Olympialaisten puolivälierät eivät tarjoile yllätyksiä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomen ylivoimapeli on toiminut mallikkaasti.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Olympialaisten puolivälierät pelataan keskiviikkona. Lähes kaikista otteluista on helppo löytää selvä ennakkosuosikki, eikä yllätyksiä ole odotettavissa.

Suomi yli 2,5 maalia, 2,15

Leijonien pelaamiseen on liittynyt omat ongelmansa. Suurimpana ongelman on ollut hyökkäyksiinlähdöt, mikä on korostunut viisikon repaleisuuden takia. Puolustajat ovat jääneet liian yksin paineen alle. Paineistaminen tulee olemaan myös Kanadan elinehtoja.

Puolivälieräotteluun Lauri Marjamäen yksi avainteemoja onkin varmasti viisikon yhtenäisyys, mahdollisesti jopa tietoinen pelin hidastaminen. Huolellisella kiekollisella pelaamisella Suomi pääsee paremmin kiinni suurimpaan vahvuuteensa, hyökkäysalueen hyökkäyspelaamiseen.

Kanadan puolustaminen on ollut melko vahvaa, mutta oma haavoittuva elementtinsäkin siihen liittyy. Puolustuspelaamista ei ole vielä tosissaan testattu laadukkaan pitkän hyökkäyspelin pyörteissä, mikä saattaa korottaa jäähyjen riskiä.

Ylivoimalla Leijonat on tunnetusti ollut vahva. Etelä-Koreaa vastaan myös toisen ylivoimaviisikon pelaajat saivat erittäin tärkeitä onnistumisia, joiden turvin lähtökohta puolivälieräotteluun on huomattavasti parempi. 

Tšekki, 1,95

Tšekki on pelannut toistaiseksi varsin kliiniset olympialaiset, ja alkusarjassa heidän käsittelyssään kaatui myös Kanada. Kurinalaisella viisikkopelaamisella ruoditettu joukkue ei ole järjestänyt suuria maalijuhlia, mutta keinot voittamiseen ovat selkäytimessä.

Michal Repik kuuluu joukkueen harvoihin nimiin pistepörssin kärkipäässä, mikä kuvastaakin hyvin heidän pelitapaansa. Kärsivällisyys ja yhtenäisyys kuuluvatkin avainteemoihin myös Yhdysvaltoja vastaan.

Yhdysvaltojen pelaaminen perustuu hurjaan luisteluvoimaan, mutta yhtenäisyyttä ei suuremmin ole ollut nähtävillä. Tämän vuoksi tšekkiläiset tulevatkin saamaan vähintään riittävän määrän maalipaikkoja.

Yhdysvaltojen koohottaminen ympäri kenttää ei pääse täysiin oikeuksiinsa, kun toinen joukkue tappaa pelin tempoa. Ennakkoasetelmissa vertailukohtaa tälle ottelulle voi hakea esimerkiksi Leijonien viime kevään MM-kisojen USA-voitosta jalkapallolukemin. Kun Yhdysvaltojen materiaali on tuota ottelua heikompi, maalinteko ei ole riittävän hyvää ottelun voittamiseen.

Venäjän olympiaurheilijat yli 4,5 maalia, 1,75

Lähtökohdat huomioiden Venäjän olympiaurheilijoiden voitosta ei pitäisi olla mitään epäselvyyttä. Hyökkäyspelaamisensa kovaan vireeseen saaneet venäläiset lähtevät otteluun massiivisena ennakkosuosikkina, eikä suureen maalimäärään pitäisi liittyä suuria epäilyksiä.

Norjalaiset lähtevät todennäköisesti horjuttamaan vastustajaa aggressiivisuudella, mikä saattaa sekoittaa peliä hetkittäin. Norjan jänne ei kuitenkaan tälle tasolla kestä koko 60-minuuttista.

Tämä näkyykin ensimmäisenä armottomasti puolustuspäähän, jossa puolustajien tasoero Venäjän olympiaurheilijoiden hyökkääjiin on massiivinen. Lars Haugen on kelvollinen maalivahti, mutta ei pysty yksin urotekoihin tämän tason joukkuetta vastaan.

Huomattavasti luisteluvoimaisempana joukkueena venäläisille voi odottaa omaa osaansa ylivoimamahdollisuuksia, mikä puolestaan kasvattaa suoraan maaliodottamaa. Maalimäärän jääminen korkeintaan neljään olisikin pienimuotoinen ihme.

» Lähetä palautetta toimitukselle