Nuorten MM-kisat 2008 Jatkoajassa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Lähes vuoden mittainen odotus on päättymässä ja kohta koittaa kiekkonuorison juhla-aika - tapaninpäivänä käynnistyvät taas nuorten MM-kisat. Tällä kertaa kisat pelataan Tshekissä, Pardubicessä ja Liberecissä. Jatkoaika seuraa kisoja paikan päällä kahden toimittajan voimin.

Nuorten MM-kisoissa pelaa kymmenen joukkuetta, jotka on jaettu kahteen lohkoon. A-lohkossa pelaavat isäntäjoukkue Tshekin lisäksi Kanada, Ruotsi, Slovakia ja nousija Tanska.
Suomen kanssa B-lohkossa ovat Venäjä, USA, Sveitsi ja Kazakstan.

faktaa

Kisojen pelisysteemi ja Suomen otteluohjelma
[lue lisää]

Pääosa pelaajista on yhdeksäntoista-vuotiaita, mutta tänä vuonna useilla mailla on mukana poikkeuksellisen lupaavia nuorempia pelaajia. Joukkueiden rungon muodostavat kuitenkin vuonna 1988 syntyneet. Tämän ikäluokan pelatessa alle 18-vuotiaiden MM-kisat puolitoista vuotta sitten Yhdysvallat voitti kultaa, Suomi otti Riku Heleniuksen huippuesitysten kantamana hopeaa ja Tshekki nujersi pronssiottelussa Kanadan. Venäjä ja Ruotsi jäivät sijoille viisi ja kuusi.

Ruotsin Angelholmissa ja Halmstadissa pelattujen kisojen pistepörssin kärjen miehittivät mestari USA:n pelaajat; Pat Kane oli ykkösenä ja häntä seurasivat puolustajat Jamie McBain ja Erik Johnson. Kolmikosta ainoastaan McBain on näissä kisoissa, sillä kaksi muuta pelaavat jo NHL:ssä.

Direktoraatin valinnat pelipaikkojensa parhaiksi pelaajiksi olivat maalivahdiksi Riku Helenius, puolustajaksi McBain ja hyökkääjäksi USA:n Bill Sweatt. Kaikki kolme pelaavat nyt alkavissa kisoissa. Kisojen median valitsemasta tähdistöstä jo kolme pelaa ammattilaisena, sillä jo aiemmin mainitun kaksikon Kane - Johnson lisäksi Tshekin joukkueen pronssille johdattanut hyökkääjä Jiri Tlusty on esiintynyt tällä kaudella NHL:ssä.

Muista tähdistöön valituista kaksi, jenkki McBain ja Kanadan maalivahti Jonathan Bernier, yrittävät toistaa huippuesityksensä alkavassa turnauksessa. Toinen Kanadan edustaja tähdistössä, pienikokoinen hyökkääjä Justin Azevado, ei saanut edes kutsua maajoukkueen valintaleirille, vaikka on tällä hetkellä OHL:n pistepörssin kolmosena aivan John Tavaresin kannassa. Tämäkin kertoo osaltaan kanadalaisen juniorikiekkoilun kovasta ja laajasta tasosta... .

A-lohko – kovempi lohko?

Ennakolta arvioiden A-lohko on kovatasoisempi kuin B-lohko. Kanada on hallitseva mestari, Tshekki on kotijoukkue, Ruotsi himoitsee viime vuonna saavuttamatta jäänyttä mitalia, Tanskalla on kiekkohistoriansa lupaavin ikäluokka ja Slovakia haluaa yllättää ainakin naapurimaa Tshekin.

A-lohkon otteluohjelma on sellainen, että lohkon kakkos- ja kolmossija ratkennee vasta viimeisellä kierroksella Tshekin kohdatessa Ruotsin. Kanada pelaa alkusarjan viimeisen ottelunsa Tanskaa vastaan ja on jo sitä ennen todennäköisesti varmistanut lohkon voiton itselleen.



Kanada - Tähtinä maalivahti ja nuorimmat hyökkääjät?



