Nuorten MM-kisat - näyteikkuna taalajäille

NHL, MAAJOUKKUE / Artikkeli
Jääkiekon 18-vuotiaiden MM-kisat olivat melkoinen näyttöpaikka nuorille kiekkoilijoille. NHL- scoutteja oli Suomeen saapunut parisensataa, mikä kertoo kisojen tärkeydestä myös valtameren takana. Kaikki lehtereillä istuneet kykyjenetsijät eivät kuitenkaan tulleet NHL:stä. Scouttien joukossa oli myös Pohjois-Amerikan junioriliigojen kykyjenetsijöitä, jotka etsivät lahjakkaita eurooppalaisia kehittymään omiin sarjoihinsa.

Yksi kolmesta Pohjois-Amerikan junioriliigasta on WHL (Western Hockey League). Rick Brodsky, WHL-seura Prince George Cougarsin presidentti, tuli kisoihin katsastamaan 3-4 eurooppalaista pelaajaa, joista jonain päivänä voisi kasvaa NHL-pelaajia. Junioriliigoissa pelaajat ovat iältään 16-20 vuotiaita. Sikäläiset pelaajat varataan 15- vuotiaina vuotuisessa omassa draftissa. Euroopasta scoutit etsivät 17-18 vuotiaita kavereita, jotka ovat valmiita muuttamaan valtameren taakse totuttautumaan sikäläiseen pelityyliin.

- Meidän joukkueessamme pelasi muutama tsekki viime kaudella, mutta osa kasvoi tulevaksi kaudeksi yli joukkueesta. Nyt haluamme lisää eurooppalaisia. Tarjoamme heille erinomaisen näyttöpaikan NHL:ään, jokaisessa kotipelissämme on vähintään 2-3 scouttia, parhaimmillaan jopa 15. Lisäksi tarjoamme mahdollisuuden kehittyä pelaajana ja myös opiskelumahdollisuuden, Brodsky sanoo.

Monet NHL-tähdet ovat aloittaneet uransa WHL:ssä tai muissa junioriliigoissa (OHL, QMHL). Nykyisistä NHL-pelaajista mm. Eric Brewer, Daymond Langkow, Sheldon Souray, Zdenko Chara, Ryan Smyth ja Stu Barnes aloittivat uransa aikoinaan WHL:ssä. Ennen kuin edellisten pelureiden kaltaisista urista voi haaveilla, on saatava paikka joukkueessa. Tähän päästäkseen, on nuoren pelaajan täytettävä seurojen asettamat kolme pääkriteeriä.

- Hänen täytyy olla ensinnäkin olla hyvä. Toiseksi hänen pitää olla valmis muuttamaan toisenlaiseen kulttuuriin ja oppia sikäläinen elämäntyyli. Kolmas tärkeä asia on saada omalta seuralta lupa lähteä, Brodsky määrittelee.

Euroopan maista Venäjältä ja Tsekistä on pelaajien hankkiminen helpompaa kuin vaikkapa Suomesta tai Ruotsista.

- Esimerkiksi täällä Suomessa elinolot ovat erittäin hyvät. Lisäksi Suomen liiga on todella hyvätasoinen ja monet nuoret lahjakkuudet haluavat pelata siellä ennen mahdollista siirtymistä NHL:ään. Ymmärrän tämän hyvin, Brodsky sanoo.

Toinen Lahteen saapunut WHL:n kykyjenetsijä oli Tri-City Americansin päävalmentaja Al Tuer. 50 ottelun NHL-kokemuksella mies tietää, mitä kisoista hakee.

- Etsin täältä kahta eurooppalaista puhdasta maalintekijää. Fyysisyskään ei ole pahitteeksi, mutta ensisijaisesti haluan sniper-pelaajia, jotka pistävät verkot tötterölle. Tällä hetkellä meillä ei ole yhtään eurooppalaista, toivottavasti näiden kisojen jälkeen on.

Tuer pitää oikeanlaisten pelaajien löytämistä hankalana.

- Euroopasta löytyy paljon lahjakkaita pelaajia. On vaikeaa löytää pelaaja, joka ei ole ikäluokkansa tähti, mutta josta voi tulevaisuudessa tulla sellainen.

- Emme hae pelaajaa, kuten Kovaltshuk, joka varmuudella tietää tulevansa varatuksi NHL:ään. Etsimme kavereita, joilla on potentaalia kasvaa NHL-pelaajaksi myöhemmin ja joilla on halua tulla Pohjois-Amerikan junioriliigaan kehittymään.

Kykyjenetsijän työtä Tuer pitää mielenkiintoisena. Kuten jokaisessa työssä, kykyjenetsijän hommassakin on omat hyvät ja huonot puolensa.

- Joskus matkustelu, jota työssä on paljon, tuntuu rankalta. Valmennustyö yhdistettynä scouttaamiseen eivät liiemmälti jätä vapaa-aikaa, mutta nautin todella kiekosta ja tästä työstä.

- Tämä on kyllä unelma-ammatti. Moni kaveri ei saa palkkaa valmentamisesta saatikka jääkiekko-otteluiden seuraamisesta, Tuer nauraa lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle