. 

Mennään 11 vuotta ja 10 NHL-kautta eteenpäin. 29-vuotias Ovetškin johtaa jälleen NHL:n maalipörssiä jo uransa kuudennella 50 maalin kaudella. "Jälleen" on osuva sana, maalipörssin voitto olisi Ovetškinin uralla jo viides.

Koko NHL-uransa aikana isokokoinen, 187-senttinen ja 104-kiloinen, venäläinen on takonut jo 471 maalia. Samalla aikavälillä Ovetškinin uran aikana toiseksi paras maalintekijä on ollut Jarome Iginla. Hän on tehnyt 334 maalia, eli vajaat 140 maalia vähemmän kuin Ovetškin.

Itse asiassa Ovetškin johtaa NHL:n maalipörssiä, vaikka tarkasteluun otettaisiin kaudet 2001-02 - 2014-15.

Ovetškin on siis kiistatta tämän vuosituhannen kovin maalintekijä, siihen ei liene kenelläkään mitään vastaansanomista.

Kaikkien aikojen maalintykki

Otsikossa kysyin, onko Ovetškin koko jääkiekon historian kovin maalintekijä? Tuohon kysymykseen saa usein vastaukseksi kyynistä tuhahtelua ja kiivasta puhetta, jossa esiintyvät nimet Wayne Gretzky, Maurice "Rocket" RichardGordie Howe ja Brett Hull.

Toki, Ovetškin on näitä herroja jäljessä kaikkien aikojen maalintekijätilastossa. Itse asiassa venäläishyökkääjä löyty tilastosta vasta sijalta 53. Meidän on kuitenkin otettava huomioon, että Ovetškin on vasta 29-vuotias, eli kutakuinkin puolessavälissä ammattilaisuraansa.

Jos otamme tarkasteluun maalit, jotka on tehty viimeistään sillä kaudella, jonka aikana pelaaja on täyttänyt 29, nousee Ovetškin jo sijalle seitsemän, edellään vain Gretzky, Mike BossyMario LemieuxSteve Yzerman. Jari KurriJaromir Jagr ja Michel Goulet. Listan kärjessä majailevalla Gretzkyllä oli ko. kauden jälkeen täysosumia kasassa peräti 677, eli yli 200 enemmän kuin Ovetškinilla.

Aikakaudet eroavat kuitenkin toisistaan. Eri kausilla on pelattu eri määriä otteluita, kokoonpanoissa on saanut olla erilaisia määriä pelaajia ja mikä tärkeintä, toisilla aikakausilla maaleja on taottu huomattavasti kovempaan tahtiin kuin toisilla. Verkkosivusto Hockey-Reference onkin kerännyt kasaan tilaston, jossa nämä muuttujat on otettu huomioon. Esimerkiksi Gretzkyn kultavuosina 1980-luvulla tehtiin maaleja lähes 70 prosenttia kovemmalla tahdilla kuin nykyään.

Miltä äsken mainittu tilasto, eli maaleja 29-vuotiskauteen mennessä, sitten näyttäisi, kun maalimäärät on korjattu aikakauden mukaan?

Pelaaja Aikakauteen suhteutettu maalimäärä
Aleksandr Ovetškin 543
Wayne Gretzky 542
Jaromir Jagr 503
Mike Bossy 429
Steve Yzerman 416
Mario Lemieux 412
Jarri Kurri 380
Michel Goulet 350

Herra tuomari, ei muuta todistusaineistoa.

Lähteet:
Japer's Rink, http://www.japersrink.com/2015/2/20/8076945/the-noon-number-the-gr8-one
Hockey-Reference, http://www.hockey-reference.com

» Lähetä palautetta toimitukselle