Kolmena edellisenä vuonna maailmanmestaruuden voittanut Kanada on näidenkin kisojen ennakkosuosikki. Joukkueen todennäköinen ykkösmaalivahti on kauden NHL:ssä aloittanut Jonathan Bernier. Hän ehti torjua neljässä ottelussa ennen kuin Los Angeles Kingsin johtoryhmä päätti maailman kovimman kiekkoliigan olevan 19-vuotialle nuorukaiselle vielä liian kova paikka. Paluu Quebecin junioriliigaan ei sujunut kovinkaan loistokkaasti, joten MM-kisat ovat Bernierille oiva paikka osoittaa olevansa lupaavin vuonna 1988 syntynyt maalivahti.




Kanadan hyökkääjistön kiinnostavimmat nimet ovat joukkueen nuorimmat pelaajat. Vuoden 1990 helmikuussa syntynyttä Steven Stamkosia pidetään tulevan kesän varaustilaisuuden ykkösnimenä ja reilut seitsemän kuukautta myöhemmin ulos putkahtaneen John Tavaresin uskotaan olevan vuoden 2009 varaustilaisuuden ykkösnimi. Kykyjenetsijöiden mielestä molemmilla keskushyökkääjillä on potentiaalia kehittyä supertähdiksi NHL:ssä. Viimeistään ensi vuoden Ottawassa pelattavissa kisoissa Stamkos tai Tavares takoo tulevalle supertähdelle ominaiset lukemat. Tänä vuonna he saattavat jäädä samanlaisiin lukemiin kuin Sidney Crosby ensimmäisissä nuorten MM-kisoissaan – pariin maaliin ja kolmeen syöttöön.




Stamkos ja Tavares eivät välttämättä vielä tämän vuoden turnauksessa loista, mutta silti Kanadalla on koossa turnauksen tasapainoisin kokoonpano. Tshekkiin matkaava joukkue on viimevuotisia kultamitalisteja nopeampi, taitavampi ja luistelevampi ryhmä, joita eivät haittaa Tshekinmaan isot kaukalot. Ja vaikka pelaajat ovatkin tällä tasolla kokemattomia, niin valmentaja Craig Hartsburgh apuvalmentajineen tietää mitä maailmanmestaruuden voittamiseen vaaditaan.



Ruotsi - Nuori Pääjärvi herättää mielenkiintoa



Yksi kisojen ehdottomasti mielenkiintoisimmista pelaajista tulee Ruotsista. Vasta 16-vuotias Magnus Pääjärvi-Svensson on kisojen nuorin pelaaja, ja hänen otteistaan ovat jo nyt kiinnostuneet lukuisat NHL-seurat.

Erinomaisen pelisilmän omaava Pääjärvi-Svensson on ehtinyt jo pelata Timrån paidassa toistakymmentä Elitserien-otteluakin, joten kovuutta ja kokemusta tällä hyökkääjällä piisaa.

Toinen mielenkiintoinen nuorukainen on Pääjärvi-Svenssonia vuoden vanhempi Victor Hedman, josta veikataan
seuraavaa Nicklas Lidströmiä.

Kaiken kaikkiaan Ruotsilla on jalkeilla melko potentiaalinen ryhmä. Joukkueessa on muutamia Pohjois-Amerikassa pelaavia hyökkääjiä, jotka tuovat ryhmään sen tarvitsemaa kovuutta.



Tshekki - Muodostuuko yksilöistä joukkue?



Kotijoukkue Tshekin valmentajalla Miroslav Horavalla on ratkaistavana vaikea ongelma: miten saada Tshekissä pelaavat ja Kanadan junioriliigoissa pelaavat nuorukaiset toimimaan yhtenäisenä joukkueena. Viime kaudella Tshekin nuorten maajoukkueiden päävalmentajat eivät onnistuneet tässä tehtävässä ja niin kaksikymppisten joukkue jäi MM-kisoissa viidenneksi ja alle kahdeksantoistavuotiaat putosivat nolosti A-sarjasta B-sarjaan. Tehtävässä onnistuessaan Horava voi luotsata kotijoukkueen välieriin asti, mutta mitaleille asti tshekkien materiaalin ei pitäisi riittää.




Tshekeillä on kaksi hyökkääjätähteä, jotka pystyvät yksilösuorituksillaan ratkaisemaan tiukan ottelun joukkueen eduksi. Molemmat pelaavat jo toista kauttaan Kanadassa, Quebecin juniorisarjassa. Michael Frolik on iso, vahva, ahnas ja taitava maalintekijä - suomalaisille tuttu mies, sillä viime MM-kisoissa hän teki viimeisessä ottelussa kypärätempun Suomen verkkoon. Toinen tshekkitähti on Jakub Voracek, joka - vaikka onkin mättänyt tällä kaudella QMHJL:ssä jo 16 maalia - on pelaajatyyppinä enemmän pelintekijä kuin Frolik.




Mutta enemmän kuin kumpikaan hyökkääjätähti tshekkien menestyksen tulee ratkaisemaan ykkösmaalivahdin onnistuminen. Horavan pitääkin arvata kummalla maalivahdeista - Jakub Kovarilla vai Michal Neuvirthilla – on joulun ja loppiaisen välisenä aikana hyvä torjuntavire päällä. Jos päävalmentaja arvaa väärin, niin slovakit tai tanskalaiset pudottavat isännät mielellään alempaan jatkosarjaan taistelemaan putoamista vastaan… .



Slovakia - Hyökkäyksen kärki tulee CHL:sta



Slovakian joukkue on maalivahtien ja puolustajien osalta kasattu pääasiassa kotimaassa pelaavista pelaajista. Ainoastaan maalivahti Jaroslav Janus ja puolustaja Marek Biro saapuvat OHL:sta. Hyökkäyksen osalta tilanne onkin toinen. Peräti viisi pohjoisamerikkalaisissa juniorisarjoissa pelaavaa taituria saapuu vahvistamaan joukkuetta.




Ennalta slovakkien ykköstykiksi voidaan povata keskushyökkääjä Tomas Marcinkoa, joka pelaa OHL:n Barrie Coltsissa. Toista kauttaan Coltsissa pelaava Marcinko on joukkueensa neljänneksi tehokkain pistemies, vaikka on joutunut jättämään väliin liki 15 peliä. Marcinkon tehot 21 ottelussa ovat 11+11=22.

Tanska - Eller ja Boedker valttikortteina



OHL:n Kitchener Rangersissa pelaava huippunopea Mikkel Boedker on Tanskan hyökkäyksen jokerikortti, kun joukkueet jäälle luistelevat Tshekissä. Boedker on ollut tehokkaana OHL:ssa tehden 32 pistettä 34 ottelussa. Menneellä kaudella Boedker pelasi vielä Ruotsissa Västra Frölundan organisaatiossa. Kausi meni pääosin junioreissa, mutta nuorukainen pääsi myös pelaamaan ensimmäiset Elitserien -ottelunsa.




Toinen Tanskan hyökkäyksen kova nimi on St.Louisin viime kesäinen ykkösvaraus Lars Eller. Eller pelaa nykyisin Allsvenskanin Borasissa. Tätä ennen nuorukainen kylvi tuhoja Frölundan junioreissa.




Boedkerin ja Ellerin lisäksi mielenkiintoa joukkueeseen tuovat ainakin 1991 syntyneet Simon Groenvaldt ja Sebastian Svendsen. Puolustaja Groenvaldt on jo tehnyt debyyttinsä Tanskan pääsarjassa ja laitahyökkääjä Svendsen on pelannut tehokkaasti Västra Frölundan junioreissa.

B-lohko - se Suomen lohko

Ennakkoasetelmissa Suomen pitäisi pystyä kamppailemaan lohkon kakkossijasta - ehkä jopa voitosta - sillä nuoret leijonat pelaavat turnauksen ennakkoon heikommassa lohkossa. Suomen lisäksi B-lohkossa pelaavat viime vuoden kakkonen Venäjä, kolmonen USA, sarjapaikkansa säilyttänyt Sveitsi ja nousija Kazakstan.



Venäjä - Pieni mysteeri



Vuosi sitten Venäjä tuli lähes puskista ja selvisi aina finaaliin asti. Ja joukkueen nuorin hyökkääjä Aleksei Tsherepanov pelasi itsensä kisojen tähdistöön ja direktoraatin valitsemaksi parhaaksi hyökkääjäksi. Tsherepanovin vuosi jatkui vielä alle kahdeksantoista vuotiaiden MM-kisoissa, joissa hän johdatti Venäjän maailmanmestariksi. Tämä kausi ei ole sujunut New York Rangersin varaukselta viime vuoden malliin sillä hän tehnyt vasta seitsemän maalia ja antanut saman verran syöttöjä 28:ssa Venäjän liigan pelissä.




Venäjän joukkueesta löytyy potentiaalinen Tsherepanovin viime kisojen yllätyksen toistaja. Nikita Filatov oli viime keväänä alle 18-vuotiaiden kisoissa välillä häikäisevän hyvä. Hän ei ole yhtä läheskään yhtä iso kuin Tsherepanov, mutta on loistava luistelija, omaa uskomattoman herkät kädet ja osaa olla hyökkäysalueella oikeassa paikassa oikeaan. Mutta tsherepanovilaiseen tapaan puolustaminen tai fyysinen peli ei ole hänestä kovinkaan kiinnostavaa. Näistä puutteista huolimatta Filatovin uskotaan menevän ensi kesän varaustilaisuudessa korkealla, jopa kärkikymmenikössä.

Tsherepanovista ja Filatovista huolimatta Venäjä lähtee kisoihin altavastaajana, sillä joukkueen runkona oleva -88 ikäluokka ei ole erityisen kovatasoinen. Joukkueen toiveita mitalista vähensi valmennusjohdon päätös olla valitsematta viime vuoden hopearyhmän kantaviin voimiin kuulunutta maalivahti Semjon Varlamovia kisamiehistöön.



USA - Johtajan paikka tarjolla



Vuosi sitten James vanRiemsdyk, joukkueen kuopus, ei mahtunut kaikissa otteluissa pelaavaan tähtirintojen kokoonpanoon. Mutta Suomessa pelatuissa oman ikäluokkansa MM-kisoissa hän osoitti olevansa tiukassakin paikassa armoitettu ratkaisija. Nyt hänen ja ex-IFK Carey Wilsonin poika Colin Wilson toivotaan – ja uskotaan - nousevan tänä vuonna kaksikymppisten kisojen tähtipelaajiksi.




Jo nyt NHL:ssä pelaavien Patrik Kanen ja Peter Muellerin puuttuessa USA:n hyökkäys ei ole läheskään yhtä taitava kuin viime vuonna. Mutta ryhmässä on erittäin nopeita pelaajia ja kokoa löytyy muiltakin kuin vanRiemsdykiltä. Ketjukokoonpanot hitsautuvat varmasti yhteen turnauksen edetessä, mikä on Suomen kannalta ikävä asia, sillä nuoret leijonat kohtaavat Team USA:n alkusarjan viimeisessä ottelussa uuden vuoden aattona.




Yhdysvaltalaishyökkääjille löytyy taustatukea puolustuksesta. Joukkueen pakeilla on runsaasti kansainvälistä turnauskokemusta ja kokonaisuudessaan USA:n puolustus on paperilla jopa kisojen kovatasoisin. Tosin Erik Johnsonin luutiessa St. Louis Bluesin takalinjoilla ryhmällä ei ole selkeää johtajaa. Nähtäväksi jääkin ottaako puolustuksen liiderin roolin joku kahdeksikon neljästä ensimmäisen kierroksen varauksesta vai ainoana alle kaksikymppisten MM-kisoista kokemusta omaava Jamie McBain.



