Myös Julius Junttila palasi yhden Ruotsissa pelatun kauden jälkeen kasvattajaseuraansa. Junttila pelasi kuuluisassa JJJ-ketjussa, jonka avulla Kärpät voitti kaksi viimeisintä mestaruuttaan.

Jouko Kylmäoja, http://www.kylmaoja.net

Omavaraisuus on Kärppien selkäranka

Oulun Kärppien mestaruuksien taustalla on ollut pitkälti omista kasvateista koostuneita joukkueita. Kestävän menestyksen avaimet ovat Kärpillä juniorityössä ja omavaraisuudessa. Tämän on nyt huomioitu myös organisaation sisällä.

Oulun Kärppien menestysvuosina tällä vuosituhannella joukkueen runko on aina muodostunut pitkälti alueen omista kasvateista. 2000-luvun alussa Kärpät nousi alle viidessä vuodessa divarijoukkueesta mestariksi. Muutaman vuoden jälkeen puhuttiin jo Kärppien dynastiasta. Mestaruuksien takana oli pitkä liuta oman alueen pelaajia, joista osa on jatkanut kotiseurassaan vielä tällä vuosikymmenelläkin.

Sama teema toistui myös Lauri Marjamäen valmentamissa mestaruusjoukkueissa. Mestaruuden takuumiehet ja ratkaisijat olivat molempina vuosina pohjoisen poikia. Toki mestaruusjoukkueissa on aina ollut tärkeitä pelaajia myös muualta Suomesta ja ulkomailta. Palkka-armeijalla Kärpät ei kuitenkaan ole ikinä menestynyt, ja välillä ulkomaalaispelaajat ovat flopanneet Oulussa pahastikin, syystä tai toisesta.

Kärppien kohdalla termi "oma kasvatti" on ehkä ollut laajempi käsite kuin muualla Suomessa. Kärppien juniorikoneisto on nimittäin kasvattanut liigapelaajia oululaisten lisäksi myös Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin alueiden junioreista. Usein nämä pelaajat ovat pelanneet kotipaikkakunnallaan useita vuosia ennen Ouluun siirtymistä.

Palkka-armeijalla Kärpät ei ole ikinä menestynyt, ja välillä ulkomaalaispelaajat ovat flopanneet Oulussa pahastikin

Täksi kaudeksi Kärppiin palannut Jyri Junnila on hyvä esimerkki tällaisesta pelaajasta. Raahen Teräs-kiekon kasvatti siirtyi Ouluun vasta B-juniorijoukkueeseen. Juniorisarjojen lisäksi Junnila ehti pelata kokonaisen kauden Mestistä Kajaanin Hokissa ennen liigapaikan vakiinnuttamista. Samanlaisen tien ovat kulkeneet useat kärppäpelaajat. Kymmenen vuotta sitten Junnila pääsi myös osaksi Kärppien mestaruusjoukkuetta, jonka jälkeen kymmenen vuotta vierähti muualla Suomessa. Junnila muistele lämmöllä Oulun vuosiaan.

— Onhan ne hienoja hetkiä muistella. Aika kovia pelimiehiä oli rosterissa, kun sain ensimmäisiä kertoja liigassa pelata. Hyvään aikaan nousin liigaporukkaan.

Kärpät tietää junioreiden merkityksen

Viime vuosina Kärppien ongelmaksi on koitunut liiankin hyvien pelaajien kehittyminen. Parhaat nuoret pelaajat ovat ehtineet pelata Kärpissä vain yhden tai kaksi hyvää kautta, jonka jälkeen suuntana on ollut Pohjois-Amerikka. Huippujunioreiden lisäksi Kärpissä on toki ollut muitakin omia kasvatteja. Tämän materiaalin laajuus ja laadukkuus ei ehkä kuitenkaan ole ollut entisellä tasolla. Tulevalla kaudella vastuunkantajiksi voi kuitenkin jälleen nousta omia pelaajia. Junnila uskoo omavaraisuuden riittävän menestykseen.

— Kyllähän meiltä löytyy omia kasvatteja ja mahdollisuuksia on ihan mihin vaan. Se on vaan meistä itsestä kiinni, miten jaksetaan tehdä voittavia asioita.

Junioritilanteeseen vaikuttavat useat tekijät. Nykypäivän juniorit ovat halukkaampia lähtemään Pohjois-Amerikkaan jo varhaisessa vaiheessa. Luultavasti myös muun Suomen joukkueet houkuttelevat pelaajia pohjoisesta. Myös lajien välinen kilpailu on varmasti koventunut. Nuoret urheilijat joutuvat tekemään ratkaisunsa yhä aikaisemmin, sillä useamman lajin harrastamiseen ei ole enää aikaa eikä rahaa. Tällöin potentiaalinen kärppäkiekkoilija saattaakin siirtyä toisen lajin pariin. Yhtä vastausta ongelmaan ei ole.

"Kyllä sen huomaa joukkueen sisällä, minkälainen joukkuehenki on. Eikä siihen vaikuta se, mistä ne pelaajat ovat."

Kärppien organisaatio on kuitenkin itsekin huomannut juniorityön tärkeyden joukkueen menestykselle. Seura tiedotti juuri ennen kauden alkua Jari Laukkasen nimityksestä kehitysvastaavan tehtävään. Laukkasen tehtävänä on juniorivalmentajien mentorointi ja pelaajatarkkailussa toimiminen. Urheilutoimenjohtaja Harri Ahon mukaan tarkoituksena on vahvistaa Kärppien junioritoimintaa, joka on Ahon mukaan koko organisaation selkäranka. Aho kertoi Kärppien haluavan olla omavarainen liigajoukkue.

Linjaus kertoo menestyshalujen lisäksi myös Kärppien identiteetistä. Oman alueen pelaajat vahvistavat vaikutelmaa Oulun, ja laajemmin myös pohjoisen omasta jutusta. Katsojien ja kannattajien on helpompaa samaistua alueen omiin pelaajiin. Ehkä mukana on myös hieman vastakkainasettelua etelän joukkueita vastaan. Ei muualta tulleita ole Oulussa hyljeksitty, mutta ehkä mestaruus maistuu hieman makeammalta oman kasvatin ratkaisemana. Junnila ei kuitenkaan nähnyt pelaajien taustoilla kovin suurta merkitystä mestaruudelle.

— Ei me pelaajat sitä mietitty. Kyllä sen huomaa joukkueen sisällä, minkälainen joukkuehenki on. Eikä siihen vaikuta kuitenkaan, että mistä ne pelaajat ovat.

Omavaraisuudella rakennetaan yhtenäisyyttä ja jatkuvuutta

Joukkueella täytyy olla myös pelillinen identiteetti. Tällä hetkellä Kärppien pelityyli on liikkumassa trendin mukaan aktiivisempaan ja nopeampaan suuntaan. Kehitysvastaavan palkkaaminen junnuvalmentajia mentoroimaan kertoo mahdollisesti myös Kärppien halusta kehittää yhteneväistä pelitapaa liiga- ja juniorijoukkueisiin. Tällä tavalla oman pelitavan toteuttaminen ja omien juniorien sisään ajaminen olisi tulevaisuudessa helpompaa. Junnilakin näki vahvuutena nuorten pelaajien yhteiset pelikokemukset.

Jyri Junnila aloitti uransa Pohjois-Pohjanmaalla, mutta ei itse usko paikallisuuden olevan toimivan joukkueen ratkaisevin tekijä.

Sirpa Pöyhönen

— Sinänsä se varmaan auttaa, että paljon on pelattu jo juniorivuosina yhdessä. Pelaajat tuntevat sitten toisensa jo pitemmältä ajalta.

Joukkueen jatkuvuus voikin olla yksi vahvuus oman alueen pelaajista rakennetussa joukkueessa. Tämän hetken ykköskärppä Lasse Kukkonen on myös yksi kotiseudulleen palannut pelaaja. Viime kaudella Kukkosen kanssa joukkuetta vaikeina aikoina kannatteli toinen kokenut oululainen Mika Pyörälä. Molemmat ovat sekä henkisen että pelillisen puolen johtajia. Myös kokeneempana pelaajana Kärppiin palannut Junnila toimii myös henkisenä johtajana ja haluaa näyttää myös omille kasvateille esimerkkiä.

— Totta kai kokeneempana pelaajana pitää näyttää esimerkkiä, mutta pitää näyttää esimerkkiä myös jäällä. Pelkkä puhe ei auta, vaan lopulta se tekeminen jäällä ratkaisee, on kyse sitten treeneistä tai peleistä.

Junioritoiminnan lisäksi myös muun organisaation täytyy olla kunnossa ja kehittyä, jotta konkarit saadaan palaamaan takaisin kasvattajaseuraansa. Kun puitteet ovat kunnossa, myös huippujuniorit voivat haluta jäädä kasvattajaseuraansa kehittymään vielä NHL-varauksen jälkeen. Päätös Ouluun siirtymisestä oli Junnilalle helppo.

— Kyllähän organisaatiokin on kehittynyt kymmenessä vuodessa ja hyviä muutoksia on tapahtunut. En olisi tehnyt tällaista ratkaisua Ouluun tulon suhteen, jos se ei olisi tuntunut hyvältä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Kärpille vahvistuksia puolustukseen ja hyökkäykseen

LIIGA | 2.5.2017 11:43
Joonas Lyytinen, Jasse Ikonen ja Jyri Junnila siirtyvät Kärppiin. Kaikkien sopimukset ovat kaksivuotisia. lue lisää

Neloskentän nuorukainen esiintyi pirteästi Oulussa

LIIGA | 16.3.2017 9:15
Oulun Kärppien Sami Anttila saalisti liigauransa ensimmäiset pudotuspelipisteet keskiviikkoiltana. Hävityn pelin jälkeen pelaaja esiintyi rauhallisena ja vaatimattomana. lue lisää

Tehokkaan paluun sairastuvalta tehnyt Jari Sailio: ”Mestaruutta tänne on tultu jahtaamaan”

LIIGA | 24.1.2017 23:11
Oulun Kärppien ensimmäinen kausi Kai Suikkasen komennuksessa on ollut tuskallisen vaikea. Oululaisten harvojen valopilkkujen joukkoon kuuluva kokenut hyökkääjä Jari Sailio ei ole kuitenkaan vaipunut epätoivoon, vaan on näyttänyt esimerkkiä joukkueelleen iskemällä kunnioitettavan määrän tehoja palattuaan vasta pari ottelua sitten sairastuvalta. lue lisää

Mäenalanen turhautui tehottomuudesta

LIIGA | 21.1.2017 22:14
Kärppien Saku Mäenalanen katkoi mailansa maalitolppaan hävityn pelin jälkeen. Hukatut maalipaikat ja tappio turhauttivat hyvin pelannutta miestä. lue lisää

JYP voitti Kärpät Oulussa – Suikkanen kommentoi potkupuheita

LIIGA | 29.10.2016 21:23
Oulun Kärpät ja JYP kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Oulussa pelatun ottelun voittivat jyväskyläläiset lukemin 1–3. Ottelun jälkeen Suikkanen kommentoi pitkään asemaansa Kärppien päävalmentajana. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HPKJukurit
"Kerho palaa voittojen tielle"
HPK kärsi tappion Lukolle perjantai-iltana, mutta ennen tappiota joukkue matkasi kolmen ottelun voittoputkessa. Tappiosta huolimatta hämeenlinnalaisten peli on ottanut askelia parempaan suuntaan. Jukurit puolestaan kiri perjantaina neljän maalin takaa-ajoasemasta tasoihin Kärppiä vastaan, mutta suuressa kuvassa mikään ei muuttunut ja tappio oli mikkeliläisille kuudes peräkkäin. Sama laulu jatkuu myös lauantaina HPK:n vieraana.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
IlvesTPS
"Lepo TPS:n etu"
Vaikka TPS on kärsinyt etenkin hyökkääjien loukkaantumisista, on sillä edelleen riittävästi potentiaalia suuriin maalimääriin. Ja Ilvestä vastaan onkin viime otteluissa juhlittu. Perjantaina Tappara kuritti kissapaitoja kahdeksalla maalilla ja edellisessä ottelussa KooKoo kuudella. Lisäksi TPS:n puolella on lepo. Turkulaiset ovat saaneet valmistautua otteluun päiviä, kun Ilveksellä on niskassaan tuore murskatappio Tapparaa vastaan. Mikäli TPS olisi ykkösmiehistöllään liikenteessä, Ilveksen murskajaiset saattaisivat jatkua, mutta tamperelaiset lähtevät otteluun varmasti puolustus edellä.
 • 1
 • 2
 • 2
 • 3
JYPPelicans
"Pelicansilla edellytykset yllätykseen"
JYP on kasannut edellisestä viidestä pelistään kolme pistettä. Takana on tappiot esimerkiksi KalPalle sekä SaiPalle. Juuso Puustisen loistovire katkesi pieniin kolhuihin, eikä laajasta ringistä ole noussut yksilöitä ratkaisemaan pisteitä. Pelicans on puolestaan kiekonhallinnalla mitattuna Liigan parhaimmistoa ja viimeisessä kymmenessä ottelussaan lahtelaiset ovat jääneet pisteittä vain kahdesti. Lisäksi JYP on alkukauden meriiteillään huomattavasti pelatumpi, joten kertoimen hakeminen Pelicansin voitolla saattaa osoittautua kannattavaksi.
 • 1
 • 2
 • 2
 • 3
KooKooHIFK
"HIFK:n tuskainen vierastaival jatkuu"
HIFK on voittanut tällä kaudella vasta yhden pelin vieraskentällä. Takkuisuus viimeistelyssä näkyi erityisesti edellisessä ottelussa Kärppiä vastaan, kun saldo oli nolla tehtyä maalia. KooKoo on puolestaan kerännyt pisteitä viimeisestä viidestä ottelustaan, joskin kolmesti ratkaisua on haettu jatkoajalta. HIFK:ta pelataan enemmän kuin nykyinen vire antaa syytä, joten KooKoon voitoilla saanee odotusarvoa parempia kertoimia.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
SaiPaKärpät
"Kärpät katkaisee SaiPan voittoputken"
SaiPa on kuuden ottelun voittoputkessa. Putken tae on ollut uhrautuvainen joukkuepelaaminen sekä hyvä maalivahtipeli. Kärpillä on kuitenkin riveissään kaksi ehdotonta huippuketjua, joiden apulla oululaiset katkaisevat SaiPan voittoputken. Kärpillä oli vaikeuksia viimeistelynsä kanssa, mutta kahdessa viime pelissä isketyt 11 maalia kertovat ongelmien olevan takana. SaiPa ei silti luovuta ilman taistelua.
 • 0
 • 1
 • 3
 • 4
SportTappara
"Tapparan hanat auki"
Peräti kymmenen joukkuetta on tehnyt enemmän maaleja kuin Tappara. Ilman perjantain kahdeksaa maalia takana olisivat vain KalPa ja Jukurit. Perjantain murskavoitto paikallisvastustajasta kuitenkin nosti koko joukkueen itseluottamusta ja lauantaina kentälle marssii valmis Tappara. Sport on päästänyt toiseksi eniten maaleja, joten samaa on luvassa myös lauantaina. Toisaalta Tapparalla painaa jaloissa perjantain kamppailu ja se näkyy tällä kertaa oman alueen virheissä.
 • 2
 • 3
 • 5
 • 6
ÄssätLukko
"Satakunnan tasainen derby"
Lukko on kaksikosta edellä sarjataulukossa, kiekonhallinnassa sekä kuntopuntarissa, mutta millään osa-alueella erot eivät ole selkeät ja lisäksi raumalaisten peli on takkuillut. Ässien aseena on kotikenttä sekä enemmän lepoaikaa edellisen ottelun jälkeen. Lukko pelasi perjantaina HPK:ta vastaan, kun Ässät on saanut odottaa illan koitosta tiistaista asti. Lähtökohdiltaan tasainen ottelu, jossa parempi henkinen kantti ratkaisee lopullisen voittajan, jota saatetaan hakea myös jatkoajalta.
 • 1
 • 2
 • 1
 • 2

Jyri Junnila

Kärpät #84 R lh
s. 1984 Raahe
173CM / 79KG
SOPIMUS: 2019