Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä
Pavel Datsjukilla on jo Stanley Cup ja MM-kulta, mutta olympiakulta mieheltä puuttuu.

Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Olympiakulta yhden voiton päässä - nostaisi Datsjukin kolmen kullan klubiin

Venäjä, tarkemmin Venäjän OU kuten se turnauksessa tunnetaan, on ensimmäistä kertaa jääkiekon olympiafinaalissa sitten Naganon ja vuoden 1998. Olympiakulta olisi itänaapurin ensimmäinen Neuvostoliiton tai IVY-aikojen jälkeen.

Venäjän maajoukkueen kotihallissa Moskovan jääpalatsissa roikkuu viirit maan jokaisesta jääkiekon olympiavoitosta. Rivistö on komea, kun katossa on yhteensä 8 viiriä kultamitalien kunniaksi.

Viirit ovat kuitenkin Venäjän kannalta hieman kiusallisia. Seitsemän niistä on nimittäin Neuvostoliiton ajalta ja yksi vuodelta 1992, jolloin Neuvostoliiton hajoamista seurannut Itsenäisten valtioiden yhteisö (IVY) voitti kultaa Albertvillessä.

Venäjä ei ole siis itsenäisenä valtiona voittanut vielä ainuttakaan kultamitalia. Luonnollisesti myös nyt voidaan väitellä, onko mahdollinen kultamitali Venäjän, kun joukkue on kisoissa Venäjän olympiaurheilijat (Venäjän OU) -nimellä.

"Olemme täällä vain yhdestä syystä."

Joukkue kostuu kuitenkin venäläisistä pelaajista ja Venäjällä mahdollinen voitto katsotaan aivan varmasti Venäjän nimissä tulleeksi. Historiallinen kultamitali onkin nyt erittäin lähellä.

- Emme mieti mitään muuta, vaan keskitymme pelkästään voittamaan finaalin, totesi tähtihyökkääjä Ilja Kovaltšuk joukkueen voittaman Tšekki-välierän jälkeen.

Venäjä on viimeksi pelannut olympiakiekon finaalissa Naganossa vuonna 1998, jolloin se hävisi Tšekille finaalissa maalein 1-0. Sen jälkeen sen ainoa mitali on vuoden 2002 Salt Lake Cityn olympialaisista voitettu pronssi.

Olympialaisten merkitys on näkynyt Venäjällä aina Sotšista asti, jolloin joukkue hävisi puolivälierän Suomelle. Tähän hetkeen on valmistauduttu itänaapurissa siitä lähtien.

- Olemme täällä vain yhdestä syystä, lausui puolestaan joukkueen kapteeni Pavel Datsjuk.

Venäjän OU on ollut turnauksessa käytännössä avausottelua lukuunottamatta täysin pysäyttämätön. Slovakialle kärsimänsä tappion jälkeen joukkue on voittanut kaikki pelinsä maalierolla 21-3.

Vastaansa finaalissa Venäjän OU saa turnauksen yllättäjän Saksan, joka on kaatanut matkallaan finaaliin sekä Ruotsin että Kanadan lukemin 4-3.

- Koko joukkue nauttii pelaamisesta ja luonnollisesti olympialaiset ovat aina erityinen tapahtuma, joten jokainen peli on ollut meille valtava kokemus. Hyvät harjoitukset alle, niin kaikki sujuu kuin itsestään, kertasi Mihail Grigorenko Venäjän OU:n valmistautumista turnauksen viimeiseen otteluun.

Venäjän OU:n voitto finaalissa olisi historiallinen myös siinä mielessä, että se nostaisi Datsjukin niin sanottuun kolmen kullan klubiin. Tarkoitetut kolme kultaa ovat NHL:n Stanley Cup, MM-kulta sekä olympiakulta.

Kaksi ensimmäistä Datsjukilla on jo hallussa, kun hän voitti Stanley Cupin Detroit Red Wingsin paidassa kaudella 2007-08 ja maailmanmestaruuden Helsingissä keväällä 2012. Datsjuk olisi 28. pelaaja kolmen kullan klubissa.

Lue myös

Kovaltšuk ja Datsjuk vihdoin myös olympiavoittajia - "Lähes 30 vuotta jouduin odottamaan"

MAAJOUKKUE | 25.2.2018 12:28
Venäläisten 26 vuoden odotus tuli vihdoin ja viimein päätökseensä, kun Venäjän OU päihitti olympiaturnauksen finaalissa jatkoerässä Saksan 4-3. On sanomattakin selvää, että uran ensimmäinen olympiakulta maistui niin nuorille kuin kokeneille pelaajille. lue lisää

Välierästä kehkeytyi taktinen näytelmä - Slaavilaisten peli-identiteetit kokeneet päivityksen

MAAJOUKKUE | 23.2.2018 14:08
Pitkät syötöt, venyvät viisikot ja kuriton puolustaminen ovat Tšekin ja Venäjän OU:n kohdalla historiaa. Välieräpelissä joukkueiden välillä nähtiin tiivistä viisikkopeliä, kurinalaista puolustamista ja kiekkokontrollia. lue lisää

Venäjän OU:n vyöryä ei pysäytetä - Saksa hakee toista jättiyllätystä

MAAJOUKKUE | 23.2.2018 7:22
Olympiaturnauksessa on tänään vuorossa välierät. Otteluparien Venäjän OU–Tšekki ja Kanada–Saksa voittajat nähdään sunnuntain olympiafinaalissa. Jatkoajan kisatiimi arvioi joukkueiden mahdollisuudet edetä sunnuntain finaaliin. lue lisää

"Kaikki tietävät, mistä olemme kotoisin" - Venäjä on Venäjä myös olympialipun alla

MAAJOUKKUE | 19.2.2018 15:02
Venäläisille kyse on pelkästä politiikasta, kun maan jääkiekkojoukkue pelaa Venäjän olympiaurheilijoina Pyeongchangissa. Nimenmuutos ja olympialipun alla pelaaminen eivät ole tuoneet merkittävää muutosta pelaajille ja faneille. lue lisää

Putin soitti Znarokille vaihtoaitioon - päävalmentaja arvosteli voimakkaasti mediaa voiton hetkellä

MAAJOUKKUE | 25.2.2018 13:44
Olympialaisten miesten jääkiekkofinaalin jälkeen venäläiset kertoivat kuin kuorossa miten paljon voitto merkitsee Venäjälle. Saman teki myös päävalmentaja Oleg Znarok, mutta lehdistötilaisuudessa hän käytti aikansa median haukkumiseen. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Pavel Datsjuk

SKA #13 L h
s. 1978 Sverdlovsk, RUS
180CM / 90KG
SOPIMUS: 2017
VARAUS: 1998 Detroit Red Wings, 6. kierros #171