Suomi - Katseet kääntyvät maalin suulle



Ahonen, Noronen, Lehtonen, Rask... Helenius? Suomen menestystoiveet juniorien arvoturnauksissa ovat olleet usein maalivahtien harteilla. Asetelmat ovat jälleen samanlaiset. Ilveksen kasvatti Riku Helenius lähtee kisoihin mahdollisesti jopa koko kisojen ykkösvahtina.

uutinen

Rautakorpi valitsi nuorten kisaryhmän
[lue lisää]

Helenius on Tampa Bayn vuoden 2005 ykkösvaraus NHL-draftissa. Menneellä kaudella Heleniuksen oli määrä lyödä itsensä läpi, mutta paha olkapäävamma piti nuorukaisen poissa Ilveksen maalin suulta. Kuluvalla kaudella Helenius on pelannut WHL-liigaa Seattlen maalilla. 20 ottelussa Helenius on pitänyt kertaalleen nollan. Torjuntaprosentti on 91,1 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,61/peli.

Kenttäpelaajistossa puolustus on kasattu pääasiassa SM-liigapelaajista. Näistä Ilveksen Joonas Lehtivuori on ennalta joukkueen ykkösnimi. Hyökkääjistöstä on edelliskausina noussut esille Pohjois-Amerikassa pelaavia suurelle yleisölle tuntemattomampia nimiä kuten Oskar Osala ja Masi Marjamäki. Nähtäväksi jää löytyykö Jan-Mikael Juutilaisesta tai Juuso Puustisesta samanlaisiksi suunnannäyttäjiksi.



Sveitsi - Bykovin paluu



Kuka ei muista Neuvostoliiton ja Venäjän maajoukkueesta Vjatseslav Bykovia? Nyt vuorossa on seuraava sukupolvi, kun hänen poikansa, Andrei johdattaa kapteenina Sveitsin MM-turnaukseen. Perhe tuli heti
rautaesiripun kaaduttua Sveitsiin ja näin ollen Andrei on Sveitsin kansalainen. Isänsä geenit perinyt poika on asunut koko ikänsä maan ranskankielisellä alueella, eikä puhu juuri lainkaan saksaa, mikä perinteisesti on sveitsiläisten kiekkoihmisten valtakieli. Jo se kertoo jotain Fribourgissa miesten A-liigassa pelaavan Bykovin tasosta.




Mielenkiintoisen Sveitsin joukkueesta tekee sen, että alustavassa leiriryhmässä oli useita Pohjois-Amerikan juniorisarjoissa pelanneita, mutta valtaosa heistä on pudotettu lopullisesta kisaryhmästä. Valmennusjohto luottaa siis kotimaan sarjoissa pelaaviin.




Seuraamisen arvoinen nimi on ehdottomasti Bernin vasta 17-vuotias puolustaja Roman Josi, joka jo nyt pelaa säännöllisesti A-liigassa miesten pelejä. Tästä nuorukaisesta voi kasvaa Sveitsin ensimmäinen todellinen NHL-tähti.



Kazakstan - Jakov Vorobjev johtotähtenä



Kazakstanin joukkue koostuu pitkälti koko kiekkomaailman silmiltä piilossa pelaavista pelaajista. Ust-Kamenogorskin pienikokoinen (180 cm,74 kg) hyökkääjä Jakov Vorobjev kuitenkin nousi edellisvuonna tietoisuuteen voittamalla 1. divisioonan pistepörssin tämän ikäluokan MM-kilpailuissa. Vorobjev mätti viidessä pelissä peräti 7+5=12 tehopistettä. Nuorukainen valittiin turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi.




Vorobjevin lisäksi joukkueessa pelaa peräti 13 Ust-Kamenogorskin pelaajaa. Joukkue pelaa Kazakstanin oman sarjan lisäksi Venäjän kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Yksikään joukkueen pelaajista ei pelaa entisen Neuvostoliiton rajojen ulkopuolella. Kazakkien joukkue on hyvin nuori, sillä mukaan mahtuu peräti viisi 1990 syntynyttä pelaajaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle